Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Zmiana konta z książeczkami oszczędnościowymi dla dzieci.

Napisany przez janemann
Cześć,

mam nadzieję, że możecie mi pomóc.
Obecnie mamy konto bieżące w Sparkasse. Dodatkowo mamy własną książeczkę oszczędnościową oraz po jednej książeczce oszczędnościowej dla naszych dwóch dzieci.
Ze względu na rosnące koszty chcielibyśmy teraz przejść do banku bezpośredniego/online.
Czy możecie mi powiedzieć, jak najlepiej przenieść te cztery konta/książeczki oszczędnościowe do banku bezpośredniego? Czy w ogóle jest to możliwe?
W ING, chyba otrzymuje się jedno bezpłatne konto oszczędnościowe wraz z kontem bieżącym.

Bardzo dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam janemann

Napisany przez 2tneub
janemann pisze:
Cześć,

Obecnie mamy konto osobiste w Sparkasse. Dodatkowo mamy własną książeczkę oszczędnościową oraz po jednej książeczce oszczędnościowej dla naszych dwójki dzieci.

Nie wiedziałem, że poza kaucjami istnieją jeszcze książeczki oszczędnościowe. Trochę jak z lat 80. ubiegłego wieku. W latach 90. konta oszczędnościowe zostały wyparte przez lokaty terminowe.

Mimo że sami od dawna korzystamy z bankowości internetowej, założyłem bezpłatne konto dla dziecka w lokalnym banku. Lokalne banki często nagradzają dzieci odsetkami do określonej kwoty oraz oferują darmowe prowadzenie konta. Ponadto dzięki temu można uświadomić dziecku, czym jest bank, wypłacić oszczędności ze skarbonki czy wydrukować wyciągi z konta.
Dodatkowo, tuż po narodzinach dziecka założyłem na Comdirect konto depozytowe, na który regularnie wpłacany jest określony miesięczny wkład w ETF, co pozwala uniknąć zbyt dużych środków na koncie. Uważam to za o wiele bardziej efektywne niż książeczka oszczędnościowa z oprocentowaniem 0,01%, gdzie pieniądze są z całą pewnością niszczony.

Cytat od janemann

Czy możecie mi powiedzieć, jak najlepiej umieścić te cztery konta/książeczki oszczędnościowe w banku bezpośrednim? Czy to w ogóle możliwe?
W ING chyba do konta osobistego dostaje się tylko jedną bezpłatną lokatę terminową.

Nie mam pojęcia, czy dobrze Cię zrozumiałem, czy potrzebujesz więcej niż jednej lokaty terminowej na osobę, czy chcesz przenieść oszczędności swoich dzieci na swoje konto terminowe?
Oszczędności dzieci nie powinny być ponownie łączone z Twoimi, gdy już do nich przypłyną.
Sam korzystam z DKB i dlatego nie znam dokładnie możliwości w ING, więc tutaj podaję jedynie przypuszczenia.
Jeśli chcesz przenieść konta i oszczędności do ING, to pewnie każdy otrzyma własne konto oraz własną lokatę terminową.
Ty i Twoja żona możecie być jako wspólne konto oraz być może 2 lokaty terminowe?

Co do samej zmiany konta:
Obecnie istnieje również usługa zmiany konta, która przenosi obciążenia itp. na nowe konto. Jednak sam tego jeszcze nigdy nie użyłem, więc nie mam doświadczenia.

Napisany przez janemann
Sprawdziłem to jeszcze raz. Oczywiście, nie ma już książeczek oszczędnościowych.
Dla naszej córki jest to konto S-Club, a dla naszego syna konto Knax. Obydwa są bezpłatne.
W związku z tym sprawa jest załatwiona i muszę przenieść tylko nasze konto bieżące oraz naszą książeczkę oszczędnościową ze Sparkassenbuch (lokata terminowa) do innego banku.
Teraz pozostaje tylko trudne pytanie, dokąd.

Pozdrowienia, janemann

Napisany przez 2tneub
Przed wszystkim powinieneś dokładnie zdefiniować, czego chcesz.

Oto kilka punktów:
- Osoba, która często podróżuje po Europie i poza nią, może mieć inne wymagania niż standardowy wczasowicz.
- Prowadzenie depozytu w banku/struktura opłat/wybór funduszy mogą być kolejnym aspektem.
- Funkcje komfortu podczas rejestracji i transakcji mogą być decydujące (w zależności od tego, jak chcesz korzystać, na komputerze czy za pomocą aplikacji na smartfonie)
- Oprocentowanie lokaty terminowej/Odsetki od korzystania z debetu

Zwłaszcza jeśli chcesz mieć konto maklerskie w tym samym banku, powinieneś przyjrzeć się dokładniej.

Mamy wspólne konto, lokatę terminową i konto maklerskie w DKB i jesteśmy zadowoleni z tego rozwiązania.
Jedynym mankamentem, który zauważyłem, podczas darmowego wypłacania gotówki za pomocą karty Visacard, jest to, że niektóre lokalne instytucje (najczęściej spółdzielcze oraz niektóre banki VR) odmówiły karty Visacard banków internetowych prawdopodobnie około 10 lat temu. Moim zdaniem, ING postąpiła wobec tych instytucji nieco stanowczej niż DKB, wytoczyła sprawę i wygrała. Dlatego nie wszystkie bankomaty akceptują kartę Visa DKB.
Ponadto układ jest nieco oldschoolowy, ale mnie to nie przeszkadza.

Poza DKB i ING, które często znajdują się na listach najlepszych darmowych kont, istnieje jeszcze kilka innych (Coba, Noris, N26, Comdirect...)

Napisany przez 2utopus
I przy oprocentowaniu na poziomie 0,001% lokata terminowa nie ma już sensu - lepiej wziąć konto bieżące - lub kartę kredytową, na którą można coś wpłacić... Chyba że dzieci lubią Klub Świnki Bankowej i dostają odpowiednie czasopismo co miesiąc - w takim przypadku warto zostawić wszystko jak jest.

Kiedyś miałam w ING nawet 3 dodatkowe konta - jedno służyło jako kaucja mieszkaniowa, a drugie było chyba podwójnie zlecone - ale jak już wspomniałam, tam dokładnie sprawdzają, na czyje imię jest konto i konta dzieci nie są bezpośrednio monitorowane.

Napisany przez 2titan1981
janemann pisze:
Cześć,

Aktualnie posiadamy konto oszczędnościowe w Sparkasse. Dodatkowo mamy własną książeczkę oszczędnościową oraz po jednej książeczce oszczędnościowej dla naszych dwóch dzieci.
Z powodu rosnących kosztów chcielibyśmy teraz przejść do banku bezpośredniego / internetowego.
Czy możecie mi powiedzieć, jak najlepiej przenieść te cztery konta / książeczki oszczędnościowe do banku bezpośredniego? Czy w ogóle jest to możliwe?
W ING, chyba dostaje się jedno darmowe konto oszczędnościowe do konta osobistego.

Dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam janemann

Cześć,

W ING można posiadać 2 konta oszczędnościowe, wystarczy złożyć wniosek.
Istnieją również banki, które pozwalają na konta dla dzieci. Jeśli dzieci mają mieć konta na własne imię. Jeśli chcecie, żeby konta dzieci były prowadzone na wasze imię, aby móc nadal kontrolować po ukończeniu 17 lat (czasami to jest ważne...), możecie również otworzyć konta oszczędnościowe dla siebie. Ostatnim bankiem, jakiego znam, który zezwala na więcej niż 2 konta oszczędnościowe, jest Rabobank. W przeciwnym razie, co was powstrzymuje przed otwarciem osobnego konta, na którym byłoby dozwolone posiadanie jednego konta oszczędnościowego. Wtedy problem zostałby również rozwiązany. Ponadto zawsze jestem zwolennikiem posiadania więcej niż jednego konta. Ułatwia to zazwyczaj znacznie zmianę banku, jeśli kiedykolwiek zdecydujecie się na taki krok. Ponadto rozdzielenie wydatków i przychodów na kilka kont osobistych pozwala na lepszą kontrolę. Oznacza to jednak, że na początku trzeba włożyć nieco wysiłku umysłowego, aby uniknąć problemów, na przykład z kartą bankową podczas zakupów. Wówczas wystarczy po prostu wyciągnąć drugą kartę.

Dodatkowo, jeśli jest się odpowiedzialnym i umiejętnie zarządza się finansami, można znacznie zwiększyć debet na koncie osobistym, gdy sytuacja tego wymaga. Zdarza się to bardzo rzadko, ale wówczas można w bardzo krótkim czasie zdobyć pieniądze, które można uzyskać tylko poprzez konto oszczędnościowe lub poprzez kredyt, który trzeba złożyć i uzyskać zgodę. Ja posiadam Dom, jeśli zostanie on uszkodzony przez burzę, mogę w ciągu kilku godzin zdobyć wystarczający kapitał, aby działać. Moje konto oszczędnościowe podzieliłem tak, że mogę kupić drobne rzeczy, takie jak pralka, w ciągu jednego dnia roboczego. Oprocentowanie jest jednak bardzo niskie, wynoszące 0,1%, a następnie mam większą część środków na koncie oszczędnościowym, na które trzeba poczekać do 3 dni na dostęp do środków, oprocentowane na poziomie 0,35%. Życie staje się nieco łatwiejsze, a straty z tytułu inflacji są mniejsze... nawet jeśli wielu ludzi uważa, że nie warto... Kto nie szanuje centa, nie jest war...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata