Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Pośrednik w kredytach hipotecznych - Jak porównują pośrednicy oferty finansowania?

Napisany przez smicana
Cześć drodzy członkowie forum,

obecnie jestem w trakcie nauki na agenta ds. nieruchomości. Przypadkiem natrafiłem w internecie na informację, że istnieje możliwość uzyskania licencji jako pośrednik kredytów hipotecznych za pośrednictwem Izby Handlowej (IHK). Wydaje mi się, że byłoby to bardzo pomocne, gdyby agent mógł bezpośrednio pośredniczyć w udzieleniu kredytu klientom, jeśli ci go potrzebują.

Pytanie, które się tu pojawia, to w jaki sposób pośrednicy kredytów hipotecznych działają oraz z jakiego źródła pośrednicy porównują kredyty oferowane przez banki? W czym różni się praca pośrednika od osoby prywatnej porównującej kredyty bankowe?

Z góry dziękuję.

Re: Pośrednik w kredytach hipotecznych - Jak porównują pośrednicy oferty finansowania?

Napisany przez Richard-43
To zależy od pośrednika. Istnieje kilka różnych rodzajów, na przykład jednoosobowy pośrednik, który tylko pośredniczy w kredytach jednego banku, wolny pośrednik, który nie jest związany z żadnym bankiem, oraz wiele innych rodzajów.

Napisany przez Richard-43
Czym różnią się pośrednicy: Pomagają klientowi w razie pytań, ustalają z nimi, jaką kwotę pożyczki mogą sobie pozwolić oraz przygotowują specyfikacje produktów dla klienta, który często nie zna się na bankowym żargonie.

Napisany przez bruno68
@smicana,

Wygląda na to, że nie pracowałeś długo jako agent nieruchomości! Podwójne zezwolenie jako agent nieruchomości i pośrednik finansowy w dziedzinie nieruchomości nie zostanie Ci przyznane ze względu na możliwy konflikt interesów!
Ponieważ nie możesz jednocześnie reprezentować interesów sprzedawcy i kupującego! Tylko określonej, ograniczonej grupie osób jest to dozwolone, czyli notariuszowi! To właśnie tej grupie osób przyznaje się wiarę publiczną!

Ponadto, VHS ubezpieczenia nie zapewniają kompleksowej ochrony w przypadku jednoczesnego podwójnego działania, co w praktyce prowadzi do luki w raportowaniu w Izbie Handlowej!

A) Powinieneś najpierw zapytać w Izbie Handlowej, czy podwójne zezwolenie jest możliwe.

lub

B) działalność w ramach współpracy z pośrednikiem finansowym w dziedzinie nieruchomości jest dozwolona

lub

C) czy współpraca w ogóle jest możliwa!

Powód: Ponieważ pracuję także jako agent ubezpieczeniowy, mam ten sam problem z polecaniem prawników! Jeśli polecam adwokata, to ręczę za to, że będzie on skuteczny!

Jednak jeśli adwokat nie odniesie sukcesu, to poszkodowany może wytoczyć mi regres za polecenie mecenasa! Ponieważ zobowiązałem się gwarantować sukces przy reklamie adwokata!
Nie tylko to: ALE ADWOKAT MUSI POUCZYĆ KLIENTA O MOŻLIWOŚCI ROSZCZENIA SIĘ O ODSZKODOWANIE PRZED MNĄ!

Gdyby tego nie zrobił, doszłoby do zdrady stron, co mogłoby kosztować go samą możliwość praktykowania jako adwokata!

bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata