Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy można rozwiązać ubezpieczenie na życie związane z funduszem?

Napisany przez Habatat
Cześć! Stoje przed trudną decyzją i mam nadzieję, że możecie mi pomóc. Mam dwie ubezpieczenia na życie związane z funduszami: DWS Provesta, 150 € miesięcznie od około 4 lat, wartość udziałów 2.328 DWS Akkumula, 350 € miesięcznie od około 4 lat, wartość udziałów 6.934 Jak widać, poniósłem znaczące straty, jest mi też jasne, dlaczego koszty są pobierane na początku (pomijając bieżące koszty). Nie chcę też podejmować panikarskich decyzji sprzedaży, zależy mi na tym, żeby tymi pieniędzmi móc kupić moje (jeszcze nie zakupione, ale zaplanowane) mieszkanie. Problem w tym, że nie mam zaufania do tej formy oszczędzania, dlatego tym razem skorzystałem z usług niezależnego, samodzielnego doradcy finansowego. Jego zdaniem z takimi UFLV nie dostanę kredytu w banku. Zaleciłby mi przeprowadzenie klasycznej finansowania przez kredyt bez środków spłatowych. 30% płatności wstępnej plus koszty sąsiedzkie mogę najłatwiej odkładać poprzez coroczne zakupy obligacji państwowych. Nie jestem wysoko zarabiającym, więc oznacza to, że musiałbym zrezygnować z obecnych UFLV. Teraz pytanie brzmi: Czy to dobry krok? Generalnie wolałbym spokojnie spać niż ryzykować związane z moim mieszkaniem. Z drugiej strony strata pieniędzy oczywiście boli. doradca powiedział mi, że zanim zdecyduję się pozostać w UFLV, jeśli bardzo cenię wspomniane fundusze, powinienem zlikwidować UFLV i ponownie zainwestować środki w te fundusze, zalecając (zapytałem, czy istnieje sposób, aby przynajmniej odzyskać wpłacone środki) postawienie na akcje dużych korporacji (np. Microsoft, Daimler, itp.). Główne pytanie teraz brzmi: Czy zlikwidować UFLV i lepiej spłacać klasyczny kredyt czy pozostać w nim? Jestem w stanie pogodzić się z gorzkim żniwem, ale nie zniosę już drugiego błędnego wyboru. Mam nadzieję, że wszystko dobrze odwzorowałem, niestety nie jestem ekspertem finansowym. W każdym razie z góry dziękuję za wasze odpowiedzi!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata