Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Czy można odliczyć tylko część faktury od podatku?

Napisany przez xoric
Cześć,

Mam fakturę, na której mieszają się artykuły nabyte w celach komercyjnych i prywatnych. Zdarzyło mi się to, gdy składając zamówienie brakowało mi niewielkiej kwoty do darmowej dostawy i (bez zastanowienia) dodałem coś jeszcze do koszyka. Ostatniej pozycji w fakturze nie mogę odliczyć od podatku, ponieważ nie korzystam z niej w celach komercyjnych.

Przykład:

Pozycja
Cena jednostkowa netto

Artykuł 1 (komercyjny)
70,00 EUR

Artykuł 2 (komercyjny)
20,00 EUR

Artykuł 3 (prywatny)
10,00 EUR

Suma netto
100,00 EUR

VAT 16%
16,00 EUR

Razem brutto
116,00 EUR

Chcę odliczyć od podatku artykuły 1 i 2 (np. odliczyć podatek VAT). Chcę wykluczyć artykuł 3. Zatem odejmuję cenę artykułu 3 od kwoty faktury i odliczam podatek tylko od reszty (np. odliczam 14,40 EUR jako podatek VAT).

Moje pytanie: Czy jest to dozwolone, czy prywatne i komercyjne rzeczy na fakturach muszą być ściśle oddzielone?

Dziękuję za pomoc.

Napisany przez Marc2512
Na pewno nie jest to zabronione. Można uzasadnić / uzupełnić w oświadczeniu majątkowym, które stanowiska są prywatne, a które służbowe, oraz jak składa się kwota podlegająca opodatkowaniu.

Napisany przez 2tneub
Można łatwo zrobić. Jeśli korzystasz z programu do księgowości, podziel kwotę i zaksięguj 11,60€ jako wypłatę prywatną na koncie 1800 w planie kont SKR 03 lub na koncie 2100 w planie kont SKR 04.

Napisany przez xoric
Cześć wszystkim,

Dziękuję za szybkie odpowiedzi! Bardzo mi to pomogło.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata