Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Nowy inwestor potrzebuje pomocy w planie oszczędzania ETF.

Napisany przez Marv7
Cześć,

nazywam się Marvin, mam 29 lat i poza oszczędzaniem w koncie oszczędnościowym (rozpoczętym w wieku 16 lat, obecnie 50 € miesięcznie i już kilka razy wypłacałem z niego pieniądze) w Volksbanku, nigdy naprawdę nie inwestowałem pieniędzy, ani ich nie ulokowałem.
Jednak przytłacza mnie przygnębiające uczucie, że jestem już prawie za stary, aby teraz jeszcze coś odpowiedniego zainwestować na przyszłość.
Moim głównym bankiem jest DKB, czy jest on odpowiedni do planu oszczędzania? Obecnie inwestuję od prawie 2 miesięcy po 50 € w następujące ETF-y:

IE00BK1PV551

IE00B0M62Q58

LU1681043599

Jak widzicie, to wszystko są ETF-y na MSCI World. Czy uważacie, że 3 to za dużo i powinienem się skupić na jednym?
Czy w ogóle są lepsze ETF-y niż te?

Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś wziął mnie za rękę i mógłby mi to wszystko dobrze wytłumaczyć, co robię źle, co można by zrobić lepiej, itp.

Z poważaniem

Marv7

Napisany przez brainy
Pierwsza jest kosztowna, ale kosztuje w dolarach amerykańskich, co prawdopodobnie jest preferowane. Zazwyczaj kursy wymiany w bankach nie są tak świetne, co warto sprawdzić.

Pozostałe dwie byłyby dla mnie zbyt drogie.

Na stronie justetf.com można porównać.

Jako orientacyjny dodatek można wybrać

IE00BGQYRS42

lub

IE00BDVPNG13.

Napisany przez 2tneub
W DKB również jestem. Z mojego punktu widzenia pasuje, zwłaszcza jeśli masz tam również konto. Uważam, że jest dość przejrzyste, gdy mam finanse na wyciągnięcie ręki.

3x World nie ma sensu. Wydaje mi się, że opłaty w DKB wynoszą 0,49 € za transakcję za każdy ETF, jeśli ETF-y nie są objęte promocją. Płacisz więc prawie 1 € / miesiąc zbędnie. Skup się na jednym ETF-ie, np. MSCI World lub Vanguard All World. Ponieważ prawdopodobnie nie otrzymasz wielu odsetek z konta oszczędnościowego, nie wykorzystujesz także swojego limitu zwolnienia od podatku (801 €). Dlatego zwróć uwagę na dywidendowy ETF.

USD kiedyś przeczytałem, że jest bez znaczenia. Wydaje mi się, że jest to związane z tym, że większość akcji i tak jest notowana w USD, więc nie ma znaczenia, gdzie jest dokonywana konwersja walut. To jednak tylko półwiedza.

Na pewno nie jest to za stara opcja. Prawdopodobnie okres trwania będzie dłuższy niż 10 lat, chyba że planujesz np. w najbliższej przyszłości nabyć nieruchomość.

W przeciwnym razie polecam zajrzeć do Finanzwesir lub poczytać informacje w dziale dotyczącym papierów wartościowych. Ponoć bardzo wartościową lekturą jest Gerd Kommer. Nie miałem jeszcze okazji tego przeczytać.

Napisany przez 2titan1981
Faktycznie, więcej niż jeden fundusz na rozmiar depozytu jest zbyt dużo. Więcej funduszy staje się interesujących powyżej 30 tys. euro. Albo ktoś chce grać aktywnie jako zarządzający funduszami i inwestuje w to znacznie więcej czasu. Dla początkujących zalecane jest korzystanie z funduszu dywidendowego, aby wykorzystać kwotę wolną od podatku.

Napisany przez Marv7
Również, Wybrałem teraz następujący ETF: FR0010315770 Jaka jest wasza opinia na ten temat i czy powinienem kontynuować umowę oszczędnościową czy ją zlikwidować?

Chciałbym poznać Twoją decyzję dotyczącą funduszu. Dlaczego wybrałeś właśnie ten?

Brakuje informacji na temat umowy oszczędnościowej.

Napisany przez Marv7
Czyste wyczucie i dlatego, że zostało to już wcześniej polecane, na przykład przez Finanztip. Czy jestem w błędzie?

To zależy od tego, co możesz tanio odkładać na swoje konto. Im więcej akcji w jednym funduszu ETF, tym lepiej odzwierciedla on świat. Ponadto istnieją również koszty wewnętrzne ETF, które mogą się różnić w zależności od konkretnego ETF. Ważne jest, aby te koszty również były pokrywane z dostępnego depozytu. Ponadto nie powinien to być fundusz, który jest zawarty tylko w jednej transakcji i który może w każdej chwili zostać wycofany z tej transakcji.
To jest fundusz dywidendowy, czy twój limit wolny od podatku jest prawdopodobnie jeszcze niewyczerpany?

Napisany przez Marv7
Nie, mój limit wolnych środków nigdy nie został wyczerpany

Napisany przez KingRollo
Przy 150 euro miesięcznie wybrałbym tylko jeden ETF AllWorld. Najlepiej dokonywać wpłat co dwa miesiące po 300 euro, aby zaoszczędzić na opłatach.

Napisany przez Dante
Czemu więc niefinansowany swap z siedzibą funduszu we Francji? Czy w ogóle wiesz, co oznacza syntetyczna metoda replikacji?

TER jest wysoka, ale jeszcze w porządku. Rozmiar i wiek ETF również wyglądają dobrze.

Ile akcji zawiera ten ETF? Jakoś nie mogę tego szybko znaleźć w kartach produktów.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata