Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie domu.

Napisany przez Yubb
Cześć wszystkim.
Zdecydowaliśmy się z dziewczyną na odkupienie domu od rodziców. Mam teraz dwie oferty.

Nasz budżet to 260 tys. euro

Pierwsza oferta to BHW/Postbank, gdzie przez pierwsze 10 lat płaciłbym około 650 euro miesięcznie. Związane jest to z 10-letnim okresem wiążącym.

Druga oferta pochodzi od mojego banku, Sparkasse.
Tam 100 tys. euro miałoby finansowanie z KfW na 10 lat. Dodatkowo 185 tys. euro, aby osiągnąć 285 tys. euro.

Dlatego 285 tys. euro, ponieważ 16 tys. euro zostanie wpłacone bezpośrednio na konto oszczędnościowe, aby wcześniej osiągnąć określoną kwotę, a także mam kredyt pozostały w wysokości 4000 euro, który zostanie również włączony.

Po 15 latach chcemy spłacić Bausparvertrag w wysokości 185 tys. euro, a rata miałaby wzrosnąć tylko o 150-160 euro. Oznacza to wzrost ratalnej kwoty z 896 euro do około 1050 euro przez kolejne 15 lat, po których całość zostałaby spłacona.

Szczerze mówiąc, to wszystko jest dla mnie zbyt skomplikowane. Nie chodzi o pieniądze, ale o to, że każde spotkanie z doradcą czy rozmowa telefoniczna przynosi nowe słowa i liczby, których nie rozumiem. Mam nadzieję, że ktoś może mi pomóc to wszystko lepiej przefiltrować i zrozumieć.

Z góry dziękuję bardzo. ????

Napisany przez KingRollo
Jeśli wszystko to dla Ciebie brzmi jak chińszczyzna, najlepiej skontaktuj się z niezależnym pośrednikiem. Twojemu bankowi zależy tylko na sprzedaży, chętnie oferując produkty związane z oszczędzaniem budowlanym, gdzie musisz płacić opłaty za zamknięcie umowy.

Moim zdaniem oszczędzanie budowlane obecnie niewiele daje, jeśli można spłacić Dom długoterminowym oprocentowaniem i zwykłym kredytem ratalnym.

Poproś o kilka ofert od niezależnego pośrednika. Ponadto podane przez Ciebie dane są zdecydowanie niewystarczające. Wasz wiek, rodzaj zatrudnienia, miesięczne dochody, zobowiązania (finansowany toster i to, co ludzie obecnie wszystko finansują), wartość domu itp. to istotne informacje, które brakują.

I nie bez znaczenia: sprawdźcie swoje darmowe informacje w bazie dłużników. Czasami mogą się tam pojawić nieznane wpisy lub stare zobowiązania, które powinny być Ci znane. Zresztą zawsze warto to sprawdzić.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Yubb,

Bausparvertrag powinien być natychmiast wykorzystany jako kapitał własny, aby zmniejszyć zapotrzebowanie na finansowanie, co pozwoli obniżyć wskaźnik obciążenia hipotecznego do możliwie najniższego poziomu i tym samym uzyskać najlepsze warunki.

Aby móc ocenić oferty, potrzebujemy następujących informacji:

1) Cena zakupu
2) Koszty nabycia
3) Koszty modernizacji, w tym wkład własny

A) Kapitał własny
B) Udział wkładu własnego

Koszty ogółem minus kapitał własny

Zapotrzebowanie na finansowanie podzielone przez sumę z 1) i 3) (czyli bez kosztów nabycia) daje wskaźnik obciążenia hipotecznego, na podstawie którego ustalone zostaną warunki kredytu. Jeśli chodzi o zaoferowanie warunków rynkowych lub nawet niewielkiego planu w świetle najlepszej oferty, konieczne jest dodatkowo podanie informacji o mieście, w którym ma nastąpić zakup, oraz podanie kodu pocztowego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata