Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Riester po raz setny

Napisany przez arminrei
Część Forum,

ponownie mam pytanie odnośnie mojej umowy Riester - ale najpierw o mnie:

30 lat, Singiel i obecnie oraz w średniej perspektywie brak planów na dzieci (Nawet nie jestem pewien, czy w ogóle...), bez planów na zakup nieruchomości. Dochody w przedziale od 5 do 6 cyfr (w zależności od części zmiennych) Obecnie mam portfel akcji inwestycyjny o wartości >50k EUR na giełdzie

10 lat temu podpisalem umowę na rachunek oszczędnościowy Riester w LBS Bayer (Tairf LBS-V30 R) na kwotę oszczędności hipotecznych w wysokości 20 000 EUR. Początkowo był on zasilany przez mojego pracodawcę, a w ostatnich latach regularnie dołożyłem, ponieważ przez pierwsze 10 lat obowiązywała obowiązywała korzystna stopa procentowa (1,5% + bonus odsetkowy w wysokości 1,5% po 10 latach w razie wypowiedzenia). W ten sposób ta umowa jest teraz prawie całkowicie spłacona, i teraz muszę zdecydować, co z nią zrobić.

Rozważam następujące opcje:

1) Wypowiedzenie i szkodliwe wykorzystanie - a następnie inwestowanie na giełdzie za pomocą ETF-ów.2) Zamknięcie umowy na rachunek oszczędnościowy i dalsze oprocentowanie w wysokości 1,5% - tutaj pojawia się pytanie, co się stanie, jeśli wejdę na emeryturę z nieźróżnicowanym rachunkiem oszczędnościowym?3) Przejscie do innego modelu Riester - Co polecacie? Riester z ETF-ami?

Dziękuję za wsparcie!

Napisany przez bruno68
@arminrei,

czego właściwie chcesz? Czy chcesz darmowych porad, które zgodne z Tobą, czy też płatnej alternatywy?

Pewnie zdajesz sobie sprawę, że darmowe porady z reguły nie zawierają więcej informacji niż te pochodzące z oczywistej reklamy!

Jaką kwotę są Państwo gotowi finansowo zainwestować? Szkolenia również kosztują!

Komu jeszcze ufasz? Jeśli zaufasz jedynie sobie, to może warto zacząć kurs (Fachwirt / IHK), a później ukończyć kurs na Betriebswirt / IHK, co planowane jest na lata 2026/28! Przeczytanie swoich obecnych pytań za kilka lat przyprawi Cię o śmiech, gdy uświadomisz sobie, jakie pytania zadawałeś!

(Fachwirt / IHK) Plan zajęć
Część czasowa - zazwyczaj we wtorki i czwartki od 17:30 do 20:45 oraz co 2 tygodnie w soboty od 08:00 do 13:00
plus 2 tygodnie blokowe
plus 1 tydzień blokowy QB (dobrowolny)
(możliwe odstępstwa)

Czas trwania ok. 850 godzin lekcyjnych (1 godzina lekcyjna to 3/4 godziny, ewentualnie przewidziane są okresy samokształcenia) Rozpoczęcie/zakończenie 20/04/2021 do 30/04/2023

Opłata za kurs
4.650,- euro + książki, dodatkowo przygotowanie do egzaminu w pełnym wymiarze godzinowym (3 x 5 dni po 220,- euro); w tym także audytor jakościowy/nadzorca incydentów jakościowych w części III z egzaminem na certyfikat TQCert (opłaty egzaminacyjne wyłączone)

Opłata egzaminacyjna: 595,- euro zgodnie z taryfą opłat IHK Kassel-Marburg w wysokości 5.245 euro, co za okazja

Część 2)

Betriebswirt / IHK Plan zajęć Rozpoczęcie/zakończenie

01/11/2021 do 28/02/2022 Pełny etat zazwyczaj: od poniedziałku do piątku od 08:00 do 14:45, z możliwością zajęć w soboty (możliwe odstępstwa)
Czas trwania ok. 520 godzin lekcyjnych (1 godzina lekcyjna to 3/4 godziny, ewentualnie przewidziane są okresy samokształcenia) Następnie przygotowanie projektu na własną rękę z fachowym nadzorem.

Opłata za kurs 5.250,- euro + książki Opłata egzaminacyjna: 490,- euro zgodnie z taryfą opłat IHK Kassel-Marburg 5.740 euro.

Jeden inwestuje 11.000 euro, a drugi nie chce nic płacić ?

Jak powiedział już Juwenal:

Scire volunt omnes, mercedem solvere nemo. „Wszyscy chcą wiedzieć, ale nikt nie chce płacić za wiedzę.”

Ale jeśli potrzebujesz dzisiaj porady, istnieją tylko dwa sposoby: zrobić samemu albo kupić obcą radę!

Co oznacza zrobić samemu: Ponieść konsekwencje własnych działań!

Co oznacza kupić obcą radę: Możliwość przerzucenia negatywnych konsekwencji zawartego na piśmie porozumienia na pośrednika!

Więcej nie trzeba mówić.

bruno68

Napisany przez arminrei
Dziękuję Bruno za sugestię, jednak nie planuję ukończenia kolejnego szkolenia. Myślałem, że konstruktywna dyskusja na ten temat pomoże mi bardziej zrozumieć sprawę. Twój wpis niestety nie pomaga mi zbytnio, ale mimo to dziękuję!

Napisany przez brainy
Chciałbym zawiesić umowę. Prawdopodobnie zostanie ona wykupiona w momencie rozpoczęcia emerytury, ponieważ wysokość emerytury jest zbyt niska. Chciałbym również ponownie przyjrzeć się występującym kosztom w kolejnych latach.

Decyzja o kontynuowaniu oszczędzania w ramach programu rieste pozostaje osobistą kwestią. Obecnie coraz więcej dostawców wycofuje się z tego segmentu. Dlaczego? Na razie oczekiwanie wydaje się być najlepszą strategią. Wiadomo, że rieste ma być zreformowane.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata