Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Zmiana z ubezpieczenia zdrowotnego dobrowolnego w GKV -> PKV przy zatrudnieniu nauczycielskim

Napisany przez showboat
Witajcie,

Jestem teraz w dość nieciekwej sytuacji i mam nadzieję, że ktoś może mi podpowiedzieć. Aktualnie jestem zatrudniony i mam dobrowolne ubezpieczenie w GKV, ponieważ przekraczam limit dochodów i dotąd nie widziałem powodu do zmiany. Teraz dowiedziałem się dość nagle, że w przyszłym tygodniu zostanę zbezpieczony służbowo (Bawaria). Zajmuję się więc zmianą ubezpieczenia zdrowotnego i z przerażeniem odkryłem, że muszę przestrzegać dwumiesięcznego okresu wypowiedzenia. Dla mnie oznacza to dodatkowe około 1000€. GKV niestety konsekwentnie odmawia wcześniejszego zakończenia mojego ubezpieczenia i twierdzi, że to nie jest możliwe. Jednak od agentów ubezpieczeniowych słyszałem, że istnieją różne opcje postępowania w takiej sytuacji.

Czy ktoś miał inne doświadczenia w tej kwestii i jeśli tak, co było konieczne? Czy istnieje możliwość, aby może nie musieć całkowicie samemu wszystkiego opłacić?

Dziękuję!

Re: Zmiana z ubezpieczenia zdrowotnego dobrowolnego w GKV -> PKV przy zatrudnieniu nauczycielskim

Napisany przez BenniG
Czy nie możesz porozmawiać z pracodawcą, żeby przesunął urzędowanie o dwa miesiące?

Napisany przez 2utopus
Więc pozwól prywatnemu ubezpieczeniu zacząć po okresie wypowiedzenia?Czego oszczędzasz, nie płacąc składek na emeryturę i [url]ubezpieczenie[/url] od bezrobocia? ;-)

Napisany przez bruno68
@showboat,

to jest efekt braku zainteresowania.

Jak można dowiedzieć się o mianowaniu na stanowisko urzędnicze w drodze małych kroków?

To wszystko jest trochę za późno!

Jak chcesz siebie zabezpieczyć i gdzie? W jakiej taryfie? Z jakim procentowym ubezpieczeniem kosztów leczenia się liczysz?

A może inne pytanie: Czy praca może czasowo prowadzić za granicę (do Europy, Ameryki lub gdziekolwiek indziej)?

Jaką ścieżkę kariery urzędniczej wybierzesz - nauczyciela czy coś innego?

Zapomnij, że sam możesz wybrać swoje prywatne ubezpieczenie zdrowotne! Moja była szwagierka z Badenii-Wirtembergii twierdziła, że również mogła, ale kiedy zobaczyła, że dodatkowa opłata wynosi 44 € miesięcznie, była już zdezorientowana! I od tego czasu jej składka prawie podwoiła się! Znam jej taryfę, więc mogę zrozumieć to nagłe zwiększenie opłat!

Chciała być oszczędną lisicą, oszczędzać w AP, które i tak musi płacić, ponieważ nie istnieje taryfa netto!

Co większość urzędników do tej pory nie zauważyła, to fakt, że od 2005 roku pracodawca płaci tylko Beihilfe w wysokości GKV, resztę od tego czasu opłaca sam urzędnik!
Oczywiście dotyczy to także członków rodziny! Dzieci mogą dość łatwo trafić do PKV, ale dla żony sprawa wygląda inaczej, jeśli również chodzi do pracy!

Taniej było wczoraj, ponieważ nie ma ograniczenia wejścia dla urzędników, a obecna tania taryfa może w przyszłości gwałtownie wzrosnąć pod względem składek!

Prawda ujawniła się w tym roku w trakcie kryzysu, średnio o 16% więcej!

Powinieneś przestać marzyć, taka decyzja może bardzo szybko kosztować nowy Dom, ponieważ każdy € płatności do PKV oznacza brak wsparcia dla założenia rodziny lub budowy własnego domu!

bruno68

Napisany przez 2titan1981
bruno jest w zasadzie taki sam jak w GKV (ubezpieczenie zdrowotne w ramach ubezpieczenia publicznego), ale zawsze pięknie rozsiewa strach, żeby ewentualnie zdobyć więcej klientów z obawami.... A w Bawarii (BY) może się zdarzyć, że o przyjęciu na urząd dopiero na krótko przed nominacją dowiadujemy...

Niemniej pilna sprawa... obowiązkiem jest zbieranie wszystkich danych zdrowotnych u lekarzy. I to od wszystkich lekarzy, u których byłeś w ciągu ostatnich 10 lat, nawet jeśli nie pamiętasz... Najlepiej wyciąg z odpowiedniej dokumentacji medycznej. Najlepiej z notą od twojego lekarza rodzinnego, jeśli ma on kompletne informacje. Najlepiej umówić się z nim na spotkanie i porozmawiać o planach objęcia stanowiska urzędniczego oraz konieczności udzielenia prawdziwych odpowiedzi na pytania dotyczące zdrowia w PKV. To bardzo ważne, jeśli w ciągu pierwszych 10 lat zajdziesz poważnie chory. PKV jest bardzo skrupulatna w tej kwestii... wielu zapominało o czymś w pytaniach zdrowotnych, co teraz może mieć znaczenie....

Jeśli twój główny lekarz może wystawić ci opinię, to już bardzo dobrze. Następnie warto pójść do dobrego maklera, który nie straszy ludzi. W tym forum są 1-2 osoby, które lubią tu zaglądać.

Napisany przez Marc2512
showboat pisze:
Cześć wszystkim,

właśnie jestem w dość niezręcznej sytuacji i mam nadzieję, że ktoś może mi pomóc.
Obecnie jestem zatrudniony i dobrowolnie ubezpieczony w GKV, ponieważ moje dochody przekraczają granicę i dotąd nie widziałem powodu do zmiany.
Teraz niedawno dowiedziałem się, że w przyszłym tygodniu zostanę zbezpieczony (Bawaria). Zajmując się zmianą ubezpieczenia zdrowotnego, z przerażeniem stwierdziłem, że muszę przestrzegać dwumiesięcznego okresu wypowiedzenia. W praktyce oznacza to, że muszę zapłacić około 1000€ więcej. GKV niestety całkowicie się temu sprzeciwia, twierdząc, że wcześniejsze wypisanie mnie nie jest możliwe. Jednak już od pośredników słyszałem, że może to przebiegać inaczej.

Czy ktoś miał inne doświadczenia w tej sprawie, i jeśli tak, co było konieczne? Czy jest jakaś możliwość, aby być może nie musieć płacić wszystkiego samemu?

Dziękuję!

W razie podwyżki na przełomie roku, możesz zrezygnować z SK. Pozdrawiam

Napisany przez Ozymandias
Dodatkowa składka wzrośnie z bardzo dużym prawdopodobieństwem, wówczas możliwe byłoby specjalne wypowiedzenie, jak to opisano powyżej.

Napisany przez bruno68
@Ozymandias,

Dodatkowa opłata, o której mówię to 44 €, jest dodatkowym elementem, który pozwala pracodawcy ponosić inne koszty, które nie są już objęte świadczeniami. Jednakże tylko w formie i zakresie jego polisy. Więc np. jeśli ktoś jest singlem, otrzymuje rachunek w wysokości 1000 € za usługi, które nie są już pokrywane przez GKV, dostaje zwrot 500 € od pracodawcy!

Nic więcej!

@titan1981 Ja nie widzę tego tak

bruno nie różni się od GKV, ale zawsze ładnie zasiać strach, aby ewentualnie zdobyć więcej klientów przerażonych...

Ponieważ wiedział, że kiedyś zostanie urzędnikiem! To nie spada z nieba jak manna, mianowanie na urzędnika to przewidywalne wydarzenie!

Wiedział, że zostanie urzędnikiem, ale nie kiedy!
Ale czy nie byłoby finansowo korzystniej, gdyby zajął się tym rok temu? Teraz musi w pośpiechu załatwić jakąś polisę bezzwrotną!

Może cieszyć się, że nie ma już Centrali, która podnosiła składki rocznie nawet o 110%! Ach tak, klienci teraz trafili do Generali, a potem znowu do D Vermögensverbratung.

Bo polisa bezzwrotna nie jest tak łatwa, są takie które są tanie w porównaniu do świadczeń lub takie, które są bardzo drogie, ale świadczą poniżej przeciętnego poziomu!

W jednym się zgadzam, są pośrednicy którzy robią to sobie łatwiej i tylko pośredniczą, nikt nie siada i nie dostaje tylko 50% prowizji! A potem ponosi za to odpowiedzialność przez 60 miesięcy! Zupełnie absurdalne! Zbyt skomplikowane są zasady federalne lub krajowe bezzwrotne, jest tylko kilka prywatnych ubezpieczeń zdrowotnych! Które pozostawiają kilka punktów na korzyść urzędników!

Jeśli się zagłębimy w regulaminy, to różnią się one znacząco, a obowiązki informacyjne są ogromne, dotyczące świadczeń w rodzaju i wysokości. Czy stosuje się zasadę zwrotu kosztów, która polega na tym, że płaci się za rachunek samemu a potem otrzymuje częściowy zwrot od pracodawcy? I czy się samemu płaci wkład własny, a w zamian otrzymuje się zwrot do 4 pełnych składek rocznie?

Jeśli kwestia tymczasowego pobytu za granicą wchodzi w grę, to polisa bezzwrotna musi mieć zasięg światowy i w strefie kryzysowej klauzula wojenna nie powinna obowiązywać, ponieważ gdy wraca jako ranny! Może być trudno odzyskać pełną ochronę ubezpieczeniową jak dawniej. Ożywienie świadczeń w rodzaju i zakresie jaki był wcześniej jest wtedy możliwe tylko z klauzulą wyłączenia obrażeń lub z istotnym dopłatą do składki.

Masz jeszcze jakieś pytania, jak obszerna musi być ta konsultacja! Z trzema krzyżami już mi to nie wychodzi!

bruno68

Napisany przez Marc2512
Mówimy o tym tutaj:
google:

Minimalna składka dla ochotniczo ubezpieczonych

Wynosi ona 14,6 procent składek przychodów podlegających opodatkowaniu. Do tego dochodzi różny dodatek składkowy, zależny od konkretnej kasy chorych. Osoby rezygnujące z zasiłku chorobowego płacą obniżoną stawkę składki w wysokości 14,0 procent plus dodatek składkowy.

A jeśli składka rośnie, wychodzi.

Napisany przez 2titan1981
bruno68 pisze:
@titan1981 Tak tego nie widzę. W końcu wiedział, że kiedyś zostanie urzędnikiem! To nie spadło z nieba jak mana, urzędowanie jest oczekiwanym wydarzeniem!

Wiedział, że zostanie urzędnikiem, ale nie wiedział kiedy!
Ale czy nie byłoby bardziej korzystne finansowo, gdyby wziął sobie czas już rok temu? Teraz musi szybko znaleźć jakąś ubezpieczenie zdrowotne!

Jeśli rozważasz pobyt za granicą, ubezpieczenie zdrowotne powinno mieć zasięg globalny, a klauzula dotycząca wojen nie powinna obowiązywać w strefach kryzysowych, bo jeśli wróci jako ranny! Być może trudno będzie wznowić pełne pokrycie ubezpieczeniowe jak wcześniej. Ponowne nabycie uprawnień do świadczeń w takiej samej formie i zakresie jak wcześniej będzie wtedy możliwe tylko z wyłączeniem klauzuli dotyczącej obrażeń lub z znacznym dopłatą do składek

bruno68

On nie wie również kiedy umrze, tylko że kiedyś to nastąpi, podobnie jak ty. Nie można wszystkiego zaplanować z wyprzedzeniem. Nie wie również, czy pozostanie urzędnikiem, być może będzie musiał to jeszcze zabezpieczyć, jeśli urzędostwo zostanie zlikwidowane...

Więc lepiej po prostu pozwól mu się tym teraz zająć. Nic więcej, jeśli się tym zajmiesz, da się to zrobić, jeśli masz odpowiedniego pośrednika, a nie gadkę bez pokrycia, która tylko mówi, ale nic nie dostarcza.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata