Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: BHW Dispo Maxx DN2 Oprocentowanie premiowe

Napisany przez f_user
Witam drodzy eksperci finansowi,

przeczytałem tutaj i chciałem upewnić się, że dobrze wszystko zrozumiałem.

Mam stary plan oszczędnościowy DISPO MAXX DN2 Bausparer z 2005 roku o oprocentowaniu 1,5%, w którym nie przyjąłem jeszcze alokacji, chcę zrezygnować z pożyczki i chciałbym skorzystać z oprocentowania bonusowego w wysokości 3,5%.

Z różnych wpisów tutaj zrozumiałem, że BHW może wypowiedzieć umowę tylko w dwóch przypadkach:
po 10 latach od alokacji albo przy 100% oszczędności.

Dlatego podzieliłem kwotę, którą można jeszcze wpłacić w wysokości 20 400 EUR (różnica do 90 tys. EUR) przez czas, jaki pozostaje do 10 lat po alokacji, i doszedłem do kwoty około 400 EUR miesięcznej wpłaty, którą mogę regularnie dokonywać co miesiąc.

Wtedy 100% BSS zostałoby osiągnięte dokładnie po 10 latach od alokacji. To jest zresztą kwota, którą wpłacam co miesiąc od lat.

Teraz pytanie: Czy dobrze zrozumiałem, że tuż przed 30.05.2025 r. muszę przyjąć alokację i jednocześnie zrezygnować z wypłaty pożyczki?

Wtedy mógłbym wpłacić maksymalną kwotę i otrzymałbym zwrotnie 3,5% od maksymalnej kwoty oraz zwrot opłaty za założenie.

Czy tak pasuje?

Bardzo dziękuję za wasze odpowiedzi.

Umowa oszczędnościowa BHW Dispo MAXX DN2
Data rozpoczęcia umowy: 14.01.2005
Tarif: DN2
Stopa procentowa: 1,500%
Suma umowy: 90 000,00 €
Aktualny stan konta: 69 587,88 €
Wysokość składki wg taryfy: 400,00 €
Pożądana składka spłaty: 810,00 €
Liczba wyceny: 402,26
Zaalokowane dnia: 01.06.2015
Saldo: 1 991 626

Napisany przez f_user
Cześć drodzy eksperci finansowi,

Czy ktoś tutaj może powiedzieć mi, czy moja ocena jest poprawna?

Dziękuję za wasze odpowiedzi.

Napisany przez bruno68
Cześć f_user,

w zasadzie masz rację! Ale, ale Bausparkasse może odrzucić wniosek dotyczący kwoty oszczędnościowej, i na pewno to zrobi!

W rezultacie nie będą oni mogli osiągnąć pełnej kwoty! Ponadto bonusy i dopłaty zostaną dodane!

Powinni teraz bardziej martwić się o nowy BSV, aby zabetonować odsetki odsetki na kolejne 15 do 17 lat!

Pozdrowienia, Bruno68

Napisany przez C. Andreas
Cześć,

tak, dobrze się zorientowałeś. Najlepiej już na początku 2025 roku odesłać oświadczenie o rezygnacji z przydziału do BHW wraz z odstąpieniem od kredytu. Dopóki wpłacasz corocznie ustalony składki, zignorowałbym listy od BHW.

Napisany przez 2tneub
bruno68 pisze:
Powinna teraz bardziej martwić się o nowy BSV, aby zakotwiczyć odsetki przez następne 15 do 17 lat!

0,1% oprocentowanie od salda z prowizją 1% przy zakupie? Świetna rekomendacja! Strata gwarantowana!

Napisany przez f_user
Cześć wszystkim,

dzięki za wasze odpowiedzi. Teraz umówię się na spotkanie doradcze z BHW, żeby poznać ich opinię na ten temat.

Potem was poinformuję.

Pozdrawiam

Napisany przez bruno68
Ja, ja tneub,

Die 0,1% Guthabenszins bei 1% Abschlussgebühr? Tolle Empfehlung! Verlust Garantiert!

Ich habe geschrieben das man die Zinsen

damit man die Folgezinsen für die nächsten 15 bis 17 Jahre zementiert!

Damit waren nicht die Guthabenzinsen gemeint, sondern die Sollzinsen! Denn wenn sie sich mal die die Zinsen von Dr. Klein & Co. anschauen

So bieten diese aktuell für 15 Jahre und bis 100 % Beleihung, auch nur noch für 1,50 % Soll, 1,52 eff. p.a. Zins an. Und für ein Forward Darlehn kommt noch der Zinszuschlag hinzu!

So würde ein Forward Darlehn 100 %, 15 Jahre heute zum 31.01.2026 schon 1,90 % Soll, 1,92 % eff p. a. kosten, was ja keine 5 Jahre mehr sind.

Bei Bausparen weiss Ich aber schon heute was ich an Zinsen in 10, 15 Jahren bezahlen soll! und ich habe die Wahlfreiheit zu entscheiden ob 2031, 2036 die Zuteilung annehme, oder alternativ ein neues Darlehn aufnehme! Dann entscheiden die Konditionen über den möglichen weiteren Weg!

Oder ob ich den BSV innerhalb der Familie übertrage! Eine Teilung und Übertrag ist genauso möglich! Oder eine Abtretung zur Sicherung von billigeren Darlehnszinsen.

Für was Bausparen gegenwärtig nicht geeignet ist, das dies eine Renditeanlage ist! Wenn allerdings wieder 3 % Guthaben gezahlt wird, dann dürften Darlehnzinsen von von 5 bis 7 % p.a. fällig sein!
Und dann Bausparverträge mit eff. 1,99 % p.a für 17 Jahre in der Familie zu haben, erspart die Insolvenz der Familie!

bruno68

Napisany przez 2tneub
@bruno

Musisz już czytać, co pisze OP. Chce zrezygnować z kredytu budowlanego.

Nie pisze, że ma kredyt lub go potrzebuje. Skąd pomysł, żeby rozważać forward?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata