- sob sty 23, 2021 9:51 pm
Cześć, piszę tutaj po raz pierwszy i mam nadzieję, że ktoś może mi pomóc. Miałam umowy oszczędnościowe w LBS Bayern i chciałabym je zrezygnować. Ponieważ mieszkam w Berlinie, skontaktowałam się po prostu z LBS Berlin. W LBS Berlin powiedziano mi, że sensowne byłoby połączenie tych dwóch umów w jedną umowę w LBS Berlin, ponieważ okres wypowiedzenia wynosi tu tylko 3 miesiące. Do tego potrzebna jest nowa umowa - ale brzmiało to raczej jak formalność. Powiedziałam doradcy, że prawie nie mam dochodu. Położył mi dokumenty do podpisania - faktycznie dotyczyły nowej umowy oszczędnościowej, czego nie zrozumiałam. Również nic nie powiedziano mi o opłacie za zawarcie umowy.
Dziś, po 7 tygodniach, dostałam list, że mam zapłacić 4000 euro opłaty za zawarcie umowy. Natychmiast przejrzałam dokumenty i dopiero teraz zrozumiałam, że podpisaliśmy NOWĄ umowę oszczędnościową na kwotę 250 000 euro i że 4000 € to opłata za zawarcie umowy. Szczerze mówiąc, zarabiam rocznie maksymalnie 5000 € i chciałam po prostu zrezygnować z innych umów. Nie chcę tej nowej umowy, ale ponieważ nie zdawałam sobie sprawy, co podpisałam, minęły już 7 tygodni i dwutygodniowy okres odstąpienia od umowy minął. Co mogę zrobić? Znacie podobne przypadki? Jakie mam opcje postępowania w tej sytuacji? Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc, jestem naprawdę zrozpaczona...
Dziś, po 7 tygodniach, dostałam list, że mam zapłacić 4000 euro opłaty za zawarcie umowy. Natychmiast przejrzałam dokumenty i dopiero teraz zrozumiałam, że podpisaliśmy NOWĄ umowę oszczędnościową na kwotę 250 000 euro i że 4000 € to opłata za zawarcie umowy. Szczerze mówiąc, zarabiam rocznie maksymalnie 5000 € i chciałam po prostu zrezygnować z innych umów. Nie chcę tej nowej umowy, ale ponieważ nie zdawałam sobie sprawy, co podpisałam, minęły już 7 tygodni i dwutygodniowy okres odstąpienia od umowy minął. Co mogę zrobić? Znacie podobne przypadki? Jakie mam opcje postępowania w tej sytuacji? Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc, jestem naprawdę zrozpaczona...