Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Kwoty wolne od podatku dla przedsiębiorców małych

Napisany przez Monumentos
Cześć ludzie, obecnie uczę się zawodu, ale chciałbym w przyszłości dodatkowo pracować jako mały przedsiębiorca. Dowiedziałem się, że zysk roczny poniżej 10 000 euro jest zwolniony z podatku. Czy dotyczy to także mojej pensji ucznia, czyli czy mogę zarabiać dodatkowo do pensji ucznia tylko tyle, aby osiągnąć granicę 10 000 euro? Czy limit 10 tys. euro dotyczy wyłącznie działalności gospodarczej? Będę wdzięczny za odpowiedzi. Pozdrawiam

Re: Kwoty wolne od podatku dla przedsiębiorców małych

Napisany przez 2tneub
W zasadzie zysk z działalności mniejszego przedsiębiorcy podlega opodatkowaniu, podobnie jak Twoje wynagrodzenie jako praktykant.
Jednakże do kwoty wolnej od podatku nie stosuje się podatku. A dla pełności informacji wynosi on około 10 tys. €.
Każdy euro powyżej tej kwoty jest podlega opodatkowaniu. Wydaje mi się, że zaczyna się to od około 15% i wzrasta aż do maksymalnej stawki podatkowej.

Jednak pomiędzy dochodem brutto a dochodem podlegającym opodatkowaniu masz jeszcze wiele potrąceń.
W przypadku dochodów z działalności gospodarczej (czyli Twojej firmy) koszty zostały już odjęte od przychodów. Dla pracowników dochód ze stosunku pracy jest pomniejszany o koszty uzyskania przychodu lub państwowe koszty uzyskania przychodów w wysokości 1000 €.
Twoje wynagrodzenie jako praktykanta zostanie więc pomniejszone o co najmniej 1000 €.
Po zsumowaniu dochodów otrzymuje się całkowitą kwotę dochodów. Z tej kwoty są dalej pomniejszane wydatki specjalne (np. ubezpieczenia) i ewentualne obciążenia nadzwyczajne. Dopiero wtedy otrzymuje się dochód podlegający opodatkowaniu. I dopiero wtedy ma zastosowanie kwota wolna od podatku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata