Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Zaświadczenie podatkowe - Załącznik KAP

Napisany przez Dante
W moim zaświadczeniu podatkowym od brokera mam następującą pozycję:

Suma niezaliczonych jeszcze obcych podatków odliczanych
Wiersz 41 załącznika KAP 10,66

Chcielibyśmy zauważyć, że w przypadku ujemnego zapisu jesteś zobowiązany do zgłoszenia wynikających z niego dochodów w swoim zeznaniu podatkowym – Wiersz 19
załącznika KAP - zgodnie z § 32d ust. 3 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.

Co dokładnie oznacza ten wpis? Na co ten kwota nie została jeszcze zaliczona i co mam zrobić z tą informacją?

Napisany przez Cici
Zagraniczny podatek od źródeł, na przykład podatek od dywidend wypłacanych przez zagraniczne akcje. Te odprowadzone podatki mogą być odliczone od zysków z krajowych dochodów kapitałowych. Aby ta rekompensata działała, najpierw muszą być zyski. W zależności od struktury portfela, pod koniec roku możesz mieć niewykorzystane zagraniczne podatki od źródeł, które nie mogły zostać odliczone.

Jeżeli te kwoty są ujemne, oznaczałoby to, że bank już odliczył więcej podatków od źródeł, niż przysługiwały Ci w tym roku. Nie jest mi jasne, jak taka sytuacja w ogóle mogła zaistnieć, ale w takim przypadku miałbyś niewłaściwą korzyść podatkową. W związku z tym musiałbyś zgłosić zbyt mało zapłacone podatki w zeznaniu podatkowym, aby urząd skarbowy mógł ustalić prawidłową wysokość podatku.

Czy na Twoim koncie w tej linii w ogóle występuje ujemna kwota?

Napisany przez Dante
Kwota, która jest podana, to 10,66€. W ubiegłym roku otrzymałem dywidendy od Gazpromu i Apple. Obydwa są opodatkowane w źródle w USA.

Czy oznacza to, że te 10,66€ to zatrzymany podatek, który mogę odzyskać w zeznaniu podatkowym, ponieważ nie przekroczyłem jeszcze kwoty 801€ w ramach ulgi na oszczędności?

Napisany przez bruno68
W tym widzi się rzeczywistość.

To, co opisał Dante, jest właśnie rzeczywistością.

Zapłacone podatki zostały naliczone za granicą i zgodnie z umowami o unikaniu podwójnego opodatkowania płatne zagraniczne podatki są rozliczane z podatkami krajowymi!

Więc jeśli ktoś w Niemczech otrzyma więcej niż 801 € dywidendy i w ten sposób podlega opodatkowaniu, może on skorzystać z odliczenia obcej daniny!

Na przykład, jeśli w 2020 roku otrzymano 1000 € dywidend, to kwota wolna od podatku w wysokości 801 € zostanie odliczona, co oznacza, że 199 € podlega opodatkowaniu, z czego 25% to 49,75 € podatek źródłowy należny, z czego zapłacono 10,66 €, co daje łączny podatek w wysokości 39,09 € dla niemieckiego fiskusa.

Zatem obce podatki zapłacone nie będą miały skutków podatkowych w przypadku wypadnięcia spod kwoty wolnej od podatku!
W końcu rentowność ulega zmianie, zarówno ze względu na obce opodatkowanie źródeł, krajowe opodatkowanie źródeł, jak i na ryzyko walutowe, pod tymi względami może powstać opodatkowanie substancyjne.

Co w praktyce mogłoby prowadzić do utraty majątku dla poszczególnego inwestora! Pomimo zysków firmy.

bruno68

Napisany przez Dante
To oznacza, że informacje o zagranicznych podatkach niezaliczonych do obliczenia podatku przychodowego są istotne tylko wtedy, gdy przekroczyłbym kwotę ulgi na oszczędnościowca? Na przykład, gdy skorzystałem z ulgi oszczędnościowej i miałem dodatkowo 1000€ dywidend. Opodatkowane za granicą stawką 15% to 150€. Dodatkowo opodatkowane w Niemczech stawką 26,375%, daje to 263,75€. Ponieważ jest to podwójne opodatkowanie, można odzyskać część podatku przy składaniu zeznania podatkowego. Czy dobrze to zrozumiałem? Jeśli tak, to zagraniczne podatki nie wliczają się w ulgę na oszczędnościowca, więc mimo że kwota nie przekroczyła 801€, zapłaciłem podatki od dywidend, których nie odzyskam?

Napisany przez Cici
Dante pisze:
Ponieważ jest to podwójne opodatkowanie, możesz teraz w zeznaniu podatkowym odzyskać część. Czy dobrze to zrozumiałem?

Tak. Udział, który możesz odzyskać, zależy od kraju źródłowego, ale zazwyczaj wynosi 15%.

Jeśli tak, to oznacza, że zagraniczne podatki nie podlegają kwocie wolnej od podatku i mimo że byłeś poniżej 801€, musiałeś zapłacić podatek od dywidend, których nie odzyskasz?

Tak to rozumiem. Podatek źródłowy może być zrekompensowany tylko przy zyskach, aby zmniejszyć obciążenie podatkowe. Jeśli jednak nie było żadnych zysków, nie ma nic do zrekompensowania. W przypadku większych kwot opłaciłoby się sprzedać część akcji z zyskiem, aby przekroczyć kwotę wolną od podatku. W przypadku 10 euro nie opłaca się tego z powodu opłat.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata