Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej odmawia wypłaty.

Napisany przez Schinderhannes
Między innymi na balkonie wypadł mi tubus z płynną pastą do butów. Na płytach kamieniarskich pojawiły się teraz plamy po kremie do butów, które można usunąć tylko za pomocą urządzenia wysokociśnieniowego. Wynajmujący zalecił mi skontaktowanie się z moim ubezpieczeniem odpowiedzialności cywilnej. Tak też zrobiłem. Mam podstawowe ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej w HDI (Towarzystwo Ubezpieczeniowe Niemieckiego Przemysłu). ubezpieczenie powiedziało mi, że pokryje jedynie szkodę, gdyby miała miejsce wewnątrz mieszkania. Balkon jednak jest na zewnątrz. Ponieważ nie mam czasu czytać 36 stron drobnym drukiem, przejrzałem swoje dokumenty. Nie znalazłem nic na temat odpowiedzialności zewnętrznej i wewnętrznej. Czy wypowiedź pracownika ubezpieczeniowego, z którym rozmawiałem, jest godna zaufania? Czy powinienem się z tym pogodzić? Czy w tej sprawie powinienem podjąć dalsze kroki?

Napisany przez 2utopus
Zanim zacznę spór z ubezpieczycielem, wypożyczę w sklepie z narzędziami ciśnieniowy myjko-parownicę i po prostu to wyszoruję. (Czy nie ma żadnego dozorcy?)

Jednakże nowością dla mnie byłaby różnica pomiędzy wnętrzem a zewnętrzem w ubezpieczeniu OC - taką różnicę można by sobie najwyżej wyobrazić w ubezpieczeniu majątkowym.

Napisany przez Marc2512
W przypadku szkód w wynajętych nieruchomościach może się zdarzyć, że zgodnie z polisą ubezpieczeniową są objęte tylko WYNAJĘTE POMIESZCZENIA (klauzula wyłączenia na zewnątrz). Podstawa jest podstawą. Na pewno są dostawcy, którzy stawiają na jakość, a nie tylko na cenę.

Napisany przez Birgit
Czy to nie raczej sprawa ubezpieczenia budynku właściciela?
Który następnie zajmuje się ubezpieczeniem odpowiedzialności cywilnej najemcy?

Napisany przez florianmeier
Która część ubezpieczenia budynku ma być regulowana? Wichura, zalanie, grad, pożar czy żywiołowa?

Napisany przez Marc2512
F, LW, S, H

S=Krem do butów...jasna sprawa :-)

Napisany przez EasyD
Aby móc odpowiedzieć na Twoje pytanie, Schinderhannes, trzeba wiedzieć, jakie dokładnie warunki ubezpieczenia są obowiązujące. Te z 2018 roku?

W innym przypadku zgadzam się z utopus. Opłata za wypożyczenie myjki wysokociśnieniowej wynosi około 30 € na tak krótki okres czasu. Jeśli jest to suma, która sprawia Ci trudności finansowe, z pewnością warto rozważyć skorzystanie z ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej.

Ponadto każdy, kto wybiera najtańszą ofertę ubezpieczyciela, powinien być świadomy, że wiele potencjalnych szkód nie jest w niej objętych.

Napisany przez Marc2512
Trzeba uważać, aby szkody po użyciu myjki wysokociśnieniowej nie były większe niż wcześniej. Dotyczy to rur, fug, ścian domu, tynku itp.

Napisany przez Konrad4
Schinderhannes pisze:
Na moim balkonie wypadła mi tubka z płynną pastą do butów. Na kamieniach terakotowych pojawiły się plamy po pastach do butów, które można usunąć tylko za pomocą urządzenia wysokociśnieniowego. Właściciel zalecił mi skontaktowanie się z moim ubezpieczeniem odpowiedzialności cywilnej. Tak też zrobiłem. Posiadam podstawowe ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej w HDI (Stowarzyszenie Odpowiedzialności Cywilnej Przemysłu Niemieckiego). ubezpieczenie powiedziało mi, że pokryje szkodę tylko wtedy, gdy wystąpiła w obrębie lokalu. Balkon jest jednak na zewnątrz.
Ponieważ nie mam czasu, aby przeanalizować 36 stron drobnym drukiem, przeglądnąłem moje dokumenty. Nie znalazłem informacji na temat odpowiedzialności zewnętrznej i wewnętrznej.
Czy wypowiedź pracownika ubezpieczeniowego, z którym rozmawiałem, jest wiarygodna? Czy powinienem się z tym pogodzić, czy też powinienem podjąć dalsze kroki w tej sprawie?

W takim razie, właściciele nieruchomości ubezpieczeni w HDI z balkonem płaciliby zbyt wysokie składki, jeśli wielkość powierzchni mieszkalnej jest określana na podstawie danych budowlanych. Ponieważ, zgodnie z informacją od Schinderhannesa, HDI nie uwzględnia powierzchni balkonów przy obliczaniu powierzchni mieszkalnej.

Sprawdź tutaj:

Rozporządzenie dotyczące obliczania powierzchni mieszkalnej (Ministerstwo Sprawiedliwości i Ochrony Konsumentów)

§ 2 Powierzchnie zaliczane do powierzchni mieszkalnej

Ustęp (2)
..
2. Balkony, werandy, ogrody na dachu i tarasy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata