Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Czy możliwe są dwie prace na pół etatu?

Napisany przez BernhardW
Cześć wszystkim, obecnie pracuję na część etatu za wynagrodzeniem brutto 890,50 €, czyli około 735 € netto, na podstawie klasy podatkowej 1. Dodatkowo mam drugą pracę na umowie zlecenie, gdzie zarabiam między 280 a 300 € brutto, średnio 242 €, oraz otrzymuję dodatkowo 182 € zasiłku od urzędu pracy. Teraz zastanawiam się, czy możliwe jest podjęcie drugiej pracy na umowie zlecenie w celu osiągnięcia kwoty 450 €. Oba pracodawcy działają w branży kurierskiej, ale niekoniecznie konkurują ze sobą. Niestety nie mam możliwości pracy na pełen etat u mojego pierwszego pracodawcy. Dlatego drugim scenariuszem jest możliwość podjęcia drugiej pracy na umowie o średnim wymiarze czasu pracy, co pozwoliłoby mi osiągnąć łączne wynagrodzenie brutto około 1460 €. Jakie konsekwencje miałoby to dla obu pracodawców? Pod względem czasowym jest to możliwe, a pracodawcy nie działają w tej samej branży, więc nie stanowią konkurencji. W gruncie rzeczy, chodzi mi o zwiększenie moich praw emerytalnych i być może o korzyści związane z dodatkowym funduszem emerytalnym pracowniczym. Moje motto to raczej minimalna emerytura zamiast minimalnego zabezpieczenia socjalnego. Konsekwencje podatkowe nie grają dla mnie dużej roli; chciałbym poznać swoje prawne możliwości, aby móc nadal aplikować. Pozdrowienia, Bernhard

Napisany przez StGe1973
Więc naprawdę bez gwarancji, ponieważ osobiście nigdy nie widziałem takiej sytuacji z ostatecznie 4 miejscami pracy:

W przypadku umów o pracę na część etatu nie ma to znaczenia, ponieważ w sumie nie możesz przekroczyć kwoty 450 euro. W przypadku kilku umów o pracę na część etatu pracodawcy muszą zgłosić wielozatrudnienie przy rejestracji, czyli musisz poinformować pracodawców, że masz drugą pracę na część etatu. Ale jeśli obie razem wynoszą tylko 450 euro, powinno być wszystko w porządku.

Drugą pracę na część etatu uważam za niemożliwą, tj. możesz oczywiście przyjąć drugą pracę powyżej 450 euro, ale wtedy obie nie mogą być już pracami na część etatu, ponieważ twoje dochody podlegające opodatkowaniu przekraczają granicę dla prac na część etatu. Oznacza to, że w obu pracach jesteś w pełni zobowiązany do płacenia podatków i składek na ubezpieczenie społeczne. Ale naprawdę nigdy nie widziałem takiej sytuacji z dwoma pracami na część etatu, dlatego proszę zadzwoń do urzędu skarbowego. Oni to dokładnie wyjaśnią...

Napisany przez 2utopus
Być może Minijobzentrale również może pomóc?

Przy 2 zwykłych miejscach pracy (bez Mini/Midi-Jobu) pracuję u pracodawcy z normalną klasą podatkową (1-5), a przy 2. pracodawcy otrzymuję klasę podatkową 6 - wtedy można później odzyskać zbyt zapłacony podatek podczas rozliczenia rocznego.

Napisany przez Saskia
Druga praca dorywcza zostanie rozliczona według klasy podatkowej 5. Przynajmniej u mnie było tak, chociaż nie przekroczyłem progu 450. .. Otrzymasz to jednak z powrotem podczas rozliczenia podatkowego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata