Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Różne kapitały początkowe – umocowania umowne

Napisany przez Jannek1991
Cześć wszystkim,

moja narzeczona i ja wkrótce kupujemy działkę, bierzemy kredyt na budowę domu i planujemy się pobrać pod koniec lata.

Zaczynamy z (dla uproszczenia) 100 000 euro więcej kapitału własnego na naszą przyszłość.

Chcemy być wpisani do księgi wieczystej działki i domu w proporcji 50/50.

Mój plan polega na wykorzystaniu najpierw tych 100 000 euro na zakup działki i zawarciu umowy na kwotę 50 000 euro (z tych 100 000 euro), które pożyczę jej i które chcę odzyskać tylko w przypadku rozstania. Finansowanie budowy domu i wszystko, co jeszcze przyjdzie, podejmiemy równo.

Czy macie doświadczenie w tego typu sprawach, gdzie mogą czyhać pułapki podatkowe lub inne zagrożenia, albo czy macie jakąś poradę, co powinno być zawarte w takiej umowie (dotyczące inflacji, czy coś innego)?

Dziękuję bardzo i pozdrawiam serdecznie

Jannek

Napisany przez 2titan1981
Tak jak jest zapisane w księdze wieczystej, tak będzie później podzielone. Proszę podać proporcje, jakie każdy wkłada do domu. To jest sprawiedliwe i można to ładnie rozdzielić. Wszelkie inne działania nie będą miały mocy prawnej przed sądem...

Musi być jeszcze inne rozwiązanie. Chcemy widnieć w księdze wieczystej w proporcji 50/50 i jedynie w przypadku separacji mieć te 100 000 euro różnicy jakoś początkowo ustalone.

Napisany przez 2utopus
Prawdopodobnie wspólność nabytkowa od chwili zawarcia małżeństwa - czy rozdzielność majątkowa? Czy można to uregulować za pomocą umowy małżeńskiej? Należy prawdopodobnie zwrócić uwagę na kwotę wolną od podatku od darowizn dla małżonków i osób nieżonatych. Jeśli wchodzisz do małżeństwa z kwotą 100 tys. więcej niż ona, to te 100 tys. zostaną z Tobą w razie separacji, jeśli dobrze to rozumiem?

Przed ślubem wkładamy pieniądze w nasze wspólne przedsięwzięcie budowlane, więc po ślubie, na podstawie umów, wygląda to tak, jakbyśmy wszystko mieli w proporcji 50/50.

Ale z hasłami, które napisałeś, od razu zacznę szukać, czy znajdę coś dla naszego potrzebującego. :-)

Dziękujemy Wam obojgu za Wasze myśli. Nie jestem jeszcze w 100% pewien, czy coś dla nas będzie, ale to się może jeszcze zmienić.

Napisany przez 2titan1981
Mogę mówić tylko z własnego doświadczenia (rozwód), gdzie patrzy się tylko, kto jest wpisany do księgi wieczystej. Bez znaczenia ile ktoś włożył. To, co jest w księdze wieczystej, jest dzielone. Bez znaczenia, co jeszcze można znaleźć.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata