Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy z niższą pensją na odcinku płac

Napisany przez ComebackKid
Cześć,

mamy następującą sytuację:

Jesteśmy w połowie lat dwudziestych i znaleźliśmy mieszkanie na sprzedaż, które obecnie jest w trakcie budowy i chcielibyśmy je kupić. Jest to mieszkanie własnościowe (KFW55) o powierzchni 75 m2, 3 pokoje i kosztuje 420.000 EUR z miejscem parkingowym.

Mój partner ma 50.000 EUR wkładu własnego i jest zatrudniony na stałe od dwóch lat. Jego wynagrodzenie netto wynosi nieco ponad 2.400 EUR.

Ja do końca stycznia 2021 roku pracowałam jako studentka pracująca, mam 15.000 EUR wkładu własnego i zarabiałam około 900 euro netto. W przyszłym tygodniu podpisuję umowę o pracę, bez okresu próbnego i na czas nieokreślony, z wynagrodzeniem netto 1600 EUR, czyli znacznie wyższym.

Przeczytałam, że banki zazwyczaj wymagają trzech ostatnich wyciągów z pensji. Jak zatem będzie wyglądać sytuacja z moją pensją? Czy będzie brane pod uwagę moje nowe czy stare wynagrodzenie i czy z powodu niskich wypłat z ostatnich miesięcy będę w ogóle zdolna kredytowo? Ma ktoś doświadczenie w tej kwestii?

A także ogólnie, czy kwota jest realna w naszym wieku i przy wkładzie własnym?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć ComebackKid,

oto wynikające pytania:

1) Od kiedy obowiązuje nowa umowa?
2) Czy umowa zostanie zawarta u pracodawcy, w którym pracowałeś jako student?
3) Czy w przyszłości otrzymacie trzynastą pensję, świąteczne i/lub urlopowe?

Twój wiek nie stoi na przeszkodzie dla pozytywnego głosowania w kwestii kredytu, tak samo jak Twój dochód, zakładając początkowo tylko 900 euro i 2400 euro netto.

Jak rozsądne to jest dla Ciebie, możecie ocenić jedynie wy, mając wiedzę o waszych nawykach konsumenckich, planach rodzinnych (co nie musi stanowić przeszkody) i planach życiowych. Wygląda na to, że nie macie kredytów i byliście w stanie oszczędzić 65 000 euro już w młodym wieku.

Dziękuję za Twoją odpowiedź, noelmaxim. :-)

1) Umowa obowiązuje od 01.02.2021 r. Moja umowa jako studenta pracującego kończy się zatem 31.01.2021 r. i przechodzi na nowy stosunek pracy od 01.02.2021 r.

2) Umowa zostanie zawarta u tego samego pracodawcy, u którego już pracowałem jako student.

3) Oboje otrzymują corocznie, w zależności od wyników firmy, udział w zyskach w wysokości około 60 procent wynagrodzenia miesięcznego.

Obecnie nie planujemy założenia rodziny. Jesteśmy razem już dość długo i zgadzamy się, że nie chcemy mieć dzieci. Ale nigdy nie wiadomo...

Nie mamy żadnych [url]kredytów[/url] i obecnie (przy niższym wynagrodzeniu) możemy odkładać razem miesięcznie 2200 EUR; od 01.02. będzie to oczywiście trochę więcej.

Jak to wygląda w bankach; czy podczas udzielania [url]kredytu[/url] uwzględniają one 900 EUR czy, jeśli można przedstawić umowę o pracę, nowe wynagrodzenie w wysokości 1600 EUR netto?

Myśleliśmy ogólnie o miesięcznej raty w wysokości około 1250 EUR (spłata i odsetki) na okres około 30 lat. Dodatkowo dodatkowe spłaty, wsparcie z funduszu KfW itp.

Napisany przez NaTwoim13
To nie ma znaczenia, czy zarabiasz 900 euro czy 1.600 euro, oba te dochody w połączeniu z 2.400 euro sprawiają, że finansowanie jest możliwe i dobry wybór banku (z korzystnymi warunkami) skutkuje pozytywną decyzją kredytową.

W twoim przypadku nawet nowy dochód jest postrzegany jako stabilny dochód. Masz dobre warunki, świat bankowości witają cię otwartymi ramionami

To brzmi już dobrze! Teraz pójdziemy do pierwszych banków! Dzięki za miłą pomoc!

Napisany przez Martin79HN
Cześć ComebackKid,

Finansowanie będzie możliwe.
Jednak uważam, że cena 420 000 €
za 75 mkw i 3 pokoje jest zbyt wysoka. (a w przypadku deweloperów dochodzą dodatkowe koszty!)

Tylko dlatego, że obecnie oprocentowanie jest niskie
nie trzeba koniecznie płacić wyższych cen.

Poczekajcie do średniej 20 lat, póki nie macie dzieci w wieku 2,3,4,5 lat
i wtedy zabezpieczcie sobie coś. Do tego czasu macie o 50 000 € więcej
kapitału własnego i być może będzie to Dom lub mieszkanie 4-pokojowe z ogrodem?

Pozdrawiam

Martin

Napisany przez NaTwoim13
.....aby móc ocenić cenę, warto wiedzieć chociaż, gdzie znajduje się obiekt. Ja to wiem i dlatego twierdzę, że cena jest w porządku i adekwatna do lokalizacji.

Martin79HN pisze:
Witaj ComebackKid,

finansowanie będzie możliwe.
Jednak uważam, że cena 420 000 € za 75 mkw i 3 pokoje jest zbyt wysoka. (a przy deweloperach dochodzą dodatkowe koszty!)

Tylko dlatego, że obecnie oprocentowanie jest niskie, nie oznacza, że należy koniecznie płacić wyższe ceny.

W wieku 20 lat, bez dzieci, poczekajcie 2,3,4,5 lat i wtedy kupcie coś dla siebie. Do tego czasu będziecie mieć o 50 000 € więcej wkładu własnego i być może wtedy będzie to Dom lub mieszkanie z 4 pokojami i ogrodem?

Pozdrowienia

Martin

Mieszkanie znajduje się w Ingolstadt. Tam nawet mieszkania z rynku wtórnego nie są zbyt dużo tańsze.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata