Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: BHW Dispo maXX 2,25 WHEN DN2) przed ewentualnym wypowiedzeniem ;)

Napisany przez sleeplessffm
Cześć wszystkim,

poprzez wyszukiwarkę Google trafiłem tutaj na moją umowę i po dokładnym przejrzeniu wyników wyszukiwania na forum, mogłem przeczytać wiele informacji innych osób posiadających moją lub podobną umowę.
Jednakże, być może moje potrzeby/warunki są nieco inne.

Dlatego najpierw szczegóły mojej umowy:
Rodzaj umowy
Umowa oszczędnościowa budowlana BHW

Data rozpoczęcia umowy
Lipiec 2005

Pakiet
DN2 zgodnie z my-BHW,
D maXX 2,25 zgodnie z wyciągiem bankowym
i VolksBausparen z BHW Dispo maXX
w najczystszej "boulevardowej" manierze zgodnie z niebieskim formularzem wniosku

Stopa procentowa
1,5 % + 2 % premii odsetkowej
(przy zrezygnowaniu z pożyczki budowlanej)

Kwota umowy
~ 13.000 €

Aktualny stan konta
~ 12.000 €

Miesięczna wpłata zgodna z taryfą
~ 40 €

Pożądana wpłata spłaty
~ 80 €

Wskaźnik oceny
> 360

Przyznane w
Lipiec 2015

Saldo
> 328.000

W 2015 roku otrzymałem pismo z następującą treścią:

Gratulacje! Osiągnąłeś ważny cel: Twoja umowa oszczędnościowa budowlana zostanie przyznana w dniu xx.07.2015

Nie zareagowałem na to pismo. Nie zaznaczyłem ani rezygnacji z pożyczki budowlanej, ani wypłaty lub prośby o poradę.

Umowę zawarli wtedy moim imieniem moi rodzice i posiadam jedynie niebieski formularz wniosku, certyfikat oszczędnościowy oraz standardowy arkusz informacyjny dotyczący taryfy.
Niestety, nie posiadam żadnych dodatkowych warunków umowy ani informacji.

Moje idealne wyobrażenie lub moje życzenie byłoby, aby pieniądze które dotychczas wpłaciłem pozostały tam jak najdłużej możliwe (najlepiej jeszcze przez 1-5 lat), ewentualnie z możliwością zwiększenia wpłaconej kwoty, aby w końcu otrzymać wypłatę z odsetkami premiowymi i ewentualnie również opłatą za otwarcie umowy (~ 130 EUR).
Jednakże, prawdopodobnie nie wszystkie moje życzenia zostaną spełnione.

Obawiam się, że umowa zostanie wypowiedziana, gdy osiągnę wpłaconą sumę 13.000 EUR (= kwotę umowy).
A ta granica jest już dość blisko, ponieważ pod koniec roku nadal otrzymam prawie 180 EUR odsetek, a jeśli nadal co miesiąc wpłacam 40 EUR zgodnie z taryfą, to zrobię jedno z poniższych w następnych latach:

w lipcu 2021 osiągnę stan konta, który, wraz z odsetkami premiowymi, przekroczyłby 13k EURw marcu 2022 osiągnę stan konta, który już przekroczyłby 13k EUR, uwzględniając zwykłe odsetkii najpóźniej w sierpniu 2022 osiągnę stan konta powyżej 13k EUR

Co mogę zrobić, aby to jak najbardziej opóźnić i jednocześnie nie ryzykować utraty premii (i ewentualnie zwrotu opłaty za otwarcie umowy)?

Na przykład, czy mogę od teraz nic nie wpłacać (lub wpłacać tylko niewielkie kwoty) na konto? Moja ostatnia wpłata była w styczniu 2020 i była około 12-krotnością wpłaty zgodnej z taryfą.
Jeśli nie będę musiał już nic więcej wpłacać, a dojdą tylko odsetki, to 13k EUR osiągnę dopiero pod koniec 2026 roku (uwaga: to byłby ponad 10 lat po przyznaniu!)
Lub jeśli również premia odsetkowa musiałaby być uwzględniona, to na początku 2024 roku.

Zgodnie z informacją na stronie BaFin, BHW może jednak żądać regularnej wpłaty zgodnie z taryfą.
Cytat:

Jednakże, mniejsze wpłaty podlegają zgody kas oszczędności budowlanych, gdyż zgodnie z właściwymi warunkami umowy zwykle uprawnione są do żądania różnicy od regularnej wpłaty zgodnie z taryfą. Jeśli oszczędzający nie ureguluje tej różnicy, umowę oszczędnościową może wypowiedzieć kas oszczędności budowlane zgodnie z warunkami umowy.

Co zrobiłbyś na moim miejscu?
Czy lepiej działać teraz i wcześnie zrezygnować z pożyczki budowlanej oraz poprosić o wypłatę (wraz z odsetkami premiowymi i opłatą za otwarcie umowy)?
Czy może poczekać jeszcze trochę (do kiedy? i nadal wpłacać?) i ryzykować wypowiedzenie umowy i ewentualną utratę premii?

A co w ogóle z zwrotem opłaty za otwarcie umowy? Niestety, nie posiadam Ogólnych Warunków Umowy Oszczędnościowej. Jednak w dostępnych mi formularzach wniosku nie widzę możliwości zwrotu.
Kryteria znalezione na forum raczej powinienem spełnić...
moje saldo nie przekracza jeszcze kwoty umowyzrezygnację z pożyczki po przyznaniu będę wówczas zgłaszać (dotąd żadna decyzja nie została podjęta)czas trwania umowy wynosi już ponad 7 lat (miałem 15,5 lat)dotychczas tylko wpłacano, nigdy nie korzystano z pożyczki / wypłaty nie było zmiany taryfowej w umowie (oprócz mojego adresu)Do wartosci umowy saldo wynosi ponad 25-krotność (zamiast często tutaj wspominanej 10-krotności)

Gdybym tylko wtedy wiedział, że odsetki dziś są tak niskie, zapewne wybrałbym kwotę umowy 50-krotnie większą :/

Pozdrowienia z Frankfurtu i udanego startu w nowy rok!

Napisany przez Freeliner
Cześć Sleepless

Nie jestem w pełni obeznany w temacie, ale z tego, co pamiętam, teoretycznie nadal powinno być możliwe zadłużenie, z którego można zrezygnować.
Masz 12k salda przy umowie na 13k......wydaje mi się, że zbliżasz się powoli do krytycznego obszaru dotyczącego rezygnacji z pożyczki.

Dodatkowo, pełny odsetek bonusowy wstecz......

Mam mniej więcej tę samą umowę, ale z trochę większym marginesem.... więc wezmę w tym udział.

Na pewno pojawi się tu jeszcze specjalista, jestem ciekawy

Napisany przez NaTwoim13
Sąd Najwyższy (BGH) orzekł, że:

Kasa budowlana ma prawo rozwiązać umowę oszczędnościową mieszkaniową, jeśli oszczędności osiągnęły sumę oszczędnościową lub minęło 10 lat od daty przyznania.

Wypowiedzenie przez kasę budowlaną może skutkować brakiem możliwości zrzeczenia się ewentualnego odstąpienia od pożyczki i brakiem możliwości uzyskania bonifikaty.

Napisany przez Freeliner
Dziękuję, Thomasie

Ale czy nie było też coś jeszcze dotyczącego wysokości pożyczki.....stosunku?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata