Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Opłata za przetworzenie kredytu preferencyjnego

Napisany przez MikeKlein
Hallo, złożyłem wniosek o pożyczkę preferencyjną na zakup domu w ISB (Banku Inwestycyjno-Strukturalnym Nadrenii Palatynatu). Otrzymałem decyzję oraz dwa egzemplarze umowy pożyczki, z prośbą o podpisanie i odesłanie jednego egzemplarza.

Jednakże właściciel domu zdecydował się na innego nabywcę, dlatego oczywiście nie podpisałem umowy pożyczki. Powiadomiłem ISB drogą mailową, że z powodu decyzji właściciela muszę zrezygnować z pożyczki.

Tydzień po moim zgłoszeniu otrzymałem następujący list od ISB:

.

W formularzu wniosku znajduje się następująca klauzula w sekcji Wskazówki i wyjaśnienia:

.

Mam kilka pytań:
Czy w opisanym przypadku faktycznie doszło do rezygnacji z pożyczki?
Czy powyższa klauzula jest zgodna z prawem?
Czy muszę naprawdę zapłacić opłatę manipulacyjną?
Czy ktoś może mi pomóc?

Pozdrawiam
Mike

Napisany przez NaTwoim13
Przepraszam, ale jest to jasno i wyraźnie uregulowane oraz przyjęte w warunkach, jak również komunikowane, oraz można przypuszczać, że bank państwowy sporządza umowy zgodne z prawem.

Czy również zastanawialiby się Państwo nad tym, gdybyście skorzystali z kredytu (co niesie za sobą ogromne korzyści)?

Myślę, że koszty są do zaakceptowania, zwłaszcza że na pewno chcieliby Państwo skorzystać z tych fantastycznych środków pomocowych również przy następnej nieruchomości, która wchodzi w grę.

Nawet jeśli jest to irytujące, że nie otrzymali Państwo zgody na nieruchomość, to ISB za to nie ponosi winy, ale mieli Państwo pracę związana z weryfikacją.

Napisany przez bruno68
Witaj MikeKlein,

zawsze są pomijane w pośpiechu! Zwłaszcza, że warunki zostały ustalone na 1 maja 2020 roku!

6 Warunki
6.1 pożyczka ISB na zakup nieruchomości
6.1.1 pożyczka ISB na zakup nieruchomości jest subsydiowana przez Land na okres trwania okresu dofinansowania o 1 punkt procentowy w skali roku w odsetkach, ale nie więcej niż do 0%. ISB ustala warunki pożyczki dla okresu dofinansowania z uwzględnieniem tego subwencjonowania odsetek. Obecne warunki są dostępne pod adresem internetowym ISB (www.isb.rlp.de).
6.1.2 Za rozpatrzenie wniosku o pożyczkę ISB pobiera jednorazową opłatę manipulacyjną w wysokości 1,0% kwoty pożyczki, ale nie mniej niż 250 EUR. Prawo do opłaty manipulacyjnej powstaje wraz z rozpatrzeniem wniosku o pożyczkę.
6.2 pożyczka ISB na zakup udziałów w spółdzielni
6.2.1 Pożyczki ISB zgodnie z punktem 5.2 są oprocentowane w wysokości 0,5% ze względu na subsydiowanie przez kraj związkowy Nadrenia-Palatynat do końca dziesiątego roku. Następnie pożyczka ISB jest oprocentowana w wysokości rynkowej.
6.2.2 Spłata wynosi co najmniej 2,5% rocznie (plus oszczędzone odsetki).
6.2.3 Za rozpatrzenie wniosku o pożyczkę ISB pobiera jednorazową opłatę manipulacyjną w wysokości 1,0% kwoty pożyczki, ale nie mniej niż 250 EUR. Prawo do opłaty manipulacyjnej powstaje wraz z rozpatrzeniem wniosku o pożyczkę.

Wcześniej było znacznie drożej
Teraz wydaje się, że składanych jest zbyt wiele wniosków, które kończą się niepowodzeniem! Ale czytając ustawy, rozumie się dlaczego: Czytając tylko § 13 ust. 2 ustawy o wspieraniu mieszkań na landzie, powinno się zrozumieć, dlaczego sprzedający podejmuje taką decyzję!

Ustawa o wspieraniu mieszkań na landzie (LWoFG) z dnia 22 listopada 2013 r.
§ 13 Limity dochodów
(1) Dofinansowanie może korzystać tylko z gospodarstw domowych, których łączne dochody nie przekraczają limitu dochodów, określonego w ust. 2, albo odmiennie ustalonego w ust. 4.

(2) Właściwy limit dochodów wynosi:

1. dla gospodarstwa jednoosobowego ......... 15 000 EUR,
2. dla gospodarstwa dwuosobowego ........ 21 500 EUR,

powiększony o dodatkowe 5 000 euro za każdą kolejną osobę zaliczaną do gospodarstwa. Limit dochodów zgodnie z ustępem 1 jest zwiększany o dodatkowe 1 000 euro za każde dziecko zaliczane do gospodarstwa zgodnie z § 32 ust. 1-5 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.
(3) Limit dochodów zgodnie z ustępem 2 zmienia się 1 stycznia 2017 r. oraz 1 stycznia każdego następnego trzeciego roku o odsetek, o który wzrósł lub zmniejszył się wskaźnik cen konsumpcyjnych dla Niemiec ustalony przez Federalny Urząd Statystyczny względem wskaźnika cen konsumpcyjnych dla Niemiec z poprzedniego miesiąca października. Zmieniony limit dochodów zostaje zaokrąglony do pełnych 100 euro i ogłaszany przez odpowiedni resort odpowiedzialny za dofinansowanie socjalne mieszkań.
(4) Ministerstwo odpowiedzialne za dofinansowanie socjalne mieszkań jest upoważnione do określenia odchyleń od limitów dochodów określonych w ust. 2 w zależności od lokalnych i regionalnych warunków mieszkaniowych, zwłaszcza w celu

1. uwzględnienia gospodarstw domowych mających trudności z zaopatrzeniem w mieszkani
2. tworzenia i utrzymywania społecznie stabilnych struktur mieszkańców lub
3. wspierania budowy własnej nieruchomości mieszkaniowej
Warto również wspomnieć o ostatnim znanym wyroku Sądu Administracyjnego Karlsruhe z dnia 11.8.2016 r., 3 K 2786/15, w którym orzeczono, że IBK miało rację! W twoim przypadku sprawa jest dość prosta, ponieważ warunki są dość jasne! W przypadku niezawarcia umowy płacisz za świadczone usługi, opłatę!
bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata