Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy pozostawić istniejące ubezpieczenie bezpośrednie czy przenieść je?

Napisany przez regenbogenflagg
"Cześć wszystkim,

jestem nowy w forum i mam nadzieję na inspiracje dotyczące tematu, który mnie nurtuje. :-)

Kilka lat temu zacząłem porządkować swoje finanse (inwestuję w ETF-y, akcje pojedynczych firm i P2P; część bez ryzyka jako [url]lokata[/url] terminowa). Tylko z ubezpieczeniami wciąż mam trudności. Może ktoś mógłby mi dać wskazówkę lub swoją ocenę:

Mam po 30-tce i od 2011 roku regularnie opłacam [url]ubezpieczenie[/url] Allianz Direct Direct Classic - jednak tylko symbolicznie z tytułu pracowniczych świadczeń pozapłacowych. Mój pracodawca opłaca pełne 40 EUR/mies. Dodatkowo co miesiąc wpłacam swój własny rosnący roczny wkład obecnie około 10 EUR. Emerytury mają zacząć się w jesieni 2047 roku, czyli za 37 lat. Obecnie gwarantowana emerytura wynosi 90 EUR/miesiąc + udział w nadwyżce zysków.

Ogólnie rzecz biorąc, nie jestem zwolennikiem długoterminowych ubezpieczeń na życie, ale tamten [url]ubezpieczenie[/url] zdecydowałem się jednak wykupić. Pomimo że uważam się za dość inteligentnego :-), obecnie nie mam pojęcia, czy powinienem kontynuować opłacanie ubezpieczenia, je zrezygnować (wiem, że nie jest to takie proste) czy też może pozostawić je w spoczynku i zamiast tego zainwestować swoje środki pozapłacowe w ETF, na które będę mógł sięgnąć po każdych siedmiu latach. Jeśli zacznę płacić składki, otrzymam 26 EUR/miesiąc od 2047 roku. Po prostu nie jestem pewien, czy [url]ubezpieczenie[/url] to jest opłacalne czy też nie, jak to najlepiej obliczyć oraz jaka jest najrozsądniejsza decyzja, ponieważ stawiam na prostotę.

Czy ktoś z Was jest w podobnych rozważaniach lub może mi dać ogólne wskazówki/sugestie?

Dziękuję i pozdrawiam"

Napisany przez 2utopus
2047 to jednak już za 27 lat ... przy inflacji na poziomie 2%, 90€ będą miały tylko siłę nabywczą około 53€ - być może trzeba będzie zapłacić również składki ZUS i podatki.

Warto obliczyć, ile przez lata się wpłaca, a ile się otrzymuje na koniec.
(Przykład: płaci się przez 36 lat miesięcznie 50€, a potem przez 20 lat otrzymuje się 90€ - dla samego siebie jest to gra o sumie zerowej - ubezpieczyciel mógł pracować tymi pieniędzmi i pobierać opłaty - niestety traci się siłę nabywczą w wyniku inflacji.)

Zazwyczaj tego rodzaju ubezpieczenie bardziej opłaca się dla towarzystwa ubezpieczeniowego i dla pracodawcy (który może oszczędzać na składkach ZUS).
Osoby posiadające ubezpieczenie w Allianz mogą zarejestrować się na portalu korzyści Allianz i korzystać z określonych korzyści:
meinevorteile.allianz.de - np. 3% rabat na karty podarunkowe do sklepów Amazon lub 5% rabat na karty podarunkowe do sklepów Mediamarkt/Saturn ... w zależności od stylu zakupów, może to być opłacalne.

Napisany przez bruno68
@regenbogenflagg,

Dlaczego akurat Allianz? Jeśli przeliczysz od 2009 do 2020, to 11 lat razy 12 miesięcy razy 40 € daje 5.280 € udziału AG! Jak wysokie są obecne oszczędności!

Niestety muszę powiedzieć, że w tej dziedzinie ani Pan/Pani tego nie zrozumiał/a, ani nie rozumie skąd pochodzą dywidendy Allianz! Kiedy mówi się publicznie, że Allianz wypłaca 5 miliardów € dywidend, to muszą one również zostać zarobione!
Zatem zadaję pytanie: Kto płaci te 5 miliardów €? W konsekwencji klient poprzez obniżenie swoich składek oszczędnościowych, odsetek z funduszu kapitałowego lub dywidendy! co tłumaczy, dlaczego na konto jego oszczędności trafia niewiele!

Jak to opisuje utous!

Jednakże, ja rozróżniam coś innego!

Pan/Pani zawarł/a ogólne ubezpieczenie, którego celem jest wzrastać co 2 lata! Nic nie wyjdzie z tego, nawet w razie śmierci nie będzie wypłacone! ponieważ płacisz tymi pieniędzmi, które powinny służyć akumulacji majątku, a bAV w istocie stoi w całkowitej sprzeczności!

Pytanie brzmi, czy ten proces oszczędzania jest wspierany przez urząd skarbowy, który co roku dopłaca 20% (80 €)?

Faktycznie, potrzebują Państwo prawdziwej porady, bo budowa majątku nie jest Państwa obszarem ekspertyzy! Dlaczego również, skoro istnieją uprawnieni pośrednicy ubezpieczeniowi lub doradcy od honorarium

Bruno68

Napisany przez Mai
Ubezpieczenia emerytalne mogą być chronione przed zajęciem, jeśli spełniają określone warunki. Możesz sprawdzić, czy tak jest w twoim przypadku. (są różne warunki, chyba coś w rodzaju dożywotniej wypłaty + wypłata dopiero od 60 roku życia + brak możliwości innego dostępu do kapitału... Albo coś w tym stylu, być może było jeszcze więcej?)

Jeśli ubezpieczenie spełnia te warunki, korzyść polega na tym, że ani ty, ani inni nie możecie z różnych powodów uzyskać dostępu do tych pieniędzy. (nawet jeśli na przykład otrzymujesz zasiłek Hartz 4) Oznacza to również, że w ogóle nie będzie pokusy, aby wydać te pieniądze na konsumpcję lub coś podobnego. Z drugiej strony nie będziesz mieć tak łatwej opcji, nawet jeśli uznałbyś, że dla ciebie jest to warte.

W przeciwnym razie nie mam pewności, czy można to również wykorzystać jako BAV i czy ewentualnie pracodawca mógłby dołożyć do tego wkładu? Ale nawet w takim przypadku zwrot z takiego rodzaju inwestycji jest często marginalny...

edycja: w końcu pytanie brzmi, czy chcesz zachować to dla siebie jako element o niskim ryzyku, czy nie.

Bez konkretnego przyjrzenia się umowie, zazwyczaj umowy nie są opłacalne z perspektywy samej stopy zwrotu. Z drugiej strony nie musisz się martwić, ile dokładnie pieniędzy możesz wypłacić miesięcznie, aby nie zabrakło ci pieniędzy itp. Mówi się, że ryzyko długowieczności ubezpieczyciele drogo sprzedają. Ale może być to także uspokajające, że masz taki element w rezerwie, nawet jeśli większość swojego funduszu emerytalnego regulujesz samodzielnie. Tak jakby nawet jeśli popełniam błędy z resztą, to to wciąż dostanę w rękawie

Ewentualnie możesz sprzeciwić się corocznym podwyżkom, to również warto sprawdzić.

Przepraszam, że tematycznie trochę skakałem, to były tylko różne punkty widzenia, które mi przyszły na myśl.

Napisany przez 2utopus
Jednak nie nazwałbym ubezpieczenia na życie bezpiecznym w sensie ryzyka - co się stanie w przypadku reformy walutowej/wysokiej inflacji?
Przy okresie od 27 do 70 lat, prawdopodobnie nie tak mało realne???

Co zyskasz na posiadaniu 90€ za 40 lat, jeśli za tę kwotę dostaniesz tylko jedną bułkę?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata