Re: Potrzebna pomoc dotycząca prywatnej upadłości i zmiany z ALGII na rentę.
Napisany przez ADMCI4 -
- pt wrz 04, 2009 6:43 am
Cześć ...
Mamy tu poważny problem, a konkretnie moja dziewczyna. Dotychczas otrzymywała zasiłek ALGII, ale teraz przechodzi na emeryturę. Problem polega na tym, że Agencja Pracy wcześniej w tym miesiącu wstrzymała płatności, a ubezpieczenie emerytalne przekazuje pieniądze dopiero pod koniec miesiąca. W skrócie, w tym miesiącu nie dostanie żadnych pieniędzy, pomimo że musiałaby opłacić czynsz, prąd, inne rachunki i jedzenie. Jedyne rozwiązanie, które pozostaje, to wzięcie pożyczki, ale nie może tego zrobić, ponieważ jest w trakcie prywatnej upadłości, czyli nie może brać kredytów itp., a ponieważ Agencja Pracy już zakończyła świadczenia, prawdopodobnie nie mogą już nic zrobić, ponieważ nie ma już do nich prawa.
No i teraz stoimy i czekamy ... Trudno mi uwierzyć, że nie ma rozwiązania dla takich sytuacji, i jestem znów zirytowany na Agencję Pracy, ponieważ wcześniej o wszystkim wiedzieli – w liście od emerytury nie było napisane, że pieniądze będą przekazane dopiero pod koniec miesiąca, lecz tylko że będą przyznane od 1.9. Czy warto pójść z tym do SoVD, czy ktoś ma może jakieś pomysły, co można zrobić?