Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Przenieść klasę bezszkodowości na siostrzeńca

Napisany przez slowrookie
Cześć, Tytuł mówi już wszystko W tej chwili bratanek jest wpisany jako stały kierowca w umowie ubezpieczenia, ponieważ skutkuje to niższą składką niż gdyby był wpisany tylko wujek (wiek 78 i 52 lata) niedługo chciałbym przejąć zniżki od wujka i zarejestrować samochód na siebie - która firma ubezpieczeniowa oferuje taką opcję?

Napisany przez 2titan1981
powinny nadal oferować wszystkie ubezpieczenia samochodowe. Warunkiem jest jednak to, że osoba uprawniona nie może przenieść więcej lat bezszkodowej jazdy niż sama osoba, która ma już prawo jazdy od pewnej liczby lat.

Oznacza to, że jeśli siostrzeniec ma prawo jazdy dopiero od 3 lat, może objąć klasę bezszkodową tylko na 3 lata. Najlepiej skonsultować się z obecnym ubezpieczycielem, jak można dokonać transferu. Zazwyczaj można liczyć też na pewną elastyczność, jeśli przedłużysz umowę o kolejny rok u starego ubezpieczyciela.

Ja zawiesiłem swoją klasę bezszkodową dla mojego drugiego samochodu, który musiałem oddać w ramach rozwodu, na okres pomiędzy 5 a 7 lat, a w zeszłym roku ponownie zarejestrowałem drugi samodzielny samochód w starej firmie ubezpieczeniowej. Wynik: odzyskałem starą klasę bezszkodową oraz jeden dodatkowy rok jako bonus za ponowne podpisanie umowy z tą samą firmą ubezpieczeniową. W tym roku znalazłem sobie nowe ubezpieczenie, gdzie warunki były lepsze. Rezultat: bez większego problemu przeniosłem...

Napisany przez Freeliner
titan1981 pisze:
Mam moją zniżkę za bezszkodową jazdę na moje drugie auto, które musiałem zawiesić w związku z rozwodem, około 5-7 lat temu, a w zeszłym roku ponownie zarejestrowałem drugie auto jako osobne w starej polisie. Rezultat: otrzymałem swoją starą zniżkę za bezszkodową jazdę i dodatkowy rok jako dodatkowy bonus za ponowne zawarcie umowy w starej polisie. W tym roku znalazłem inną polisę, w której warunki były lepsze. Wynik: bez większego wysiłku

Gdy to teraz czytam

...Drugi samochód (był pod opieką żony) został niedawno wyrejestrowany. Ponieważ nowy samochód nie jest bezpośrednio ubezpieczony z nami,
zniżka za bezszkodową jazdę żony prawdopodobnie będzie musiała pozostać nieaktywna przez pewien czas.

Czy trzeba tam specjalnie coś zrobić? (w sprawie zawieszenia itp.)... założyłem, że nie trzeba nic robić

Drugie auto czy dwa odrębne zniżki za bezszkodową jazdę?

Posiadam dwie odrębne klasy zniżki za bezszkodową jazdę. Nie są one ubezpieczone jako drugie auto, ale dwukrotnie jako pierwsze auto. W zależności od ubezpieczyciela, konieczne jest utrzymywanie polisy aktywnej co 5 lub 7 lat, aby zachować odrębne zniżki za bezszkodową jazdę.

Napisany przez Freeliner
Dzięki tobie?

Tak, źle to napisałem?

Chociaż dla nas to był drugi samochód......ale był zarejestrowany przez Panią jako samochód pierwszy, mamy więc też dwa osobne polisy.

Dobrze wiedzieć, że trzeba od czasu do czasu coś zrobić?

Mam jeszcze pytanie: Co jest uznawane za coś zrobić?
Czy musi wtedy znowu być jakiś samochód zarejestrowany?

Działanie oznacza, że każde 5 lub 7 lat trzeba ubezpieczyć samochód. Zapytaj u swojego ubezpieczyciela i poproś o pisemne potwierdzenie, do kiedy musisz ponownie zarejestrować samochód, aby zachować swój poziom bezszkodowości.

Ja to zrobiłem po 3 latach, gdy moje drugie auto było jeszcze ubezpieczone w poprzednim ubezpieczeniu (przed rozwodem). Kupiłem kolejny samochód, ponieważ auto mojej dziewczyny faktycznie nie powinno już przejść przeglądu technicznego. Ostatecznie jednak zdało go bez zarzutu.

Napisany przez Freeliner
Teraz przynajmniej wiem, dzięki jeszcze raz? (nie miałem tego na uwadze)

https://www.finanztip.de/kfz-versich...-reaktivieren/

https://www.google.de/amp/s/amp.auto...-15767239.html

Napisany przez Marc2512
Zanim zatracę się w SF2X, kupię używany złom motocykl o pojemności 400 ccm za 100 EUR, ubezpieczę go od odpowiedzialności cywilnej i postawię go w piwnicy (albo nim pojadę). To tańsze niż być może zaczynać od zera za kilka lat. FYI: Istnieją również ubezpieczenia, w których SF nie wygasa. Warto się uprzednio zorientować. Pozdrawiam

Napisany przez slowrookie
chociaż dyskusja trochę odbiegła od mojego pytania...

Zmiana ubezpieczenia, pisemna zgoda ubezpieczyciela na to, że bratanek może przejąć klasę bezszkodową

więc wszystko w porządku

Napisany przez Rainer16
Jaka firma ubezpieczeniowa to zrobiła?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata