Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy stać mnie na Dom?

Napisany przez kaliope
Cześć,

jesteśmy małżeństwem (30 i 31 lat), bez dzieci, zarabiamy około 3900 netto miesięcznie + dodatkowe świadczenia świąteczne itp. Nasze miejsca pracy są bardzo bezpieczne, nawet w czasie kryzysu koronawirusa. Na początku planowaliśmy oszczędzać przez 3-4 lata, a dopiero potem kupić nieruchomość. Oszczędzamy dopiero od 7 miesięcy i obecnie mamy tylko 10 000 euro jako wkład własny. Za wynajem płacimy 700 euro, mamy również kredyt samochodowy (musimy spłacać około 300 euro miesięcznie jeszcze przez dwa lata). To zadłużenie dla nas jest ledwo odczuwalne. Żyjemy normalnie, nie szczędzimy szczególnie. Mimo to jesteśmy w stanie zaoszczędzić 1200 euro lub nawet więcej miesięcznie. Tylko co sądzicie o tym, żeby wziąć 100% finansowanie? Myślałam, że i tak muszę płacić czynsz, chcę mieszkać w Niemczech i tu zostać, obecnie oprocentowanie jest niskie, kto wie, co przyniesie przyszłość. Nasze dochody z pewnością jeszcze wzrosną. Jestem opiekunką, mój mąż jest hydraulikiem i nie martwimy się o pracę, mamy bardzo stabilne posady, mimo to cały czas otrzymujemy inne oferty pracy, mimo że niczego nie szukamy.

Przepraszam za błędy gramatyczne, jestem obcokrajowcem.

Co myślicie? Czy to ma sens, czy jednak lepiej poczekać jeszcze kilka lat? Nie wiem nawet, czy w ogóle mamy szansę na uzyskanie 100% hipoteki. Koszty dodatkowe bylibyśmy w stanie pokryć z własnych środków. Nie wiem nawet, czy nasze dochody jako para są wystarczające.

Napisany przez 2tneub
Powiedzmy sobie szczerze:
1. W zasadzie nie macie kapitału własnego (10 tys. € minus 7 tys. € finansowanie samochodu)
2. Kwota 300 tys. € nie jest realna. Prawdopodobnie jest to oferta dewelopera. Do tego trzeba doliczyć koszty zakupu, tereny zewnętrzne, kuchnię, być może także wiatę na samochód/Dom na działce lub garaż oraz może jeszcze jakieś dodatkowe życzenia. Być może trzeba będzie również pomalować i położyć nową podłogę.
3. Wynajem z opłatą nie jest porównywalny. Do raty trzeba doliczyć wszystkie koszty dodatkowe, jakie ponosiłby najemca, a także niepodzielne koszty, jakie ponosi właściciel oraz oczywiście rezerwy na przyszłe duże naprawy.
4. Na pewno kiedyś pojawi się kwestia dzieci

Niemniej jednak wasza stopa oszczędności + zaoszczędzone wynajem mogą wystarczyć do sfinansowania. Ostatecznie może to być finansowanie na poziomie 110%, z nieco gorszymi stawkami procentowymi, ale nie uważałbym tego za nierealne.
Niemniej jednak stopa oszczędności powinna być „uczciwa”. Nie należy wybierać tylko dobrego miesiąca, ale długo terminowo osiągać stopę oszczędności po odliczeniu wydatków na wakacje, naprawy i nowe zakupy.
My też mamy w roku miesiące, w których wydajemy dość mało, a miesiące, w których skumulowane efekty specjalne, takie jak roczne ubezpieczenia, wakacje, urodziny, podatki od pojazdów itp., sprawiają, że w tym miesiącu znacznie mniej zostaje.
Najłatwiej jest sprawdzić stopę oszczędności, gdy obejrzymy stan kont wszystkich kont, lokat terminowych itp. z przed roku i porównamy z bieżącymi saldami.

Napisany przez kaliope
Cześć Tneub, dziękuję bardzo za szybką odpowiedź.

Muszę doprecyzować, że nieruchomość sama w sobie jest tańsza, 300T euro już obejmuje miejsce parkingowe i sprzęt.
Masz oczywiście rację, musimy jeszcze wykonać prace związane z wykończeniem podłogi, kuchnią itp. Budynek jest w fazie budowy, zakończenie planowane jest na lato 2021 roku. Oznacza to, że do lata 2021 mamy czas na zaoszczędzenie na pracach budowlanych. Nawet z tym tematem jesteśmy w lepszej sytuacji niż wiele innych osób. Jak napisałam, mój mąż pracuje w branży budowlanej, ma wielu znajomych, którzy chętnie nam pomagają. Mój brat ma również własną firmę, która zajmuje się układaniem podłóg. Zarówno materiały, jak i koszty pracy będą dla nas wtedy znacznie tańsze.
Ewentualny kredyt chcemy wziąć dopiero w styczniu, lutym. Moja mama powiedziała, że może nam pożyczyć 10-15 tys. euro. To byłoby dla mnie również możliwe rozwiązanie. Dlatego zakładam, że pokryję opłaty dodatkowe samodzielnie. Nie zależy mi na 110% finansowaniu, ani nie potrzebuję go.

Ah, i zapomniałam dodać. Wszystkie meble i sprzęty elektroniczne, które mamy obecnie, są nowe (nie starsze niż 2 lata). Kupiliśmy tak, że możemy je używać także w innym mieszkaniu. Oczywiście meble wbudowane muszą być nowe. Ale nie trzeba od razu wszystkiego kupować. Wolimy oszczędzać i mieć lepszą jakość, zamiast kupować wszystko tanio i szybko.

Może to wszystko brzmi dziwnie, ale po prostu nie orientuję się tak dobrze w kwestiach finansowych w Niemczech. Nie jestem też osobą, która musi koniecznie teraz kupować, ponieważ nie patrzę przez różowe okulary. Chcę ocenić wszystko realistycznie.

Napisany przez 2tneub
7 lat temu również budowaliśmy i zabraliśmy ze sobą wiele mebli. Teraz stopniowo wymieniamy je na nowe. Masz kilka rzeczy, na przykład w łazience, gdzie kupujesz zestaw umywalkowy i szafkę pod umywalkę. Można tam włożyć sporo pieniędzy. Choć mieliśmy pewien budżet na wybór wyposażenia łazienkowego, to jednak kompletnie zapomnieliśmy o meblach łazienkowych podczas planowania. Nawet w kolejnym roku mieliśmy wrażenie, że jesteśmy już powitani na rynku budowlanym z uściskiem dłoni. Mieliśmy specjalistę od projektu ogrodu, który przygotował teren aż do nasiewu trawy, ale narzędzia ogrodowe, nawadnianie, wąż, kosiarka, nawóz, rośliny, kompostownik itp. także sporo nas kosztowały. Powodzenia.

Napisany przez kaliope
Dziękuję, Twoje doświadczenia są dla mnie bardzo pomocne. Na pewno zdarzy się coś, czego nie bierzesz pod uwagę. Uważam, że takie rzeczy nigdy nie można zaplanować w 100%.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć kaliope,

chciałbym Cię zachęcić do kontynuowania myśli.

Finansowanie będzie możliwe w dobrych, akceptowalnych warunkach i warunkach.

W jakim mieście będzie budowany szeregowiec?

Napisany przez Finspro Finance
Cześć Kaliope, finansowanie jest możliwe do uzyskania, nawet na akceptowalnych warunkach. Na pewno nie będzie to finansowanie w wysokości 0,8%, ale będzie to przyjemna i długoterminowo wykonalna rata. Najlepiej zapytaj odpowiedniego pośrednika finansowego, któremu ufasz. Pozdrowienia, Erkan Aydemir Finspro Finance 0621-86362645 www.finspro.de

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata