Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Kupiony Dom + przejęty kredyt

Napisany przez raoul1311
Cześć,
moja matka i jej były chłopak mieli po 50% udziału w domu i mieli wspólny kredyt w wysokości 140 000 €, który był podzielony na 3 mniejsze pożyczki. Były chłopak się wyprowadził, a ja odkupiłem od niego tę połowę domu za 35 000 €, przy czym zostałem wpisany do jednej z tych 3 pożyczek.
pożyczka 1: Moja matka
pożyczka 2: Moja matka
pożyczka 3: Moja matka i ja
Teraz oczywiście urząd skarbowy się odezwał i chce naliczyć podatek od nabycia nieruchomości. Naliczają oni 6,5% od kwoty 35 000 € oraz dodatkowo 6,5% od pożyczki. W moim przypadku wzięli się za jakieś powiązanie pożyczek 1 i 2 i podzielili to przez 2... Moje pytanie brzmi, czy to jest w porządku. Dlaczego muszę płacić podatek od nabycia nieruchomości za kredyt, który przejąłem? Załóżmy, że pożyczka wynosi nadal pełne 140 000 € i ja ją przejmuję. Czy naprawdę musiałbym teraz płacić prawie 5 000 € tylko za przejęcie pożyczki?
Pozdrawiam,
Raoul

Napisany przez 2tneub
Wyobraź sobie, że nabywasz Dom. Zapłacisz 200 tys. € gotówką i przejmujesz kredyt od poprzedniego właściciela w wysokości 100 tys. €. Ile kosztował Cię Dom? Dokładnie od tej kwoty będzie obliczony podatek od nabycia nieruchomości.

Napisany przez raoul1311
tneub pisze:
Wyobraź sobie, że nabywasz Dom.

Płacisz 200 tys. € gotówką i przejmujesz kredyt w wysokości 100 tys. € od poprzedniego właściciela. Ile kosztował Dom?
Dokładnie na tę kwotę oblicza się podatek od nabycia nieruchomości.

Ok, patrząc na to w ten sposób, całość zaczyna mieć sens.^^
Mimo to irytujące, że muszę zapłacić podatek, skoro kredyt ciąży również na mojej matce.

Napisany przez 2tneub

Ok, jeśli się tak patrzy, całość ma sens. ^^

Pierwsza spontaniczna myśl jakoś idzie w kierunku, że z majątku tendencjonalnie chcesz jeszcze odjąć pożyczkę. Twoje myśli są więc zrozumiałe.
Teraz jednak 35 tys. € to nie majątek, lecz tylko częściowa płatność, która wraz z przejęciem pożyczki stanowi równowartość przejętego majątku i to dokładnie ta wartość jest opodatkowana.

Cytat raoul1311

Mimo to irytujące, że muszę zapłacić od tego podatki, ponieważ kredyt przecież nadal należy do mojej matki.

Dlatego przypisuje się ci tylko połowę. Z pewnością także gdzieś w umowie notarialnej jest zapisane, jakie zobowiązania przejmujesz.
Powinieneś sprawdzić, czy tam faktycznie jest podane, czy przejmujesz pożyczkę 3, a może jednak pożyczki 1 i 2.

Jeśli kiedyś miałbyś przejąć drugą połowę domu z pożyczką od matki, to z tego co wiem, jest to wolne od podatku od nabycia nieruchomości między krewnymi w linii prostej. Ten podatkowy korzyść nie był dostępny dla byłego chłopaka.

Napisany przez 2utopus
Jeśli otrzymałeś 50% domu, a wartość domu odpowiada wartości 3 kredytów, to wartość tych 3 kredytów jest sumowana, a 50% z tej sumy jest brane pod uwagę do określenia wartości.

Jak jest z podatkiem od darowizny?

Czy notariusz nie dostarczył wystarczających informacji?

Napisany przez bruno68
Cześć Raoul1311,

Tak bywa, gdy próbuje się wszystkiego samemu! Dlaczego w ogóle pozwolili się wpisać do księgi wieczystej? Przecież weszliście tylko do rangi byłego partnera? Zabezpieczenie było przecież pokryte przez Dom? Dlatego wpisanie w Działach I do III nie byłoby ani konieczne, ani obligatoryjne, jedynie wymagane byłoby wykreślenie z Działu I i wtedy matka dołączyłaby, wtedy podatek od nabycia nieruchomości by nie zachodził!

W Dziale II byłaby umieszczona anotacja o ustanowieniu zastawu na przekazane długi! W ten sposób byłoby zabezpieczone Wasze majątek! Wtedy byłoby to o 5 000 € tańsze, koszty podatku od nabycia nieruchomości by zniknęły!

Spróbujcie wyjaśnić to z urzędem skarbowym, czy tam nie wystąpił błąd w przekazie! Skoro jednak przejęliście tylko część! Jeśli jednak stoisz w Dziale I to może być beznadziejne! Wtedy jesteście właścicielem z matką po 50%, co z kolei w razie dziedziczenia jest korzystne! Ponieważ 50% domu jest już przekazane!
Takie rozwiązanie oszczędza kwotę wolną od podatku od dziedziczenia dla reszty spadku! Jeśli wartość rynkowa domu wzrośnie do 400. do 500.000 €, kwota wolna od podatku od spadku byłaby wykorzystana i kwota niewykorzystana podlegałaby opodatkowaniu! Jednakże teraz, skoro 50% domu prawdopodobnie należy do Ciebie, przestaje obowiązywać przy dziedziczeniu, w związku z tym dziedziczenie w wysokości 200. do 250.000 € przestaje obowiązywać podatek od spadku, pozostała kwota wolna od 200. do 150.000 € oszczędza wiele podatku od spadku!

Utopus, powinieneś dokładnie przeczytać ustawę o świadczeniach działań prawnych, tam jest napisane:

Ustawa o działalności w zakresie świadczenia usług prawnych (Rechtsdienstleistungsgesetz - RDG) § 1 Zakres stosowania

(1) Niniejsza ustawa reguluje uprawnienie do świadczenia poza sądem usług prawnych w Republice Federalnej Niemiec. Jest to dla ochrony poszukujących ochrony prawa, obrotu prawnego i porządku prawnego przed niewykwalifikowanymi usługami prawno-doradczymi.
(2) Jeśli usługa prawna jest świadczona wyłącznie z innego kraju, niniejsza ustawa obowiązuje tylko wtedy, gdy jej przedmiotem jest prawo niemieckie.
(3) Regulacje dotyczące uprawnień do świadczenia usług prawnych w innych aktach prawa pozostają nienaruszone.

To wyjaśnia, kto jest wolnym zawodem, do których należą prawnicy, notariusze, doradcy podatkowi, aptekarze, lekarze, czyli wszyscy ci, którzy nie płacą podatku handlowego! Podlegają one ustawie RDG! Do niewłaściwego postępowania należy

§ 20 Przepisy o grzywnach administracyjnych (1) Orzeka przewinienie administracyjne ten, kto

1. sprzeciwia się wykonawczemu zarządzeniu zgodnie z § 9 ust. 1 zdanie 1 lub § 15 ust. 6 zdanie 1, także w połączeniu z ustępu 7,
2. bez rejestracji zgodnie z § 10 ust. 1 świadczy usługę prawną wymienioną tam,
3. sprzeciwia się wykonawczemu postanowieniu zgodnie z § 10 ust. 3 zdanie 1 lub
4. wbrew § 11 ust. 4 używa określonego tam tytułu zawodowego lub oznaczenia.

(2) Orzeka przewinienie administracyjne ten, kto umyślnie lub z rażącym niedbalstwem

1. wbrew § 11a ust. 1 zdanie 1 nie przekazuje, nieprawidłowo, niepełno lub niezwłocznie określonej informacji,
2. wbrew § 11a ust. 1 zdanie 2 nie dokonuje, nieprawidłowo, niepełno lub niezwłocznie określonego zawiadomienia,
3. wbrew § 15 ust. 2 zdanie 1, także w połączeniu z ust. 7, świadczy tymczasową usługę prawno-doradczą lub
4. wbrew § 15 ust. 2 zdanie 5, także w połączeniu z ust. 7, powtórka tam określonego komunikatu nie, nieprawidłowo, niepełno lub niezwłocznie.

(3) Wykroczenie może zostać ukarane grzywną do pięćdziesięciu tysięcy euro.

Dlatego notariusz nigdy nie będzie doradzał klientowi w sprawach podatkowych, analogicznie doradca podatkowy nigdy nie będzie mieszany w sprawy notarialne! Ten, kto musi zapłacić grzywnę w wysokości 50 000 €, już dawno stracił licencję i byłby już w areszcie! Ponieważ kto doradza poza swoim zakresem działalności, popełnia zgodnie z § 138 BGB całkowite nic i nieważność danej czynności, zawsze wynika z tego destrukcja podatkowa! Ponieważ wolne zawody mają prawo do wynagrodzenia niezależnego od sukcesu i wystawienie faktury zawsze prowadzi do unikania podatków (transakcje karuzelowe).

Bruno68

Napisany przez BenniG
bruno68 pisze:
Cześć Rauol1311,

Tak to jest, gdy próbuje się wszystkiego samemu! Dlaczego w ogóle zdecydowali się Pan/Pani wpisać do księgi wieczystej? Przecież wchodzi Pan/Pani jedynie na miejsce byłego partnera? Zabezpieczenie było przecież przez Dom pokryte? Dlatego wpis nie był ani potrzebny, ani obowiązkowy ani w Dziale I do III, jedynie wymagana byłaby wymazanie w Dziale I i wtedy wchodziłaby Pani/Pan, a wtedy podatek od nabycia nieruchomości wygasłby!

Dlaczego wtedy zniknąłby podatek od nabycia nieruchomości?
Czy płaci się podatek od nabycia nieruchomości tylko za pierwszą część, a dla pozostałych części nie?
Czy przyjaciel ma prawnie bliżej do kogoś niż partner matki?

Trzy proste pytania do krótkiego akapitu. Jestem ciekawy/ciekawa, czy można na nie sensownie odpowiedzieć?

Napisany przez bruno68
Jep, BenniG,

I) Dlaczego podatek od nabycia nieruchomości miałby zostać zniesiony?
II) Czy trzeba płacić podatek od nieruchomości tylko za pierwszą część, a za pozostałe części nie?
III) Czy przyjaciel ma ustawowo bliżej do kogoś niż przyjacielka matki?

CO DO I) jak wskazuje nazwa podatek od nabywania nieruchomości, rozkłada się to na czynniki składowe słowa! Grund = ziemia, działka; Erwerb = kupno; Steuer = udział państwa! Ponieważ podatek nie może być ustanowiony arbitralnie, może opodatkować tylko rzeczy, procesy, które faktycznie mają miejsce!

Tutaj możliwe jest tylko zagadnienie I dotyczące opodatkowania! I tam właściciel jest rejestrowany! W konsekwencji jest on również podatnikiem!

W Eber II wchodzą prawa niematerialne: prawa dostępu, prawo pobytu, prawo pierwokupu, obciążenia pasywne; Co miałoby być opodatkowane?
W Eber III wchodzą obciążenia rzeczywiste: trwałe roszczenia z lub bez rzeczywistych zobowiązań, hipoteki czy zastaw! Wyobraź sobie: zaciągnięcie kredytu w wysokości 500,000 € i konieczność zapłacenia od 2,5 do 6,5% podatku od nabycia nieruchomości, to brakuje ci pieniędzy na budowę!

ODPOWIEDŹ NA II) Wydaje się, że robi pan/państwo pewne zamieszanie: Zakup jest opodatkowanym procesem, a dziedziczenie nie, chyba że się pomaga!

Wszelkie procesy mogą być przypisane do osoby fizycznej i tylko ta osoba może umrzeć bez interwencji i wtedy moc jej podpisu i wola do tego czasu osiągnie status oficjalny na certyfikacie zgonu! Przynajmniej po tym czasie!
Aby wprowadzić swoją wolę w życie po śmierci, zawsze potrzebne jest pisemne życzenie lub testament złożony przed świadkami, zawsze obowiązuje ostatni (pod względem daty) złożony testament

Testament (łac. testamentum, od testari „wiadectwo”) jest formą dyspozycji na wypadek śmierci, ustaleniem dla spadkobierców.

W niemieckim prawie dostępny jest ten zarząd (dispositio) również jako ostatnia wola (§ 1937 BGB). Jest to jednostronne, wymagające formy, w każdej chwili odwoływalne oświadczenie woli spadkodawcy (testatora) dotyczące jego majątku, które w przypadku jego śmierci (otwarcia spadku) wywiera skutki. Inny rodzaj dyspozycji na wypadek śmierci to umowa spadkowa (§§ 1941, § 2274 ff. BGB).

W Austrii tylko ostatnie życzenia, które wprowadzają pewnego spadkobiercę, nazywane są testamentem (§552 Abs 2 ABGB).

Gdy nie ma testamentu, wchodzi w życie dziedziczenie ustawowe.

W konsekwencji: Wszyscy stoją przy grobie podczas pogrzebu, tylko brakuje pary spadkobierców! Pani xxxx i Pan xxxx tam nie są, szukają w mieszkaniu zmarłego pieniędzy, kosztowności i przywłaszczają je!

Często samodzielnie doświadczane!

CO DO III) Tutaj popełniłeś/łaś błąd, chyba miałeś/miałaś na myśli dziecko zamiast przyjaciela! Przyjaciel jest bardzo blisko partnera osobowo, ale pod względem prawnym, tak blisko jak planetoida Pluto do Słońca! Można to poznać po kwocie wolnej od podatku spadkowego: 400 000 € (dla dzieci) w porównaniu do 20 000 € (dla innych osób), a opodatkowanie jest tylko dwukrotnie wyższe! Więc jest to porównanie 40-krotne, co odpowiada również odległości Słońce - planetoida Pluto

bruno68

Napisany przez 2tneub
bruno68 pisze:
Tak, BenniG,

ZU I) jak wskazuje sama nazwa, podatek od nabycia nieruchomości można rozebrać na części składowe! Grund = ziemia, działka; Erwerb = zakup; Steuer = udział państwa! Ponieważ podatek nie może być ustanowiony arbitralnie, może opodatkować tylko rzeczy, procesy, które są realizowane!

Tutaj możliwe jest tylko I działanie dla opodatkowania! I tam właściciel jest wprowadzany! W rezultacie jest on również podatnikiem!

W Dziale II pojawiają się prawa niematerialne: prawo przepustki, prawo do zamieszkania, prawo pierwokupu, obciążenia pasywne; Co miałoby być opodatkowane w tych sytuacjach?
W Dziale III pojawiają się obciążenia materialne: stałe roszczenia z prawdziwymi zobowiązaniami lub długami, zastawami hipotecznymi! Wyobraź sobie: zaciągnięcie pożyczki w wysokości 500 000 € i opłacenie od 2,5 do 6,5 % podatku od nabycia nieruchomości, brakuje ci pieniędzy na budowę nieruchomości!

Całkowicie pomijając fakt, że to nie odpowiada na pytanie, jest to także błędne.

Cytat od bruno68

II) wydaje się, że coś mylisz: Zakup jest opodatkowanym zdarzeniem, a dziedziczenie nie, chyba że się „pomaga”!

Wszelkie działania muszą być przypisane do osoby fizycznej, która może umrzeć bez ingerencji i w ten sposób ważność jej podpisu i woli na czas zgonu papiery śmierci tracą ważność! Przynajmniej po tym czasie!
Aby realizować swoją wolę po śmierci, zawsze potrzebny jest własnoręczny testament lub świadkowie, które potwierdzają testament, zawsze obowiązuje ostatnio wykonany testament (datowo)!
W rezultacie: Wszyscy stoją przy grobie na pogrzebie, ale brakuje jednej pary spadkobierców! Pani xxxx i Pan xxxx nie są obecni, szukają w mieszkaniu zmarłego pieniędzy, kosztowności i je defraudują!

Często sam doświadczane!

Gdzie teraz jest odpowiedź na pytanie?

Cytat od bruno68

III) Tutaj popełniłeś błąd, chyba miałeś na myśli dziecko zamiast przyjaciela! Przyjaciel jest bardzo bliski partnerowi osobiście, ale prawny, tak bliski jak planeta Pluton do Słońca! Widać to po zwolnieniu spadkowym w wysokości 400 000 € (dla dzieci) w porównaniu z 20 000 € (dla innych osób), a opodatkowanie jest tylko dwukrotnie wyższe! Więc zostałeś postawiony w 40-krotnie gorszej sytuacji, co odpowiada odległości między Słońcem a planetoidą Pluton

bruno68

Jeśli zmienisz pytanie tak, jak ci pasuje, i odpowiesz na zmienione pytanie, to nie prowadzi to do odpowiedzi na właściwe pytanie.

Napisany przez BenniG
Wkrótce Bruno otworzy także Groźby, w których pisze swoje teksty, a my mamy za zadanie znaleźć odpowiednie pytanie!

Wartość domu 200 000 €
Cena zakupu 35 000 € + 1/2 pożyczki 1: 50 000 € + 1/2 pożyczki 2: 50 000 €

Załóżmy, że taka jest sytuacja wyjściowa.
Musiałbyś zapłacić podatek od nabycia nieruchomości w wysokości 85 000 €.
pożyczka 3 już należy do ciebie w połowie, więc nie zwiększa fikcyjnej ceny zakupu.

Co zrobił przyjaciel w celu zakupu?
Czy przyjaciel zostanie zwolniony z długu?

Napisany przez bruno68
Te ograniczenia obowiązują w przypadku podatku od darowizn
W przypadku podatku od darowizn i spadków beneficjenci zwykle mogą skorzystać z różnych ulg. Wysokość poszczególnych ulg zależy zarówno od stopnia pokrewieństwa, jak i klasy podatkowej beneficjenta.
Stopień pokrewieństwa............................Klasa podatkowa....................................Ulg a..................Stawka podatkowa
Małżonkowie i partnerzy życiowi...................................I. ............................................500,00 0 euro..........od 7 do 30 procent
Dzieci i wnuki, których rodzice zmarli...........I.................................. ...........400 000 euro..........od 7 do 30 procent
Dzieci przysposobione..................................... ....I............................................. 400 000 euro...........od 7 do 30 procent
Rodzice i dziadkowie....................................... .....II........................................... ...20 000 euro.........od 15 do 43 procent
Beneficjenci niespokrewnieni....................III....................... ....................20 000 euro........od 30 do 50 procent

Stąd może podlegać opodatkowaniu również darowizna w wysokości 35 000 €, po odjęciu ulgi w wysokości 20 000 €, opodatkowanie w wysokości 15 000 €, z czego 30% stanowi 5 000 € podatku od darowizn!

Po napisaniu przez:

raoul1311 Kupił Dom + przejął kredyt
Cześć, moja mama i jej były chłopak posiadali Dom w stosunku 50:50 i mieli wspólny kredyt w wysokości 140 000 € podzielony na 3 mniejsze pożyczki. Były chłopak wyprowadził się i kupiłem od niego tę część domu za 35 000 €, przy czym zostałem wprowadzony do jednej z tych 3 pożyczek. pożyczka 1: Moja mama
pożyczka 2: Moja mama
pożyczka 3: Moja mama i ja
Teraz Urząd Skarbowy się odezwał i chce odemnie podatku od nabycia nieruchomości. Naliczają 6,5% od 35 000 € oraz dodatkowo 6,5% od pożyczki. W moim przypadku dziwnym zbiegiem okoliczności naliczyli pożyczki 1 i 2 i podzielili przez 2... Moje pytanie brzmi, czy jest to właściwe postępowanie. Dlaczego powinienem płacić podatek od nabycia nieruchomości za kredyt, tylko dlatego, że go przejąłem? Załóżmy, że kredyt wynosi nadal pełne 140 000 € i przejąłbym go. Czy miałbym naprawdę zapłacić prawie 5 000 € tylko za przejęcie kredytu?
Pozdrowienia, Raoul

Raoul1311, pisze jednak Kupił Dom + przejął kredyt!
Stąd opisał tylko pośredni krok, czyli przejęcie pożyczki i czynność w księdze wieczystej! Dopóki Raoul nie zapłaci podatku od nabycia nieruchomości, notariusz ani sąd nie będą dokonywać żadnych wpisów czy zmian!
Ponieważ dopóki podatek od nabycia nieruchomości nie został zapłacony Urząd Skarbowy nie wyda notariuszowi ani sądowi zaświadczenia o niezaległości podatkowej! Jeśli notariusz nie otrzyma zaświadczenia o niezaległości podatkowej
od Urzędu Skarbowego, nie dokona on wpisu z opóźnieniem zmiany w księdze wieczystej, a sąd nie sporządzi żadnej zmiany w księdze wieczystej! Ponieważ nie ma żadnych informacji dla sądu o zmianie! Ponadto sąd otrzymuje informację o zaświadczeniu o niezaległości podatkowej i dopóki tego nie otrzyma, nałoży nieograniczony wewnętrznie zakaz dysponowania księgą wieczystą, jeśli notariusz zgłosił jakieś zapisy!

Założę, że Raoul chciał zamiast

pożyczka 1: Moja mama
pożyczka 2: Moja mama

teraz chciał

pożyczka 1: Moja mama i ja
pożyczka 2: Moja mama i ja

W ten sposób w miejsce byłego chłopaka mamy wstąpił w jego miejsce w pełni! O ile wszystkie trzy pożyczki pochodzą od tego samego wierzyciela. Nawet jeśli te trzy pożyczki mają różnych wierzycieli, w trakcie monitorowania pożyczek przez wierzyciela z badań w Biurze Informacji Gospodarczej natychmiast wynika, że jedna stara osoba zadłużona (były chłopak) odeszła! Co naturalnie natychmiast lub jak najszybciej trzeba zgłosić wierzycielowi!

Przypuszczam, że pierwszy wierzyciel chciał mieć w drugim współzadłużonego!
Ponieważ teraz jest faktycznym pełnym poręczycielem pozostałego zadłużenia! Nie wierzę, że te 3 umowy pożyczki muszą mieć taką samą równowartość długu! Wystarczy, że będzie wpisany do jednej z umów, jak to opisał. Musiał tylko podpisać tę umowę ostateczną, która przewiduje spłatę i stanowi 60-80 % obciążenia hipoteką domu! To dokładnie tak jak napisał o jednej pożyczce!
W ten sposób faktycznie przejął pełną gwarancję!

To, co nie zostało jeszcze sfinalizowane, to wpis do księgi wieczystej jako dłużnik i właściciel! Będzie to zapewne wykonane później

Istnieje wiele innych dróg, które może obrać, ale tylko na swój niekorzyść!

bruno68

Napisany przez NaTwoim13
Arghhhhhhhh......

Gdzie to wszystko zmierza?

Napisany przez 2tneub
bruno68 pisze:
Według tego, mógłby on także być opodatkowany za darowiznę w wysokości 35 000 €, pomniejszoną o kwotę wolną od podatku 20 000 €, co daje podatek w wysokości 15 000 €, z czego 30% wynosi 5 000 € podatku od darowizny!

JJ1
Czy istnieje rozsądny powód, dla którego były partner powinien podarować swój udział w domu?

Napisany przez bruno68
Tneub,

Czy istnieje sensowny powód, dla którego były partner powinien podarować swoją część domu?

oczywiście istnieją powody do dokonania darowizny, na przykład gdy umowa o wykup lub umowa pożyczki nie jest uznawana pod względem podatkowym! Aby uniknąć przestępstwa podatkowego byłego partnera! Aby zapobiec lub utrudnić sprzedaż nieruchomości! Istnieje wiele powodów!

W każdym razie 5000 € muszą zostać opłacone z góry, aby dokonać zmiany w księdze wieczystej!

Niemniej jednak zakładam, że w umowie pożyczki teraz zamiast byłego partnera jest syn matki! W rezultacie syn zastępuje byłego partnera w Dziale I księgi wieczystej, a ponieważ zarejestrowane są tylko 2 osoby, obowiązuje zasada 50%! W przypadku wspólnoty spadkowej udział każdego z liczby spadkobierców jest dostosowywany!

jak już wspomniałem, była to lub jest to przejściowa sytuacja, której rezultatem będzie stanie się współwłaścicielem z 50% udziałem w domu! Pozytywne i negatywne skutki zostały już opisane powyżej!

Ponosi odpowiedzialność za 100% pozostałego długu! Jednakże ze względu na dzisiejszy zakup ma prawo do 50% zysku przy sprzedaży domu! Oraz kwotę wolną w wysokości 50% przyszłej wartości rynkowej nieruchomości w przypadku dziedziczenia!

- Jeśli odziedziczyłby Dom (wartość domu 300 000 € bez nich jako właściciela), odziedziczyłby w przyszłości 600 000 €, musiałby zapłacić podatek od spadku w wysokości 200 000 €, w najlepszym przypadku tylko 11%, czyli 22 000 €.
- Jeśli odziedziczyłby Dom (wartość domu 150 000 € z nimi jako współwłaścicielem 50%), odziedziczyłby w przyszłości 450 000 €, musiałby zapłacić podatek od spadku w wysokości 50 000 €, w najlepszym przypadku tylko 7%, czyli 3 500 €.
= Oszczędzasz ponad 18 000 € podatku od spadku
Planowanie podatkowe lub unikanie podatków
W Niemczech istnieje kilka legalnych sposobów unikania lub zmniejszania podatku od spadku:
Darowizna dla spadkobierców z wykorzystaniem limitu zwolnienia od podatku od darowizn (co dziesięć lat);
Przypisanie spadkobiercy niższej klasy podatkowej poprzez adopcję lub małżeństwo;
Wzajemne ustanowienie spadkobiercy przez małżonków lub partnerów życiowych (testament berliński) oraz ustanowienie zapisów na rzecz dzieci w razie śmierci pierwszego partnera;
Przeniesienie majątku prywatnego do majątku firmowego;
Przeniesienie majątku do klas aktywów, na które nakłada się niskie opodatkowanie (np. nieruchomości, fundusze statków, ubezpieczenia na życie i rentowe);
Przekazanie nieruchomości z wpisem prawa użytkowania na rzecz darczyńcy, ponieważ dożywotnie korzystanie jest istotne pod względem podatkowym (odprowadzalna) wartością kapitałową;
Jeśli udowodni się niższą wartość nieruchomości (np. za pomocą kwalifikowanej wyceny) w wielu przypadkach można przyjąć niższą wartość (§ 138 ust. 4 BewG).
Decyzja Federalnego Sądu Finansowego w sprawie przeniesienia własności prywatnej do majątku przedsiębiorstwa określiła tę metodę jako dopuszczalną.
Więcej może odpowiedzieć tylko pytający raoul1311!

bruno68

Napisany przez 2tneub
Znowu bardzo konkretnie, bez całego tego gadania wokół. Co miałby zyskać były partner, dając swój udział w syna swojej byłej partnerki, zamiast otrzymać za to pieniądze?

Napisany przez bruno68
@tneub

Jeszcze bardziej konkretnie, bez całego tego gadania wokół. Dlaczego były miałby podarować swój udział w synu swojej byłej żonie zamiast otrzymać za to pieniądze?

Tak dlaczego się tak robi?

Aby prowokować przestępstwo podatkowe!
Aby uzyskać nakaz zapłaty!
Aby spowodować, że Schufa trzeciej osoby spadnie na dno!
Aby zminimalizować roszczenia odszkodowawcze osób trzecich!
Aby zainwestować w czarną gotówkę lub przekształcić czarną gotówkę w białą!

Albo po prostu odejść z rodziny!

Istnieje wiele powodów, aby wykonywać oficjalne niemądre czynności. Także w ten sposób można zamienić białe pieniądze na czarne! Aby uniemożliwić osobie trzeciej dostęp!

bruno68

Napisany przez StGe1973
Bruno,

właściwie ignoruję Twoje wpisy, ale tworzysz tu konstelacje, które w 99% przypadków nie mają miejsca. W takim forum zakłada się, że ludzie szukają rozważnego rozwiązania lub wyjaśnienia dla problemu. Bez użycia brudnych pieniędzy, bez celowego szkodzenia drugiej osobie, na przykład za pomocą nakazów zapłaty, wstrzymania informacji o zdolności kredytowej itp. Takie rzeczy prawdopodobnie mają miejsce gdzieś w Darknecie, gdzie ludzie z przestępczą energią anonimowo wymieniają się takimi informacjami, z zamiarem: Nie znoszę mojej byłej, jak najbardziej mogę jej i jej rodzinie zaszkodzić...

Moje osobiste doświadczenie jest całkiem inne z ludźmi, których znam: Przy każdym rozstaniu, jedna strona zazwyczaj jest w jakiś sposób ranna i rozczarowana (czyli strona, która nie chciała rozstania). Trwa to kilka dni lub tygodni, podczas których kontakt między stronami jest minimalny. Następnie jednak przychodzi moment, w którym partner, który został poinformowany o rozstaniu, dochodzi do wniosku: Życie idzie dalej i teraz trzeba znaleźć rozsądne rozwiązanie problemu, aby móc z tym pogodzić się...

Napisany przez raoul1311
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Tak, jak teraz rozumiem, nie mogę uniknąć zapłaty 6,5% podatku od nabycia nieruchomości od ceny zakupu (35 000 €) oraz zobowiązań kredytowych (obecnie 37 307 €) w mojej obecnej sytuacji.

Skontaktowałem się z urzędem skarbowym i zapytałem, dlaczego kredyty 1 i 2 podlegają opodatkowaniu, mimo że wpisany jestem tylko w kredyt 3. Faktycznie jednak jest tak, że odpowiedzialność za wszystkie 3 kredyty spoczywa na mnie. Tak jak napisał już Bruno68:

Zakładam, że Raoul zamiast
kredyt 1: Moja matka
kredyt 2: Moja matka
kredyt 3: Moja matka i ja

teraz
kredyt 1: Moja matka i ja
kredyt 2: Moja matka i ja
kredyt 3: Moja matka i ja

(ma odpowiedzialność)

Jeśli więc nie wycofam swojego sprzeciwu, naliczony podatek od nabycia nieruchomości zostanie dostosowany i będę musiał zapłacić około 1000 € więcej. Dlatego uważam, że najlepiej będzie, jeśli zapłacę kwotę 4699 € na rzecz urzędu skarbowego.

W odniesieniu do stawki podatku od darowizn urząd skarbowy napisał mi: Warto zauważyć, że darowizna nieodpłatna lub częściowo odpłatna wywołuje podatek od darowizn, jeżeli czynność nie podlega ustawie o podatku od nabycia nieruchomości. Stawki podatku od darowizn są często znacznie wyższe niż stawki podatku od nabycia nieruchomości.

Mam jeszcze jedno ostatnie, krótkie pytanie. Całkowita wartość domu, która jest również odnotowana w aktach notarialnych, wynosi tylko 100 000 €. Mam teraz 50% udziału w tym domu, ale nadal opodatkowuję wartość ponad 72 000 €. logicznie rzecz biorąc, powinienem opodatkować co najwyżej kwotę 50 000 €?

Napisany przez BenniG
raoul1311 pisze:
Mam jeszcze jedno, krótkie pytanie. Całkowita wartość domu, która jest także uwzględniona w akcie notarialnym, wynosi tylko 100 000€. Mam teraz 50% udziałów w tym domu, ale mimo to płacę podatek od wartości ponad 72 000€. Logicznie rzecz biorąc, powinienem płacić podatek od maksymalnie 50 000€, czyż nie?

Jakiego rodzaju jest ten akt?
Czy masz na myśli, że na nieruchomości jest obciążenie hipoteczne w wysokości 100 000 €?

Napisany przez raoul1311
BenniG pisze:
O jaki dokument chodzi?
Czy masz na myśli, że na nieruchomości jest zapisane obciążenie hipoteczne w wysokości 100 000 €?

To jest dokument z umowy kupna lub przepisu połowy domu na moje imię.
W nim napisane jest, że obie strony (matka i były chłopak) określiły wartość domu i działki na 100 000 €.

Napisany przez BenniG
Jeśli jesteście zaprzysiężonymi rzeczoznawcami w tej dziedzinie i doszliście do odpowiedniej wartości, nikt nie będzie miał zastrzeżeń.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata