Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Limit debetowy możliwy nawet bez stałego dochodu?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, mój syn niedługo skończy 18 lat. Ma już od kilku lat rachunek bieżący, ale jest on prowadzony wyłącznie na zasadzie środków własnych. Teraz życie kusi i chciałby móc skorzystać z kredytu odnawialnego. Jednak nie ma jeszcze stałego dochodu, a dotychczas tylko „dorabiał” okazjonalnie, aby dorobić do kieszonkowego. Czy mimo to ma prawo do uzyskania kredytu odnawialnego? Pozdrowienia Ute

Napisany przez ADMCI4
Ute pisze: Cześć, mój syn kończy 18 lat za kilka tygodni. Od kilku lat ma konto osobiste, ale prowadzi je wyłącznie na zasadzie salda dodatniego. Teraz zaczyna go kusić życie i chciałby móc skorzystać z debetu. Jednak nie ma jeszcze regularnych dochodów, pracuje tylko okazjonalnie, żeby dorobić do kieszonkowego. Czy mimo to ma prawo do uzyskania debetu? Pozdrawiam Ute
Raczej nie, ponieważ zwykle wymaga się regularnych wpływów na konto osobiste. Andreas

Napisany przez MThiemann
Cześć Ute,Nie ma prawnego roszczenia do udzielenia debetu. W każdym razie nie wiem, w jakim ustawie byłoby odnotowane takie prawo.Banki oczywiście chcą robić interesy i zazwyczaj robią to poprzez pobieranie odsetek (na przykład od debetów).Aby otrzymać debet, konieczne jest jednak regularne dochodzenie. Wówczas zazwyczaj udostępnia się debet dwu lub trzykrotność miesięcznych wpływów pensji.W opisanym przez Panią/Pan synu przypadku możesz w najlepszym wypadku liczyć na wyrozumiałość banku i po prostu zapytać, czy istnieje możliwość udzielenia debetu.Osobiście byłbym jednak nieco ostrożny. Jeśli debet będzie w pełni wykorzystany, a żadne wynagrodzenie nie będzie dostępne do spłacenia, z czego twój syn znowu spłaci kredyt i zrówna swoje konto?Z mojego punktu widzenia, lepiej jest - zwłaszcza dla młodych ludzi - najpierw zarabiać potrzebne pieniądze, a następnie poddawać się pokusom życia. W przeciwnym razie istnieje ryzyko, że już w młodym wieku się zadłuży i będzie trudno wyjść z tej sytuacji.PozdrowieniaM. Thiemann

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata