Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy: Jakie biura informacyjne są sprawdzane?

Napisany przez BauFi86
Cześć!

Planuję finansowanie budowy. Samodzielnie już się trochę zorientowałem i zakładam, że ogólne dane powinny być u mnie w porządku:
Własny kapitał jest wystarczający, a miesięczny dochód jest stabilny.

Jednak pojawił się mały problem: Od kilku tygodni mam spory z firmą windykacyjną. Dostaję od nich listy z powodu błahej sprawy
i z zasadniczych powodów (roszczenie jest absurdalne i nie miałoby podstaw w sądzie) nie zamierzam tu płacić ani poddawać się tym groźbom.

Zagrożono mi m.in. zgłoszeniem mojego niespłaconego długu do firm ArvatoInfoscore i CRIFBuergel.
Odpowiedziałem na roszczenie wyczerpująco uzasadnionie, ale nigdy nie wiadomo, do czego oni mogą się posunąć.

Teraz moje pytanie: Jakie biura informacji gospodarczej zazwyczaj sprawdzają instytucje finansowe (w moim przypadku jest to bank)? Tylko w Biurze Informacji Gospodarczej (BIK) czy także w innych?
Czy istnieje współpraca między BIK a ArvatoInfoscore i CRIFBuergel, tak aby negatywna ocena w obu również pośrednio wpływała na negatywną ocenę w BIK?

Będę wdzięczny za pomocną odpowiedź.

Napisany przez NaTwoim13
Musisz się o coś martwić, jeśli nie jesteś samodzielny i nie masz jeszcze zgłoszenia do Schufa. Czy jesteś związany z Sparkasse?

Napisany przez BauFi86
noelmaxim pisze:
Da müssen sie sich, so nicht selbstständig und der Schufa noch nichts gemeldet, keine Sorgen machen.

Sind sie auf die Sparkasse festgelegt?

Tak, też tak sądzę. Trochę poczytałem o biurach informacji kredytowej w internecie i wydaje mi się, że głównie są one sprawdzane przy kredytach konsumenckich i zakupach na fakturę
(szczególnie że nie wiem, czy obecnie mam tam negatywny wynik skoringu, jak już wspomniałem, sprzeciwiłem się roszczeniu).

Tak, chyba zdecyduję się na współpracę z Sparkasse, ponieważ jest również jednocześnie pośrednikiem.

Po prostu nie chcę popełnić żadnego błędu i później doświadczyć nieprzyjemnej niespodzianki.

Napisany przez NaTwoim13
BauFi86 pisze:
Tak, najprawdopodobniej poprowadzę to przez Sparkasse, ponieważ jest także pośredniczką.

Po prostu nie chcę niczego zrobić źle i potem doświadczyć przykrego zaskoczenia.

Nie wiem, dlaczego miałoby to być konieczne lub jakimś korzyścią, które mógłby im przynieść, czy uważają, że w innym przypadku nie otrzymają zgody na zakup?

Napisany przez BauFi86
Obiekt jest moim absolutnym ulubieńcem i myślę, że sprzedawca będzie miał dobre wrażenie, jeśli ta sama bank, w której sprzedaje swój Dom, zajmie się również uregulowaniem płatności za zakup. W zasadzie wszystko potoczyło się naturalnie.

Napisany przez NaTwoim13
Och, nawet jeśli bank proponuje złe warunki finansowania? Nie potrafię zrozumieć takich postaw. Sprzedawcy kompletnie nie będzie się liczyć, skąd pochodzi pieniądze. Poza tym, bank i tak nie może ujawnić sprzedawcy żadnych informacji, przynajmniej żadnych innych niż inne banki.

Napisany przez hausbauwest
Weź najpierw ofertę od Sparkasse, zanim ktoś zacznie ją źle opisywać. Ogromną zaletą jest to, że wszystkie dokumenty dotyczące obiektu znajdują się w banku, a także agent nieruchomości jest dostępny na miejscu jako bezpośredni kontakt. Możesz zobaczyć tutaj różne wpisy, ile razy występują problemy z bankami internetowymi, jeśli chodzi o wartość zabezpieczenia hipotecznego itp. Ponadto zawsze oferowane są tam najlepsze warunki, a potem przedstawiana jest poprawiona wersja. Wtedy jest jednak już za późno, bo czas ucieka. W Sparkasse w maksymalnie 14 dniach masz podpisaną umowę, jeśli wszystko jest w porządku.

Napisany przez NaTwoim13
"

Po prostu poproś najpierw o ofertę od Sparkasse, zanim ktoś będzie ją przedstawiał w złym świetle.

Niesamowitą zaletą jest to, że wszystkie dokumenty dotyczące obiektu są przechowywane w banku, a agent nieruchomości jest również dostępny na miejscu jako bezpośredni kontakt. Możesz sprawdzić różne wpisy tutaj, ile razy występują problemy z bankami internetowymi, jeśli chodzi o wartość obciążenia itp.

Zawsze oferowane są tam świetne warunki i później dostępna jest zmodyfikowana wersja.

Ale wtedy jest już za późno, bo czas ucieka.

W Sparkasse możesz mieć podpisany umowę w maksymalnie 14 dni, jeśli wszystko będzie się zgadzać.

Oczywiście warto uzyskać ofertę od Sparkasse, nie można mieć lepszego punktu odniesienia do porównań i można założyć, że Sparkasse ma najlepszą ofertę, ponieważ zna nieruchomość, klienta i sprzedawcę.

Co do drugiej kwestii: nie znam sposobu tworzenia oferty, gdzie odsetki są później gorsze, w ciągu 10 lat nie było ani jednej osoby/Klienta/Szukającego pomocy, która by to zgłosiła! Dobrym pomysłem jest porównanie wszystkich raportów, takie sytuacje zdarzają się z pewnością, ale nie u rzetelnego i doświadczonego pośrednika finansowego!

Co do dokumentów, agent je posiada, są one dostępne w niecałą sekundę dla osoby, która zdobyła zaufanie także dzięki najlepszemu planowi i ofercie! Nawet nie w ciągu jednej sekundy, wystarczy nacisnąć przycisk i Twoje 14 dni mogą być o 10 dni za długie!!!

Hausbauwest, niestety nie wnosisz nic dalszego, ale też zupełnie niczego pomocnego ani wartościowego, co wręcz przeciwnie, zalecając Klientowi, by unikał porównań, z Twoimi argumentami, uważam to za nieodpowiedzialne, niecelowe i głupie.

Nie, żeby trzeba było to robić, to nie problem, ale wtedy musiałoby to być poparte innymi argumentami.

Napisany przez BenniG
noelmaxim pisze:
Znam projekt oferty, w którym odsetki nie są gorsze, nie było ani jednego użytkownika/konsumenta/szukającego pomocy, który by to zgłosił przez 10 lat!

Hm, a co powiesz na mój przypadek z ING?
W moim wniosku z września 2020 podałem oprocentowanie 0,67%, ale zostało ono zatwierdzone jako równe 1% - bez komentarza od banku.

Oczywiście niekoniecznie jest to Twoja wina, jeśli bank wycenił wartość zabezpieczenia tylko na 141.000 € zamiast 153.000 €, ale trzeba być ostrożnym z takimi słowami jak zawsze, nigdy, ani jeden lub wszyscy.

Również w listopadzie zeszłego roku Sparkasse pogorszyła kalkulowane warunki zatwierdzając oprocentowanie z 0,69% na 0,84% - ale przynajmniej poinformowała, że wartość zabezpieczenia nie została do końca osiągnięta.

Napisany przez NaTwoim13
BenniG, jeśli przyjrzeć się dokładnie, masz rację, aczkolwiek tylko dlatego, że nie opisałem, na jakiej ofercie mi zależy. Musimy porównywać jabłko do jabłka.

Jeśli klient udaje się bezpośrednio do banku, otrzymuje ofertę na podstawie swoich danych, jednak po ostatecznej weryfikacji (np. na podstawie ustalenia wartości zabezpieczenia kredytu) może ona odbiegać od pierwotnej oferty. Jeśli teraz dostarczę dokumenty, a bank na podstawie nich przedstawi zgodę z warunkami, to te warunki są równie wiarygodne, jak w przypadku własnego banku. Nie ma już możliwości kolejnej zmiany warunków zgodzonych - być może losowej zmiany.

Zgadzam się, że gdy się nigdy nie pisze, jest to mylące, ale to się względnie wyrównuje, gdy przyjmuje się ten sam status, dlatego dziękuję za twoją uwagę.

Muszę jednak zaznaczyć, że takie sytuacje, jak u ciebie, są bardzo rzadkie i klient (bo przecież zawsze także jestem klientem) nie akceptuje tego i zawsze uzasadnia, tak jak uzasadnia się to w banku, dlaczego warunki są zazwyczaj gorsze.

Aktualny przykład, również od obecnego użytkownika tutaj. Banki osiągającewentualnemu nabywcy nieruchomość do kupienia. Potencjalny nabywca prosi o obliczenie oferty finansowania przez bank, potrzeba finansowania wynosi 90% ceny sprzedaży, której cena została ustalona właśnie przez bank. Bank odrzuca wniosek, ponieważ ustalone obciążenie kredytu (odniesione do ceny sprzedaży) jest zbyt wysokie, oznacza to, że to, co matematycznie stanowi 90% proponowanej ceny sprzedaży, w ostatecznej weryfikacji wynosi 113%. Cóż, po takim problemie konsument znajduje drogę do forum.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata