Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Wziąć dodatkowy kredyt w celu zabezpieczenia odsetek.

Napisany przez Dutch_OnE
Dzień dobry,

mam kredyt hipoteczny, który ma jeszcze 3,5 roku okresu wiążącego. kredyt ma oprocentowanie 2,1%, ale mogę dokonać 4 dodatkowych wpłat w wysokości 5 000 euro rocznie. Bez dodatkowych wpłat, na koniec zostanie jeszcze 55 000 euro zadłużenia w banku.

Aktualnie bank oferuje mi 0,6% oprocentowania.

Moim pomysłem jest refinansowanie pozostałego zadłużenia 55 000 euro na okres 3,5 lat, z oprocentowaniem 0,6% + 2% spłaty kapitału. W ten sposób będę mógł dokonać 4 dodatkowych wpłat, a także zagwarantować sobie oprocentowanie na poziomie 0,6%. Po 3,5 latach zwiększyłbym kwotę spłaty kapitału.

Dzięki 4 dodatkowym wpłatom zaoszczędzę 900 euro na odsetkach. Mam środki na pokrycie comiesięcznego obciążenia związanego z drugim kredytem.

Czy popełniam błąd myślowy, czy ten model może być sensowny? Należy zauważyć, że nikt nie ma kryształowej kuli. Jeśli stopy procentowe dalej spadną, to będzie to kosztowne dla mnie. Dodatkowe wpłaty nie byłyby jednak możliwe bez nowego kredytu.

Pozdrawiam,
DO

Napisany przez NaTwoim13
Dutch_OnE pisze:
Dzień dobry,

mam kredyt hipoteczny, który został zabezpieczony na jeszcze 3,5 roku. kredyt ten ma oprocentowanie 2,1%, ale mogę jeszcze wykonać 4 dodatkowe spłaty w wysokości 5 000 euro rocznie. Na koniec, bez dodatkowych spłat, pozostanie mi 55 000 euro zadłużenia w banku.

Aktualnie bank zaoferował mi oprocentowanie 0,6%.

Mam pomysł, aby finansować pozostałe zadłużenie 55 000 euro za 3,5 roku przy oprocentowaniu 0,6% + 2% odsetek. Po pierwsze, mogę wtedy spłacić 4 dodatkowe raty, a po drugie, zabezpieczam sobie oprocentowanie 0,6%. Po 3,5 latach zwiększyłbym wtedy odsetki.

Dzięki 4 dodatkowym wpłatom zaoszczędzę 900 euro odsetek. Mam środki na pokrycie miesięcznej opłaty za drugi kredyt.

Czy popełniam błąd myślenia, czy ten model może być racjonalny?
Chciałbym zauważyć, że nikt nie posiada kryształowej kuli. Jeśli stopy procentowe dalej spadną, to oczywiście dla mnie będzie to droższe. Jednakże bez nowego kredytu nie mógłbym sobie pozwolić na dodatkowe spłaty.

Pozdrowienia, DO

Nie do końca rozumiem to zamierzenie. Czy chcesz również sfinansować te 4 razy po 5000 euro czy możesz je pokryć z własnych środków?

Dlaczego chcesz ustalić 2% odsetek, aby je zwiększyć za 3,5 roku? Jeśli wiesz, ile będziesz mógł/miał ochotę zapłacić za 3,5 roku, powinieneś już teraz ustalić stopę odsetkową i co za tym idzie miesięczne obciążenie. W ciągu 3,5 roku dla ciebie nic się nie zmieni, będziesz płacił dotychczasową stopę odsetkową i amortyzacyjną za pozostałą kwotę zadłużenia, a po spłaceniu pozostałego zadłużenia nową, już ustaloną na dzisiaj, stopę odsetkową i amortyzacyjną.

Napisany przez Dutch_OnE
Mam możliwość dokonania 4 * 5000 euro dodatkowej spłaty w moim obecnym kredycie, który ma jeszcze 3,5 roku do spłaty. Jednak nie mam na to żadnych własnych środków.

W nowym kredycie obecnie mogę spłacić tylko 2 procent, ponieważ w przeciwnym razie budżet zostanie przeciążony. Gdy stary kredyt wygaśnie, chcę spłacić resztę kwoty za pośrednictwem środków dostępnych w nowym kredycie, a następnie spłacać tylko nowy kredyt. Ponieważ nie będę już musiał obsługiwać starego kredytu, chcę zwiększyć spłatę nowego kredytu.

W przypadku kredytu konsolidacyjnego bank wymaga 1,6 procent odsetek.

Napisany przez NaTwoim13
Chcesz więc teraz pożyczyć 20 000 euro przy oprocentowaniu 0,6%, aby dokonać dodatkowych spłat? Pozostała kwota z nowego kredytu natychmiastowego oraz pozostała kwota z starego kredytu zostaną spłacone z kredytu z wstępną umową o oprocentowaniu 1,6% w ciągu 3,5 lat?

Napisany przez 2tneub
Tak jak ja to rozumiem, chcesz teraz pożyczyć 75 000 €, spłacić 4 razy po 5000 € jako dodatkową wpłatę i spłacić pozostałe zadłużenie w wysokości 55 000 €.

Napisany przez Dutch_OnE
Weź pożyczkę w wysokości 55 000, spłać z niej 4 dodatkowe raty, a następnie spłać pozostałą kwotę w ciągu 3,5 roku z kwotą 35 000 i kontynuuj spłatę nowej pożyczki.

Napisany przez NaTwoim13
tneub pisze:
Tak, jak to zrozumiałem, teraz 75 tys. € pożyczyć, z czego 4 razy po 5000 € jako dodatkową spłatę i spłacić pozostały dług w wysokości 55 tys. €.

Po co teraz pożyczać 75 000 euro? Z tego zostanie on pozbawiony 4 razy po 5 000 euro, a to nawet nie od razu.

Jeśli w ogóle, powinien pożyczyć 20 000 euro jako pozyskanie kapitału i resztę jako terminową płatność. Wszystko inne byłoby pozyskaniem kapitału w wysokości 75 00 euro, co nie ma sensu.

Napisany przez NaTwoim13
Dutch_OnE pisze:
Teraz pożyczając 55.000 euro, spłacając z niej 4 dodatkowe raty, a potem spłacić pozostały dług w wysokości 35.000 euro w ciągu 3,5 roku i nadal kontynuować spłatę nowej pożyczki.

Dlaczego teraz pożyczyć 55.000 euro?? To w ogóle nie ma sensu, ponieważ płaciliby Państwo odsetki od nowych pieniędzy oraz stare odsetki od nadal trwającego kredytu.

Jeśli już zdecydować się na pożyczenie 20.000 euro i jako transakcję terminową spłacić pozostały dług z 20.000 euro oraz ze starego kredytu po dodatkowym wpłacie.

Wtedy płaciliby Państwo odsetki oraz spłaty zarówno od nowych 20.000 euro, jak i od starych, tak jak dotychczas. Musieliby Państwo jednak wybrać okres wiązania odsetek dla 20.000 euro tak, aby mogli Państwo również spłacić pozostały dług w chwili wypłaty transakcji terminowej.

Napisany przez Dutch_OnE
Przekazanie pożyczki ma wynieść 1,6% odsetek.

Teraz weź 55 tdm na 0,6%, zapłać 4 dodatkowe raty.
W 2024 r. spłać pozostałe zadłużenie starej pożyczki z pozostałych środków z nowej pożyczki. Około 35000
Zwiększ spłatę w 2024 i spłacaj tylko nową pożyczkę.

Napisany przez Dutch_OnE
Czy jest dla mnie bez znaczenia, czy płacę odsetki teraz w ramach drugiego kredytu czy później jako połączenie? W każdym przypadku i tak muszę je zapłacić, czy popełniam błąd myślowy?

Napisany przez NaTwoim13
Dutch_OnE pisze:
Czy teraz opłaca mi się płacić odsetki w ramach drugiego kredytu czy później jako kredyt odnawialny, powinno być obojętne. W końcu i tak muszę je zapłacić, czy może robię błąd myślowy?

Tak, dlaczego teraz dodatkowo miałbyś niepotrzebnie płacić odsetki w wysokości 3 1/2 roku od 75 000 euro, pieniądze, których w sumie teraz wcale nie potrzebujesz, równocześnie płacąc odsetki od starej pożyczki za znaczną jej część?

Propozycja z oprocentowaniem 0,6% od razu w porównaniu do 1,6% jako umowa terminowa wcale nie pasuje!!!

Napisany przez NaTwoim13
No dobrze, zacznijmy od 20 000 euro na 3,5 roku i oprocentowaniu 0,4%, a następnie weźmy forward w wysokości 55 000 euro na 10 lat za 3,5 roku przy oprocentowaniu 0,8%. Wtedy to ma sens!

Napisany przez Martin79HN
Myślę, że zrozumiałem.

Forward = Dla mnie za drogie (1,6%)

Dlatego mam taki pomysł: Zaciągnąć kwotę [url]kredytu[/url] (4 x 5000 € nadpłata + pozostały [url]kredyt[/url] do spłacenia w celu spłacenia oryginalnego zadłużenia pomniejszonego o nadpłatę w danym roku)

w wysokości 0,6%

W takim przypadku konieczne będzie ustanowienie hipoteki zastawnej i zabezpieczenie w 2. kolejności

co oznacza, że prawdopodobnie zostanie to 0,6%. Chciałbym wziąć 30 000 € bez zabezpieczenia hipotecznego

na przykład na okres od 5 do 10 lat.

Następnie dokonałbym 4 razy w roku nadpłaty w wysokości 5000 € i zobaczył, ile jeszcze zaoszczędzę

do końca spłaty oryginalnego [url]kredytu[/url].

A następnie dokończyłbym finansowanie drobną kwotą

lub spłaciłbym ją z własnych środków!

Lub postąpiłbym według porady Pana Buhmanna z postu przed moim. :-)

20 000 € po 0,4% - szaleństwo!

Na chwilę obecną przyjąłbym również Forward 0,8%.

Napisany przez Dutch_OnE
Porozmawiałem z bankiem. Warunki są z piątku. 0,6% teraz i 1,6% Forward do 2024 roku

Biorę teraz 55 tys. euro. Z oprocentowaniem 0,6% i spłatą 2%. Z tej kwoty 4 * 5 tys. euro zostanie przekazanych na spłatę starej umowy, która ma oprocentowanie 2,1%. Za 3,5 roku zadłużenie w ramach starej umowy wyniesie około 35 tys. euro, które natychmiast spłacę z saldem nowego kredytu, a następnie będę spłacał tylko nowy kredyt.

Chciałbym teraz zaciągnąć całą kwotę, aby zagwarantować sobie oprocentowanie. Nie wiem, jaka jest aktualna stopa w 2024 roku.

To nie powinno być wadą, czy spłacam nowy kredyt za 3,5 roku, czy też zaczynam już teraz. Przecież kiedyś i tak będę musiał go spłacić. Rozumiem, że jeśli wezmę kredyt na 2024 rok, będę od razu spłacał go w 10% i teraz generuję dodatkowe koszty, ponieważ mogę spłacać tylko 2%. Część pieniędzy będzie też leżała bezczynnie. Odejmowane są jedynie dodatkowe spłaty.

@Martin ... to ta sama bank, więc jest hipoteka i dodatkowo dostaję to. Przy 0,4% i 0,8% Forward, również rozważę wzięcie mniejszego kredytu na 20 tys.

Napisany przez StGe1973
Finansowo jest to początkowo niekorzystne, ponieważ jeśli dzisiaj finansujesz 55 000 euro na 0,6%, to w ciągu 3,5 roku zapłacisz dodatkowo około 1100 euro odsetek. Dodatkowe spłaty w przypadku starego kredytu nie rekompensują tego. Dodatkowo jeśli dzisiaj potwierdzisz, że możesz spłacić 2. kredyt lub ratę, oznacza to, że w każdym razie będziesz mógł dokonać (nawet mniejszych dodatkowych spłat) w przypadku starego kredytu...

Oczywiście to zależy również od twojego poczucia bezpieczeństwa. Przy tak niewielkim resztkowym zadłużeniu nawet umiarkowany wzrost stóp procentowych w zasadzie nie odgrywa dużej roli, ale jeśli faktycznie spodziewasz się niższych stóp procentowych na poziomie 4 lub 5% od 2024 roku, to oczywiście teraz możesz zdecydować się na finansową niekorzystność i zabezpieczyć sobie odsetki.

Jednakże obecnie uważam, że takie stopy procentowe są praktycznie niemożliwe. Jeśli tak się stałoby, to prawdopodobnie 80% wszystkich państw strefy euro mogłoby zbankrutować. EBC właśnie zwiększył swoje programy skupu obligacji. Najpierw musiałby on zostać stopniowo zmniejszony, a następnie całkowicie zaniechany. Dopiero wtedy teoretycznie możliwe będzie podniesienie stóp procentowych, przynajmniej jeśli do tego czasu gospodarka będzie silnie rosła i pojawi się problem inflacji.

Jednak EBC nigdy nie będzie działał szarpnięciem, ponieważ dla rynków ważne jest, aby mogły one przygotować się do zmian i stopniowo je wycenić. To scenariusz potrwa jeszcze wiele lat i w Niemczech będziemy mieli do czynienia z bardzo niskimi stopami procentowymi. Oczywiście nikt nie zna przyszłości, ale uważam twoją ostrożność za przesadzoną, ponieważ obecnie praktycznie trudno sobie wyobrazić scenariusz, że EBC do 2024 roku mógłby wprowadzić jakiekolwiek znaczące podwyżki stóp procentowych.

Napisany przez Dutch_OnE
Przeliczyłem dodatkowe koszty odsetkowe na około 1200 euro przy oszczędności 900 euro z tytułu dodatkowych spłat. Zabezpieczam sobie gwarancję odsetek w wysokości 300 euro. W porównaniu do oferowanych 1,6% w przypadku kredytu z opcją Forward, to dobra zyskowność odsetkowa wynosząca około 2000 euro.

Rata przy 55td z 2% spłatą wynosiłaby około 130 euro miesięcznie, co nie wystarczyłoby na dodatkową spłatę. Bardziej interesujące byłoby spłacenie nowego kredytu już teraz w wysokości 10 procent, tak jak planowałem na 2024 rok. Wtedy suma odsetek powinna być taka sama, tylko czasowo przesunięta. Raz od teraz na przykład przez 10 lat i raz od 2024 przez 10 lat.

Wezmę to jako zalecenie:
Teraz zaciągnij 20 000 na 0,6% i wprowadzaj dodatkowe spłaty, a w 2024 renegocjuj pozostałą kwotę z dotychczasowego kredytu, mając nadzieję, że stopy procentowe pozostaną niskie. 20 000 powinno być spłacane maksymalną możliwą kwotą spłaty.

Napisany przez NaTwoim13
Podzielam podobne zdanie, gdzie ważna nie jest tylko postawa EBC w kwestii rozwoju stóp procentowych, ale także ewentualnie zaostrzone wytyczne dotyczące udzielania kredytów i/lub wycena nieruchomości w odniesieniu do wartości zabezpieczenia lub wskaźnika obciążenia kredytem, a przynajmniej w przypadku tego drugiego jesteśmy obecnie raczej po słonecznej stronie.

Ostatecznie jednak, zgadza się, nikt nie wie, co przyniesie przyszłość i można też zaakceptować, że konsumenci chcą również mieć swoje kłopoty z dobrymi czasami na sucho

Napisany przez Dutch_OnE
Jeśli biorę 20 000, mówimy o około 36 000 EUR zadłużenia na końcu. Wtedy 0,5% lub 1% nie mają już tak dużego znaczenia.

Napisany przez NaTwoim13
Ale zakładacie jednak, że forward wynosi 1,6%, co jest zdecydowanie za drogie.

Także 0,6% jest zbyt drogie, ponadto korzyść - jak trafnie zauważono - jest obniżana, ponieważ płaci się zbędne odsetki od pieniędzy, których teraz w ogóle nie potrzebujecie!

Napisany przez Dutch_OnE
Biorę pożyczkę w wysokości 20 000 euro, aby w 2022, 2023 i 2024 roku spłacić po 5 000 euro. Dzięki dodatkowej spłacie zaoszczędzę 900 euro, pomniejszone o koszty odsetkowe od 20 000 euro.

Napisany przez Dutch_OnE
Jeśli założę spłatę 20 000 euro kredytu w ciągu 10 lat, to miesięczna rata wyniesie prawie 172 euro, co jest dość ciasne, a odsetki wyniosą 600 euro. W rezultacie całość przyniosłaby mi tylko 300 euro oszczędności.

Napisany przez NaTwoim13
Co teraz? Nie bierzesz tylko 20 000 euro od razu, ale bez potrzeby również cały pozostały dług, który będzie wymagalny za 3 lata i pół???

Napisany przez Dutch_OnE
Jak już powiedziałeś ... niepotrzebnie ...

Napisany przez NaTwoim13
No cóż, w takim razie 20 000 euro jako natychmiastowy kredyt / pozyskanie kapitału na dodatkowe spłaty przez 3 1/2 roku, a resztę jako forward na 3 1/2 roku.

W międzyczasie Ergo ma aktualnie promocję, gdzie przez 36 miesięcy nie ma dodatkowych opłat za forward, ale to tak na marginesie!

Napisany przez Dutch_OnE
Czy można dodać 2 banki do księgi wieczystej, i ile kosztuje ich zmiana?

Dokonywane dodatkowe spłaty kapitału również generują duże różnice do 900 euro. Pierwsza spłata w wysokości 400 euro stanowi już prawie 50% zysku z odsetek. Ostatnie spłaty nie przynoszą już tak dużego zysku.

Napisany przez 2utopus
A dodatkowa spłata w wysokości 4x5000 € będzie również rozłożona na 4 lata - czyli część pieniędzy będzie leżała bezużytecznie przez pewien czas?
Czy można to wpłacić jednorazowo?

Napisany przez NaTwoim13
Nie, jest podzielona na cztery części, do rozliczenia w możliwych terminach zwolnienia, a są one raz w roku.

Czy można powiedzieć, że z jednej strony ma to na celu oszczędność odsetek, z drugiej jednak niepotrzebnie podejmuje się koszty, decydując się na wypłatę pełnej sumy teraz.

Napisany przez Dutch_OnE
Niestety nie. Dlatego też teraz przygotowałem tabelę, ile oszczędności przynosi ST. 1 ST: 408 euro, 2 ST: 257 euro, 3 ST: 177 euro, 4 ST: 70 euro. kredyt konsumencki na 10 lat w wysokości 5000 euro kosztuje obecnie około 155 euro. To oznacza, że powinienem zaciągnąć go jeszcze w tym roku, a być może także w następnym roku.

Napisany przez NaTwoim13
Przepraszam, ale jesteś całkowicie na niewłaściwej drodze.

Napisany przez Dutch_OnE
Mam harmonogram spłat od banku, w którym podane są liczby.

Napisany przez NaTwoim13
Tu chodzi o coś zupełnie innego. Może i przynosi to korzyść, ale ile to kosztuje??

Już nawet nie rozumiem, co dokładnie planują. Czy kiedykolwiek policzyli Państwo, ile kosztuje zapłacenie teraz pełnej sumy odsetek?

Napisany przez Dutch_OnE
Ja, moje zamiary zdecydowanie nie mają sensu, chyba że chcesz zapewnić sobie oprocentowanie za dodatkową opłatą. Ponieważ nie można spodziewać się gwałtownego wzrostu, byłoby to zbyt drogie zabezpieczenie.

Oferta terminowego oprocentowania w wysokości 1,6% zdecydowanie nie jest dobrą ofertą.

Powinienem sprawdzić, czy mogę wziąć kilka mniejszych sum (tyle ile mogę spłacić) w krótkim czasie i spłacić je z wysoką stopą spłaty.

Napisany przez NaTwoim13
Dutch_OnE pisze:
Tak, moje plany na pewno nie mają sensu, chyba że chce się zabezpieczyć przed wzrostem odsetek za dodatkową opłatą. Ponieważ nie ma oczekiwań na gwałtowny wzrost, byłoby to zbyt drogie zabezpieczenie.

Oferta forwardowana w wysokości 1,6% zdecydowanie nie jest dobrą ofertą.

Powinienem sprawdzić, czy mogę szybko wziąć kilka mniejszych kwot (tyle, ile mogę spłacić) i następnie obsługiwać je wysoką stopą spłaty kapitału.

To jeszcze bardziej nie ma sensu, jaki odsetek oczekują na te małe, niezabezpieczone kwoty? Co roku rejestrować nowy kredyt w Biurze Informacji Kredytowej???

Napisany przez 2utopus
Proponuję wykorzystać dodatkową spłatę w sposób, w jaki jest to zazwyczaj praktykowane - albo odkładać trochę ponad 400€ każdego miesiąca przez 12 miesięcy - albo wykorzystać dodatkowo na to środki z premii świątecznej/wakacyjnej - zamiast brać 4 małe kredyty, które kosztują po 155€ miesięcznie przez 10 lat (czyli po 4. kredycie będą to już 620€ miesięcznie) - ewentualnie Biuro Informacji Kredytowej mogłoby uznać, że nie potrafisz zarządzać pieniędzmi i potrzebujesz coraz więcej kredytów - co w najlepszym przypadku mogłoby mieć negatywny wpływ na spłatę w ciągu 4 lat. (Żeby oszczędzić kilkaset euro, możesz skończyć zapłacąjąc podwójną lub potrójną kwotę.)

Napisany przez Dutch_OnE
pisze:
Proponuję wykorzystać dodatkową spłatę tak, jak jest to zazwyczaj praktykowane - albo odkładać co miesiąc trochę ponad 400€ przez 12 miesięcy - albo wykorzystać na to dodatkowo świąteczne/premialne pieniądze - zamiast brać 4 małe kredyty po 155€ miesięcznie na 10 lat (czyli po 4 z nich będzie to już 620€ miesięcznie) - w wypadku wątpliwości, firma informacji kredytowej może uznać, że nie radzi się z pieniędzmi i potrzebuje coraz więcej kredytów - co w przyszłości może negatywnie wpłynąć na spłatę w ciągu 4 lat. (Aby zaoszczędzić kilkaset euro, możesz w efekcie płacić podwójnie i potrójnie.)

To jest droga, którą zamierzam obrać. Zobaczymy, czy istnieją także alternatywne sposoby regulowania pozostałego długu.

Napisany przez BenniG
Czy naprawdę dostaniesz teraz 20 000 € i w 2024 roku 35 000 € w tych samych warunkach jak teraz, czy wolisz dostać od razu 55 000 €? Śmiem wątpić. Ale możesz teraz wziąć 55 000 € i zainwestować 35 000 € w Klarna (Szwecja) na 3 lata pod 1,05% oprocentowania. Pozostałe 20 000 € możesz zainwestować w krótsze okresy w kwotach po 5 000 €. W ten sposób będziesz mieć wyższe przychody z 35 000 € niż koszty związane z 55 000 €.

Napisany przez bruno68
O, O, O,

ich mówię o odsetkach zabezpieczonych hipoteką! Odsetki bez zabezpieczenia hipotecznego wynoszą zazwyczaj od 2 do 3% rocznie. A powinny raczej wynosić do 29 999 €! Bonitet w Schufa to 98%.

BGH uznał,

że po 10 latach od pełnej wypłaty można wypowiedzieć umowę! Czy wtedy istnieje jeszcze okres wypowiedzenia wynoszący 6 miesięcy, czy też jest pominięty ze względu na culpa in contrahendo (łac. winy przy zawieraniu umowy), pozostaje bez znaczenia. Winę przy zawieraniu umowy można jednak przypisać, ponieważ dłużnik, jak w tym przypadku, wybrał błędną okres kredytowania podczas zawierania umowy!

- Ten błędny okres kredytowania jest do zarzucenia dłużnikowi!

Teraz jednak dłużnik chce zrefinansować kredyt przed upływem 10-letniego okresu wiązania odsetek! Istnieje oczywiście wspomniana ustawa § 489 BGB, ale czy pragnienie dłużnika refinansowania w celu obniżenia odsetek jest ważne dla dłużnika: tak, dla obecnego wierzyciela: nie!

Ważnym powodem byłby na przykład zakończenie postępowania upadłościowego, poprzez przymusową wyprzedaż domu przez wierzycieli, dlatego tu nie ma konieczności uiszczenia dodatkowego odszkodowania za wczesną spłatę kredytu w celu uniknięcia odszkodowania dla wierzyciela.

Inaczej jest jednak, gdy dłużnik chce dokonać przedterminowej spłaty, czyli przed upływem okresu wiązania odsetek! Dla wierzyciela powstaje wtedy szkoda, składająca się z dodatkowych kosztów,

- Obliczenie kapitału dłużnego w chwili x,
- Obliczenie salda odsetek do końca okresu umowy y,
- Dodatkowe koszty związane z przygotowaniem rozliczenia przed umową z z przed umową z z.

Następnie powstaje również straty odsetkowe, ale jak się je oblicza?

I) Z pozostałego kapitału pomnóż czas trwania umowy pomnóż oprocentowanie! W przypadku spłaty na koniec okresu wiązania odsetek nie ma problemu!
II) Ale w przypadku kredytu balonowego lub kredytu balonowego istnieje większy nakład pracy

W przypadkach I i II należy jednak obliczyć y! muszą być uwzględnione następujące elementy: wierzyciel ma swobodę decyzji, jak wysoka jest opłata za wcześniejszą spłatę! Do granicy lichwy, § 138 BGB!

Zgodnie z przepisami, granicą lichwy, § 138 BGB jest maksymalnie dwukrotność kwoty, która pozostałaby do spłaty jako saldo odsetek!

Aby uniknąć zarzutu lichwy, wierzyciel mógłby ustalić granicę na poziomie 1,9-krotności!

Czyli y razy 1,9 = odszkodowanie za przedterminową spłatę kredytu dla dłużnika!

Tym samym pierwszy etap został spełniony,

Dłużnik zostaje poinformowany, ile jeszcze jest winny wierzycielowi, a wierzyciel zgadza się przyjąć tę kwotę!

Jednak nie ma to nic wspólnego z uwolnieniem hipoteki, gdyż uwolnienie to obowiązuje tylko po całkowitej spłacie długu w stosunku do starego wierzyciela! Przy wymianie tylko hipoteki między starym a nowym wierzycielem dochodzi do wymiany zgodnie z zasadą do ręki!

Nowy wierzyciel przesyła żądaną sumę, łącznie z kosztami notarialnymi dla starego wierzyciela, ten spłaca resztę długu dokładnie tego samego dnia i przesyła fakturę notarialną i sądową wraz z resztą pieniędzy z powrotem do nowego wierzyciela! Kopie są przesyłane do dłużnika!

Sąd przesyła kopie odpisu z księgi wieczystej do dłużnika i nowego wierzyciela!

Ale tutaj jest nieco inaczej! Tutaj dłużnik chce wcześniej wyjść z umowy!

Ale stary wierzyciel może odmówić zwolnienia hipoteki, ponieważ już jej nie posiada! Ponieważ wierzyciel skorzystał z refinansowania hipoteki w celu korzystniejszego oprocentowania!

W programie AllinixDresdner BSK istniał kiedyś przycisk do odznaczenia tej opcji, za którą związało się zapłatę dodatkowych 0,1% rocznie!

Tu zdania się rozchodzą, gdy wierzyciel ma niewystarczającą ilość personelu, co może sprawić, że nie jest w stanie tego uczynić!

Dlatego pomimo oferty odszkodowania za wcześniejszą spłatę nawet w wysokości 1,9-krotności, nadal można ją odrzucić i trzymać się zasady umowy! Aż do decyzji sądów, czyli 2 do 3 lat!
Może również domagać się wyrównania wartości,

- czyli otworzyć konto i wpłacić całą wymienioną sumę łącznie z 1,9-krotnością y, co jest kosztowne, ponieważ generuje dodatkowe koszty! Patrz notariusz, sąd, koszty konta, ... Ponowne otrzymanie hipoteki od refinansującego.

W takim przypadku nie będzie już żadnego prawa do hipoteki!

Jeszcze masz pytania, jak skomplikowane jest twoje życzenie!

bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata