Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Koszty - bez paragonu

Napisany przez viktor
Czy ktoś ma tutaj odpowiedź?

Załóżmy, że Osoba Z zbudowała dodatek samodzielnie i po latach sukcesywnie go ukończyła.

Wynajmuje ten dodatek i teraz musi zgłosić swoje dochody.

Ponieważ nie zachował rachunków kosztów budowy, a w przypadku własnego wkładu pracy i tak nie ma dokumentu;
jak teraz może uwzględnić i uzyskać uznane koszty amortyzacji?
Jak w takim razie będą obliczone koszty budowy, na podstawie szacunku - np. kosztów budowy według Federalnego Urzędu Statystycznego? czy jak?

Napisany przez 2utopus
Nie jestem ekspertem od podatków - ale czy nie można odliczyć tylko tego, co zostało faktycznie zapłacone?

Z drugiej strony, chyba też nie można kupić komputera tanio na Ebayu (np. części za 5x1€) i oszacować go na 500€, a następnie odliczyć od podatku - czyż nie?

O ile wiem, tutaj uwzględniana jest cena zakupu pomniejszona o wartość gruntu i to wszystko jest ustalane na 50 lat - trzeba uważać na inwestycje, aby na początku nie robić zbyt wiele... jeśli rozbudujesz nieruchomość i wynajmiesz tę rozbudowę, to nie wiem - może warto zapytać doradcę podatkowego?

Napisany przez Ozymandias
Poproś o kopię faktur od firm, które muszą przechowywać je przez 10 lat.

W przeciwnym razie można również zaoferować niewielkie odszkodowanie za koszty wyszukiwania i kopiowania.

Napisany przez 2utopus
Ozymandias pisze:
Poproś o kopie faktur w firmach, które są zobowiązane przechowywać je przez 10 lat.

W przeciwnym wypadku możesz również zaoferować niewielkie odszkodowanie za wysiłek i koszty kopiowania.

Czyli myślisz, że Obi/Hornbach/Toom mogą dostarczyć mi duplikaty moich paragonów lub skopiować je?
Chyba sam wykonał te prace, jeśli dobrze to zrozumiałem.

Napisany przez Ozymandias
Ale nie ma tam informacji o markecie budowlanym i tak, można się tam zapytać, gdy np. zapłaciło się kartą.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata