Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Sensowna inwestycja

Napisany przez pauldermax
Hej, już na wstępie chciałbym powiedzieć, że jestem tutaj nowy i mam nadzieję, że ten wątek nie będzie nudzić ani niepotrzebnie drażnić nikogo. Po prostu myślę, że tutaj mogę uzyskać odpowiednią pomoc.

O sobie: Mam po dwudziestce, pracuję zawodowo, mieszkam sam. W ciągu ostatnich lat udało mi się zaoszczędzić 30 tysięcy euro, które leżą jednak na zwykłym koncie osobistym. Od jakiegoś czasu zdaję sobie sprawę, jak głupio to jest i od dłuższego czasu zastanawiam się, jak najlepiej zabezpieczyć te pieniądze. Trochę poczytałem, wiem, co to lokata terminowa i konto oszczędnościowe, i trochę rozumiem pojęcie ETF.

Mój problem obecnie polega na wybraniu najbardziej sensownej metody dla mnie. Na przykład, nie mam pojęcia o metalach. Wiem na pewno, że chcę ulokować te pieniądze w jakiejś formie, przede wszystkim aby przeciwdziałać inflacji, a w najlepszym przypadku nawet je pomnożyć. Ważne jest dla mnie, aby było to raczej bezpieczne. Nie chcę postawić moich oszczędności na jakąś jedną akcję i stracić. Dostęp do tych pieniędzy będę potrzebował tylko średnio- lub długoterminowo.

Będzie mi miło, jeśli ktoś tutaj będzie w stanie mi pomóc, być może wystarczy wskazówka, w którą stronę powinienem się bardziej zorientować. Ciekaw jestem opinii ekspertów.

Z poważaniem

Napisany przez Cici
Cześć pauldermax, Temat został już wielokrotnie omówiony na forum, dlatego w skrócie: jeśli chcesz bezpieczeństwa, jedyną opcją są lokaty terminowe/składane lub bezpieczne obligacje państwowe (z potencjalnie ujemnym zwrotem). Aby uzyskać wyższy zwrot, konieczne jest podjęcie większego ryzyka. Długoterminowe, szeroko rozproszone fundusze indeksowe akcji na całym świecie, takie jak MSCI ACWI, nadają się tutaj. Połączenie bezpieczeństwa i zwrotu w jednym nie jest możliwe. Możesz jednak dostosować ryzyko indywidualnie, inwestując tylko część pieniędzy w fundusze akcji i resztę umieszczając na koncie oszczędnościowym. Inwestycje w metale itp. mogą być traktowane jako dodatek. Jesteś jeszcze bardzo młody i masz pracę, więc masz najlepsze warunki, aby podjąć większe ryzyko. Straty kursowe, które mogą wystąpić w ciągu najbliższych lat, możesz pokryć swoimi dochodami, niekoniecznie musisz sprzedawać fundusze. Dlatego poleciłbym inwestować wszystkie pieniądze, których nie potrzebujesz w przyszłości w ciągu najbliższych 10-15 lat, w akcje. Jeśli nie znasz jeszcze swojego progu tolerancji ryzyka, rozważ stopniowe wejście na rynek lub plan oszczędnościowy.

Napisany przez 2titan1981
Praktycznie nie ma nic do dodania. Ważne jest również zwrócenie uwagi na koszty. W razie potrzeby zignoruj odpowiedzi wolnych specjalistów z certyfikatami, którzy opisują coś stronicami, ale ostatecznie nie odpowiadają na Twoje pytania.

Napisany przez Marc2512
Niemal nie śmiem wymówić słowa Bitcoin na tym prawie konserwatywnym forum. Ale za 10-15 lat może być różowo. Nie mówcie mi o cebulach tulipanowych...

Napisany przez 2tneub
Marc2512 pisze:
Nieśmiało wspomnę o Bitcoinie w tym albo wręcz konserwatywnym forum. Ale za 10-15 lat może być różowo. Nie mówcie mi o cebulach tulipanowych...

Pasuje to jednak nie do żądanego raczej bezpieczny. ETF-y są już prawie na granicy wykonalności.
Ale bez ryzyka nie ma zysku.

Aby osiągnąć coś pomiędzy bezpieczeństwem a zyskami, trzeba się zastanowić, jak to skomponować.
Na przykład 50% ETF-ów i 50% depozytów terminowych/lokat
albo 10% Bitcoinów i 90% depozytów terminowych/lokjay
albo 5% Bitcoinów, 30% ETF-ów i 65% depozytów terminowych/lokajów
Procenty należy odpowiednio dostosować do poziomu tolerancji na ryzyko.

Napisany przez Marc2512
tneub pisze:
To jednak nie pasuje do wymaganego stopnia bezpieczeństwa. ETF są już prawie na granicy możliwości.
Ale bez ryzyka nie ma zysku.

Aby osiągnąć tę względną pewność i jednocześnie mieć szansę na zysk, trzeba zastanowić się, jak to skomponować.
np. 50% ETF i 50% depozyt terminowy/depozyt oszczędnościowy
lub 10% Bitcoin i 90% depozyt terminowy/depozyt oszczędnościowy
lub 5% Bitcoin, 30% ETF i 65% depozyt terminowy/depozyt oszczędnościowy
Procenty można dostosować odpowiednio do poziomu tolerancji na ryzyko.

Zdecydowanie. Jako dodatek. Nie all in

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata