- sob lut 06, 2021 8:32 pm
Cześć wszystkim, obecnie pracuję na część etatu za wynagrodzeniem brutto 890,50 €, czyli około 735 € netto, na podstawie klasy podatkowej 1. Dodatkowo mam drugą pracę na umowie zlecenie, gdzie zarabiam między 280 a 300 € brutto, średnio 242 €, oraz otrzymuję dodatkowo 182 € zasiłku od urzędu pracy. Teraz zastanawiam się, czy możliwe jest podjęcie drugiej pracy na umowie zlecenie w celu osiągnięcia kwoty 450 €. Oba pracodawcy działają w branży kurierskiej, ale niekoniecznie konkurują ze sobą. Niestety nie mam możliwości pracy na pełen etat u mojego pierwszego pracodawcy. Dlatego drugim scenariuszem jest możliwość podjęcia drugiej pracy na umowie o średnim wymiarze czasu pracy, co pozwoliłoby mi osiągnąć łączne wynagrodzenie brutto około 1460 €. Jakie konsekwencje miałoby to dla obu pracodawców? Pod względem czasowym jest to możliwe, a pracodawcy nie działają w tej samej branży, więc nie stanowią konkurencji. W gruncie rzeczy, chodzi mi o zwiększenie moich praw emerytalnych i być może o korzyści związane z dodatkowym funduszem emerytalnym pracowniczym. Moje motto to raczej minimalna emerytura zamiast minimalnego zabezpieczenia socjalnego. Konsekwencje podatkowe nie grają dla mnie dużej roli; chciałbym poznać swoje prawne możliwości, aby móc nadal aplikować. Pozdrowienia, Bernhard