Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Pytanie początkującego: Robo-doradca czy Portfel ETF typu zrób to sam

Napisany przez Thommy
Cześć, mam do Was pytanie o podstawowym charakterze: chcę zainwestować 15 000 €. Mam jednak bardzo niewielką wiedzę na temat giełd i inwestycji. Przeszukałem internet i zidentyfikowałem dwie możliwości inwestowania, które mnie interesują. Po pierwsze, korzystając z Robo-Advisora, a po drugie, tworząc własne portfolio ETF-ów.

Teraz moje pytanie: Kto ma doświadczenie z Robo-Advisorem i chciałby się nim podzielić? A po drugie: Jak stworzyć dobre portfolio ETF-ów? Przeczytałem już wiele na ten temat, ale z taką ilością ETF-ów obawiam się, że mogę wybrać złe ETF-y.

Nie ukrywam, że koncepcja Robo-Advisora wydaje mi się atrakcyjna ze względu na brak konieczności osobistej ingerencji....

Z chęcią przyjmę wszelkie porady i wskazówki :-)

Napisany przez 2titan1981
Przy kwocie 15 000€ zazwyczaj opłacalna jest strategia 1 ETF w MSCI ACWI IMI, FTSE All World, MSCI ACWI, FTSE Dev World lub MSCI World. Po prostu wybierz konto maklerskie, które oferuje jeden z powyższych funduszy po niskiej cenie. Koszty prowadzenia konta poniżej 45€/rok i koszty zakupu poniżej 0,5% od wysokości wpłaty raty oszczędnościowej. Na razie nie zalecam inwestowania w wiele funduszy, dopóki nie zapoznasz się z tematem....

Poza tym, jeśli wykorzystany nie został limit wolny od podatku, należy wybrać go z dywidendujących funduszy spośród wymienionych powyżej.

Właściwie nie potrzeba tu nic więcej..... Trzeba się zająć tym ponownie dopiero, gdy wykorzysta się trwale limit zwolnienia podatkowego w wysokości 801/1602 €..... Dlaczego więc płacić więcej, robo-doradca generuje tylko koszty.....

Napisany przez Thommy
Cześć,

dzięki za wskazówki. Dzięki nim mogę już zacząć. Zdaje się, że niektóre robo-doradcy wydają się być tańsi od opłat za depozyt w wysokości 45 € i prowizji w wysokości 0,5% od kwoty oszczędzanej, o których wspomniałeś. Czy coś źle zrozumiałem z Twojego opisu?

Napisany przez 2utopus
Oczywiście możesz także wybrać depozyt, który nie generuje żadnych opłat i nie pobiera prowizji od jednorazowych wpłat lub regularnego oszczędzania.

Przy koszcie 1,18% rocznie i kwocie 15 000 €, robo-doradca (na początku bez wzrostu) generuje opłaty w wysokości 177 € w pierwszym roku... co w ciągu na przykład 30 lat daje kwotę przekraczającą 5000€ - w przypadku zysku na poziomie 5% rocznie i dodatkowego programu oszczędzania, oczywiście odpowiednio więcej...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata