Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: finansowanie budowy

Napisany przez Acxiss
Witajcie,

jestem tutaj nowy. Dzisiaj złożyliśmy wniosek o [url]kredyt budowlany[/url]. Ponieważ w ciągu najbliższych tygodni będziemy mieli pewnie kilka pytań do wymiany informacji, postanowiłem się tutaj zarejestrować. Budujemy z producentem domów prefabrykowanych (Schwörer Haus). Oto główne dane:

Wartość domu: 270.969 €

Działka: 26.000 €

Koszty związane z budową: 62.000 €

Pozostałe koszty: 3.301 €

Prace zewnętrzne: 13.000 €

Wkład własny: 20.000 €

Kapitał własny w postaci własnej pracy: brak €

Potrzebne finansowanie: 355.000 €

Złożyliśmy teraz wniosek poprzez Interhyp:

Bank: PSD

Kwota [url]kredytu[/url]: 120.000 €

Oprocentowanie efektywne: 0,89

Okres wypłaty: 24 mies.

Rata: 284,00 €

Pozostały dług: 97.138,11 €

Spłacone odsetki: 9.639,71 €

Bank: KFW

Kwota [url]kredytu[/url]: 120.000 €

Oprocentowanie efektywne: 0,98

Okres wypłaty: 12 mies.

Rata: 406,92 €

Pozostały dług: 70.904,00 €

Spłacone odsetki: 9.770,62 €

Bank: ING

Kwota [url]kredytu[/url]: 115.000 €

Oprocentowanie efektywne: 0,69

Okres wypłaty: 6 mies.

Rata: 254,92 €

Pozostały dług: 91.435,51 €

Spłacone odsetki: 6.770,49 €

Średnie oprocentowanie: 0,85%

Miesięczna rata: 945,84 €

Pozostały dług po 10 latach: 259.477,62 €

Możliwość wcześniejszej spłaty: 5%

Pozostały dług po 10 latach jest dość wysoki. Ponieważ spodziewamy się dziedziczonej kwoty w wysokości 200K w ciągu 10-15 lat, chcielibyśmy spłacić przynajmniej 2/3 sumy [url]kredytu[/url] w ten sposób. Odrzuciliśmy pierwotnie proponowany [url]kredyt[/url] od DSL/BHW/KFW. Przy założeniu okresu spłaty 10 lub 15 lat, oszczędności wyniosą od 10.000 do 40.000 [url]euro[/url].

Czekam na konstruktywne dyskusje i komentarze :-)

Pozdrowienia Acxiss

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Acxiss,

dlaczego po złożeniu wniosku (które powinno być w porządku) nadal poddawane jest to dyskusji? Dlaczego wybrać PSD, skoro ING wydaje się znacznie lepsze?

Czy sprawdzałeś lokalne dotacje?

Napisany przez Acxiss
Cześć,

zawsze cieszę się z wymiany poglądów.

kredyt ING 115 to pozyskanie kapitału na już nadpisane dziedzictwo, które jest również uważane za kapitał przy wkładzie w PSD.

Wybraliśmy PSD, ponieważ oferowali najdłuższy okres bezodsetkowego udostępnienia kapitału, wynoszący 24 miesiące. Mamy termin dostawy domu na 15 miesięcy od uzyskania pozwolenia na budowę.

Napisany przez NaTwoim13
Jak dużo wart jest ten Dom/dziedzictwo?

Napisany przez Acxiss
Aktualna wartość rynkowa to 235 000 €

Napisany przez NaTwoim13
Wtedy oba kredyty są zbyt drogie.

Napisany przez Acxiss
Ah, dobrze, trzeba też powiedzieć, że w tym momencie mojej żonie tylko połowa wynajmowanego domu należy, a druga połowa będzie do niej należała później.

Dlatego kwota w ING wynosi tylko 115 tys. zł

Napisany przez NaTwoim13
W którym mieście - ze względu na zaangażowanie lokalnych banków i sprawdzenie krajowych środków pomocowych - zostanie zbudowany Dom?

Napisany przez Acxiss
97453... Tutaj nie ma żadnych funduszy...

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Ggf. PROGRAM LABO dotyczący starostwa ??
Ale czy nie potrzebujecie więcej kapitału własnego? Czy można wypłacić to wcześniej z dziedzictwa?

Napisany przez Acxiss
Ale jak już wspomniano... ale to nie ma sensu. Dziedzictwo jest obecnie obciążone użytkowaniem wieczystym i nie jest sprzedawalne, można je jedynie obciążyć hipoteką.

Napisany przez NaTwoim13
120.000,00 € / 10 lat stała stopa / nominalna 0,69% / efektywna 0,70% / rata odsetkowa i kapitałowa 269,00 € / stopa spłaty kapitału 2% / opcja nadpłaty 5,00% / bezpłatny okres 24 miesiące

120.000,00 € / 10 lat stała stopa KfW 153 / nominalna 0,95% / efektywna 0,98 % / rata odsetkowa i kapitałowa 394,65 € / stopa spłaty kapitału 2,997% bezpłatny okres 1 rok

W przypadku kredytu 1 potencjalnie możliwe jest obniżenie obciążenia zastawem ustalonego na poziomie 64% poprzez przeniesienie kwoty 15.000 € na pozyskanie kapitału (które jest również drogie) na 60%, co pozwala na uzyskanie 0,59% z nominalnych 0,69%. Ponadto, jeśli nie są potrzebne 24 miesiące, stopa procentowa może być dalej obniżona, możliwe jest również podzielenie na 60.000 € z 24 miesiące bezpłatnego okresu i 60.000 (45.000 €) z 20 lub mniej miesięcy bezpłatnego okresu.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Acxiss, jeśli w tej chwili połowa nieruchomości należy do twojej żony, a obiekt jest obciążony użytkowaniem, to możliwe jest pozyskanie kapitału jedynie wtedy, gdy użytkowanie teraz może zostać skasowane. Użytkowanie nie może pozostać w mocy. Proszę o wyjaśnienie. Czy beneficjent użytkowania nadal żyje na dzień dzisiejszy? Jeśli tak, obiekt nie jest pod zastaw.

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, prawo może również ustępować, jeśli zostały złożone - chociaż zbyt drogie - wnioski o pożyczki, istnieje również rozwiązanie dotyczące prawa użytkowania.

Oczywiście, użytkownik może zrezygnować z prawa użytkowania, ale to nic nie zmienia.
W zamian, jeśli chodzi o prawo do mieszkania, zrzeczenie się rangi może być sensowne, gdyż korzystanie jest trochę inne i z mojego doświadczenia strona banku zazwyczaj nie chce tego.
Jeśli uważasz, że partner bankowy udziela kredytu na dowolne cele ze spółdzielczym użytkowaniem, byłoby bardzo pomocne dla społeczności internetowej, gdybyś ujawnił ten bank.

Z leksykonu Interhyp:
https://www.interhyp.de/service/info...essbrauch.html
Obciążenie nieruchomości w dziale II księgi wieczystej na rzecz konkretnej osoby. Ta osoba ma prawo czerpać korzyści z nieruchomości. Przykłady to prawa do zamieszkania lub roszczenia do dochodów z najmu ze wspomnianej nieruchomości. Użytkowanie czyni nieruchomość zazwyczaj niemożliwą do zbycia.

Napisany przez Acxiss
Dzień dobry,

@noalmaxim Dziękuję za przykład obliczeń. Potrzebujemy jednak, przynajmniej w przypadku 1/3 (PSD), jak wyżej napisano, jak najdłuższego czasu dostawy, ponieważ termin dostawy ustalony przez producenta wynosi 15 miesięcy od uzyskania pozwolenia na budowę, a chcemy uwzględnić również 15 lat związania oprocentowaniem. Na początku mieliśmy tutaj 20 lat z oprocentowaniem 1,11%. Ponieważ oczywiście nie wiemy, jak szybkie lub wolne są tutaj urzędy, chcieliśmy mieć trochę więcej spokoju.

@Bankkaufmann Dziadek złożył rezygnację na rzecz banku w trzech linijkach. Dochody z wynajmu będą dalej przypadać mu!

Oczywiście istnieją również lepsze oferty. Jeśli teraz widzę nasze oferty jako już za drogie, to myślę jednak, że mimo wszystko jesteśmy w dobrej sytuacji w porównaniu do innych ofert, jakie mieliśmy z oprocentowaniem w okolicach 1,2-1,3%.

Chcemy skorzystać z pozyskanego kapitału od ING, aby najpierw podjąć prace początkowe, takie jak działka, pomiar itp. W przypadku Schwörer, trzeba najpierw wpłacić tylko 10% a pozostałe 90% po ukończeniu i odebraniu domu!

@Acxiss, świetnie, że masz partnera bankowego, który udziela pożyczek ze zrzekaniem się rangi użytkowania.
Który to partner bankowy? Czy to ING DIBA?
Ponieważ zazwyczaj nawet przy zrzeczeniu się rangi nic nie jest możliwe, tak jak w przypadku Interhyp w encyklopedii.
Poszukałem informacji, ponieważ to mnie zainteresowało i rzeczywiście miałem do czynienia z przypadkiem z Coba wiele lat temu, gdzie również było zrzeczenie rangi użytkowania.
Życzę powodzenia i nadal uważam, że jest to decyzja indywidualna i nie można ogólnie stwierdzić, że zrzeczenie się rangi użytkowania nie stanowi problemu.
Pozostaj zdrowy.

Napisany przez NaTwoim13
Fajnie, że też coś się uczysz! Ale dla ciebie wszystko musiało być wyjaśnione, dlaczego prawo do zamieszkania może ustępować, a prawo użytkowania nie? A propos, prawo użytkowania obejmuje prawo do zamieszkania, ale tak tylko dla informacji! Poprzez zrzeczenie się rangi, przekazuje się swoje prawa do nieruchomości temu, komu pozwala się wyprzedzić w hierarchii! Zawsze powinno się zaznaczyć, że należy zgodzić się na zrzeczenie się rangi tylko wtedy, gdy w ostateczności jest się w stanie samodzielnie spłacić ten kredyt jako użytkownik. Ok? OK!

noelmaxim pisze:
, ponieważ dlaczego prawo do zamieszkania miałoby być elastyczne, a prawo użytkowania nie?

Byłoby mylące, gdybyś porównał/a prawo do zamieszkania z użytkowaniem.
Oczywiście znasz pan/pani również różnice między prawem do zamieszkania a użytkowaniem, panie kolego

Napisany przez NaTwoim13
Człowieku, wprowadzasz w błąd swoimi bezsensownymi komentarzami!!Nie oznacza to tego samego dla wszystkich, ale prawo użytkowania obejmuje prawo do mieszkania, co wspomniałem jedynie informacyjnie. Jasne oświadczenie: zarówno prawo użytkowania, jak i prawo do mieszkania powodują, że wszystkie banki udzielają kredytu!!!

Napisany przez Acxiss
Tak, obietnica od ING Bank już dziś przyszła.

Czy ktoś ma doświadczenie z dostarczaniem dokumentów później? PSD chce teraz wymiarów planów. Jednak możemy je sporządzić dopiero po zakupie i wycięciu ziemi pod kredyt ING. To będzie możliwe najwcześniej w połowie marca.

Właściwie pracownica Interhyp powinna o tym wiedzieć.

Napisany przez NaTwoim13
Planowane rzuty pomiarowe budynku do zbudowania?

Napisany przez Acxiss
Tak dokładnie.... ostateczne planowanie może się odbyć dopiero po przygotowaniu działki! Teraz przesłaliśmy im obliczenie powierzchni mieszkalnej i użytkowej, przekrój domu oraz projekt układu pomieszczeń od producenta i jakoś to nie wystarcza!

Napisany przez NaTwoim13
No cóż, zdarza się to w niektórych bankach. PSD Bank jest tego zdania, a Sparda na przykład tak. Nie widziałem tych dokumentów, zwykle od razu widać, czy są wystarczające czy nie.

Napisany przez NaTwoim13
Zastanawiaj mnie również, dlaczego pytają, czy ktoś się na tym zna! Przynajmniej ja powinienem to zrobić, co należy również przypuszczać od pracownika Interhyp!

Jednak bez wglądu na dokumenty, ja również nie mogę nic na ten temat powiedzieć.

Napisany przez Acxiss
Dlaczego nie :-)

No, zobaczymy..pośredniczka jeszcze prowadzi rozmowę z PSD

Napisany przez Martin79HN
Najlepiej jest zadawać pytania i opisywać sytuację tutaj na forum, jeśli jeszcze nie złożono wniosku o kredyt. Wtedy ma się jeszcze wszystkie możliwości i można się jeszcze rozmyślić. Dzisiaj wiele rzeczy odbywa się online i przez telefon, więc nie ma znaczenia, gdzie znajduje się bank czy pośrednik. Ważne jest, by mieć zaufanie, w przeciwnym razie można to sobie odpuścić.

Napisany przez Acxiss
Cześć wszystkim, post ma już rok, a my złożyliśmy wniosek o kredyt w mieszanym pakiecie z ING (0,70%) i Sparda Nürnberg/KFW (0,89%).

Kredyt w ING był pozyskaniem kapitału na odziedziczony Dom. W Sparda Bank zabezpieczyliśmy naszą nową budowę.

Teraz, z powodu kilku niekorzystnych okoliczności, powstała dodatkowa potrzeba finansowa w wysokości około 75 tysięcy euro. Naszym pomysłem było dalsze obciążenie dziedziczonego i obecnie wynajmowanego domu. Jego wartość rynkowa wynosi 235 tysięcy euro, a już obciążony jest kredytem w ING w wysokości 115 tysięcy euro. Zwiększenie istniejącego finansowania zostało odrzucone przez ING. Rozważą oni nowe finansowanie od co najmniej 75 tysięcy euro.

Po rozmowie z Interhyp, zasugerowano nam raczej kredyt ratalny/ramienny. Podczas porównania oprocentowania uznałem stawkę (3,2-3,7%) za dość wysoką.

Czy oprocentowanie w przypadku refinansowania z doświadczenia jest niższe?

Potrzebujemy dodatkowych środków, ale dopiero za około 10-12 miesięcy. Wszędzie prognozowane są rosnące stopy procentowe. Czy jest rozsądne załatwienie tego już teraz?

Napisany przez NaTwoim13
Znowu świetny przykład, jak wspaniała jest ING, przepraszam.

Oczywiście nie życzę tego Tobie, ale to ma być ostrzeżeniem, żeby bardzo dobrze przemyśleć wybór ING jako banku partnerskiego. Chociaż może tobie teraz nic nie pomoże, mam nadzieję, że otworzy to oczy innym konsumentom. Wystarczająco często podkreślam, jak beznadziejnie zachowuje się ING, gdy jest się faktycznie potrzebnym. O tak, wspomnę także o Interhyp, którą ING (ich matka) poleca, a potem nie ma rozwiązania, gdy jest to konieczne.

No cóż, najprawdopodobniej teraz zaufasz Interhyp i pozwolisz im rozwiązać kolejny problem, który twojej własnej matce chciała zaoferować pod powierzchownym pozorem.

Napisany przez Acxiss
Oczywiście jesteśmy otwarci na każde rozwiązanie. Sparda Bank został także skonsultowany i niestety nie ma możliwości podwyższenia limitu. Zalecono nam udanie się do oddziału w przypadku dodatkowej potrzeby lub skontaktowanie się z Interhyp.

Napisany przez NaTwoim13
Nie chodziło mi teraz o panią, nie było to także nieodpowiednie z szacunku, proszę mi tego nie złościć, ale chcę, ba, muszę skorzystać z pani nieszczęśliwej sytuacji, aby pokazać konsumentom dlaczego ING jest rzadko wybierana.Pani opracowany koncept pozostawia teraz niewiele swobody działania, swobody działania, którą dobry pośrednik powinien zachować, wybierając odpowiedniego partnera bankowego, aczkolwiek Interhypowi zupełnie nie zależy na tym, i zazwyczaj można to zignorować, ale nie zawsze i zawsze trzeba o tym pamiętać, zwłaszcza że ING faktycznie nie odbiega tylko o 0,2% od jakościowo lepszych alternatyw!Interhyp teraz zachowuje się jak........to im wcale nie pomaga!!Zresztą, niezależnie od tego, zastanawiam się, skąd wzięła się ta rozbieżność w wysokości 75.000 euro i podejrzewam, że Interhyp wcale o to nie pytała. Faktem jest, że ja nie znam tej różnicy, nie w takiej sumie, jednakże niestety muszę to także zadać pytanie pani!!!

Napisany przez Acxiss
Uwierz mi, dla nas to także był szok. Planowaliśmy finansowanie na 2020 rok, a wzrost cen w branży budowlanej nie był dla nas tak zauważalny. Już w trakcie planowania kosztów pobocznych robót budowlanych oraz prac ziemnych, uwzględniliśmy dwukrotnie więcej niż wszędzie podawane. Sam Dom ma ustaloną cenę stałą. Teraz prace ziemne okazują się jednak znacznie droższe, co prowadzi do rozbieżności.

Rozważaliśmy nawet anulowanie wszystkiego, co jednak również kosztowałoby nas prawie 100 000 € w karach i już zapłaconych kwotach.

Dzień dobry,

Czy pożyczka od ING jest na kobietę czy na Was oboje?

Przeczytałem o opcji dodatkowej spłaty w wysokości 5%.

Czy właścicielem domu jest kobieta? Jeśli Dom jest wart prawdopodobnie 250 tys. lub nawet więcej (w niektórych miejscach ceny gruntów są wysokie), to możliwe byłoby kolejne pożyczka do 75-100 tys. (poprzez zwiększenie pierwszego zabezpieczenia lub poprzez innego banku jako drugiego w kolejności).

Czy sprzedaż jest dla Was opcją?

Pierwszym kontaktem jest ponownie ING, ponieważ jest na pierwszym miejscu. Spróbowałbym zapytać w ING o możliwość pożyczki w wysokości 100 tys.

Może warto ING pokazać, że teraz Dom jest w 100% Waszą własnością, ponieważ czytałem, że wcześniej był w Waszym posiadaniu tylko w 50%.

Dlaczego pytano tutaj na forum, skoro już wszystko było w toku? Noelmaxim czy Bankkaufmann mogliby zaproponować coś ciekawego.

Należy ustalić, kto jest wpisany w księdze wieczystej. Sparda & KFW dotyczy nowej budowy? ING: Czy Dom jest wynajęty?

Sparda Bank mogłaby być w stanie zaproponować podwyżkę, być może nie o 100 tys., ale może o 50 tys.

Zatrudnij specjalistę, który pomoże Ci to wszystko wyjaśnić.

Napisany przez NaTwoim13
Niezależnie od wszelkich irytujących spraw, udało mi się ostatnio pomóc dwóm konsumentom z tego forum znaleźć bardzo korzystne prywatne pożyczki na 120 miesięcy (aby obciążenie nie było zbyt duże) oprocentowane odpowiednio na 2% i 2,99%. Jak duże obciążenie może być akceptowalne dla danej kwoty (np. 75 000 euro)?

Być może ma sens podzielenie kwoty na 2 lub 3 pożyczki (również z kredytami na modernizację oferowanymi przez kasy oszczędnościowo-budowlane, które można rozłożyć na 15 lat).

Chciałbym dokonać wyceny nieruchomości i zobaczyć, czy te prywatne pożyczki i związane z nimi kłopoty są naprawdę konieczne!

Napisany przez sammycm
Czy dobrze czytam, że prace ziemne wzrosły o 75 000,-? Na ile pierwotnie liczyliście? Budujecie z piwnicą czy bez?

Napisany przez 2tneub
Samo z kalkulacji na pierwszej stronie doświadczony pośrednik finansowy powinien wiedzieć, że to nie może się zgadzać w latach 2020 i 2021.
Po prostu brakuje jeszcze kilku pozycji.

Napisany przez NaTwoim13
Teraz zauważyłem, że użytkownik TE faktycznie przedstawił tutaj swoje zamiary! Tym bardziej irytujące, gdyby to wszystko nie musiało mieć miejsca!

W recenzjach, w których opisuję swoje doświadczenia i nie zawsze trzeba czytać, jak rozwiązuję problemy, często przedstawiane są problemy, a niejednokrotnie dotyczą one doświadczeń związanych z firmami Interhyp i Dr. Klein. Nie chcę twierdzić, że nie wykonują dobrej pracy, nie mają dobrze przeszkolonych i doświadczonych pracowników, ale nie tylko to. Uważam, że można sobie to wszystko zaoszczędzić, bo lepszych warunków praktycznie nigdy nie mają, a jeśli mają, to może o 0,05%, ponieważ w szczególności Interhyp często proponuje ING, którą po prostu nie mogę polecić!

Wszystko jest niepotrzebne, irytujące i niepotrzebne!

Napisany przez Acxiss
Cześć wszystkim, niestety mogłem teraz zajrzeć. Budujemy z Kellerem i obecnie zbieramy oferty na prace ziemne. Ceny te wahają się obecnie od 65€ do 122k €. Początkowo zakładaliśmy około 35k € na prace ziemne. Płyta fundamentowa jest zawarta w cenie domu. Wtedy mieliśmy dobre wrażenia związk z Interhyp, po tym jak przy Hutteg&Rompf i DKB nie mieliśmy dobrych wrażeń. Dokładnie ile jeszcze będziemy potrzebować, nie będziemy mogli powiedzieć do końca roku, ale dodatkowe obciążenia nie powinny przekroczyć 300€. Dom został w międzyczasie odziedziczony przez żonę i jej matkę po śmierci dziadka, które obie otrzymują wynajem po równych częściach. Matka byłaby skłonna obciążyć swoją połowę domu na naszą korzyść, jeśli to konieczne. kredyt w ING jest na nas oboje. Księga wieczysta dla nowej budowy: Sparda & KFW Księga wieczysta dla domu dziedziczonego: ING

Dzień dobry Acxiss,
Kupiliście działkę za 26t i teraz koszty niwelacji wynoszą od 65t do 122t?
Coś tutaj nie gra, czy to działka na zboczu, zawierająca wodę gruntową
lub odpady specjalne do usunięcia? Czy wydaliście 1t - 3t euro na opracowanie gruntu
czy też gmina zasygnalizowała problem, na przykład z wodą gruntową? Wydaje mi się, że nastąpił błąd w planowaniu i teraz nadchodzi bolesne przebudzenie.

Firma Schwörer Haus (producent domów prefabrykowanych z drewnianych kształtowników) prawdopodobnie zaproponowała Dom na płycie fundamentowej
bez piwnicy? Czy teraz koszty za piwnicę + wykucie i czy to na zboczu terenu czy też na białej wannie (pod wodą gruntową), czy moje przypuszczenia są trafne?
To może wytłumaczyć dodatkowe koszty. Warto jednak zastanowić się, na co nas stać i czy banki w tym uczestniczą. (Ekspert prawdopodobnie ostrzegałby przed rezerwą finansową lub dodatkowymi kosztami w określonym zakresie. Niemniej jednak są to kwoty, które prawdopodobnie nie są standardowe.)

Jakie plany zrobili KfW, Sparda Bank i Ing jako podstawę finansowania? (z piwnicą / kubaturą brutto)
Ing prawdopodobnie tylko na Dom 1/2 wynajęty.

Czy w cenie 270t od producenta domów prefabrykowanych jest gwarancja cenowa i czy uwzględnione są dodatkowe koszty?
Przejścia, próbki, instalacje, odwodnienie, przepisy dotyczące retencji deszczowej, itp. itd.
Prawie wszystkie firmy budowlane mają okres oczekiwania, a następnie pojawiają się oprocentowanie kosztów udostępnienia
ponieważ Dom z drewnianych kształtowników będzie postawiony za kilka dni / tygodni. Do próbek zawsze potrzeba dodatkowych kosztów, a teraz zaczyna brakować czasu.

Rada:
Kiedy zaczynają obowiązywać odsetki za udostępnienie? (KfW, Sparda, ING)
W przypadku opóźnienia, prawdopodobnie do 3-6 miesięcy, jakie obciążenia
będziesz musiał ponieść?
Czy przy próbkach (producent domów prefabrykowanych) przewidziano wystarczająco dużo rezerwy?
Rozważ opcję budowy bez piwnicy, czy banki na to przystają, a czy Dom
będzie wystarczająco wartościowy do zastawu?

Czy wydaje się, że 75t za 300 € dodatkowego obciążenia miesięcznie to jest to?
Jeśli płacisz tylko odsetki w wysokości 150 - 200 € miesięcznie i w ciągu 10-15 lat
suma powinna być spłacona. (to nie wystarczy!)

Brakuje informacji o lokalizacji budowy, wielkości działki, powierzchni mieszkalnej domu z garażem lub bez
oraz dochodu gospodarstwa domowego, aby móc coś powiedzieć. Czy ma Pan/i dzieci, planowany 1 dochód lub 2 dochody
jak będzie to wyglądało w przyszłości. Wtedy eksperci mogliby ocenić sytuację.

Chciałbym zauważyć:
Cena domu przed ponad rokiem i prawdopodobnie oferta jest jeszcze starsza, a umowa już od wielu
miesięcy więc na pewno są dodatkowe koszty, a ceny ciągle rosną!

Czy może są jakieś umowy Riesterverträge, z których można wypłacić środki i wcześniej (masz na to czas)
częściowo pokryć potrzebną kwotę? Musisz się jednak liczyć z wyższym obciążeniem podatkowym na emeryturze
ze względu na konto dofinansowania mieszkania. Ale to może być opcja ING 75T i Riester 20T, wtedy wkłada się więcej
własnego kapitału. (te 20t są tylko fikcyjne, bo nie znam dokładnej kwoty założmy)

Mimo trudności życzę sił i powodzenia.

Napisany przez bruno68
Cześć Martin79HN, w odniesieniu do jednego ze swoich stwierdzeń chciałbym coś zauważyć! Czy istnieją może umowy Riester, z których można wypłacić środki i za pomocą odpowiedniego zaplanowania (co masz czas zrobić) pokryć część potrzeb kapitałowych? Faktem jest, że pieniądze są twoje własnością, ale dysponowanie nimi, co nie jest częścią warunków Riester, jest niemożliwe. Ustawodawca dopuszcza tylko kilka warunków wypłaty kapitału. Możliwe jest wypłacenie 30% kapitału na początku emerytury, ale dotyczy to tylko ubezpieczeń i inwestycji finansowych! W przypadku oszczędności Riester-Bausparen jest to możliwe tylko wtedy, gdy umowa istnieje na początku emerytury i nie jest wymagane jej zabezpieczenie ani spłata. W tym temacie widać teraz, gdy klienci stosują swoją rzekomą wiedzę specjalistyczną w obszar, w którym ostatecznie zawsze tracą, ponieważ to tylko ich pieniądze i własność. Taka forma finansowania z udziałem trzech wierzycieli jest skazana na porażkę! Teraz potrzeba kolejnych 75 tys. euro(!)? Skąd i w jaki sposób je zapłacić? Bezpieczeństwo nie będzie problemem, ale dochody mogą być. Tanio, taniej, wszystko znika!; czy odpowiedź bezpłatna i uczciwa nie byłaby tańsza? bruno68

Napisany przez Acxiss
Hej wszystkim,

najpierw chciałbym przeprosić, że nie odpowiadałem tutaj. Po szczepieniu dostałem zapalenia mięśnia sercowego. Co do pytań:

W 2020 roku podpisaliśmy umowę na [url]Dom[/url] z gwarancją stałej ceny. Ponieważ producent ma obecnie problemy z dostawami, gwarancja została przedłużona na naszą korzyść. To już coś dobrego. Po pierwszym szoku związanym z ofertami na początku roku, ponownie przeanalizowaliśmy sprawę i zauważyliśmy, że wiele rzeczy z ofert jest już zawartych w umowie domu, ponieważ budujemy z piwnicą, to na przykład ława fundamentowa z odwodnieniem jest wliczona. Znaleźliśmy teraz firmę, która oferuje wykonanie samej ziemi za około 25 tysięcy.

Mam umowę Riester w Volkswohlbund z obecnym saldem 10 tysięcy.

Obecnie płacimy odsetki kredytowe w Sparda w wysokości 180 [url]euro[/url] miesięcznie. [url]kredyt[/url] w ING już spłaciliśmy i przenieśliśmy na [url]konto[/url] oszczędnościowe, gdzie aktualna miesięczna rata wynosi obecnie 255 [url]euro[/url].

Oszczędzamy obecnie prywatnie około 800 [url]euro[/url] miesięcznie, z czego 2/3 jest na koncie oszczędnościowym, a 1/3 inwestujemy w ETF, więc mamy jeszcze coś do wykorzystania. Dodatkowo, moja żona może wyprowadzić dodatkowo 350 [url]euro[/url] miesięcznie z wynajmowanego spadku.

Lokalizacja to 97453, Bawaria. Działka ma powierzchnię 605 metrów kwadratowych na stoku z klasą gruntu 3-6. [url]Dom[/url] planowany jest na 115 metrów kwadratowych z 2 miejscami parkingowymi w garażu. Koszty przyłączy zostały uwzględnione we wszystkim.

Ponieważ koszty związane z pracami ziemnymi są nadal nieco nieprzewidywalne, na pewno napiszę ponownie, jeśli będziemy potrzebowali pomocy lub ewentualnie dodatkowych funduszy, aby skorzystać z pomocy ekspertów.

Wielkie dzięki wszystkim z góry :-)

Napisany przez Marc2512
U was jeszcze u was, 1,5 roku później....? Mogłoby już być skończone...

Napisany przez Acxiss
Niestety, jeśli wszystko pójdzie dobrze i będziemy mogli się wprowadzić w listopadzie 2023 roku, spędziliśmy dokładnie 3 lata na......ale zostało nam również zagrożone, że jeśli dojdzie do braku gazu, opóźnienie mogłoby się jeszcze bardziej przedłużyć!

Napisany przez Alex [CryptoMod]
97453 to Frankon...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata