powinny nadal oferować wszystkie ubezpieczenia samochodowe. Warunkiem jest jednak to, że osoba uprawniona nie może przenieść więcej lat bezszkodowej jazdy niż sama osoba, która ma już prawo jazdy od pewnej liczby lat.
Oznacza to, że jeśli siostrzeniec ma prawo jazdy dopiero od 3 lat, może objąć klasę bezszkodową tylko na 3 lata. Najlepiej skonsultować się z obecnym ubezpieczycielem, jak można dokonać transferu. Zazwyczaj można liczyć też na pewną elastyczność, jeśli przedłużysz umowę o kolejny rok u starego ubezpieczyciela.
Ja zawiesiłem swoją klasę bezszkodową dla mojego drugiego samochodu, który musiałem oddać w ramach rozwodu, na okres pomiędzy 5 a 7 lat, a w zeszłym roku ponownie zarejestrowałem drugi samodzielny samochód w starej firmie ubezpieczeniowej. Wynik: odzyskałem starą klasę bezszkodową oraz jeden dodatkowy rok jako bonus za ponowne podpisanie umowy z tą samą firmą ubezpieczeniową. W tym roku znalazłem sobie nowe
ubezpieczenie, gdzie warunki były lepsze. Rezultat: bez większego problemu przeniosłem...