Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Okres wypowiedzenia po 10 latach w przypadku refinansowania

Napisany przez manu_aux
Kochani przyjaciele Baufi,

w 2011 roku otrzymaliśmy następującą konstrukcję finansowania ETW od lokalnej kasy oszczędnościowej:

- pożyczka emerytalna: 60k, okres wiązania oprocentowania na 10 lat do 30.05.2021

- Oszczędnościowy LBS N5+ 60k

- kredyt przedfinansowania 60k, okres wiązania oprocentowania na 10 lat do 30.05.2021

Łączna suma finansowania 120k

Jak dotąd wszystko w porządku. W 2018 roku zawarliśmy umowę na pożyczkę FastForward. Teraz pojawia się tylko problem wypowiedzenia starych umów pożyczkowych. Na moje pytanie, czy nowy bank wypowie za nas stare umowy pożyczkowe, nie otrzymałem odpowiedzi. Chciałbym więc wypowiedzieć je sam. LBS poinformowało mnie, że umowę kredytową można wypowiedzieć po 10 latach z okresem wypowiedzenia wynoszącym 6 miesięcy. Czyli zamiast 30.05.2021 będzie 30.11.2021.

Ale to nie jest właściwy sposób wypowiedzenia. To droga zgodnie z § 489 Abs. 1 Nr. 2 BGB (Prawo zwyczajnego wypowiedzenia po 10 latach). Ja chciałbym jednak wyjść na koniec okresu wiązania oprocentowania, czyli 30.05.2021. To powinno być zgodne z § 498 Abs. 1 zdanie 1 BGB.

A może się mylę i LBS próbuje tylko uzyskać więcej pieniędzy?

Jeśli mogę wypowiedzieć zobowiązania z annulity i kredyt przedfinansowania do 30.05.2021, to jak mogę uzyskać dostęp do oszczędności z Bauspar? Czy mogę je po prostu wypowiedzieć, czy jak to działa? Czy muszę na coś zwrócić uwagę?

Będę wdzięczny za każdą wskazówkę. Pozdrowienia

Napisany przez bruno68
@manu_aux,

tak to wygląda, gdy finansowanie jest robione samodzielnie!
Nic dobrego z tego nie wynika!

Co powinno się zmienić? Nie mówić nic o swoim statusie rodzinnym, dochodach,....

Dobrze, że 31.05.2021 kończy się pierwsza faza refinansowania, ale czy sami nie podpisaliście umowy na przyszłość?

W 2018 roku podpisaliśmy umowę na zaplanowany kredyt.

także to nonsens z 10-letnim okresem!

. Teraz LBS poinformowało, że umowa kredytowa może zostać zerwana po 10 latach z 6-miesięcznym terminem wypowiedzenia. Więc zamiast 30.05.2021, to będzie 30.11.2021.

Zatem inna data wynika z 31.10.2020!

To oznacza, że kredyt nie może być zerwany, jeśli okres 10 lat jest uważany za uzgodniony! Tylko umowy o większym okresie niż 10 lat mogą być wypowiedziane po 10 latach, dokładniej po 9,5 latach! Ponieważ jednak wasza umowa kredytowa kończy się i tak 31.05.2021, wypowiedzenie nie jest konieczne!

Ale pytanie dotyczy tego, kiedy zaplanowany kredyt przejmie pierwszą fazę refinansowania! Mam nadzieję, że będzie to 01.06.2021. W ten sposób unikniecie finansowania pośredniego przez okres do 2 lat z oprocentowaniem 2% w skali roku, a także opłaty początkowej!

Głównym celem musi być zachowanie nieruchomości, a nie tania chęć!

To, co napisaliście, wskazuje raczej na to, że nigdy nie zrozumieliście finansowania! Zresztą nie wiedzą, co podpisali, co było jeszcze dozwolone w 2011 roku.

Sami nie wyjdą z tego, potrzebują osoby, która im wyjaśni sytuację bardzo szybko. Proszę, nie korzystajcie z biura ochrony konsumentów, ponieważ nie mają oni uprawnień ani do ubezpieczeń, ani do usług finansowych, ani do pośrednictwa w kredytach hipotecznych. Ponadto nie chcą oni ponosić odpowiedzialności za swoje błędy.

bruno68

Napisany przez 2tneub
Bruno,
jeśli TE podpisał umowę w 2011 roku, to jak mogą minąć 10 lat w 2020 roku?
Bez sensu^10

Napisany przez slowrookie
bruno68 pisze:
@manu_aux,

tak wygląda sytuacja gdy samemu zajmuje się finansowaniem!
Nic dobrego z tego nie wynika!

Samej nie dadzą sobie rady, potrzebują osoby, która wytłumaczy im sytuację i to bardzo szybko. Proszę tylko nie korzystać z ochrony konsumenta, ponieważ nie ma ona uprawnień, ani w dziedzinie ubezpieczeń, ani inwestycji finansowych, ani pośrednictwa w kredytach hipotecznych. Ponadto nie chcą odpowiadać za swoje bzdury.

bruno68

Bardzo niebezpieczne lód, Bruno!!

Napisany przez NaTwoim13
Cześć manu_aux,

jeśli w umowie przedwczesnego kredytu hipotecznego jest określony stały okres zaklepania oprocentowania, nie ma dwóch opinii - po zakończeniu okresu zaklepania oprocentowania kredyt może być spłacony. Jeśli jednak jest tam napisane stała alokacja, to należy poczekać lub zgodnie z § 490 BGB kredyt hipoteczny może być wypowiedziany przedterminowo.

Po wypowiedzeniu kredytu hipotecznego odsyłają do tego, że kredyt hipoteczny zostanie zmniejszony o wartość oszczędności budowlanych, jednocześnie odsyłają do wypowiedzenia oszczędności budowlanych w momencie wypowiedzenia/rozliczenia kredytu hipotecznego.

Jestem lekko zaskoczony, ponieważ wszystkie te procedury wykonujemy dla naszych klientów ze świadomą spłatą, dodatkowo taki pozorny błąd, zwłaszcza przy kredycie perspektywicznym z umową o spłatę pozostałej wartości, nie powinien się zdarzyć.

Napisany przez manu_aux
haha, ojej... Myślałem, że to był zwykły pytanie... Niestety, na to poziomie również nie ma zatwierdzenia. Ale dziękuję, Bruno. Odpowiedź zostanie uwzględniona

Napisany przez manu_aux
noelmaxim pisze:
Witaj manu_aux,

jeśli w umowie o kredyt przedterminowy jest określony stały okres umownego oprocentowania, nie ma dwóch opinii, zakończenie okresu umownego oprocentowania pozwala na spłatę kredytu. Jeśli jednak jest tam określone stałe przypisanie, należy poczekać na to przypisanie lub zgodnie z § 490 BGB kredyt można rozwiązać przedterminowo.

W umowie o kredyt przedfinansowania podano: Okres umownego oprocentowania: 10 lat, Okres kredytowania: do przydzielenia. Przydzielenie prawdopodobnie nie nastąpi do końca okresu umownego oprocentowania.

Jestem sam zaskoczony, że muszę się o to zająć. Oczekiwałem, że bank, który spłaca kredyt, zajmie się tą kwestią

Napisany przez bruno68
@manu_aux,

es ist schon erstaunlich, dass man bei einem Vertrag mit einer Laufzeit von 10 Jahren einen Vertrag nach 10,5 Jahren kündigen kann!

Aktuell ist es so, dass Verträge, die eine Laufzeit von 10 Jahren + haben, gemäß der aktuellen Rechtsprechung - die sogar im BGB steht! - nach 120. Vollmonatsraten, also 6 Monate vor dem Beitrag des 114. ordentlich gekündigt werden können, sofern eine Umschuldung als sicher angesehen werden kann!

Allerdings gilt das nur für Verträge, die nach dem 21.03.2016 abgeschlossen wurden. Folgerichtig tritt diese Regelung erst am 01.10.2025 in Kraft! Siehe auch (iF) § 489 Abs. 2 BGB. Da Sie Ihr Darlehen vor dem 20.03.2016 abgeschlossen haben, müssen Sie die damalige Rechtsprechung (aF) respektieren und anwenden.
Es sieht anders aus für die 5-Jahres-Festzinsverträge; die letzten davon konnten nur bis zum 20.03.2016 abgeschlossen werden. Diese werden dann spätestens am 21.03.2021 fällig, um gemäß des aktuellen § 489 Abs. 2 BGB zu sein.

Sie selbst wissen vielleicht nicht einmal, welches Datum für Sie gilt! Gilt das Datum der Vertragsunterschrift oder das Datum der Vollauszahlung? Dazwischen kann durchaus ein halbes Jahr liegen.

Folgerichtig ist anzuerkennen, dass entweder das genannte Datum oder ein anderes gemeint ist:

So weit, so gut. Wir haben 2018 ein FastForward Darlehen abgeschlossen. Jetzt stellt sich nur das Problem der Kündigung der alten Darlehensverträge. Auf meine Nachfrage, ob die neue Bank die alten Darlehensverträge für uns kündigt, kam keine Reaktion. Also würde ich gerne selbst kündigen. Nun hat die LBS mitgeteilt, dass der Kreditvertrag nach 10 Jahren mit einer Kündigungsfrist von 6 Monaten...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata