Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: KfW 124

Napisany przez alexanderc
Cześć wszystkim, przepraszam przede wszystkim za moje błędy w niemieckim

Chciałbym kupić istniejącą nieruchomość za 97 500 euro, która wymaga inwestycji rzędu 60 000 euro. Wierzę, że spełniam warunki do uzyskania kredytu KfW 124. Mam kilka pytań dotyczących całego procesu. Bardzo byłbym wdzięczny, gdybyście mnie oświecili. Czy mogę sprzedać lub wynająć Dom w ciągu mniej niż 5 lat? Wiem, że program wspiera do 100 000 euro z oprocentowaniem 0,8%. Biorąc pod uwagę, że potrzebuję dodatkowych 50 000 euro na modernizację domu, jak połączone będą kredyty, biorąc pod uwagę różne oprocentowanie? W praktyce miałbym dwie pożyczki? Dziękuję za przeczytanie mojej wiadomości i czekam na szybką odpowiedź!

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli potrzebują finansowania w wysokości 60 000 euro przy cenie zakupu 97 000 euro, zakładam, że mają kapitał własny w wysokości 40 000 euro. Jeśli tak jest, nie będą potrzebować kredytu KfW, ponieważ bank udzieli im kredytu taniej niż 0,84%.

Dodatkowo, kredyt KfW mogą uzyskać tylko poprzez pośrednie instytucje finansowe i tam również mogą uzyskać brakującą kwotę. Jeśli kredyt KfW miałby sens, bank wprowadza całkowity zastaw hipoteczny i udziela im resztę środków w swoich warunkach.

1) Cena zakupu?
2) Koszty nabycia nieruchomości - podatek od transakcji, notariusz i rejestr gruntowy?
3) Koszty modernizacji?

A) Praca własna przy modernizacjach?
B) Kapitał własny?

nie, Chciałbym otrzymać finansowanie w wysokości 160 000 euro. Moje kapitał własny wynosi około 15 000 euro. Interhyp zaoferował mi ofertę Volksbanku z 1,70% oprocentowaniem stałym na 15 lat oraz 1,49% na 5 lat.

Napisany przez NaTwoim13
1) Cena zakupu?
2) Koszty dodatkowe przy nabyciu - podatek od zakupu nieruchomości, notariusz i rejestr gruntowy?
3) Koszty modernizacji?
4) Kod pocztowy?

A) Samodzielne prace przy modernizacjach?
B) Kapitał własny?

Bez znajomości tych informacji nie można ocenić oferty VoBa.

Cena zakupu obiektu 97.500,00 EUR Koszty przebudowy i modernizacji + 60.000,00 EUR Prowizja dla pośrednika + 3.480,75 EUR Koszty notariusza i wpisu do księgi wieczystej + 1.950,00 EUR Podatek od nabycia nieruchomości + 6.337,50 EUR 41334 Nettetal A) Tak B) 15.000

Napisany przez NaTwoim13
Widzę zapotrzebowanie na finansowanie w wysokości 154 000 euro, przy czym nie wniosą Państwo wkładu własnego.

Skąd pochodzi kwota 160 000 euro i gdzie uwzględniono wkład własny????

Mój własny wkład to 10% całkowitej kwoty pożyczki. Czy to zdecydowanie za mało? Agent Interhyp nie ostrzegł mnie o tym. Czy pożyczka może zostać odrzucona?

Napisany przez NaTwoim13
Nie chodzi o wartość pożyczki, ale o znalezienie najlepszej oferty czas.

I jak to zrobić?
Ale wracając do mojego głównego pytania: Czy mogę sprzedać Dom, jeśli dowiem się od Kfw? Czy mogę go wynająć? Chcę kupić tę nieruchomość jako inwestycję

Napisany przez NaTwoim13
Sprzedawać tak, w takim przypadku, jeśli sprzedasz w czasie okresu ustalenia oprocentowania, musisz zapłacić odszkodowanie za przedterminową spłatę.

KfW124 nie jest możliwe w przypadku wynajmu! Dotyczy tylko mieszkań przeznaczonych do własnego użytku.

Czy więc sugerujesz mi, abym nie wybierał pożyczki kfw, skoro chcę ją sprzedać za 2 lata?

Napisany przez NaTwoim13
Nie dostajesz KfW i kiedy wynajmują, zastanawiam się, dlaczego chcą kupić i sprzedać ponownie po 2 latach.

A jeśli tak, to mogą pożyczyć pieniądze tylko na 2 lata.

Rozumiem. Najlepszą opcją jest zatem wybór zwykłego banku, który udzieli mi finansowania. Jeśli więc spłacę wcześniej, czy będę musiał zapłacić pełne odsetki na 5 lat? Czy mogę je sprzedać, jeśli bank jest właścicielem?

Napisany przez NaTwoim13
Właścicielem nie jest bank, to są Państwo i zawsze mogą go sprzedać, ale muszą zrekompensować bankowi szkodę odsetkową za pozostałe lata do 10. roku (licząc od pełnej wypłaty) plus półroczny okres wypowiedzenia. Interhyp również znajdzie dla Państwa zwykły bank.

Dziękuję za informacje. Co sądzisz o ofercie VoBa Dortmund z interhyp z oprocentowaniem kapitału w wysokości 1,50% na 5 lat? Czy powinienem złożyć wniosek w Loanlink, Hypofriend lub mlp, aby sprawdzić, czy oferują lepsze warunki?

Proszę o pomoc w kilku poradach

Napisany przez 2utopus
Jeśli sprzedasz po 2 latach, zysk może podlegać opodatkowaniu - a koszty pośrednie zakupu nie zostaną również zwrócone -
warto dobrze się zastanowić, czy to się opłaca.
Jako inwestor/wynajmujący, trudniej jest uzyskać kredyt niż jako użytkownik własności.

Agent odnośnie hiperłączy powiedział mi, że mogę sprzedać Dom po 2 latach z kredytem KfW, nie płacąc podatku dochodowego. Czy miał on rację?

Napisany przez NaTwoim13
Nie otrzymasz KfW w przypadku wynajmu i dodatkowo obowiązuje 10-letni okres wiązania podatkowego.

Napisany przez monfils
Czy nie możesz tego sprzedać po dwóch latach, jeśli w nim mieszkasz?

Na stronie kfw.de możesz wybrać stałą stopę procentową na okres od 4 do 25 lat. I wspomniałem, że chcę to sprzedać, nie wynająć

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, jeśli sami tam zamieszkujecie, to bez wątpienia bez okresu wiązania podatkowego, możliwe jest również uzyskanie pożyczki KfW 124.

Przepraszam za zadawanie tylu pytań, ale muszę upewnić się, że mogę sprzedać Dom wcześniej niż w ciągu 10 lat. Ja i moja rodzina zamieszkamy w nim do czasu sprzedaży. Czy możesz mi zatem zagwarantować, że mogę wziąć kredyt hipoteczny z kfw na okres 5 lat i sprzedać go na przykład po dwóch latach? (Wiem, że zapłacę karę za wcześniejszą spłatę). Czy zostanie naliczony podatek dochodowy?

Napisany przez 2utopus
W kwestii podatkowej można uzyskać informacje tutaj:

https://www.financescout24.de/wissen...ulationssteuer

Problemy mogą wystąpić, gdy nieruchomość jest (częściowo) wynajmowana lub sprzedawanych jest więcej niż 3 obiekty.

Dobrze. Teraz rozumiem. Musisz mieszkać w domu, który chcesz sprzedać za 3 lata i nie płacić podatku dochodowego.

Zwracam się z nowym pytaniem. Pośrednik powiedział mi, że jestem związany kredytem KfW 124 na 10 lat i przez 5 lat nie mogę ustalić oprocentowania. Czy to prawda? Na stronie kfw.de jasno napisano, że można wybrać stopę procentową od 4 do 25 lat.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata