Re: Przegląd finansów po budowie domu / kredyt budowlany z oszczędnością budowlaną / Kapitał gwarantowany / Planowanie emerytalne Riester / Fundusze inwestycyjne i akcje
Napisany przez Tx-25 -
- pt gru 04, 2020 8:16 am
Cześć wszystkim, moja dziewczyna i ja właśnie wybudowaliśmy Dom i trwa finansowanie. Jesteśmy zadowoleni z umowy i spłata przebiega jak dotąd bez problemów. Nie mamy dzieci i (jeszcze) nie jesteśmy żonaci. Inwestuję w akcje i prowadzę dodatkowo 4 programy oszczędnościowe ETF o łącznej kwocie 150 € miesięcznie.
Teraz moje pierwsze pytanie: Chciałbym wykorzystać akcje i obecne programy oszczędnościowe ETF do spłaty kredytu pomostowego za 15 lat (wtedy około 120k - jeśli nie zostanie zrobiona dodatkowa spłata) kwotą, która wtedy będzie dostępna. Czy istnieje tutaj jakieś alternatywa? Im dłużej oba prowadzę, tym w teorii powinien być wyższy zysk. Jednak kredytu na Dom nie mogę przedłużać. Czy powinienem więc zrezygnować tutaj z wykorzystania i wybrać kredyt pomostowy o okresie kredytowania 5 lat? Sądzę, że to, że wcześniejsza spłata kredytu przy oprocentowaniu efektywnym wynoszącym 0,81 nie ma sensu, czy nie? Czy lepiej zainwestować nadwyżkowe pieniądze w bezpieczne akcje takie jak Allianz i inne, aby później spłacić kredyt zbiorczo?
Teraz jednak do naszych umów:
BSV:
Przed budową domu mieliśmy 3 umowy oszczędnościowe. Jedna z nich była starą i dobrą (bardzo wysoko oprocentowaną), a dwie złe, które nie przyniosły nic. Tylko ta dobra była gotowa do przyznania kredytu. Aby mieć dostęp do pieniędzy, rozdzielimy te złe i teraz nadal mamy 2 BSV na głowie. Chcę się ich teraz pozbyć.
Moja umowa:
Plan oszczędności mieszkaniowych: LBS-MiniZins MZ 201
Suma oszczędności mieszkaniowych: 10.000,00 EUR
Data rozpoczęcia umowy: 14.08.2019
Współczynnik wyceny: 2,171
Stopa odsetkowa: 0,01 % p.a. w bieżącym roku
Skutki premiowanej płatności z innych umów: 120,05€
Koszty w ciągu roku: 18 €
Umowa mojej dziewczyny:
Data rozpoczęcia umowy: 23.08.2019
Współczynnik wyceny: 15,499 w bieżącym roku Skutki premiowanej płatności: 205,40 EUR
Środki oszczędnościowe: 440,00 EUR
Stopa odsetkowa: 0,01 % p.a.
Koszty w ciągu roku: 18 euro.
Moja dziewczyna obecnie wpłaca składki pracodawcy (40€) na BSV.
Sądzę, że zgadza się Pani, że umowy te powinny zostać anulowane, co w związku z tym kosztuje? A przede wszystkim:
Jak moja dziewczyna może dalej korzystać z VL? Zgłosiliśmy się już do pracodawcy, ale nie znała ona programów oszczędnościowych ETF. Czy istnieją jakieś alternatywy?
Riester Rentenfondsgebunden:
Moja umowa
Deka BR 100 zawarta w 2011 roku, jednorazowa wpłata 100. Od tego czasu miesięczne płatności wzrosły z początkowych 61 do obecnych 70€. Wykres wzrósł z 40 do 84€ w tym czasie.
Z zawiadomienia za 2019 r. wynika następujące:
Suma dotychczasowych dopłat: 1579,57€
Suma wpłaconych składek na emeryturę: 6112€
Stan oszczędności emerytalnych na koniec 2019 r.: 11836,07€
Aktualny stan 12.405€.
Koszty:
Razem koszty otwarcia i dystrybucji: 256,51€
Całkowita cena umowy 105€
Umowa mojej dziewczyny:
Deka BR 100 zawarta w sierpniu 2014 r. Od tego czasu miesięczne płatności wzrosły z początkowych 50 do obecnych 70€. Aktualna wartość wynosi 6.440€. Wykres wzrósł z 50 do 84€.
Suma dotychczasowych dopłat: 773,70€
Suma wpłaconych składek na emeryturę: 3920€
Stan oszczędności emerytalnych na koniec 2019 r.: 5689,17€
Aktualny stan 6.400€.
Koszty:
Razem koszty otwarcia i dystrybucji: 156,70€
Całkowita cena umowy 60€.
Wydaje się to całkiem obiecujące, czyż nie?
BAV:
Moja umowa:
Zawarłem BAV, do której miesięcznie płynie 26,59 od pracodawcy. Obecnie nie dokonuję własnych wpłat. Zawarłem ją z następujących powodów:
- Obietnica świadczonej usługi: 341€ rocznie
- Coroczny pracodawczy wkład zależny od zysku
- Przy dobrowolnej zamianie wynagrodzenia pracodawca udziela dopłaty w wysokości 15% (aktualnie nie korzystam)
Umowa mojej dziewczyny:
Ona obecnie nie wpłaca nic. Również żadnych VL, ponieważ te płyną do wspomnianego wcześniej BSV. Otrzymuje od pracodawcy przez tę umowę rocznie wpłacone 159,50€. Również ona mogłaby otrzymać wkład od pracodawcy w wysokości 15% za dobrowolną zamianę wynagrodzenia. Aktualnie nie jest to wykorzystywane.
Co myślicie o tych umowach?
Wygląda na to, że jest to również dobre, czy przeoczyłem coś?
Czy powinienem otworzyć dodatkowy plan oszczędnościowy ETF na emeryturę, który w żadnym wypadku nie byłby przeznaczony na spłatę kredytu za Dom? Jednak wydaje mi się, że w końcu staje się to wszystko dość przytłaczające, co zbiera się na przyszłość.
Teraz moje pierwsze pytanie: Chciałbym wykorzystać akcje i obecne programy oszczędnościowe ETF do spłaty kredytu pomostowego za 15 lat (wtedy około 120k - jeśli nie zostanie zrobiona dodatkowa spłata) kwotą, która wtedy będzie dostępna. Czy istnieje tutaj jakieś alternatywa? Im dłużej oba prowadzę, tym w teorii powinien być wyższy zysk. Jednak kredytu na Dom nie mogę przedłużać. Czy powinienem więc zrezygnować tutaj z wykorzystania i wybrać kredyt pomostowy o okresie kredytowania 5 lat? Sądzę, że to, że wcześniejsza spłata kredytu przy oprocentowaniu efektywnym wynoszącym 0,81 nie ma sensu, czy nie? Czy lepiej zainwestować nadwyżkowe pieniądze w bezpieczne akcje takie jak Allianz i inne, aby później spłacić kredyt zbiorczo?
Teraz jednak do naszych umów:
BSV:
Przed budową domu mieliśmy 3 umowy oszczędnościowe. Jedna z nich była starą i dobrą (bardzo wysoko oprocentowaną), a dwie złe, które nie przyniosły nic. Tylko ta dobra była gotowa do przyznania kredytu. Aby mieć dostęp do pieniędzy, rozdzielimy te złe i teraz nadal mamy 2 BSV na głowie. Chcę się ich teraz pozbyć.
Moja umowa:
Data rozpoczęcia umowy: 14.08.2019
Współczynnik wyceny: 2,171
Stopa odsetkowa: 0,01 % p.a. w bieżącym roku
Skutki premiowanej płatności z innych umów: 120,05€
Koszty w ciągu roku: 18 €
Umowa mojej dziewczyny:
Data rozpoczęcia umowy: 23.08.2019
Współczynnik wyceny: 15,499 w bieżącym roku Skutki premiowanej płatności: 205,40 EUR
Środki oszczędnościowe: 440,00 EUR
Stopa odsetkowa: 0,01 % p.a.
Koszty w ciągu roku: 18 euro.
Moja dziewczyna obecnie wpłaca składki pracodawcy (40€) na BSV.
Sądzę, że zgadza się Pani, że umowy te powinny zostać anulowane, co w związku z tym kosztuje? A przede wszystkim:
Jak moja dziewczyna może dalej korzystać z VL? Zgłosiliśmy się już do pracodawcy, ale nie znała ona programów oszczędnościowych ETF. Czy istnieją jakieś alternatywy?
Riester Rentenfondsgebunden:
Moja umowa
Deka BR 100 zawarta w 2011 roku, jednorazowa wpłata 100. Od tego czasu miesięczne płatności wzrosły z początkowych 61 do obecnych 70€. Wykres wzrósł z 40 do 84€ w tym czasie.
Z zawiadomienia za 2019 r. wynika następujące:
Suma dotychczasowych dopłat: 1579,57€
Suma wpłaconych składek na emeryturę: 6112€
Stan oszczędności emerytalnych na koniec 2019 r.: 11836,07€
Aktualny stan 12.405€.
Koszty:
Razem koszty otwarcia i dystrybucji: 256,51€
Całkowita cena umowy 105€
Umowa mojej dziewczyny:
Deka BR 100 zawarta w sierpniu 2014 r. Od tego czasu miesięczne płatności wzrosły z początkowych 50 do obecnych 70€. Aktualna wartość wynosi 6.440€. Wykres wzrósł z 50 do 84€.
Suma dotychczasowych dopłat: 773,70€
Suma wpłaconych składek na emeryturę: 3920€
Stan oszczędności emerytalnych na koniec 2019 r.: 5689,17€
Aktualny stan 6.400€.
Koszty:
Razem koszty otwarcia i dystrybucji: 156,70€
Całkowita cena umowy 60€.
Wydaje się to całkiem obiecujące, czyż nie?
BAV:
Moja umowa:
Zawarłem BAV, do której miesięcznie płynie 26,59 od pracodawcy. Obecnie nie dokonuję własnych wpłat. Zawarłem ją z następujących powodów:
- Obietnica świadczonej usługi: 341€ rocznie
- Coroczny pracodawczy wkład zależny od zysku
- Przy dobrowolnej zamianie wynagrodzenia pracodawca udziela dopłaty w wysokości 15% (aktualnie nie korzystam)
Umowa mojej dziewczyny:
Ona obecnie nie wpłaca nic. Również żadnych VL, ponieważ te płyną do wspomnianego wcześniej BSV. Otrzymuje od pracodawcy przez tę umowę rocznie wpłacone 159,50€. Również ona mogłaby otrzymać wkład od pracodawcy w wysokości 15% za dobrowolną zamianę wynagrodzenia. Aktualnie nie jest to wykorzystywane.
Co myślicie o tych umowach?
Wygląda na to, że jest to również dobre, czy przeoczyłem coś?
Czy powinienem otworzyć dodatkowy plan oszczędnościowy ETF na emeryturę, który w żadnym wypadku nie byłby przeznaczony na spłatę kredytu za Dom? Jednak wydaje mi się, że w końcu staje się to wszystko dość przytłaczające, co zbiera się na przyszłość.