Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Umowa oszustwa LBS - Czy to prawda?

Napisany przez clarissa12
Cześć, piszę tutaj po raz pierwszy i mam nadzieję, że ktoś może mi pomóc. Miałam umowy oszczędnościowe w LBS Bayern i chciałabym je zrezygnować. Ponieważ mieszkam w Berlinie, skontaktowałam się po prostu z LBS Berlin. W LBS Berlin powiedziano mi, że sensowne byłoby połączenie tych dwóch umów w jedną umowę w LBS Berlin, ponieważ okres wypowiedzenia wynosi tu tylko 3 miesiące. Do tego potrzebna jest nowa umowa - ale brzmiało to raczej jak formalność. Powiedziałam doradcy, że prawie nie mam dochodu. Położył mi dokumenty do podpisania - faktycznie dotyczyły nowej umowy oszczędnościowej, czego nie zrozumiałam. Również nic nie powiedziano mi o opłacie za zawarcie umowy.

Dziś, po 7 tygodniach, dostałam list, że mam zapłacić 4000 euro opłaty za zawarcie umowy. Natychmiast przejrzałam dokumenty i dopiero teraz zrozumiałam, że podpisaliśmy NOWĄ umowę oszczędnościową na kwotę 250 000 euro i że 4000 € to opłata za zawarcie umowy. Szczerze mówiąc, zarabiam rocznie maksymalnie 5000 € i chciałam po prostu zrezygnować z innych umów. Nie chcę tej nowej umowy, ale ponieważ nie zdawałam sobie sprawy, co podpisałam, minęły już 7 tygodni i dwutygodniowy okres odstąpienia od umowy minął. Co mogę zrobić? Znacie podobne przypadki? Jakie mam opcje postępowania w tej sytuacji? Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc, jestem naprawdę zrozpaczona...

Napisany przez Dante
Ja bym polecił wizytę w biurze ochrony konsumenta.

Napisany przez NaTwoim13
Napisz do rzecznika praw konsumenta!

Napisany przez obelix
Poprawnym sposobem było bezpośrednie skontaktowanie się z LBS Bayern. To był właściwy partner do rozmowy. W Berlinie jest to LBS Nord, której pierwsza siedziba znajduje się w Hanowerze (LBS Berlin została przejęta przed wieloma laty przez LBS Niedersachsen, od tego czasu LBS Nord). Jak można było, nawet pod presją, podpisać taki kontrakt oszczędnościowy, tego nie rozumiem. Wszędzie znajdują się czarne owce w terenie, ale coś wydaje mi się nielogiczne w twoim opisie. Skoro dzieje się to, co się stało, najpierw skontaktuj się z przedstawicielem terenowym, z którym miałeś do czynienia. Jeśli nie jest on gotowy lub upoważniony do cofnięcia całości, skontaktuj się z centralą LBS Nord; na początek powinno wystarczyć Berlin. Widzę bardzo dobre szanse na rozwiązanie tego w porozumieniu. Muszę jednak polegać na twoim opisie. Numer telefonu: Berlin 030-86091-0 / Hanower 0511-926-0 Aktualnie, z powodu COVID-19 i pracy zdalnej, nie jest tak łatwo skontaktować się bezpośrednio z przedstawicielem centrali, ale w centrum obsługi zawsze znajdziesz kogoś, kto może pomóc przynajmniej w pewnym zakresie.

Napisany przez 2utopus
Warto jednak być bardzo ostrożnym z użyciem słowa oszustwo - sugeruje się tym samym popełnienie przestępstwa.

Podpisując coś, nie powinno się tego robić pod presją - w razie wątpliwości należy dokładnie przeczytać i zrozumieć całość w domu przed podpisaniem.

Pracowników banków/kas oszczędnościowych/ubezpieczeń nie należy traktować jako doradców, którzy dostarczają niezależnych informacji i starają się zapewnić to, co najlepsze dla klienta - raczej należy postrzegać ich jako sprzedawców, którzy dążą do uzyskania wysokiej prowizji dla siebie lub osiągnięcia najlepszych rezultatów dla własnej firmy.

Na przykład nie powinienem oczekiwać porady dietetycznej w sklepie ze słodyczami...

Życzę oczywiście powodzenia przy odwracaniu procesu zawarcia umowy!

Napisany przez NaTwoim13
Otóż, wszystko nie jest takie proste w przypadku oszczędzania na budowę.

Istnieje wystarczająco wielu oszustów, którzy nie podają opłaty przed podpisaniem umowy, a dopiero później ją uzupełniają!! Oczywiście trzeba także powiedzieć, że jako konsument powinienem zażądać przedstawienia prospektu sprzedaży i ogólnych warunków oszczędzania na budowę, jednak jeśli nie wiem, że one istnieją, to muszę polegać na zaufaniu.

Tylko na chwilę, umowa o takiej skali wymaga znacznych regularnych wpłat, a jeśli sytuacja finansowa tego nie umożliwia, to jest oczywiste, że taka umowa związana z oszczędzaniem na budowę nie ma sensu (raczej nawet przy natychmiastowej finansowaniu) - albo nawet wtedy, gdy oszczędzanie wydaje się być niemożliwe, to bausparkasse rozwiąże umowę po terminie odstąpienia, bez dodatkowych kosztów.

Jeśli nie uda się tego osiągnąć (ale raczej się uda), należy zwrócić się do ombudsmana bausparkasse!

Cześć, najpierw dziękuję za Wasze odpowiedzi, pomogły mi i ułożyły pewne rzeczy w odpowiednią perspektywę.

@obelix, co dokładnie masz na myśli mówiąc niespójne? To, co się stało, również wydaje mi się zupełnie niespójne - czy możliwe jest, że to był po prostu błąd, jakiś błąd w systemie danych czy coś takiego?

Jaki rodzaj komunikacji byście polecali - czy ma sens zadzwonić do pracownika terenowego czy lepiej prowadzić komunikację pisemną? Czy powinno się od razu podać powody - na przykład błędny kontrakt? Boję się również, że mogę się wpakować w problemy z prawnymi, czy jest to uzasadnione?

I jeszcze jedno pytanie, czy macie jakieś wskazówki odnośnie dobrej książki na temat własnych finansów?

Napisany przez NaTwoim13
Anuluj wniosek, nawet jeśli termin na odwołanie się minął i uzasadnij m.in. swoją sytuację dochodową, dlaczego umowa jest równoznaczna z podstępnym wprowadzeniem w błąd i dlaczego nie odpowiada ona Twojej sytuacji finansowej!

Czy otrzymałeś dokumentację dotyczącą umowy na oszczędności związane z nabyciem nieruchomości? Czy opłata za jej zakończenie została tam uwzględniona?

Napisany przez Dante
clarissa12 pisze:
I jeszcze jedno pytanie, czy możecie polecić jakąś dobrą książkę na temat własnych finansów?

Tak, oczywiście. Jednak książka ta została dopiero wczoraj zakończona w procesie redakcji i teraz otrzymuje oprawę graficzną oraz jest przygotowywana do Amazon KDP.

Napisany przez obelix
pisze:
@obelix, o co dokładnie chodzi z tym niewłaściwym działaniem? Wydaje mi się to całkowicie niewłaściwe, co się stało - czy to może po prostu być pomyłka? Czyli błąd w systemie danych czy coś takiego?

Dla mnie cały proces wydaje się niewłaściwy, między innymi to, że podpisałeś umowę oszczędnościową mieszkaniową nie zauważając tego. To nie jest takie proste i szybkie. Raczej wykluczam błąd w systemie danych.

Jak wspomniano, wszędzie są czarne owce, ale właśnie w przypadku LBSn są one rzadkie z powodów związanych z ubezpieczeniem.

Zacytowane z clarissa12

Jakiego rodzaju komunikację byście polecali - czy ma sens zadzwonić do pracownika terenowego czy lepiej prowadzić komunikację pisemnie? I czy od razu warto podać przyczyny - na przykład błąd w umowie? Boję się, że mogę się wplątać prawnie, czy to jest uzasadnione?

Dla mnie zawsze moim pierwszym punktem kontaktu jest moja początkowa osoba rozmów. To - i ewentualnie inne osoby kontaktowe, wymieniłem powyżej. W twoim przypadku prawdopodobnie konieczne będzie skontaktowanie się z dodatkowymi osobami wewnętrznymi, ponieważ pracownik terenowy nie może załatwić nic samodzielnie. Zadzwoń i porozmawiaj, przyjaznie, wtedy zawsze można coś wyjaśnić i załatwić!
Dlaczego martwisz się o ewentualne problemy prawne, tego nie rozumiem? W każdym razie zalecam przedwczesne odwołanie nowej umowy oszczędnościowej mieszkaniowej. Zadzwoń!

@noelmaxim
Opłata związana z zawarciem umowy nie była jasno określona, jednak w umowie napisane jest, że pobierana jest opłata w wysokości 1,6% przy zawarciu umowy oszczędnościowej. Ponieważ miałem już dwie umowy, oraz myślałem, że chodzi jedynie o ich połączenie i wypowiedzenie, nie zdawałem sobie sprawy, że ma to dla mnie jakiekolwiek znaczenie. Dopiero na tym wyciągu bankowym pojawiła się informacja o opłacie związanej z zawarciem umowy.

@obelix - więc myślałem, że podpiszę wymagane do wypowiedzenia połączenie, bo tak mi powiedziano.
Ale dzięki za wskazówki, skontaktuję się z nimi tak szybko, jak to możliwe.

Napisany przez NaTwoim13
clarissa12 pisze:
@noelmaxim
Opłata za zamknięcie nie była wymieniona nigdzie w tekście, jednak w umowie napisane jest, że pobierana jest opłata w wysokości 1,6% od zamknięcia umowy oszczędnościowej na cele budowlane. Ponieważ miałam już dwie umowy i myślałam, że chodzi tylko o ich połączenie i zakończenie, nie zdawałam sobie sprawy, co to oznacza dla mnie. Dopiero na tej wyciągu z konta pojawiła się opłata za zamknięcie.

Opłata za zamknięcie musi być koniecznie pisemnie uwzględniona w wniosku!

@noelmaxim Czy oznacza to, że opłata za zamknięcie umowy jest ujęta jako wymieniona kwota (czy dobrze rozumiem?) w umowie z prawnego punktu widzenia?

Czy takie umowy nie są standaryzowane i nie są zgodne z odpowiednimi standardami prawnyimi?

Napisany przez NaTwoim13
??? Nie wiem, jakiego rodzaju wniosek masz, dawniej zazwyczaj wprowadza się go ręcznie.

Jeśli nie jest to wymienione w Twoim wniosku, to znaczy, że został dodany później, w takim przypadku umowa jest nieważna!!

Napisany przez obelix
W zależności od formularza, opłata za zakończenie może być wypełniona w formie z góry w formularzu, np. 1% sumy oszczędności budowlanych. Jeśli opłata za zakończenie nie jest włączona w 100% do wniosku, zostanie on skierowany z powrotem przez dział wewnętrzny/akceptację umowy. Co mówi na duplikacie wniosku o oszczędność budowlaną? Nadal nie rozumiem, jak to mogło się stać. Z dwóch stron. Zwykle również bezsensowne z punktu widzenia sprzedającego.

Myślę, że nie otrzymałem wniosku, ale tylko zestawienie taryf, a później otrzymałem pocztą dyplom (nie było tam opłaty za finalizację; byłem lekko zdezorientowany, ale pomyślałem, że to jest kwestia formalności). Być może podpisałem i zapomniałem zabrać kopię?

Więc prawdopodobnie nie pomaga dalej spekulować - skontaktuję się z nimi i dowiem się, gdzie leży błąd. Dzięki za wszystko. I napiszcie do mnie, jeśli macie jakieś sugestie książkowe, może będę mógł odpowiedzieć na nie w tym forum!

Napisany przez NaTwoim13
obelix pisze:
w zależności od formularza opłata za zamknięcie może być już wydrukowana w wniosku, np. 1% sumy kredytu budowlanego. Jeśli opłata za zamknięcie jest w 100% zawarta w wniosku, w przeciwnym razie zostanie on zwrócony przez dział wewnętrzny/akceptację umowy. Co zatem jest napisane na odpisie wniosku o kredyt budowlany? Nadal nie mogę zrozumieć, jak to mogło się stać. Z obu stron. Zwykle też z punktu widzenia sprzedawcy bez sensu i dla niczego.

Tak, ale jeśli jest ona już wypełniona (czego wątpię), to znajdę ją w wniosku.

Ach, istnieją najróżniejsze powody, ponieważ w kasach również prowadzone są konkursy w oparciu o złożone wnioski, gdzie nie trzeba nawet oszukiwać związku, aby je rzeczywiście otrzymać, chodzi zasadniczo tylko o złożenie wniosku. Co więcej, w niektórych statystykach kredytów budowlanych liczy się właśnie złożony wniosek, który nie jest korygowany o anulowania.

Chociaż w ostatnich latach doszło do dużych porządków, również lat temu dzięki wprowadzonej wówczas EU Directive dla pośredników ubezpieczeniowych - odnaleziono i ponownie pojawiły się czarne owce. Wyłudzanie opłat za zamknięcie z prowizjami za zbyt wysokie sumy kredytów budowlanych i zbędne umowy kredytów budowlanych w ogóle ciągnie się do dzisiaj przez cały przemysł.

Ale teraz konkretnie pokazaliśmy, co należy zrobić i w jakich warunkach rozwiązanie umowy nie stanowi problemu.

Napisany przez obelix
noelmaxim pisze:
Tak, jeśli jest to jednak wydrukowane (czego nie wierzę), znajdę to w moim wniosku.

Ach, są najróżniejsze powody, ponieważ w kasach również odbywają się konkursy na złożone wnioski biznesowe, gdzie nie trzeba nawet kombinować z AK, aby je faktycznie otrzymać, chodzi praktycznie tylko o złożenie wniosku. W statystykach kas oszczędnościowo-budowlanych liczy się również złożony biznes w wielu przypadkach, który nie zostanie nawet skorygowany o anulowania.

Plotki... nie dotyczą one LBS Nord, zdecydowanie nie. Ponieważ LBSn dostosowuje się w grupie, powinno być tak samo u innych - z wyjątkami. Biznesy, które nie dojdą do skutku, nie są pożądane!

Jak wspomniano, czarne owce są wszędzie, są one szczególnie natychmiast usuwane przez LBS Nord.

Zadzwoń i wyjaśnij, prawdopodobnie trafi na Clarissę w centrali. Dlatego napisałem (powyżej).

@clarissa12; tutaj znajdziesz listę przedstawicieli terenowych m.in. w Berlinie. Jeśli Twój doradca nie jest na liście, to nie jest dobry znak:

https://www.lbs.de/beratung/nord/aussendienst.jsp

Odpowiedzialny dyrektor regionalny za obszar Berlina to tamtejszy dyrektor regionalny; musi on m.in. zatwierdzić swoje hasło do anulowania.

LBS Norddeutsche Landesbausparkasse Berlin-Hannover
Dyrekcja regionalna Berlin
ul. Hauptstr. 98/99
10827 Berlin

Napisany przez obelix
Czy są jakieś nowości?

Cześć, tak, chciałem jeszcze raz podziękować za Wasze rady! Umowa została anulowana po zaangażowaniu innych pracowników, okazało się, że to rzeczywiście było czarne owce. Jestem bardzo zadowolony! Dziękuję bardzo!

Napisany przez obelix
Dziękuję za Twój feedback!

To, co innego, od samego początku wykluczałem i bardzo byłem zdziwiony.

A zwłaszcza wskazówki na forach, aby natychmiast skontaktować się z Agencją Ochrony Konsumentów, skonsultować się z prawnikiem lub pisać groźne listy, są prawie zawsze nie na miejscu i stanowią tylko ostateczne rozwiązanie. Dzwoń, zawsze dzwoń i zawsze rozmawiaj, wtedy w większości przypadków się udaje! Jeśli nie, zawsze pozostają inne drogi.

Oczyścić!

Napisany przez NaTwoim13
obelix pisze:
Dziękuję za Twój odzew!

Wszystko inne od samego początku wykluczyłem i byłbym bardzo zaskoczony.

A szczególnie sugerowanie w forach natychmiastowego skontaktowania się z biurem konsumenckim, wynajęciem prawnika lub wysłaniem groźnych listów, jest praktycznie zawsze nietrafione i tylko ostatecznością. Dzwoń, zawsze dzwoń i zawsze rozmawiaj, wtedy w większości przypadków to działa! Jeśli nie, zawsze pozostają inne sposoby.

Przewietrzyć!

Przepraszam, ale to niestety nie jest prawda, rozmowa nie wywołuje żadnych działań, trzeba napisać list, bez zbędnych ceregieli!

Ale można najpierw opisać sytuację i poprosić o bezpłatne rozwiązanie, zanim zacznie się na kogoś wściekać

Napisany przez NaTwoim13
noelmaxim pisze:
Tylko na chwilę, umowa o takiej skali wymaga znacznego oszczędzania i jeśli sytuacja finansowa tego nie umożliwia, że zakup takiej umowy oszczędnościowej mógłby mieć sens tylko wtedy (ewentualnie, gdy jest pilna potrzeba finansowania), a nawet jeśli ta oszczędność nie jest możliwa, to spółka oszczędnościowa rozwiąże umowę po okresie odstąpienia bez dodatkowych opłat. Nawet jeśli to się nie uda (a tak się stanie), należy skontaktować się z rzecznikiem spółki oszczędnościowej!
Tak i nie inaczej

Napisany przez Dante
I zwłaszcza wskazówki pojawiające się natychmiast w forach, aby skontaktować się z organizacją konsumencką, skonsultować się z prawnikiem lub pisać groźne listy, są niemal zawsze niepotrzebne i stanowią ostateczność. Telefonować, zawsze dzwonić i zawsze rozmawiać, w większości przypadków to działa! Jeśli nie, zawsze pozostają inne sposoby.

Napisany przez NaTwoim13
Dante pisze:
Problem dla OPa może być rozwiązane w ten sposób, ale nie będzie to miało konsekwencji dla sprzedawcy, a następna osoba po prostu pogodzi się ze swoim losem i po prostu zapłaci.

Dobry początek, ale nawet telefonicznie nie uzyska się darmowego rozwiązania umowy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata