Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Czy opłaca się 2100 euro rocznie na Riester jako wydatki specjalne?

Napisany przez Martin79HN
Cześć wszystkim,

Oto sytuacja.

Dochód brutto: 40 000 € rocznie (nie pełny etat)
+ 5000 € rocznie Afa już odliczone z wynajmu:

Prawo do zasiłku Riester: 175 € (dzieci są uwzględnione w umowie żony)

Czy warto wpłacać 2100 € rocznie (bez odsetek, ponieważ to plan oszczędnościowy bankowy Riester)
aby skorzystać z kosztów specjalnych w wysokości 2100 €?

Temat korzyści podatkowych zamiast zasiłku Riester

Ja i moja żona składamy osobno zeznania podatkowe. (Klasa podatkowa 4)

Za około rok, mój dochód wzrośnie z powodu kolejnego
wynajmu u mnie. (dodatkowe 3000 € rocznie)

Mogę się przed emeryturą spłacić z oszczędności z
planu oszczędnościowego bankowego.

Jestem ciekaw Waszych opinii.

Napisany przez brainy
Oszczędzanie bez zysku wydaje mi się pozbawione sensu w kontekście edukacji. W takim przypadku lepszym rozwiązaniem jest plan oszczędzania w ETF-ach/funduszach.

Zalecam wpłatę kwoty 2.100 EUR pomniejszonej(!) o dodatkowe zasiłki.

Oszczędności podatkowe są dość przyjemne przy takim dochodzie, chyba że ma się zbyt dużo dzieci.

Napisany przez bruno68
Martin79HN, tak jak zostało opisane, Riester nie jest zbudowany! Dofinansowane jest w wysokości 4% z dochodu! Ponieważ nie przewidziano opodatkowania, zakładam, że chodzi o dochód opodatkowany! Według tego dofinansowanie wyniosłoby tylko 1 600 €! Pozostałe 500 € zostałyby jedynie zaksięgowane jako oprocentowanie! Czy to Riesterrente czy prywatna renta byłaby lepsza, należałoby porównać poprzez analizę całościową w okresie oszczędzania i emerytalnym! Ogólnie rzecz biorąc, Riester Rente w okresie emerytalnym byłaby gorsza niż prywatna renta! Ponieważ RR nie jest dziedziczalna nawet w fazie oszczędzania! Nie można jej również zastawić ani przenieść w żadnej z faz! Więc dla klienta, który nie ma dzieci i umiera, nie ma znaczenia, gdzie pozostanie jego majątek, Riester Rente może być korzystna! Ze względu na coroczne ulgi podatkowe! Z dziećmi i 43-letnim okresem oszczędzania oraz maksymalną kwotą 2 100 €, czyli 90 300 €/180 600 € z dodatkiem, bez ulgi podatkowej, w przypadku śmierci obojga rodziców, chce zabrać dzieciom! To zdanie chyba wszystko wyjaśnia albo mówi samo za siebie! Jeśli ktoś ma cię uczyć, musi określić konkretne cele! Na przykład musisz świadomie wyrazić zgodę na to, że w przypadku katastrofy (śmierć z powodu wypadku obojga rodziców) spadkobiercy zostaną wykluczeni i w razie wątpliwości nie otrzymasz nic z umowy. Tak więc, osobiście akceptujesz, wraz z żoną, utratę spadku w wysokości od 90 300 € do 180 600 €! Czy podpisalibyście to za 7 525 € dodatków? 43 lata pomnożone przez 175 €? Plus ulga podatkowa? W najlepszym przypadku stracilibyście tylko 45 150 € do 90 300 € bez oprocentowania! bruno68

Cześć Bruno68,

dzięki za informacje.
Moja żona płaci minimalną kwotę, aby otrzymać 900 euro na 3 dzieci, a jej dodatek to 175 euro.

W planie oszczędzania w ETF mam zamiar wpłacić 2100 euro pomniejszone o dodatek, aby spłacić kredyt domowy kilka lat przed emeryturą.

konto wspierające rośnie, więc będę musiał zapłacić podatek jednorazowo z 30% rabatem.

Dochód z wynajmu może być przekazany dzieciom do opodatkowania w przyszłości. To może mieć sens.

W ten sposób nie odziedziczysz mniej kapitału, czy źle to widzę?

Czy moja żona może przejąć moje Riester w razie mojej śmierci?

Napisany przez 2utopus
To po prostu gra liczba - zależy od tego, czy Twoje własne oczekiwania/przesłanki się spełnią, czy nie.W zasadzie oszczędzasz wtedy 2100€ (z dodatkami) na umowie i otrzymujesz część z tego z powrotem podczas rozliczenia podatkowego - ile dostaniesz z powrotem, możesz pewnie wypróbować za pomocą programu do rozliczeń podatkowych. (Ale jest to czasami rozliczane z dodatkiem).Płacisz zatem 2100€ - 175€ dodatków i oszczędzasz przy np. 25% stawce podatkowej 480€ (po odjęciu 175€ dodatków) podatków - więc dostajesz tu 2100€ na umowie i płacisz ~1620€ za to.Po 20 latach zaoszczędzisz więc 42.000€ i zapłacisz za to około 32.000€ - jeśli teraz opodatkujesz 42t€ na 70%, musisz opodatkować około 30t€ w jednej transzy - więc np. zamiast podatków za 20t€ zapłacisz podatki za 50t€ - a nieruchomość będzie wówczas zriestryzowana, a ty będziesz zobowiązany do własnego użytkowania przez 20 lat po przejściu na emeryturę - lub kupienia zamiennego obiektu w przypadku sprzedaży. (W przeciwnym razie korzyści muszą zostać zwrócone.) - Jeśli spłacisz wcześniej 1620€, oczywiście oszczędzisz na odsetkach za ten okres ... to nie jest proste obliczenie.

To ma sens tylko wtedy, gdy biorę dodatek
i zastanawiam się, na który produkt przełączyć,
aby osiągnąć wyższy zwrot niż w przypadku planu oszczędnościowego Riester.

Aktualnie nie chcę inwestować w żadne ETFy
ani akcje, dlatego jeszcze poczekam
1 lub 2 lata. Opłaty w wysokości 10 lub 15 € rocznie
mogą być przeze mnie pokryte. Oprocentowanie kapitału z powodu
obecnego wskaźnika zwrotu wynosi obecnie 0 procent.

Przy emeryturze zamierzam to przekształcić w rentę
i spłacić długi wcześniej.

Dziękuję Wam.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata