Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Która Złota Emerytura ma obecnie dobre warunki?

Napisany przez wadi
Cześć wszystkim. Czy obecnie istnieją nadal dobre plany kapitałowe z wysokim oprocentowaniem gwarantowanym? Nasz pracodawca podarował nam 100 € na plan kapitałowy i myślę, że nie powinniśmy tego przepuścić. Gdzie obecnie można znaleźć dobre warunki, jeśli chcemy zainwestować tylko te 100 €?

Napisany przez 2utopus
Czy można otrzymać 100 € jednorazowo - rocznie - miesięcznie ... ?

Co oferuje pracodawca - albo czy można samemu wybrać?

W przypadku dawania prezentów, osobiście wziąłbym udział - nawet jeśli potem nie zostałoby aż tak wiele.
(I staraj się dodawać jak najmniej własnych środków.)

Osobiście spróbowałbym zainwestować pieniądze bezpośrednio na giełdzie - za pomocą ubezpieczenia w postaci ETF-ów lub podobnie - aby unikać wysokich opłat u ubezpieczyciela i dostawcy.

Napisany przez wadi
100 € jest wypłacane co miesiąc.

Nie chcieliśmy płacić żadnej własnej opłaty.

Można wybrać dowolnego dostawcę, ale ważne jest, aby wpłacone składki były później gwarantowane.

Z koniem darami też tak widzimy.

Oczywiście można po prostu wybrać pierwszego lepszego dostawcę, ponieważ i tak możemy tylko zyskać (ponieważ nie wpłacamy własnej opłaty).

Ale można też spróbować wycisnąć z tego jak najwięcej ;-)

Napisany przez 2utopus
Gwarancje oczywiście kosztują - w marcu częściowo widzieliśmy, że niektóre ubezpieczenia sprzedały fundusze klientów na dołku giełdy i przeniosły je do papierów wartościowych ... nie ma gorszego momentu (wstecz) ... co jeszcze jest dostępne jeśli chodzi o emeryturę poza obowiązkowym systemem emerytalnym?
(Riester/Rürup/Direktversicherung/itp.)

Poleciłbym zapoznanie się z tym, co jest możliwe:
https://www.finanztip.de/betriebliche-altersvorsorge/

Napisany przez wadi
Aktualnie posiadamy z moją żoną:

1 x Riester (Ja)

1 x zuschussfähige Direktversicherung mojej żony

1 x Stara polisa kapitałowa (zwolniona z podatku) (Żona)

1 x Nieco nowsza polisa kapitałowa (opodatkowana) (Ja)

Więc całkowicie bez zabezpieczeń nie jesteśmy.

Pierwotnym planem było (który w dalszym ciągu jest realizowany), oprócz pewnego zabezpieczenia emerytalnego poprzez plany ETF-owe, ewentualnie budować też majątek na starość.

Jednak teraz, gdy pracodawca wyszedł z prezentem, to najpierw trzeba to załatwić ;-)

Napisany przez bruno68
Cześć Wadi,

Mam problem z Twoimi danymi! Ile masz lat? I jak długo jeszcze chcesz pracować? Do 67 lat?

Znalazłem coś interesującego:

Parametry porównawcze: mężczyzna, wiek: 37 lat, okres ubezpieczenia: 30 lat, miesięczna składka: 276,- EUR,
Zabezpieczenie od następników w przypadku śmierci przed rozpoczęciem emerytury: Wypłata sumy z polisy,
Zabezpieczenie od następników w przypadku śmierci po rozpoczęciu emerytury: Rentowność gwarantowana przez 10 lat.

Wynika z tego, że brak majątku, który można by odziedziczyć! Jeśli przeliczę kwoty na kwotę 100 €

.................................................. ..............Fundusz zabezpieczający wartość................możliwa strata........możliwa pozostała wartość...... Współczynnik kapitału emerytalnego.......miesięczna renta brutto
w a) 205.709,00 / 2,76 = 74.532 €........... DWS Garant 80 ETF-Portfolio................19.000 €.......................55.000 €............. .rentowność gwarantowana: 25,63........141 €
W b) 191.930,18 / 2,76 = 69.539 €............AL DWS GlobalAktiv (-13,51%)............09.400 €......................60.000 €...............rentowność gwarantowana: 24,05........144 €
w c) 211.192,00 / 2,76 = 76.518 €...................nie dotyczy......................76.518 €.......................00.000 €...............rentowność gwarantowana: 25,27........000 €

patrząc na koszty, jest jedna rzecz, która rzuca się w oczy, że nie są one tanie!

Wymaga się od 1,50% do 4,0% rocznej składki, dla 1.200 € od 18 € do 48 € rocznie!
Dopłaty między 0,4% a 4,0% rocznie
Koszty jednostkowe między 12 a 36 € rocznie

roczne koszty administracyjne liczone od wartości umowy (krycie polisy / fundusz zabezpieczający wartość/ wolny fundusz inwestycyjny)

dlam a) 0,24% wartości umowy w polisie, 0,24% wartości umowy w funduszu zabezpieczający wartość, 0,60 % wartości umowy w wolnym funduszu inwestycyjnym
dla b) 0,36% wartości umowy w polisie, 0,36 % wartości umowy w funduszu zabezpieczający wartość, 0,36 % wartości umowy w wolnym funduszu inwestycyjnym
dla c) 0,22% wartości umowy w polisie, nie dotyczy, 0,22 % wartości umowy w wolnym funduszu inwestycyjnym

*przy zakładanej rocznej rentowności składowej gwarancji (udział w zyskach 2020) oraz rocznym rozwoju funduszy na poziomie 5,00% zgodnie z informacjami w przykładowym obliczeniu dostawcy.
**plus jednorazową opłatę dla XXXXX

Przy opłacie, załóżmy, że to 2,5 % kwoty inwestycji! Przy 30 latach po 1.200 € rocznie to 36.000 €, 2,5 % tego to 900 €, koszt utrzymania portfela inwestycyjnego to prawdopodobnie 1 do 1,5 % nettoaktywów!

Jednakże istnieją sprzeczności, jeśli chodzi o

2 Przy wyliczaniu wartości końcowej netto, dla wartości stawek ubezpieczeń brano pod uwagę następujące składniki kosztów: koszty początkowe 0,00%, koszty administracyjne 2,00%, koszty jednostkowe miesięczne 2,00 EUR i koszty administracyjne 0,30% rocznie od rocznego wartości funduszy. Dla inwestycji przyjęto fundusz indeksowy (ETF), Lyxor ETF MSCI World ISIN: FR0010315770, TER: 0,45% rocznie. Porównanie to służy jedynie ilustracji.

Ten, kto wierzy, że ktoś pracuje za darmo, powinien poważnie się zastanowić, jak fundusz pośrednika jest finansowany!

Jeśli stale usuwam koszty z obliczeń i płacę je osobno co roku, brakuje ich w obliczeniach, koszty tych kosztów!

Aby uznać 36.000 € za jedną kategorię kosztów, średnią kwotę 18.000 € trzeba obliczyć jako 1 do 1,5 % jako opłatę stałą, co oznacza 180 do 270 € rocznie.

W związku z tym tylko rzeczywiste porównanie kosztów może być uzyskane tylko wtedy, gdy te koszty są pomnożone przez lata, czyli 30 lat 180 € pomnożone przez 30 lat to 5.400 € do 8.100 € dodatkowo do zapłaty! Jednakże dotyczy to tylko kwoty wpłaty, brakuje jeszcze wzrostu aktywów!

dla a) 205.709,00 / 2,76 = 74.532 € dla wpłaty 36.000 € daje współczynnik 2,07, w związku z czym opłata stała wynosi 745 € przy 1%, przy 1,5% 1.117 € rocznie.
Dla b) 191.930,18 / 2,76 = 69.539 € dla wpłaty 36.000 € daje współczynnik 1,93, w związku z czym opłata stała wynosi 695 € przy 1%, przy 1,5% 1.042 € rocznie.
dla c) 211.192,00 / 2,76 = 76.518 € dla wpłaty 36.000 € daje współczynnik 2,12, w związku z czym opłata stała wynosi 765 € przy 1%, przy 1,5% 1.147 € rocznie. Planowane około opłaty stałej w ostatnich 5 latach rocznie

dla a) całkowite koszty od 5.400 do 8.100 € pomnożone przez 2,07 = 11.180 € do 16.767 €
dla b) całkowite koszty od 5.400 do 8.100 € pomnożone przez 1,93 = 10.422 € do 15.633 €
dla c) całkowite koszty od 5.400 do 8.100 € pomnożone przez 2,12 = 11.448 € do 17.172 € opłata stała

Jeśli się przelicza, produkty netto z corocznymi kosztami dodatkowymi można porównać tylko łącznie! Jeśli wpłacę 100 € netto, inne koszty wynoszące co najmniej 17.172 € muszą być rozłożone na okres trwania, co oznacza 47,70 €!

Jeśli zatem prawidłowo obliczymy, tego tak wyjątkowo tanie ETF okazuje się być znacznie droższe, niż jest reklamowane! To dlatego, że wiele kosztów pojawia się poza umową ubezpieczeniową, zamiast w niej. Aby uzyskać porównywalność, należy porównywać tylko ubezpieczenia netto w wysokości 100 €, tylko z 147,70 € brutto!

Proszę zdecyduj sam/a!

bruno68

Napisany przez 2utopus
Czy można ewentualnie opłacić jedną z dotychczasowych umów przez Pracodawcę?

Napisany przez wadi
@bruno: Dziękuję za obszerną odpowiedź. Co do twojego pytania: mam 38 lat. Jak długo chcę jeszcze pracować? Myślę, że może do 67 lat ;-)

Wiemy, że wszędzie są koszty i że wiele pracowniczych programów emerytalnych (baV) prawdopodobnie

Napisany przez bruno68
æwadi,

twoje stwierdzenie w tym kontekście jest błędne!

Ale skoro my nie płacimy nic, a pracodawca wpłaca 100 €, jedynym złym interesem, jaki moglibyśmy zrobić, jest prawdopodobnie nic nie robić.

Wspomniane koszty rzeczywiście występują, tylko płacisz za nie sam!

Początkowo płacisz niewiele, około 12 do 36 € rocznie, ale pod koniec, około 63. roku życia, płacisz dodatkowo osobiste kwoty do 100 € miesięcznie za każde 100 € od pracodawcy!

Z twojej kwoty oszczędności płacisz na początku 900 € jako honorarium natychmiastowo!

A następnie od 0,2 do 0,4% od wartości wykupu rocznie!

I opłaty jednostkowe do 36 € rocznie!

W moim obliczeniu te koszty wynoszą około 17 200 €, które płacisz łącznie gotówką z konta jako dodatkowe wydatki! Ta kwota brakuje w twoich dochodach!

Zapytaj swojego pracodawcę, jakie formy oszczędzania preferuje!

Ale ponieważ pracodawca tak szybko zgłosił się z tym prezentem, najpierw musi to być uregulowane ;-)

To nie jest prawda, myślę, że jego korporacyjny system emerytalny (bAV) jest zamykany, a z innych układów zbiorowych również zrezygnowano! Ryzyko związane z odpowiadaniem za tego rodzaju finansowe dziury były po prostu zbyt duże!

@utpous,

Czy można ewentualnie kontynuować (płatność) jedną z dotychczasowych umów zawartych z pracodawcą?

Dlatego właśnie pracodawca proponuje swoim pracownikom, aby przenieśli swoje systemy emerytalne poza firmę!

Szczęśliwego Nowego Roku bruno68

Napisany przez wadi
Życzę także szczęśliwego nowego roku.

Niestety, Bruno, nie mogę do końca zrozumieć Twojej wypowiedzi.

Obecnie wygląda to tak jak w przykładzie:

Otrzymuję wynagrodzenie w wysokości 2000 € brutto bez dodatkowego świadczenia emerytalnego.
W przyszłości będę otrzymywać wynagrodzenie w wysokości 2100 € brutto, z czego 100 € zostanie przekształcone w świadczenie emerytalne.

W rezultacie moje wynagrodzenie netto początkowo będzie takie samo jak dotychczas.

Nawet jeśli teraz pojawią się jakieś koszty, zostaną one pokryte z tych 100 euro, które otrzymałem gratis.

Skontaktowałem się z niezależnym agentem, który przygotował dla mnie 2 oferty.
Obie z zagwarantowanym minimalnym kapitałem w wysokości opłaconych składek.

Tak więc nadal nie widzę żadnych wad.

Napisany przez bruno68
Życzę udanego startu w nowy rok,

Miałem kontakt z niezależnym maklerem, który przygotował dla mnie 2 oferty.
Oba z Gwarantowanym Minimalnym Kapitałem w wysokości wpłaconych składek.

Zakładam, że wciąż chcą Państwo wykupić polisę netto!

Zgodnie z tym 29 lat razy 12 miesięcy razy 100 € są oszczędzane w polisach netto! Z 34.800 € 2,5 % AP = 870 kosztów AC

Kto ponosi te koszty związane z przygotowaniem umowy? Czy bezpośrednio z Państwa konta jako rachunek czy z miesięcznych 100 €?

Przy skali prowizji 1,5 % od 1.200 € rocznie koszt prowizji wynosi 18 €. Zatem 18 € za rok, w 29. roku 29 razy 18 € koszty tylko za wpłaty 34.800 €, co daje roczny koszt 522 €.

Matematyk Gauss obliczył to w ten sposób: 18 € + 522 € = 540 / 2 = 270 € razy 14,5 lat = 3.915 € prowizji BC tylko od wpłaconej sumy dla uposażonego

Jak są opłacane gwarancje? I na co jest udzielana gwarancja? Na cały okres trwania ubezpieczenia? Czy tylko na ostatnie 5 lat? Jakie są koszty?
Opisane przeze mnie koszty?

0,24% wartości umowy w funduszu zabezpieczenia wartości? = 1.200 + 34.800 € = 36.000 / 2 = 18.000 € x 0,0024 = 43,5 € razy 14,5 lat 626,4 €
0,36% wartości umowy w funduszu zabezpieczenia wartości? = 1.200 + 34.800 € = 36.000 / 2 = 18.000 € = 0,0036 = 64,8 € razy 14,5 lat 939,6 €

Kto ponosi te koszty do emerytury, należy zauważyć, że to tylko koszty wynikające z wpłat! Brakujecie kosztów nieuzyskanych zysków! Brak odniesienia do kosztów, które powstaną w fazie emerytalnej!

Zakładam, że w końcu wyłonią Państwo tylko 34.800 € jako kapitał, a każde 10.000 € zostanie wypłacone tylko jako 25,63 € emerytury, stąd rocznie wypłacanych będzie 63,57 razy 762,75

Błądząc w sądzie, że nie ma żadnych kosztów! Jako klient zawsze płacisz, tylko inaczej!

W przypadku brutto, wszystkie koszty są pokrywane z wypłat z umowy, co skutkuje jedynie efektywną stopą oszczędnościową od 60 %, a później do 80 %.
Pokryte koszty są wolne od podatku i składe k ZUS!

Koszty netto występują później, co prowadzi do złudzenia, zarówno w rentowności, jak i w budowie kapitału!
Te koszty muszą być pokryte z dochodu netto, czyli przy skali 780 € netto, należy doliczyć poniesione składki społeczne i podatki! Ponieważ koszty netto polisy nie są uznawane ani podatkowo, ani pod względem składkowym jako koszty uzyskania przychodów!

Ubezpieczenia emerytalne są opodatkowane w 100 % i podlegają składkom ZUS! Nie podlegają one zastawowi ani cesji, a pieniądze są utracone, jeśli obydwoje rodzice zmarają przedwcześnie, tj. są niegodni spadku!

Natomiast ubezpieczenia z 3. filaru są zastawialne lub zbywalne przy nabyciu nieruchomości! W ten sposób ubezpieczenie z wartością końcową 40.000 € z ubezpieczeniem na wypadek śmierci w wysokości 100 % może obniżyć limit zastawu o 10 % do 390.000 €! Co może prowadzić do możliwej poprawy warunków o 0,2 % do 0,3 %! Oznacza to zmniejszenie kosztów oprocentowania o 780 do 1.170 € rocznie netto, co obciąża około równowartości składek!

Zakładam, że zamiana pieniędzy w wysokości 100 € z uwzględnieniem ogólnej zasady kosztów jest z grubsza grą z wynikiem w oparciu o straty dla klienta! Brak elastyczności, przy przejściu na emeryturę, zastawialności,...

Również odgrywają rolę te czynniki, które oczywiście prowadzą do negatywnego wyniku, ponieważ między chęcią, możliwością a rzeczywistością jest różnica.

bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata