Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Czy rozwiązać fundusz nieruchomościowy czy zatrzymać go?

Napisany przez Vicy83
Cześć wszystkim,

będę wdzięczny za jakąkolwiek opinię lub pomoc w podjęciu decyzji dotyczącej istniejącej inwestycji.

Dziedziczyłem udziały w następujących funduszach UnionInvestment, oba działają od ponad 10 lat:
DE0009805507 (większa część)
DE0008491002 (bardzo mały udział)

Czy jest zalecane/wskazane sprzedać te udziały i zamknąć konto? Chciałbym zainwestować te pieniądze w ETF-y (MSCI World & EM), ponieważ czuję się w tym obszarze bardziej komfortowo. Na pierwszy rzut oka fundusz nie wygląda jednak źle? Ponadto obawiam się, że obecnie nie jest dobry czas na sprzedaż, czyż nie? Czy ktoś mógłby mi pomóc w ocenie mojego pomysłu?

Jeśli potrzebne są dodatkowe informacje, proszę o krótką informację zwrotną.

Bardzo dziękuję z góry!

Pozdrowienia
Vicy

Napisany przez 2titan1981
Dlaczego dziś nie jest dobry dzień na sprzedaż? Dlaczego wydaje Ci się, że nie wygląda źle? Jak doszedłeś do tego wniosku? Jeśli nie czujesz się z tym komfortowo, jaka jest Twoja alternatywa i dlaczego uważasz, że będzie ona dla Ciebie lepsza? Musisz sobie postawić to pytanie i Twoja odpowiedź powinna cię naprowadzić. Być może pomoże to innym w udzieleniu Ci informacji zwrotnej.

Napisany przez 2utopus
Musisz zastanowić się, jaka jest sytuacja pod względem podatkowym, jeśli fundusze zostały zakupione przed zmianami w 2009 roku - najlepiej skonsultować się ze specjalistą od podatków.
W ciągu ostatnich 3 lat wyniki nie były najlepsze - jak w takim razie poradził sobie alternatywnie MSCI-World?
Wydaje się, że TER nie jest zbyt wysoki - jakie są opłaty za prowadzenie konta?

Napisany przez Vicy83
Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi.

Mam zbyt mało wiedzy i tylko amatorsko przyjrzałem się wydajności.
Z tego co zauważyłem, w ostatnich latach średnio wyniosła 2,5% p.a., czy źle to zinterpretowałem? Pozytywnie zwróciłem uwagę na TER wynoszący 0,93%, opłata składowiskowa to chyba 14 € rocznie. Bardzo trudno mi ocenić rozwój funduszu, dla mnie jako laika wygląda OK
ale nie idealnie. Dlatego rozważam zmianę na jeden/dwa ETF-y.

Pod względem podatkowym pojawia się dla mnie kolejne pytanie. Fundusz został kupiony przed 2009 rokiem. Co to oznacza? Mieszkam w Austrii!

Jeszcze raz dziękuję
pozdrawiam
Vicx

Napisany przez 2titan1981
Podatki w Austrii, niestety, nie są moją dziedziną. Nie mam pojęcia, jak jest tam opodatkowane.

Jednak jako laik, mógłbyś zrobić listę:
Wartość 01.01.20xx Wypłaty w euro i jako procent wartości z 01.01.20xx
Następnie odlicz koszty depozytu i sprawdź, ile zysku faktycznie zostaje, jeśli pozostawisz go w takiej postaci, i czy mogłbyś uzyskać więcej lub mniej z innymi inwestycjami.

Ale jeśli jesteś pewien, że nie chcesz tego mieć, zainwestuj połowę w lokatę terminową, a resztę w ETF na światowy rynek. Nie znam kwoty, o jaką chodzi. Przy małych depozytach poniżej 30 000 € nie opłaca się angażować się w więcej ETF-ów niż tylko na światowy rynek, chyba że chcesz poświęcić więcej czasu na to jako hobby. Dla małych depozytów ilość ta nie rekompensuje trudów. Czas ten można zaoszczędzić.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata