Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Clariant

Napisany przez richard100
Spłacanie długów zawsze jest dobre :lol: To daje ulgę, to daje nowe możliwości. giełda na razie nie jest problemem.... jeszcze. :wink: Pozdrowienia Rich

Napisany przez 2cybercrash
Od czasu aktywności Funduszy? jest rejestrowane zamiast rozładowywane? Pomaga niższa cena ropy naftowej. W każdym razie CIBA 81+, tym samym tymczasowo 80 broniony. Clariant 18.9 dzięki wartości PE wynoszącej 11.6, wskazówka od Richa była optymalna, także Lonza może się włączyć. Niestety tylko CIBA z znaczącą stratą księgową w Portfolio.

Napisany przez ADMCI4
Dla mnie liczy się: 1. Głębokie PE 2. Cena ropy naftowej wydaje się ustabilizować 3. CLN był słabym wykonawcą w bieżącym roku (ledwie 6% YTD) ... zgodnie z zasadą ostatni będą pierwszymi 4. Nawet dla najlepszego funduszu wartości w Szwajcarii (Classic Global Equity od Braun v. Wyss & Müller) CLN jest pierwszym wyborem Pozdrowienia, tho

Dziś sprzedałem moje akcje CLN i kupiłem CIBN w okresie ich osłabienia. Pozdrawiam, Rich

Napisany przez ADMCI4
Richard pisze: Kupiłem CIBN w fazie osłabienia Moim celem kursowym jest Sfr.90, ale nie jestem pewien, czy powinienem poczekać raczej na Sfr.100. Jaki masz cel na najbliższe 6 do 12 miesięcy? Lancelot

Cześć Lancelot
Dziś sprzedałem moją CLN z zyskiem 5%. W zamian włożyłem do PF CIBN po 82fr. Nie mam jeszcze celu kursowego. Zobaczymy, co dalej. Dywidenda z CIBN zawsze była bardzo dobra. W zeszłym roku była to spłata wartości nominalnej w wysokości 2Fr. i dywidenda 1Fr. Rok wcześniej było to 3Fr. spłaty wartości nominalnej. Zobaczymy. :-) Mam jeszcze kilka starych w PF, EP 150... :-( Pozdrowienia, rich

Napisany przez ADMCI4
Gratulacje za odwagę. Mam nadzieję, że nie będziecie rozczarowani. Brakuje mi odwagi wobec CIBN. Nie jestem zwolennikiem nowych standardów rachunkowości IFRS i US GAAP, dlatego mam problem z CIBN. Stare, całkowicie nieprzejrzyste konsolidowanie zgodnie z OR było dla mnie o wiele lepsze. W ten sposób Rog wcześniej księgował wartość firmy (goodwill) w całości przez kapitał własny. W przypadku CIBN, na koniec czerwca 2005 roku 40% kapitału własnego było zarezerwowane na wartość firmy! Jeśli gdzieś pojawi się problem z jednostką zależną, może to szybko odbić się bardzo negatywnie.

Napisany przez ADMCI4
Peitsche pisze: gratulacje za waszą odwagę. Mam nadzieję, że nie będziesz rozczarowany. Brakuje mi odwagi w odniesieniu do cibn. Fabrice pisze: Inwestowanie nie ma nic wspólnego z odwagą, lecz z analizą, rozważaniem i - GEDULD! Hmm ... Odwaga ... Cierpliwość .... Brzmi trochę emocjonalnie. To związane z odpisami z tytułu nadwyżki wartości (Impairment) jest słuszne, to jest zagrożenie w każdej firmie po przejęciu. Ale jeśli przejęcie było błędne lub zbyt drogie, wyniki cierpią tak czy inaczej. Jednorazowy odpis nie powinien dodatkowo zaszkodzić kursowi. Mam też wątpliwości co do Ciba - ale raczej ze względu na rosnącą cenę ropy i spadającego dolara. Dlatego myślę, że lepiej jest sprzedać już przy Sfr.90. To da mi 20% zysku. Lancelot

Napisany przez ADMCI4
Cześć (Rycerz) Lancelocie ... czy cały handel giełdowy nie ma związku z emocjami? Gdyby tylko zastosować rozum, można by było bardzo wiele świetnie obliczyć! Niestety, ciągle przyłapię się na tym, że przy podejmowaniu decyzji o kupnie/sprzedaży - pomimo rzetelnej analizy - to zawsze melduje się brzuch... Felice

Napisany przez ADMCI4
Felice pyta: czy cały handel giełdowy nie ma nic wspólnego z emocjami? Oczywiście, tak samo jak w innych biznesach. Od pierwszego problemu w Ogrodzie Eden człowiek jednak dokonał ogromnych postępów. To także kwestia inteligencji i doświadczenia. W ten sposób stopniowo można znosić fakty i wiedzę. Nadal jednak pozostaje dylemat: intuicja czy rozumowanie? Lancelot

Czasami jest bardzo trudno odróżnić, czy to był odczuwany w brzuchu czy w głowie. Przynajmniej wiem, że wczorajszy zakup CIBN nie był tak dokładnie przemyślany. :lol: Ale jak na razie wydaje się, że był słuszny. :lol: Pozdrawiam, Rich

Cnl

Napisany przez kandinski
Tu się zastanawiamy, jak można podjąć właściwą decyzję, gdy słucha się analityków. Przeczytałem prognozy kursowe od 17 do 36, to dość duża różnica! A analizy zostały prawie wypuszczone tego samego dnia!!! No dobrze, jestem przekonany, że Cybercrash, Simona, Dany, Rich, ... nie różnią się aż tak bardzo, prawda? https://www.newratings.com/analyst_news/article_1195906.html https://www.finanznachrichten.de/nachrichten-2006-01/artikel-5929821.asp Moim zdaniem 20-tka musi wreszcie zostać przekroczona *********** Kandinski powiedział************** (żart, od dawna nie czytałem innych forum :lol: )

Rozważałem dzisiaj także dołączenie tutaj kilka razy. Ostatecznie jednak zrezygnowałem. Do 28.02. kurs prawdopodobnie nie odskoczył od danych za 4. kwartał. Więc jeszcze nie ma potrzeby działania? Trzymam tytuł na oku. Pozdrawiam, Rich

Tytuł kupiony dzisiaj za 18.90 sfr. Kurs wyniósł 19. Zgłoszono zlecenie zakupu w cenie 18.90 i oto akcje są w portfelu, oszczędzona prowizja. Myślę, że 18.90 to dobra cena. Być może to też marzenia. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez kandinski
richard100 pisze: Tytuł kupiony dzisiaj za 18,90 sfr. Kurs wynosił 19. Zlecenie zakupu wprowadzone za 18,90, i patrz - akcje w portfelu, prowizja także zaoszczędzona. Sądzę, że 18,90 to dobry kurs. Może to też być marzenie. Pozdrowienia Rich
Marzenie??? Jakoś to był dobry kurs, dzisiaj (czyli dzień później) wzrosły o 4%. Bez żadnych informacji...

Komplement, to była dobra decyzja. Czy teraz jednak przebije ropę? Nie znalazłem jeszcze żadnych informacji na temat Clariant. Nadal trzymam się akcji CIBA i dlatego zrezygnowałem z Clariant. Czy powinienem dalej trzymać CIBA?

Dziś plus 6%. Powód: CLARIANT Szwajcarski producent chemikaliów Clariant rozpoczął zaawansowane rozmowy sprzedażowe, a najprawdopodobniej kupcy to firmy private equity - podała gazeta SonntagsZeitung. Clariant rozpoczął proces audytu z potencjalnym nabywcą - podała gazeta, powołując się na niepotwierdzone źródła. Gazeta wspomniała też, że firmy private equity CVC Capital Partners i Permira są zainteresowane przejęciem. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ADMCI4
Interesujące, jak wiele może spowodować plotka o przejęciu. W ciągu zaledwie godziny obrót przekroczył już wolumen z poniedziałku, wtorku i czwartku z zeszłego tygodnia. Prawdopodobnie wolumen z piątku również zostanie przekroczony do godziny 11. Z drugiej strony dzisiaj spada rog, osiągając pierwsze minimum na poziomie 183. Rynki są naprawdę trochę nerwowe.

Dziś do sprzedaży pozostały towar w czerwonej strefie po cenie 21,70. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ADMCI4
Co powiesz na podwojne przejęcie Ciby i Clariant, a następnie ich połączenie? Czy istnieje zbyt wiele nakładających się produktów, które trzeba by sprzedać? Na przykład, barwniki tekstylne możnaby sprzedać. Tym razem nie pozbywam się swoich akcji Clariant tak szybko. Ostatnim razem było przy Sfr.22, tym razem być może przy Sfr.23, a następnie tylko częściowo. Akcje Ciby sprzedam dopiero przy Sfr.90. Lancelot

Cześć Lancelot! Pamiętasz, w 1999 mieliśmy plany, żebyśmy się połączyli. Wszystko było już gotowe. W ostatniej chwili jednak transakcja nie doszła do skutku z powodu różnic zdań między obiema dyrektorami generalnymi. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ADMCI4
To wyzwanie jestem w stanie sobie wyobrazić. Dlatego sugerowałem, aby forsować fuzję za pomocą zewnętrznej siły. Być może można by do tego wykorzystać instalację CERN - naładować i zaciśnięcie dwóch zarządów. Przedstawię to podczas następnego Zgromadzenia Ogólnego. Lancelot

Dziś odkupiłem swoje CLN z powrotem. Za 20,60 fr. Kurs był na poziomie 20,80. Wprowadziłem limit 20,60. Godzinę później były już w PF. Będę kontynuować w ten sposób. Aktualny kurs minus prowizja. Którą wtedy zapłaci sprzedający. :lol: :wink: Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ADMCI4
Rich pisze: Będę nadal postępować tak samo Będzie mi również odpowiadać, jeśli kurs ponownie wzrośnie. Nie zamierzam jednak handlować dla 5% brutto. Lancelot

Napisany przez Dany1
Clariant pozostawił 20.-- za sobą, a ja dzisiaj ponownie dokonałem zakupu. Kiedy patrzę na wykres tak, jak chcę go widzieć, wtedy faktycznie powinien być zdobyty niebo. Inne opinie nie są mile widziane... :P

Byłem trochę zbyt pochopny w moich działaniach po osiągnięciu poziomu 22, a następnie spadku do 21.25. Moje rozważania są fundamentalne, wartość wskaźnika ceny do zysku wynosi około 11. dolar jest w przyjaznej sytuacji, podobnie jak cena ropy. Wartość wskaźnika cena/zysk wynosząca 14 przy kursie 26/28 nadal byłaby zdrowa. Z technicznego punktu widzenia długi trend boczny przebija górną granicę i wcześniej czy później może wzrosnąć w kierunku 30.

Napisany przez Dany1
Brak niespodzianki: Być może modlitwa pomoże.... Clariant/2005: Wzrost zysku netto - spadek obrotów 28.02.2006 07:28:51, AWP Basic German Muttenz (AWP) - Spółka Clariant AG wykazała w roku obrotowym 2005 obroty w wysokości 8181 (poprzedni rok 8530) mln CHF. Na porównywalnej bazie (dalsze działalności 7973 mln CHF) oznacza to wzrost obrotów o 1% w złotówkach i o 3% w CHF. EBIT spadł do 368 (533) mln CHF, a zysk koncernu wyniósł 192 (159) mln CHF, jak podano we wtorek w komunikacie prasowym. Wykazane przez Clariant liczby były w przybliżeniu zgodne z średnimi prognozami (konsensus AWP). Analitycy oczekiwali obrotów w wysokości 8128 mln CHF, EBIT w wysokości 393 mln CHF i zysku netto w wysokości 186 mln CHF. W czwartym kwartale 2005 roku Clariant osiągnęła obroty w wysokości 2087 mln CHF (+8% w CHF, +2% w złotówkach). Wynik operacyjny przed jednorazowymi efektami zmniejszył się o 23% do 89 mln CHF. Koszty surowców wzrosły o 6% w kwartale raportowym, a wdrożenie nowego zarządzania łańcuchem dostaw spowodowało koszty w wysokości 25 mln CHF. Clariant dokonała również odpisu wartości w wysokości 55 mln CHF w dziedzinie farmaceutycznych chemikaliów specjalistycznych. W czwartym kwartale 2005 roku Clariant poniosła także koszty specjalne w wysokości 30 mln CHF, wynikające z wcześniejszej spłaty kredytów konsorcjalnych. Jednak jest to znacznie mniej niż wcześniej komunikowane 70 mln CHF. Akcjonariusze Clariant otrzymają, podobnie jak w poprzednim roku, zwrot nominalny w wysokości 0,25 CHF za akcję. Dług netto Grupy Clariant wyniósł na koniec 2005 roku 1508 mln CHF. Na koniec 2004 roku dług netto Clariant wynosił 1331 mln CHF. Firma Clariant AG oczekuje dobrych wyników w 2006 roku. Nie przewidujemy dalszych negatywnych skutków związanych z wzrostem kosztów surowców, cytuje w komunikacie z wtorku dyrektor generalny Roland Lösser. Przy zakładanej stabilnej ogólnej koniunkturze firma oczekuje dobrego wzrostu w walutach lokalnych, dalszego obniżenia bazy kosztowej o 250 mln CHF oraz poprawy wyniku operacyjnego przed jednorazowymi efektami o co najmniej 120 mln CHF. Oczekuje się również znaczącej poprawy w zysku netto w roku 2006.

Liczby są przynajmniej powyżej prognoz. PE (wskaźnik ceny do zysku) obliczony na podstawie nowych liczb wynosi około 11. To dawno niewidziana sytuacja. Trochę niepokojące są informacje z zeszłego tygodnia, że Clariant wprowadził metylanilin przez ARA do Renu, twierdząc, że stężenia tego związku były poniżej poziomu szkodliwego dla ryb? Co to właściwie znaczy? Ten związek nie jest przeznaczony do spożycia ani jako napój. Przed rynkiem 20.1, niekoniecznie hossa na akcje?

Napisany przez ADMCI4
Jestem ciekawy, czy dzisiaj utrzymają się na poziomie 20. Analitycy prawdopodobnie znów się pojawią z piłą łańcuchową.

giełda LEU znowu w dół. Pozdrowienia, Rich https://www.tagesanzeiger.ch/dyn/news/wirtschaft/598181.html

Napisany przez Dany1
cybercrash pisze: Liczby są przynajmniej powyżej prognoz. PE oblicza się na około 11 z nowymi danymi. Dawno temu tego nie widziałem. Trochę niepokojące są odkrycia z zeszłego tygodnia, że Clariant wprowadził metyloanilin przez ARA do Renu, podobno stężenia były poniżej ilości szkodliwej dla ryb? Co to oznacza? Substancja nie jest przeznaczona do spożycia ani jako napój. Przed otwarciem rynku 20.1, nie jest to wyjątkowo atrakcyjna akcja?
Cześć Cos mi tu nie pasuje...Cybercrash, twierdzisz, że wskaźnik PE wynosi 11, a ja szacuję go na około 25. grrr Sprawdziłam też notowanie UBS Quote, gdzie PE wynosi 12.9. Poza tym podano tam również EPS (Zysk na akcję) w wysokości 1.593. U mnie wynosi on jedynie 0,81 dla 2005 roku i 0,71 dla 2004 roku. Proszę o wyjaśnienie

Było już wiele dyskusji na temat znacznie różniących się wartości PE w przypadku Clariant. Najpierw skonsultowałem się z przewodnikiem po akcjach F&W oraz z notowaniami UBS. Następnie Warren starał się obliczyć bieżącą wartość PE na podstawie nowych danych dotyczących zysków netto (Cash-Forum). W ten sposób uzyskał on udowodnione PE około 24. W zasadzie powinna być użyta czysta wartość zysku netto jako podstawa obliczeń. Problemem jest kontroferta bilansowa z efektami specjalnymi, odpisami z tytułu wartości firmy, kosztami restrukturyzacji i wszystkim innym, co jest nazwane i zaksięgowane. Warto samemu to przeliczyć, może przynieść to kilka niespodzianek. Wartości PE to nie wszystko, ale przy prezentacji nowych danych pozwalają one na interesującą orientację. Czasami kurs jest już daleko przed przebiegiem zdarzeń. W każdym razie Clariant stara się po czerwonych liczbach w latach 2001/2002 dostarczyć relatywnie solidne wyniki, tak więc można mówić o inwestycji wartościowej z hojnym dostosowaniem.

Napisany przez ADMCI4
To może być kwestia punktu widzenia. Jeśli występują koszty i są one ujmowane jako wydatek, uważam to za akceptowalne. Wtedy mogę polegać na liczbie na dole. Jeśli teraz zarządzanie stara się wymigać przy użyciu terminów takich jak koszty specjalne, efekty specjalne itp., to dla mnie brzmi to jak uderzenie wyzwoleńcze. Szuka się inwestorów, którzy w to uwierzą i odwrócą uwagę od liczby u dołu, a raczej dodadzą parę milionów. Jeśli ktoś chce w to uwierzyć, niech tak robi. Ale nie powinien być zdziwiony, że te koszty zazwyczaj występują rocznie. Firmy tej wielkości mają co roku jakieś restrukturyzacje. Wynikające z nich koszty należą więc do codziennej działalności. Bilansowe sztuczki zaczynają się jednak, gdy koszty nie są zaksięgowane, ale pozostają jako aktywa w bilansie. To są jak tykające bomby czasowe. Niestety, Clariant ma wciąż wiele takich pozycji w bilansie.

Napisany przez ADMCI4
W firmach takich jak Clariant i Ciba naprawdę nie wiadomo, na jakim się stoi - obiecuje się wiele, a dostarcza zbyt mało. Nie chodzi tutaj o jakąś magię - te firmy sporządzają sprawozdania finansowe zgodnie z MSSF, które nota bene są już przestarzałe w porównaniu do US-GAAP. Kto nie rozumie zasad bilansowania, ma przewagę. W takiej sytuacji najlepiej byłoby zwrócić uwagę na rachunek przepływów pieniężnych, ale nie na zeszłoroczny, a na przyszły. Niestety, wszyscy mamy zbyt mało czasu na to, a zarząd zdaje sobie z tego sprawę. Im starszy menedżer, tym więcej obietnic składa. Tak to wygląda. Nie mam rozwiązania, ale jedno jest pewne, jeśli analitycy przekonają swoich klientów do kupna, to cena akcji wzrośnie, a ja się wycofam. Długoterminowi inwestorzy muszą wiedzieć, dokąd zmierza ta podróż. Lancelot

Napisany przez Dany1
Dzięki za uwagę, Cybercrash. Przeczytałem szybko posty Warranta. A propos, czy wiesz, jakie leki przyjmuje Warrant? Bez leków nie wytrzymasz tam zdecydowanie długo.

Jak Warren (nie pisz Warrant, to było moje pomyłkowe zapamiętanie) wytrzymuje na forum Cash, także dla mnie zagadką. Być może dlatego, że wciąż znajdują się tam ludzie o żelaznej woli i nerwach ze stali? Boersenluchs, Rowid, Reniets? A może po prostu skupiają się na zjawisku ABB w taki sposób, że są jakby hipnotyzowani i po prostu nie mogą się oderwać?

Napisany przez Dany1
Jak Warren (a nie Warrant, jak błędnie napisałem) znosi to na forum Cash, również jest dla mnie zagadką. Być może nadal są tam ludzie o stalowej woli i nerwach ze stali? Börsenluchs, Rowid, Reniets? A może są po prostu tak bardzo skupieni na zjawisku ABB, wręcz zahipnotyzowani, że po prostu nie potrafią oderwać się od tego? ale ale Cybercrash...myślisz chyba dzień i noc tylko o opcjach?...i to wszystko w serwisie giełdowym! Derivateplunder...pfui! :mrgreen: Przepraszam Warren, naprawdę nie mieliśmy zamiaru cię obrazić...będę częściej wpisywał twoją szlachetną nazwę w funkcji wyszukiwania na forum Crash.

Był tam ktoś dzisiaj na NW? Wrażenia? Pozdrowienia Rich Akcjonariusze Clariant zagłosowali na NW na rzecz zwrotu wartości nominalnej - Secher nowy CE 07.04.2006 12:55:12, AWP Basic German Zurych (AWP) - Akcjonariusze Clariant AG podczas Walnego Zgromadzenia w piątek zatwierdzili wszystkie wnioski Rady Nadzorczej. Między innymi zgodzili się zamiast wypłaty dywidendy na zwrot wartości nominalnej w wysokości 0,25 CHF na akcję imienną, jak poinformowała spółka. Kapitał akcyjny zostanie odpowiednio zmniejszony o 5754000 CHF z 1035720000 CHF, a wartość nominalna każdej akcji imiennej zostanie obniżona o 0,25 CHF do 4,50 CHF. Kwota obniżki w wysokości 0,25 CHF zostanie prawdopodobnie wypłacona akcjonariuszom pod koniec czerwca 2006 po upływie ustawowego terminu na wezwanie do spłaty zamiast zwyczajnej dywidendy w gotówce. Dostępny zysk bilansowy w wysokości 229550139 CHF zostanie przydzielony wolnym rezerwom. Ponadto na czteroletnią kadencję wybrano Petera Chena, zwykłego profesora chemii fizyczno-organicznej na ETH w Zurychu, do Rady Nadzorczej. Na nowego przewodniczącego akcjonariusze wybrali dotychczasowego dyrektora generalnego Rolanda Lössera, który zgodnie z zapowiedziami natychmiast przekazuje swoje obowiązki kierownicze koncernu Janowi Secherowi. Z Rady Nadzorczej odeszli Robert Raeber i Dieter Seebach z powodu osiągnięcia granicy wieku.

Napisany przez ADMCI4
Jestem ciekawy, co dzisiaj zrobi giełda. To znowu jedna z tych historii z zastosowaniem wartości niematerialnych i prawnych w księgach. Muttenz (AWP) - Clariant AG sprzedaje swoją jednostkę Pharmaceutical Fine Chemicals firmie TowerBrook Capital Partners za kwotę 110 mln CHF. Zamknięcie transakcji przewidziane jest na drugi kwartał 2006 roku po uzyskaniu zgody organów antymonopolowych i przynosi Clariantowi stratę księgową w wysokości około 80 mln CHF oraz wpływy gotówkowe w wysokości około 40 mln CHF. Jak poinformowała Clariant w piątek, ustalona cena sprzedaży w wysokości 110 mln CHF obejmuje udział w zyskach w wysokości 40 mln CHF. Ten udział będzie wypłacany w ciągu najbliższych dwóch lat. Nowo powstała firma będzie prowadzona jako niezależna jednostka, informuje dalej Clariant. Siedzibą przedsiębiorstwa, które będzie nadal prowadzić wszystkie dotychczasowe miejsca produkcji, jest Frankfurt nad Menem. Dla Clariant jest to kolejny ważny krok, jak sami twierdzą, w celu skoncentrowania portfela działalności na innowacyjne zastosowania z komponentami usług zwiększającymi wartość.

Dziś Clariant ponownie osiąga po długiej słabości spowodowanej cenami ropy wartość CHF 20. CS podaje cele kursowe wynoszące 23, ja wolałbym 28. Czy opcja sprzedaży ropy przez Clariant wejdzie w życie dopiero w 2007 roku?

Jutro przyjdą liczby od CLN 1.Q. Zobaczymy, czy spełnią swoje słowo. Znaleziono następujące stwierdzenie: Rynek i kręgi analityczne zakładają, że wzrost cen surowców i materiałów pozostawi ślady w wynikach kwartalnych Clariant i zarząd będzie musiał dostosować swoje optymistyczne perspektywy. Prezes koncernu Roland Lösser wyraził pewność podczas konferencji prasowej z okazji wyników firmy za rok 2005 i nie przewidywał dalszych strat z powodu wzrostu cen surowców i materiałów. Dzięki zmniejszonemu kosztowi bazy, wynik operacyjny ma zostać poprawiony o około 120 mln i zysk netto również ma być pozytywnie wpływany, powiedział Clariant pod koniec lutego podczas prezentacji wyników rocznych.

To już coś!! Future obecnie w plusie. Pozdrowienia, Rich https://www.baz.ch/news/index.cfm?ObjectID=17A35A79-1422-0CEF-704A38D38D5A2C65

Clariant wydaje się chcieć się podobać, ale wczoraj ostrożnie obniżono go trochę. Liczby, perspektywy kursu wydają się obiecujące, trzeba to jeszcze dokładniej ocenić. W każdym razie próg 20 zostanie pewnie przekroczony. Od czasu podbicia przez brytyjski holding finansowy ponownie posiadam 2 małe pakiety, oczywiście z pewnym stratami księgowymi. Przynajmniej ryzyko ponownego spadku teraz udało się zlikwidować, a powolny wzrost nie jest wykluczony.

Napisany przez Simona
A więc Klara w porządku, ale czy ta rzecz nie nadaje się raczej tylko do gier w call? Tytuł właściwie nie przyciągnął uwagi w ostatnim czasie. Oczywiście, z wyjątkiem upadku do około 16,50 w listopadzie. Od tego czasu tytuł się odbił. To by było na tyle? Reszta nadziei pozostaje dla traderów, że osiągną kursy 19 do 20,50 lub nawet 20,75. Znakomicie:-) Ale może się mylę - i kurs nagle stanie się 25:shock: Pozdrowienia, Simona

Klärli jest naturalnie bardzo wrażliwe na ceny surowców, zawsze występują w niej ostre szpilki w obu kierunkach. Wszystkie ceny surowców znajdują się na wysokim poziomie. W przeciwieństwie do CIBA, Clariantowi wydaje się lepiej udawać wliczenie wzrostu cen surowców w produkty, ponieważ konkurencja boryka się z tymi samymi problemami. Pierwszym celem kursowym jest 23, mój cel to 28, a jeśli nie, to po prostu handel. Kilkakrotnie już się udało, spadek kursu na linie wsparcia i powolne odbudowanie. Clariant nadal wydaje się bardziej interesujący niż amerykańskie potęgi farmaceutyczne z ich ciągłymi sporami prawno-sądowymi i spadkami dolara. Czy defensywna strategia handlowa sugerowana przez Simona jest alternatywą dla bardziej agresywnego skupowania? Czas pokaże, prognozy dotyczące Clariant zawsze są trudne, dotychczas wszystkie cele były znacznie zbyt wysokie. Często osiagała pułap 20 CHF. Clariant wyraźnie różni się od mdłych raportów CIBA. Pozytywny trend Clarianta nie pomaga CIBA. Uzupełnienie: 94 mln w Q1 jest zgodne z planem na zysk z 2006 roku wynoszący około 360 mln. Dlatego można obliczyć stosunek kurs-zysk na poziomie około 12 dla 230 mln akcji. Przeze mnie podane cele kursowe nie są nierealistyczne, pod warunkiem, że warunki nie zmienią się drastycznie. Kurs 28 odpowiadałby wtedy stosunkowi kurs-zysk na poziomie 16/17!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata