Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Przegląd finansów po budowie domu / kredyt budowlany z oszczędnością budowlaną / Kapitał gwarantowany / Planowanie emerytalne Riester / Fundusze inwestycyjne i akcje

Napisany przez Tx-25
Cześć wszystkim, moja dziewczyna i ja właśnie wybudowaliśmy Dom i trwa finansowanie. Jesteśmy zadowoleni z umowy i spłata przebiega jak dotąd bez problemów. Nie mamy dzieci i (jeszcze) nie jesteśmy żonaci. Inwestuję w akcje i prowadzę dodatkowo 4 programy oszczędnościowe ETF o łącznej kwocie 150 € miesięcznie.

Teraz moje pierwsze pytanie: Chciałbym wykorzystać akcje i obecne programy oszczędnościowe ETF do spłaty kredytu pomostowego za 15 lat (wtedy około 120k - jeśli nie zostanie zrobiona dodatkowa spłata) kwotą, która wtedy będzie dostępna. Czy istnieje tutaj jakieś alternatywa? Im dłużej oba prowadzę, tym w teorii powinien być wyższy zysk. Jednak kredytu na Dom nie mogę przedłużać. Czy powinienem więc zrezygnować tutaj z wykorzystania i wybrać kredyt pomostowy o okresie kredytowania 5 lat? Sądzę, że to, że wcześniejsza spłata kredytu przy oprocentowaniu efektywnym wynoszącym 0,81 nie ma sensu, czy nie? Czy lepiej zainwestować nadwyżkowe pieniądze w bezpieczne akcje takie jak Allianz i inne, aby później spłacić kredyt zbiorczo?

Teraz jednak do naszych umów:

BSV:

Przed budową domu mieliśmy 3 umowy oszczędnościowe. Jedna z nich była starą i dobrą (bardzo wysoko oprocentowaną), a dwie złe, które nie przyniosły nic. Tylko ta dobra była gotowa do przyznania kredytu. Aby mieć dostęp do pieniędzy, rozdzielimy te złe i teraz nadal mamy 2 BSV na głowie. Chcę się ich teraz pozbyć.

Moja umowa:

Plan oszczędności mieszkaniowych: LBS-MiniZins MZ 201

Suma oszczędności mieszkaniowych: 10.000,00 EUR

Data rozpoczęcia umowy: 14.08.2019

Współczynnik wyceny: 2,171

Stopa odsetkowa: 0,01 % p.a. w bieżącym roku
Skutki premiowanej płatności z innych umów: 120,05€

Koszty w ciągu roku: 18 €

Umowa mojej dziewczyny:

Plan oszczędności mieszkaniowych: LBS-MiniZins MZ 201

Suma oszczędności mieszkaniowych: 10.000,00 EUR

Data rozpoczęcia umowy: 23.08.2019

Współczynnik wyceny: 15,499 w bieżącym roku Skutki premiowanej płatności: 205,40 EUR

Środki oszczędnościowe: 440,00 EUR

Stopa odsetkowa: 0,01 % p.a.
Koszty w ciągu roku: 18 euro.

Moja dziewczyna obecnie wpłaca składki pracodawcy (40€) na BSV.

Sądzę, że zgadza się Pani, że umowy te powinny zostać anulowane, co w związku z tym kosztuje? A przede wszystkim:
Jak moja dziewczyna może dalej korzystać z VL? Zgłosiliśmy się już do pracodawcy, ale nie znała ona programów oszczędnościowych ETF. Czy istnieją jakieś alternatywy?

Riester Rentenfondsgebunden:

Moja umowa
Deka BR 100 zawarta w 2011 roku, jednorazowa wpłata 100. Od tego czasu miesięczne płatności wzrosły z początkowych 61 do obecnych 70€. Wykres wzrósł z 40 do 84€ w tym czasie.

Z zawiadomienia za 2019 r. wynika następujące:

Suma dotychczasowych dopłat: 1579,57€
Suma wpłaconych składek na emeryturę: 6112€
Stan oszczędności emerytalnych na koniec 2019 r.: 11836,07€
Aktualny stan 12.405€.

Koszty:
Razem koszty otwarcia i dystrybucji: 256,51€
Całkowita cena umowy 105€

Umowa mojej dziewczyny:
Deka BR 100 zawarta w sierpniu 2014 r. Od tego czasu miesięczne płatności wzrosły z początkowych 50 do obecnych 70€. Aktualna wartość wynosi 6.440€. Wykres wzrósł z 50 do 84€.

Suma dotychczasowych dopłat: 773,70€
Suma wpłaconych składek na emeryturę: 3920€
Stan oszczędności emerytalnych na koniec 2019 r.: 5689,17€
Aktualny stan 6.400€.

Koszty:
Razem koszty otwarcia i dystrybucji: 156,70€
Całkowita cena umowy 60€.

Wydaje się to całkiem obiecujące, czyż nie?

BAV:

Moja umowa:

Zawarłem BAV, do której miesięcznie płynie 26,59 od pracodawcy. Obecnie nie dokonuję własnych wpłat. Zawarłem ją z następujących powodów:

- Obietnica świadczonej usługi: 341€ rocznie
- Coroczny pracodawczy wkład zależny od zysku
- Przy dobrowolnej zamianie wynagrodzenia pracodawca udziela dopłaty w wysokości 15% (aktualnie nie korzystam)

Umowa mojej dziewczyny:
Ona obecnie nie wpłaca nic. Również żadnych VL, ponieważ te płyną do wspomnianego wcześniej BSV. Otrzymuje od pracodawcy przez tę umowę rocznie wpłacone 159,50€. Również ona mogłaby otrzymać wkład od pracodawcy w wysokości 15% za dobrowolną zamianę wynagrodzenia. Aktualnie nie jest to wykorzystywane.

Co myślicie o tych umowach?
Wygląda na to, że jest to również dobre, czy przeoczyłem coś?

Czy powinienem otworzyć dodatkowy plan oszczędnościowy ETF na emeryturę, który w żadnym wypadku nie byłby przeznaczony na spłatę kredytu za Dom? Jednak wydaje mi się, że w końcu staje się to wszystko dość przytłaczające, co zbiera się na przyszłość.

Re: Przegląd finansów po budowie domu / kredyt budowlany z oszczędnością budowlaną / Kapitał gwarantowany / Planowanie emerytalne Riester / Fundusze inwestycyjne i akcje

Napisany przez bruno68
@ T-25,

co myślę, czy to jest prawda czy kłamstwo?

Zakładam, że sami zrobiliście wszystko! Ale w tyle myśli pojawiają się pytania, które nie zgadzają się z obecnym ani przyszłym finansowaniem i sytuacją finansową!

Teraz potrzebujesz prawdziwej prawidłowej porady! Niestety, nie możesz jej uzyskać ani od finansisty domu, ani od innych pośredników!

Na podstawie informacji, które mam, potrzebujesz porady!

Niemniej istnieje fałszywa porada dostępna za pośrednictwem banku, ponieważ twój doradca bankowy nie będzie mógł udzielić informacji na temat ubezpieczeń córek, wierzycieli, spółek funduszy ani nawet wypowiadać się o ubezpieczeniach ani finansowych inwestycjach lub finansowaniu nieruchomości!

Ani ustnie, ani pisemnie, w szczególności żadnych zobowiązujących oświadczeń ani obietnic!

Jest to wynikiem lojalności wobec swoich zasad, aby bronić obecnych lub przyszłych korzyści finansowych kosztem klienta!

Każdy doradca bankowy lub związany pośrednik działa na korzyść swojego pracodawcy (zasad)! Dlatego doradcy bankowi lub związani pośrednicy mogą używać tylko upoważnionych dokumentów! Ostatecznym celem jest sprzedaż!
Więc osobiste zachowanie oznacza powagę, która ma służyć jedynie osiągnięciu celu wiarogodności wiedzy i kompetencji, chociaż przynajmniej formalnie nie może jej być!

Aby otrzymać odpowiednią prawdziwą poradę po przejrzeniu danych, wymagane są co najmniej przepisy § 34 d ust.2, § 34 f ust. 1 oraz ust. 2 i § 34 ust. 5 ustawy GewO.

Do 30 września 2020 roku w rejestrze było zarejestrowanych 196 756 pośredników ubezpieczeniowych.
Z tego do 30 września w rejestrze zarejestrowanych było 331 doradców ubezpieczeniowych.

Na dzień 1 października 2020 roku w rejestrze pośredników finansowych było zarejestrowanych ogółem 37 961 pośredników finansowych uprawnionych zgodnie z § 34f ustawy GewO.
Na dzień 1 października 2020 r. było ogółem 00.205 doradców finansowych opłacanych zgodnie z § 34h ustawy GewO zarejestrowanych w rejestrze pośredników.

Na dzień 1 października 2020 r. w rejestrze pośredników kredytów hipotecznych było ogółem 54 295 pośredników kredytów hipotecznych uprawnionych zgodnie z § 34i ust. 1 zd. 1 ustawy GewO.
Spośród nich 672 przedsiębiorców występuje jako doradcy kredytów hipotecznych zgodnie z § 34i ust. 5 GewO.

Stosunek pośredników do doradców

wynosi 594 do 1 w branży ubezpieczeń!
wynosi 185 do 1 w finansach!
wynosi 080 do 1 w finansowaniu nieruchomości!

Szansa na znalezienie prawdziwego doradcy posiadającego wszystkie trzy uprawnienia wynosi 8,8 miliona do 1! Co w praktyce jest niemożliwe, ponieważ nie ma 8 milionów pośredników!
Jeśli dodamy do tego dwa BSV, może okazać się, że konieczne jest również uzyskanie upoważnienia zgodnie z § 34 c ust. 2 GewO (Blancodarlehn)!

Chciałem tylko powiedzieć, jak trudna jest obecnie twoja sytuacja! Ponieważ tylko prawdziwie licencjonowani doradcy mają prawo doradzać bez presji sprzedaży! Nie wolno im niczego sprzedawać, aby otrzymać opłatę od ciebie!
Jeśli chcesz porozmawiać o kosztach, należy pamiętać, że aktualna stawka za § 34 h GewO wynosi około 350 € plus VAT za godzinę.

Wróćmy! Twoje zachowanie finansowe jest w zasadzie nierozwiązywalne, ponieważ nie można otrzymać prawdziwej porady. W rezultacie została ci tylko fałszywa opcja lub dalsze kształcenie poza „Mainstrem”! Ponieważ to właśnie to doprowadziło cię do obecnej sytuacji!

W takim przypadku potrzebny jest poziom informacji na poziomie co najmniej ekonomisty, ze statusem Master w dziedzinie finansów! I nie tylko zapamiętywanie, ale także rozumienie i umiejętność zastosowania w praktyce!

W rezultacie pozostaje tylko fałszywa porada! I tutaj pojawia się kolejny problem - podatki, ponieważ w przypadku ubezpieczeń, inwestycji finansowych i pośrednictwa w kredytach hipotecznych z reguły nie można pobierać VAT! Ponieważ można żądać opłaty tylko za sukces!

Ogólnie rzecz biorąc, pośrednicy nie mają prawa do odliczenia podatku VAT, tylko prawdziwy doradca ma to automatycznie, ponieważ nie może dokonywać udanych pośrednictw w swojej pracy!

Aby rozwiać ewentualne nieporozumienia

-jeśli pośrednik mówi: On doradza!; ta wypowiedź służy jedynie jako dobrze tonujące i ma ona na celu zawarcie umowy! Czy pośrednik doradzający ci wystawił ci fakturę?

Życzę powodzenia w rozwiązaniu problemu uzyskania porady finansowej! Zakładam, że będzie to bardzo trudne dla ciebie!

bruno68

Napisany przez 2titan1981
Na przykład, zignorowałbym odpowiedź Bruno, ponieważ nie daje on wskazówek przyczyniających się do rozwiązania, a jedynie wprowadza dodatkowe zamieszanie. Tylko o to chodzi. On zarabia na zamieszaniu, a porady prowadzą do nikąd.

Zdajesz sobie sprawę, że inwestowanie w fundusze, ETF-y i akcje to sinusoida, a w zależności od chwili wycofania środków, kursy mogą być niskie... Dlatego odradzałbym wypłatę w takiej chwili. Ale przecież masz doświadczenie z inwestowaniem w ETF-y.
Jeśli jeszcze nie masz, zalecałbym założenie rezerwy w wysokości około 20.000€-30.000€ na ewentualne naprawy, które mogą pojawić się w dowolnym momencie. Wszystko, co przekracza tę kwotę, przeznacz na dodatkową spłatę. Nawet jeśli kusi Cię inwestowanie w ETF-y dla wyższych zysków. Ryzyko byłoby dla mnie zbyt duże. Jeśli jednak twierdzisz, że masz wystarczającą ilość czasu do spłaty 120k€ do emerytury, możesz podzielić to 50:50 - 50% na dodatkową spłatę, a 50% na ETF-y... Wtedy możesz już częściowo spłacić dodatkowo i być potencjalnie znacznie mniejszym długiem po zakończeniu okresu obowiązywania oprocentowania.

Warto również zauważyć, że Dom w obecnej chwili stanowi duży kawałek twojego planu na starość. Należy go zmniejszyć. Dom w późniejszym wieku kosztuje więcej niż nowy ze względu na utrzymanie. Ja osobiście staram się dążyć do tego, aby przed emeryturą spłacić kredyt domowy i zapewnić odpowiednie środki na każdym z filarów (ubezpieczenie społeczne, Rürup, dodatkowe ubezpieczenie emerytalne, prywatna emerytura, nieruchomości oraz fundusze + ETF-y + akcje) oraz dostosować je odpowiednio do moich zainteresowań i umiejętności. Osobiście nie zakładam, że wszystkie filary mojej emerytury przetrwają do emerytury to, co obiecano na początku. Wziąłbym pod uwagę ewentualne osłabienie 1-2 filarów...
Ponadto, aby zabezpieczyć drogę do emerytury, ważna jest ubezpieczenie od niezdolności do pracy, które w razie wątpliwości również zapewnia wsparcie, oraz możliwość prowadzenia dodatkowego ubezpieczenia emerytalnego, które generuje dochód powyżej poziomu minimalnego, nawet na emeryturze bez dalszych wpłat. To bardzo istotne. Ponadto ważne jest dobre ubezpieczenie domu przez ubezpieczenie budynku, aby nie zniknął wcześniej wspomniany kawałek...

Napisany przez Tx-25
Cześć wszystkim, dziękuję za odpowiedzi.
W rzeczywistości odpowiedź od @bruno68 bardziej mnie dezorientuje niż cokolwiek innego.
Dlatego tylko krótko na ten temat. Nie szukam absolutnej porady, a raczej kilku wskazówek lub rekomendacji z Waszej perspektywy. Decyzje mogę/muszę podejmować sam. Nie wiem także, czy uwzględniam wszystko.

Z mojego punktu widzenia widzę, że zabezpieczenie emerytalne BAV jest opłacalne i rozsądne. Oczywiście zawsze może się zdarzyć coś w późniejszym wieku, co nagle zmniejszy świadczenia. Ale to chyba wszędzie takie ryzyko.

Wydaje mi się, że podobnie jest z funduszowym ubezpieczeniem kapitałowym Riester. Obecnie wydaje mi się ono opłacalne, patrząc tylko na surowe liczby. I to pomimo tego, że nie mamy jeszcze dzieci i nie jesteśmy jeszcze małżeństwem. Ta opinia również opiera się na mojej nikłej wiedzy. Do emerytury pozostało jeszcze 36 lat. Do tego czasu fundusze powinny być na poziomie sprzed 2012 roku.

Patrząc na liczby w przypadku BSV, widzę że to porażka. Zostało nam sprzedane podzielenie kontraktu pod pretekstem, że tylko w ten sposób bez strat dostaniemy dostęp do pieniędzy z dwóch BSV, które jeszcze nie zostały przydzielone. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że doradcy rekomendują tylko to, co sami oferują. W tamtym czasie po prostu nie miałem czasu (budowa domu na szyi), żeby poświęcić więcej uwagi BSV. Mimo to zapytałem o to na forum, co zrobić z umowami. Również tam polecili mi podzielić BSV.
Teraz chciałbym zlikwidować BSV. Oprocentowanie obecnie wynosi 0,1 centa rocznie przy kosztach 18€ rocznie.
ALE: Co zrobić z OSZ mojej dziewczyny? Gdzie mogą zostać przetransferowane?

Gdzie mogą trafić OSZ, gdybyśmy kiedyś zmienili pracodawcę? Większość pracodawców chce w takim przypadku nadal utrzymać BSV dla świadczeń.

@titan1981: Teraz odnosząc się do Twojego postu.
Oczywiście zdaję sobie sprawę z ryzyka związanego z akcjami i ETF-ami. Pieniądze zainwestowane tam muszą być uznane za obecnie niedostępne. Mamy obecnie rezerwę w wysokości 10k do dyspozycji. Szacuję, że obecnie oszczędzamy około 1k miesięcznie. Wynika to z sytuacji związanej z pandemią i poprawy wynagrodzenia.

W kwestii dodatkowej spłaty to prawdopodobnie kwestia wiary. W rzeczywistości planowałem spłacić pożyczkę do końca okresu kredytowania na 100k. Za 15 lat będziemy mieli 45 i 40 lat. Do spłaty 120k będzie jeszcze wystarczająco czasu do emerytury. Może opcja 50:50 nie jest zła.

Mamy oba ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy. Posiadamy również ubezpieczenie budynku. Ustalono, że ubezpieczenie jest na 100% wartości domu. Nie posiadamy jednak ubezpieczenia na życie lub podobnego na wypadek śmierci. Nadal się nad tym zastanawiamy. Ważne jest tutaj ponownie, że (jeszcze) nie jesteśmy małżeństwem.

Napisany przez bruno68
Ja, ja titan1981,

Ich würde zum Beispiel die Antwort von Bruno gänzlich ignorieren, da er keine Tipps gibt die zur Lösung beitragen sondern nur mehr verwirren. Nur das ist seine Absicht. Er verdient mit der Verwirrung sein Geld, nur die Beratung führt auch zu nichts.

Selbst aber keine einzige Zulassung inne!

Ich habe im Anhang, meine Zulassungen in dieser Zusammensetzungen dürfte diese alle 5 Zulassungen selbst in Deutschland extrem sehr selten sein!

Wer bekommt den als V- F- I- Makler eine Vorsteuerabzugsberechtigung, wenn man als Makler bei erfolgreichen Vertragsabschluss von der Umsatzsteuer befreit ist! Und bei erfolglosen Versuch der Vermittlung keine Courtage vereinnahmen darf! Während bei der Honorarberatung grundsätzlich eine Umsatzsteuer fällig wird, denn es ist nur der gesamte Vertragsvorgang Umsatzsteuerfrei, dafür muss dieser auch eine Honorarrechnung schreiben wenn es auch zu keinen Abschluss kommt!

Dies hat das BGH am 6. Juno 2019 (Az: I ZR 67 /18) wie folgt geurteilt: Den Versicherungsberatern ist ein erfolgsabhängiges Honorar verboten!

Denn nach § 4 Abs. 11 UStG...

§ 4 Steuerbefreiungen bei Lieferungen und sonstigen Leistungen

Von den unter § 1 Abs. 1 Nr. 1 fallenden Umsätzen sind steuerfrei:
....
die Umsätze aus der Tätigkeit als Bausparkassenvertreter, Versicherungsvertreter und Versicherungsmakler;

Da FG Hamburg legt folgende Messlatte an:

Steuerrechtliche Kriterien für Versicherungsvermittlung

Zwar sind grundsätzlich auch berufstypische Nebenleistungen eines Versicherungsvermittlers, wie etwa Aufwendungen für die Neugewinnung von Kunden, von der Umsatzsteuerpflicht befreit.
Die Steuerfreiheit setzt aber voraus, dass derjenige, der die Nebenleistungen erbringt, in einer Geschäftsbeziehung zu einem Versicherer steht und als Versicherungsvermittler tätig ist.

Wesentliche Anhaltspunkte für die steuerrechtliche Anerkennung als Versicherungsvermittler sind:

die Herstellung einer Verbindung zwischen den Versicherungsnehmern und den Versicherungsunternehmen, die Vorbereitung des Abschlusses der Versicherungsverträge und gegebenenfalls die Mitwirkung bei der Verwaltung und Erfüllung von Versicherungsverträgen, so das Gericht.

Demnach muss ein Honorarberater grundsätzlich erfolgsunabhängig eine Rechnung...

Und wer eine Zulassungen haben muss sollte sich das Urteil aus der Rechtssache C-542 /16 EuGH vertieft mal durchlesen insbesondere die Rn. 71 Satz 1 und 2!

Nun zurück, in meiner ersten Antwort habe genau das beschrieben was T - 25 gemacht hat! Er hat sämtliche Zulassungen in seinen Vermögensverhältnis genannt! Daraus ist zu schließen das Er dieses selbst zu verantworten hat!
Ich verweise hier auf Kommentar hin:

Das LG Köln befasste sich am 8. Mai 2018 (Az. 21 O 164/17) mit dem Unterschied zwischen einem Anlageberatungs- und einem Anlagevermittlungsvertrag. In diesem Zusammenhang stellte das Gericht klar, dass keine Beratungspflicht bestehen kann, wenn keine Offenlegung der Vermögensverhältnisse erfolgt, wie Rechtsanwalt Jens Reichow von der Hamburger Kanzlei Jöhnke & Reichow im folgenden Originalbeitrag erläutert. (jb)

Nun stellt sich die Frage als Vermittler hat hier T-25 eine Offenlegung der Vermögensverhältnisse getan?

Aus seiner Sicht wohl, aber aus der gesetzlichen Gesichtspunkt eben nicht! Denn zu seinen Vermögen gehört ja auch das Eigenheimdarlehn dazu, nur dafür ist der § 34 i oder § 34 i Abs. 5 GewO Zulassung pflicht!
Demnach wurde auch geurteilt

Keine Beratungspflicht ohne Offenlegung der Vermögensverhältnisse Das LG Köln verneint die geltend gemachten Schadensersatzansprüche und ging dazu insbesondere auf den Unterschied zwischen der Stellung und den Aufgaben eines Anlagevermittlers und den eines Anlageberaters ein.

Von einem Anlageberater erwartet der Kapitalanleger dessen fachkundige Bewertung, Beurteilung und häufig eine auf seine persönlichen Verhältnisse zugeschnittene Beratung. Der zwischen einem Anlagevermittler und einem Anlageinteressenten zustande gekommene Vertrag zielt hingegen nur auf Auskunftserteilung ab.

Dann hat er großzügig nach seinen beiden Bausparverträge gefragt, für eine Auskunftserteilung muss aber die Info vorliegen, bei wem das Immobiliendarlehn aufgenommen wurden ist!

Denn ist das BS Darlehn (Blanco, da ist eine verbindliche Auskunft ist Pflicht) kann entweder eine Beratung nach § 34 c Abs. 2 oder eine nach § 34 i GewO Zulassung erfordern! !!!Es steht ja so in der Zulassung des Ordnungsamt drinnen!!!

Dann die Frage nach der bAV: Hier kommt noch aktuell für eine Beratung der § 34 d in Frage! Allerdings sagt das OLG Dresden, Urteil vom 03.07.2018 Az: 4 U 1189 /17

Wann ist eine kapitalbildende, fondsgebundene Lebensversicherung eine Anlage, die eine Aufklärung durch den Versicherer erfordert?

Ein Urteil des OLG Dresden besagt, dass dies von der Todesfallleistung abhängt.
Eine kapitalbildende, fondsgebundene Lebensversicherung kann als Anlagegeschäft zu werten und somit mit einer Aufklärungspflicht des Versicherers verbunden sein. In einem aktuellen Fall vor dem OLG Dresden wurde entschieden, wann dies gilt: Wenn die Todesfallleistung bei Vertragsabschluss anfangs 110% des Deckungskapitals beträgt und über die Aufschubzeit hinweg auf 100% absinkt.

In einem solchen Fall entstünden auch weitere Pflichten im Anlagegespräch:Wegen der Gefahr einer Interessenskollision müssen auch die zentralen kapitalmäßigen und personellen Verflechtungen zwischen Vermittlern, Anlagegesellschaft, Treuhändern und sonstigen Beteiligten offengelegt werden.

Versicherung des Todesfallrisiko ist massgeblich für Einordnung als Anlagegeschäft
Massgeblich für die Einordnung als Anlagegeschäft sei laut einer Entscheidung des BGH, ob gegenüber der Renditeerwartung die Versicherung des Todesfallrisikos von untergeordneter Bedeutung ist.

Dies war im vorliegenden Fall gegeben. Es war weder ein Todesfallschutz noch eine Berufsunfähigkeitsversicherung vereinbart. Bei Tod der versicherten Person war lediglich die steuerliche Mindesttodesfallleistung gewährleistet. Auch die Laufzeit war mit 41 Jahren sehr lang festgelegt. Monatlich ist ein Beitrag von 300 euro zu zahlen, der in den ersten fünf Jahren in Höhe von 156,00 euro zur Tilgung der Vergütungsvereinbarung genutzt werden sollte.

Anlageempfehlung entsprechend dem Risikoprofil

Laut dem Gericht gelten in einem solchen Fall besondere Beratungs- und Aufklärungspflichten des Versicherers entsprechend eines Anlagegeschäftes.

Außerdem sei der Berater verpflichtet, Anlagemodelle auszuwählen, die dem vom Anleger vorgegebenen Risikoprofil entsprechen und auf finanzielle Risiken hinzuweisen. Das Gericht schätzte das Risiko des Vertrages als hoch ein. Das Risikoprofil des Anlegers entspräche aber lediglich einem mittleren Risiko.

Hinweis auf höhere Kosten und personelle Verflechtungen sind Pflicht

Das Gericht beanstandete auch, dass der Berater nicht darauf hingewiesen habe,

dass die Kosten bei Investition in einen Dachfonds höher sind, als bei einer Direktanlage in den Zielfonds. Er habe lediglich über die Kosten der Nettopolice aufgeklärt und darüber, dass die Kosten bei einer Investition in einen Fonds niedriger sind als bei einem Depot. Weiterhin hat er auch nicht auf die personelle Verflechtung zwischen dem Versicherungsvorstand und der Anlagegesellschaft hingewiesen. Da dies zu einer Interessenskollision führen könne, wäre er dazu verpflichtet gewesen......

es jedem Übels ergehen wenn der Vermittler keine Zulassung nach § 34 f bei der Vermittlung der bAV vorgelegen hat! Denn wenn die bAV in den Bereich § 34 f per Urteil wandert, sind fast alle bAV illegal abgeschlossen!!!
Denn Versicherungen haben meist ihre Fondsanlagen ja in selbstständige Tochterunternehmen selbst ausgelagert und so ihrer Kontrolle entzogen!
Demnach würde es zu einer doppelten Abschlusskosten führen, was verboten ist!
Aber durch den Rausfall aus den Versicherungbereich entfällt auch die lebenslange Rentenzahlung, was wiederum die Steuerbegünstigung und Zulagenförderung ausschließt!

Anbei Erlaubnisse und Zulassungen!

Ich bitte Sie jetzt ihre Zulassungen oder Zeugnisse vorzulegen!
bruno68

Napisany przez 2titan1981
@ Bruno, co może zrobić Tx-25 ze zgodami?
--> właściwie nic. Może je wydrukować i użyć jako papier toaletowy......

Czego Tx-25 oczekuje, pytając o kilka wskazówek od innych?

Czego Tx-25 nie potrzebuje? Dokładnie, długich monologów bez realnej wartości dla niego.

Spróbuj wreszcie odpowiadać na zadawane pytania... dopóki tego nie zrobisz, a często tego nie robisz, to niestety trzeba po prostu ostrzegać przed Tobą, ponieważ pytający mają tylko więcej pytań niż odpowiedzi....

Oczywiście można uzyskać odpłatne porady, ale trzeba by zobaczyć aktywność w postaci przydatnych odpowiedzi... co jednak nie ma miejsca, więc kontynuujemy ostrzeganie przed osobami w forach, które zostawiają pytających z jeszcze większą liczbą pytań, nie oferując rzeczywistych i poprawnych odpowiedzi...

Teraz co do Tx-25:
Oczywiście skorzystałbym z pełnego wykorzystania dodatkowej spłaty. 1.000 € * 12 * 15 daje 180.000 € do końca okresu obowiązywania oprocentowania, czyli spłacisz kredyt wcześniej niż zakończysz okres obowiązywania oprocentowania.... Zrobiłbym to, a następnie skupiłbym się całkowicie na ubezpieczeniu na życie lub innych istotnych sprawach, aby być wolnym od wszelkich sztywnych sytuacji.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata