Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Dodatek rządowy w ramach programu Riester & możliwość odliczenia składek oszczędnościowych

Napisany przez Martin79HN
Dzień dobry,

osobiście mogę otrzymać dodatek w wysokości 175 € na mój plan oszczędnościowy Riester w banku. (4% z poprzedniego roku brutto pomniejszone o dodatek)

Co się stanie, jeśli wpłacę maksymalną dopuszczalną kwotę. (moje miesięczne wpłaty wynoszą 2100 lub 2400 €)

Czy oznacza to, że w podeszłym wieku (emerytura) będę musiał płacić wyższe podatki?
Czy wpłaty te skutkują teraz niższym obciążeniem podatkowym?

Chciałbym otrzymać wyjaśnienie na ten temat.
Dodatek lub obciążenie podatkowe / Możliwe odliczenia

Wynagrodzenie brutto 38 000 € rocznie
+ Dochody z wynajmu 6000 € rocznie (podlegają opodatkowaniu)

Moja żona również ma dochody, ale składamy oddzielne zeznania podatkowe. (obydwoje w klasie podatkowej 4)
Ona otrzymuje również dodatki dla dzieci: 3 x 300 € + 1 x 175 € na swoim koncie Riester. Idę na emeryturę 4 lata wcześniej niż ona. Jej dochód brutto jest wyższy, ale po odliczeniu tego, że nie ma dochodów z wynajmu, na koniec wychodzi nam to samo.

Dzięki dochodom z wynajmu jesteśmy dobrze zabezpieczeni, a nasze emerytury (w wieku 67 lat) będą wynosić około 1500-1700 € miesięcznie dla mnie i mojej żony. W przypadku mojej żony, dodatek emerytalny z publicznego sektora to około 600/700 € miesięcznie. Aktualnie mam 41 lat, a moja żona 37 lat. Przekształcenie brutto w BAV zapewni mi dodatkową emeryturę w wysokości około 250 € miesięcznie.

Emerytura żony: około 2300 € (z wszystkim)
Moja emerytura: około 1750 € + BAV 250 € + dochody z wynajmu 500 € = 2500 € (z wszystkim)

Nasz Dom będzie wtedy spłacony, a mieszkanie bez obciążeń.

Czekam na porady.

Pozdrawiam,

Martin

Re: Dodatek rządowy w ramach programu Riester & możliwość odliczenia składek oszczędnościowych

Napisany przez 2titan1981
Możesz wpłacić maksymalnie 2 100 € - dopłaty (175 € dla ciebie). Więcej nie można wpłacić na konto Riester.

2 100 € to maksymalna kwota, którą można wpłacić ze wsparciem. Kwota, którą otrzymasz podczas rozliczenia podatkowego, zależy od twojej stawki podatkowej. Stawka ta zależy od twojego dochodu podlegającego opodatkowaniu. Im wyższe jest twoje wynagrodzenie, tym większa jest korzyść podatkowa, która osiąga maksymalną wartość w okolicach 60 000 € brutto i nie rośnie dalej.

Maksymalnie 2 100 € możesz odliczyć jako wydatki specjalne na Riester.

Czy mogę otrzymać dofinansowanie Riester + odliczenie od dochodu?
Bo przez lata na pewno straciłem pieniądze.

Czy będzie to rozliczone podobnie jak zasiłek rodzicielski? (sprawdzenie korzyści?)

Na przykład moja żona:
Pensja brutto: 50.000 €, z tego 4% = 2000 € odliczenie za dopłaty 3 x 300 € na dziecko + 1 x własne dofinansowanie 175 € = 925 € własnej oszczędności

Czy otrzyma dofinansowanie w wysokości 1075 € i czy będzie mogła odliczyć 925 € jako koszty uzyskania przychodu?
Jeśli teraz wpłaci 2100 €, ile będzie mogła odliczyć?

Napisany przez 2titan1981
otrzymujesz dopłatę co roku, wpłaconą, jeśli dokonano wpłaty w wysokości 4% lub 2 100 €. Zawsze wpłacam 2 100 €, a następnie otrzymuję zwrot nadpłaconych składek w wysokości 175 €. Zawsze wpłacam 2 100 € do 1 stycznia danego roku i otrzymuję zwrot 175 € na początku/końcu maja.
Podczas składania deklaracji podatkowej pod koniec września zostanie ponownie określone, ile zwrotu euro można otrzymać z tytułu Riester. Nie mogę zobaczyć, czy została przeprowadzona kontrola opłacalności, czy została ona zrównoważona z dopłatą.
Bonus dla dzieci zawsze otrzymywała moja była żona.
Idealne jest otrzymywanie wysokiej dopłaty dzięki wielu dzieciom lub być singlem/bez dzieci tylko z dopłatą w wysokości 175 € i wysokimi dochodami (> 60 000 €). Moim zdaniem liczy się całkowita suma wpłacana, bez względu na to, czy to jest dopłata czy wkład własny.

Napisany przez 2utopus
Na ile zrozumiałem, maksymalna kwota to 2100€, wliczając w to dodatkowe 175€ - przy obliczaniu podatku, dodatek ten oczywiście zostanie ponownie odjęty/pomniejszony.

Najlepsze dla ubezpieczonego jest oczywiście posiadanie 10 dzieci po 300€ + własny dodatek 175€ przy składce miesięcznej 5€ - bez dodatkowych dochodów (oprócz zasiłku rodzinengo).

Jeśli teraz każde dziecko otrzyma 3 punkty emerytalne w ubezpieczeniu emerytalnym i dodatkowo wykupiona zostanie renta Riester, to jest to dobry początek ;-)

Napisany przez bruno68
Cześć Martin79HN,

W zasadzie nie powinienem odpowiedzieć na te pytania! Ponieważ przekraczają one wszystkie indywidualne zezwolenia!

Dzień dobry,

A) Osobiście mogę otrzymać dodatek w wysokości 175 € na moje konto oszczędnościowe Riester. (4% od poprzedniego roku brutto odliczając zasiłek)

B) Co się stanie, jeśli wpłacę maksymalnie możliwą kwotę. (Moje to 2.100 lub 4.200 € rocznie odliczalne)

C) Czy to spowoduje, że w wieku emerytalnym będę musiał więcej zapłacić podatku? Czy to teraz prowadzi do niższego obciążenia podatkowego?

D) W tej kwestii potrzebuję wyjaśnienia. Zasiłek lub obciążenie podatkowe / odliczalność

E) Brutto 38.000 € rocznie + przychody z najmu w wysokości 6.000 € rocznie (do opodatkowania)

F) Moja żona również ma dochód, ale składamy oddzielnie nasze zeznania podatkowe. (obaj w klasie podatkowej 4)
I ma zasiłki dla dzieci 3 x 300 € + 1 x 175€ na swoim koncie Riester. Idę na emeryturę 4 lata wcześniej niż ona. Jej dochód brutto jest wyższy, ale ogólnie jest taki sam, ponieważ nie ma przychodów z najmu.

Dzięki dochodom z najmu jesteśmy dobrze zabezpieczeni, a emerytura (w wieku 67 lat) wynosi około 1.500 - 1.700 € miesięcznie zarówno dla mojej żony, jak i dla mnie. W służbie publicznej otrzymuje ona dodatek do emerytury w wysokości około 600/700 € miesięcznie. Mam obecnie 41 lat, a moja żona 37 lat. Przekształcenie brutto na emeryturę z funduszu emerytalnego przynosi mi emeryturę w wysokości około 250 € miesięcznie.

Emerytura u niej: około 2.300 € (z wszystkim)
Moja emerytura: około 1.750 € + BAV 250 € + najem 500 € = 2.500 € (z wszystkim)

G) Dom własny spłacony do tego czasu i mieszkanie bez obciążeń.

Jestem ciekawy porad. Pozdrawiam, Martin

do G) Bardzo godne uznania, że wszystko zostało spłacone! Ale czy wtedy nie zaczyna się znowu konieczność utrzymania?
do F) Bardzo godne uznania, że żona nie chce pokrywać podatków męża poprzez kombinację 3/5! Niemniej jednak

I ona ma zasiłki dla dzieci 3 x 300 € + 1 x 175 € na swoim koncie Riester

Tutaj zaczyna się problem, że powinna płacić maksymalną kwotę, ponieważ jej zasiłek będzie wypłacany dopiero po ukończeniu 85. roku życia! Ponieważ zasiłek ma na celu zabezpieczenie ryzyka długowieczności!
Zgodnie z tym własna składka, której gwarantowana suma bez zasiłku musi być podzielona przez co najmniej 18 lat (punkt wejścia na emeryturę do 85. roku życia, 218 miesięcy)! To daje emeryturę z funduszu Riester do 85. roku życia, pomniejszoną o stawkę podatku dochodowego!
Przykład: ryczałt emerytalny wynoszący 300 € brutto, przy stawce podatku w wysokości 30 % oznacza opłacenie 90 € podatku miesięcznie! Pamiętaj jednak, że twoje dzieci nie znajdują się już na karcie podatkowej i ulgi na dzieci przestają obowiązywać!

Co do E) Przy dochodzie w wysokości 44.000 € rocznie tylko 1.760 € zasiłki jest uznawane podatkowo i prawno zachronione przed upadłością. Nadwyżka w wysokości 360 € rocznie nie jest ani objęta wsparciem ani prawno uznawana za obligatoryjną!

Co do D)

D) W tej kwestii potrzebuję wyjaśnienia. Zasiłek lub obciążenie podatkowe / odliczalność

Jest to obszar działania doradcy podatkowego i podlega ustawie o świadczeniach prawnych (RDG). Istnieje jednak zawsze podstawowe prawo do natychmiastowej interwencji (bez udziału osób trzecich) i w związku z tym do pełnej odpowiedzialności finansowej, aż do osobistego bankructwa w wieku emerytalnym!
Ponieważ ochrona przed zajęciem wynosi obecnie dla emerytów miesięcznie 1.180 €!

Co do C) Oczywiście wszystko będzie opodatkowane! Różnica polega jednak na tym, czy opodatkowane w pełni, czy w części na podstawie udziału w zyskach, oraz na tym, czy obowiązujące odniesienie do zabezpieczeń społecznych ma zastosowanie!

Co do A i B) Te pytania pokrywają się z pytaniem E i zostały już udzielone odpowiedzi!

Zakładam, że wszystko to zorganizowałeś samodzielnie lub z pośrednikiem zobligowanym. Twój kredyt hipoteczny, fundusze emerytalne Riester,.....
Teraz znajdujesz się w fazie gumy do żucia, wszystko wydłuża się, czujesz, że masz więcej czasu! Teraz chcesz naprawić błędy i popełniasz nowe, które kosztują naprawdę dużo pieniędzy! Ponieważ lata od podpisania umowy minęły!
Bądź zadowolony, że tylko wydałeś w piach od 5 do 10.000 €. Teraz dokonanie zmian bez fachowej porady szybko wprowadzi cię w pułapkę ubóstwa w późniejszym wieku! Twoja średnia długość życia wynosiła 60 lat, a od dzisiaj jest krótsza niż 40 lat, co oznacza ponad połowę zmniejszenia wartości świadczeń!

Potrzebujesz rzeczywistego doradztwa z doradcą ds. ubezpieczeń (ale nie zabiegać o konsultacje finansowe), z których w Niemczech jest tylko 300, a ich stawki za godzinę wynoszą około 200 € + VAT!

Bruno68

Hej Bruno68,

dzięki za Twój wkład.
Moja żona będzie nadal oszczędzać swoją część Minimalnej oszczędności około 1000€ rocznie (doliczając 1075€ do funduszu emerytalnego Riester).

Planuję późniejsze zabezpieczenie emerytalne!

Zamierzam rozważyć oszczędzanie 2100€, pomniejszone o 175€ z ulgą.
Wtedy będę miał więcej odliczeń podatkowych.

Dotychczas nie rozdawaliśmy pieniędzy!
Dotąd zawsze dokonywaliśmy tylko minimalnych wpłat i składaliśmy wnioski o ulgi.

Przesłanka:
Rozważam oszczędzanie 2100€, pomniejszone o 175€ z ulgą.

- Jeśli zachowam oszczędności, będę mógł spłacić np. 5 lub 10 lat przed przejściem na emeryturę swoje mieszkanie (w ciągu 21 lat / 16 lat), które sam zamieszkuję. Wtedy chociaż pojawi się opodatkowanie odroczone w czasie o 2%, to jednak np. 50.000€ długu zostanie spłacone natychmiast!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata