Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Które konta są obecnie faktycznie bezpłatne?

Napisany przez Tobias Claren
Witaj.

Które konta są obecnie rzeczywiście darmowe?
Nawet bez miesięcznych setek euro wpływów?
Podejrzewam, że sprawdzane jest, czy pieniądze pochodzą z pensji, i nie wystarcza przelewać sobie miesięcznie np. 700 € i znowu z powrotem.

Wygląda na to, że ING-Diba wprowadziła wpływy w wysokości 700 € w tym roku. Z jakiegoś powodu, przecież dla zysku banku nie robi to różnicy, czy osoba musi szybko wydać te 700 €, żeby zapłacić za utrzymanie. Jeśli ktoś przez lata ma tysiące na koncie, teoretycznie dla banku jest to więcej pieniędzy do zarobienia. Przy ujemnych stopach procentowych banki powinny być wręcz zadowolone, że ktoś nie ma wpływów z tytułu pracy na koncie.
Nie zauważyłem dotąd, że pobierano opłaty za wypłaty.
Czy nie dotyczy to starych klientów sprzed roku? Nie przypominam sobie też żadnego pisma.

Co z Comdirect? Czy wprowadzili tam opłaty?
Do dzisiaj nie zerwałem tam konta. Jeśli nie wprowadzili opłat lub planują cofnąć zmiany...
Początkowo była to decyzja wypróbowania szczegółów w ING-Diba.
To, że nie miałem już karty EC i że kosztowałaby 10 €, to był tylko miły dodatek.
Ale teraz koniec roku i tak powinna przyjść nowa karta Comdirect...

Czy istnieją inne alternatywy?

P.S.: Jeśli ktoś uważa, że posiadanie kilku kont jest niekorzystne, to mnie to nie dotyczy.
Zdarzają się ludzie, którzy rezygnują z darmowego konta, bo boją się o swoją świętą ocenę kredytową.
Mnie to zupełnie nie obchodzi. Jeśli jakaś egzotyczna firma kurierska odmówi mi przesyłki za 5, 10, 15 euro (chociaż zapłaciłbym z góry, jak to jest normalne), zawsze znajdę alternatywę.

Napisany przez 2utopus
Więc regularnie przekazuję z bezpłatnego konta Postbank-Extra (od 3000€ wpływu gotówki) miesięcznie 700€ na bezpłatne konto ING-Diba - a następnie opłacam na nim nadchodzące rachunki i oszczędzam resztę w ETF. - Informacje na ten temat powinny znajdować się w skrzynce odbiorczej w aplikacji bankowej ING lub w bankowości internetowej.

Czy nie było zmiany w Comdirect dotyczącej minimalnej kwoty wypłaty gotówki na 50€?

Oprócz tego są jeszcze Commerzbank i DKB, o ile mi wiadomo.

Prawdopodobnie tłem dla ING było to, że istnieje/zostało wiele nieużywanych drugich kont -
i gdy bank zawsze musi wysyłać odpowiednie karty i wyciągi z konta, to wiąże się z kosztami.
Banki zarabiają pieniądze, gdy korzystasz z ich kart - nie, gdy leżą one w szufladzie.

Napisany przez Birgit
W lutym firma ING wysłała komunikat do swoich klientów informujący o wprowadzeniu opłat za prowadzenie konta dla tych klientów, którzy otrzymują mniej niż 700€ miesięcznie. ING chciała pozbyć się klientów, którzy nie aktywnie korzystają z konta. Chodzi głównie o klientów posiadających wiele kont, ale mało z nich korzystających.
Comdirect jak dotąd jest bez opłat za prowadzenie konta. Jednak czy to się zmieni po zakończeniu fuzji, to się dopiero okaże. Commerzbank i DKB również wymagają minimalnej wpłaty w wysokości 700€.
Nie jest jednak konieczne otrzymywanie wynagrodzenia, wystarcza przelew z konta w innym banku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata