Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Problem z refundacją ACE Automobilclub

Napisany przez Tobi6806
Dobry wieczór,to się wydarzyło:Mój wujek był członkiem Automobilclubu ACE przez dziesięciolecia. Teraz zmarł tuż przed Bożym Narodzeniem. Jestem odpowiedzialny za całą organizację. Po śmierci wujka zadzwoniłem do ACE następnego dnia. Powiedziano mi, abym wysłał wszystko drogą mailową, z danymi umowy itp. Tak też zrobiłem od razu, dołączając wstępną kopię aktu zgonu. Dwa tygodnie później dostałem odpowiedź, że członkostwo zostało rozwiązane z dniem zgonu. Jednakże 5 stycznia pobrano pełną roczną składkę członkowską z konta mojego wujka. Ponownie zadzwoniłem, gdzie powiedziano mi, że dział księgowości nie zdążył zareagować, ponadto nie wiedzieli, na jakie konto zwrócić kwotę, ponieważ wielu zamyka konta. Poproszono mnie o wysłanie maila z danymi dotyczącymi zwrotu środków. Nic się jednak nie działo, dopóki nie ponagliłem ich ponownie do zwrotu pieniędzy do ostatniej piątku. W środku ostatniego tygodnia zadzwoniłem im telefonicznie, a tam usłyszałem tylko: Obsługa trwa długo. Zwrotu pieniędzy nadal nie ma, aż do dzisiaj. W takiej sytuacji jest to bardzo denerwujące, zwłaszcza gdy ma się wiele na głowie i chce się wszystko zakończyć. Co jeszcze mogę zrobić? Czy mogę żądać odsetek za zwłokę? Od którego dnia?

Napisany przez 2tneub
https://www.verbraucherbote.de/sepa-lastschrift-zurueckgehen-lassen-das-gilt-es-zu-beachten-6245
Gdy nie otrzymasz żadnej odpowiedzi, po prostu prześlij z powrotem obciążenie SEPA w banku. Masz wystarczająco dużo czasu na zwrócenie środków.
Niemniej jednak czas ucieka. Termin na cofnięcie wynosi 8 tygodni, chyba że już w grudniu odwołałeś zgodę na pobieranie środków, wtedy termin jest znacznie dłuższy.
Nie mogę powiedzieć, czy sam potwierdzenie anulowania wystarczy do odwołania zgody na obciążenie.

Napisany przez Tobi6806
Problem polega na tym, że bank jest dość daleko, a wartość jego odwiedzenia jest niewielka.

Napisany przez 2tneub
Kto jeszcze osobiście chodzi do banku?
Czy masz dostęp do bankowości internetowej? Tam przynajmniej ja mam możliwość zainicjowania zwrotu polecenia zapłaty.
W przeciwnym razie, warto wziąć telefon do ręki i zapytać, jak można to zrobić bez dużego nakładu pracy.

Zamiast skupiać się na problemie, skoncentruj się na znalezieniu rozwiązania.

Napisany przez Tobi6806
Problem polega na tym, że to nie jest moje konto, a mój zmarły wujek i właściciel konta nie miał żadnych usług bankowości internetowej.

Napisany przez 2tneub
Piszę, że powinieneś działać zorientowany na rozwiązania i zaczynasz swoje zdanie od Problem. Czy zadzwoniłeś już i zapytałeś o możliwości rozwiązania? Czas ucieka. Minęły 8 tygodni, datę 02.03.2021!!! Jaka to jest bank? Jeśli to na przykład Sparkasse, twoja lokalna Sparkasse może również zweryfikować twoje uprawnienia (dowód tożsamości/świadectwo zgonu).

Napisany przez StGe1973
Jeśli to nie jest Twoje konto, chodzi najpierw o uprawnienia dostępu. Czy Twój wuj miał pełnomocnictwo do konta dla Ciebie lub innej osoby? Właściwie każdy powinien mieć, ponieważ w przypadku zgonu zawsze pojawia się to dokładnie to problem. Pojawiają się koszty do zapłacenia, ale do momentu ustalenia dziedziczenia z całym biurokratycznym zamieszaniem nikt nie może mieć dostępu do konta.Jeśli tego nie ma, chodzi o dziedziczenie. Kto jest spadkobiercą? Jeśli dziedzictwo nie zostało odrzucone (np. z powodu długów Twojego wuja), ta osoba powinna mieć akt dziedziczenia.Wówczas, jak mówi tneub, ta osoba powinna porozmawiać z bankiem. Akt dziedziczenia i dowód tożsamości można najprawdopodobniej przesłać również faksem lub jako skan drogą mailową... Wtedy ta osoba ma pełny dostęp do konta i może łatwo zlecić obciążenie zwrotne.Ale ważne jest, aby to zrobiła tylko osoba, która ma pełnomocnictwo do konta lub dostęp do konta za pomocą aktu dziedziczenia. W przeciwnym razie bank nie będzie w stanie nic zrobić lub wskaże, że tylko uprawniona osoba może mieć dostęp do konta.

Napisany przez Tobi6806
W zasadzie nie chcę mieć dużo do czynienia z bankiem w sprawie odzyskiwania kwoty, chcę jedynie sporządzić (list, może też e-mail?) i zgłosić roszczenie z odsetkami za zwłokę.
Pytanie brzmi tylko, jakie terminy trzeba przestrzegać i od kiedy obowiązują odsetki za zwłokę. Już od dnia, w którym błędnie pobrano całą opłatę roczną?
I jak wysokie można ustalić odsetki?

Napisany przez 2tneub
Idź do adwokata, zasięgnij porady za 200€, jeśli nie chcesz prostego rozwiązania!

Napisany przez 2utopus
Aby móc zarobić odsetki za zwłokę (na przykład 5% powyżej odniesienia do XYZ), najpierw trzeba poinstruować kontrahenta z odpowiednim wyprzedzeniem, aby zwrócił kwotę - na przykład 14 dni - jeśli nie zrobi tego wtedy, można wysłać mu wezwania do zapłaty/komornika... ale zazwyczaj wiąże się to z pewnym nakładem pracy. (Dlaczego wcześniej nie zajęto się tym i dawno nie zamknięto konta - to w mojej ocenie byłoby prostym rozwiązaniem.)

Napisany przez 2tneub
Ponieważ również niedawno mieliśmy śmierć w rodzinie, mogę potwierdzić, że nie jest łatwo zamknąć konto na razie. W przypadku wielu spadkobierców sensowne jest najpierw uregulowanie wszystkich należności z masy spadkowej. Na przykład możemy wypowiedzieć umowę wynajmu mieszkania z trzymiesięcznym terminem wypowiedzenia. Teraz nawet terminy pogrzebów trwają dłużej niż zwykle. W związku z tym mogę zrozumieć tę sytuację. Jednak nie rozumiem dlaczego teraz należy uporczywie ścigać pieniądze poprzez pisma, groźby prawne, komornika itp., zamiast po prostu zadzwonić do banku i od razu uzyskać dostęp do pieniędzy. Wątpię, żeby dla 1,50€ odsetek za zwłokę było tak ważne, zwłaszcza jeśli trzeba wydać na to więcej na znaczki.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata