Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Rezerwy - Przedsiębiorstwo

Napisany przez Schwatten
Witajcie,

mam pytanie dotyczące rezerw w firmie
Za niedługo kończymy rok obrotowy, więc nadszedł czas na tworzenie rezerw (koszty transportu).

Teraz mam pytanie, czy należy ponownie tworzyć rezerwy dla zaległych należności z wcześniejszego okresu (powiedzmy 3 lata), nawet jeśli zostały już utworzone w rezerwach na zakończenie poprzedniego roku obrotowego.

Skłaniam się ku odpowiedzi „Tak”, ponieważ jest to nadal zaległa należność i należy ją przyporządkować do kapitału obcego.

Koleżanka z pracy powiedziała, że starsze „otwarte” pozycje nie muszą być ponownie uwzględniane w rezerwach, jeśli były one już raz zawarte w rezerwach.

Czy ktoś mógłby podać mi link do tego tematu?

Dziękuję.

Pozdrawiam, Schwatten

Napisany przez StGe1973
Nie mogę podać Ci linku, a 100% informacji uzyskasz tylko u doradcy podatkowego...

Jednakże nie rozumiem twojego pytania pod względem treści ani dlaczego chcesz utworzyć kolejne ustawienie rezerw. Załóżmy, że masz tam 10 000 wierzytelności, z których zakładasz, że 5000 euro nie będzie możliwe do odzyskania. Więc w poprzednim roku podatkowym utworzyłeś rezerwę w wysokości 5000 euro. Gdy wyjaśni się kwestia związana z wierzytelnościami (czy one rzeczywiście ulegną utracie, czy nie), musisz je odliczyć od rezerwy. Wierzytelności zwiększyły twoje zyski, a rezerwa została odpowiednio zmniejszona, w związku z czym zakładasz, że z 5000 euro zysku podlegającego opodatkowaniu pochodzą z tych wierzytelności. Jeśli tak się stanie, wszystko się bilansuje pod względem podatkowym. Innymi słowy, na przykład w 2019 roku podatkuje się dodatkowo 10 000 euro zysku, a w 2020 roku dzięki rezerwie podatkowej 5000 euro mniej podlegającego opodatkowaniu, a tym samym opodatkowujesz łącznie 5000 euro (twoje założenie co do tego, ile z wierzytelności można wyciągnąć).

Nowe ustawienie rezerw byłoby moim zdaniem możliwe tylko wtedy, gdy twoja ocena sytuacji by się zmieniła, na przykład teraz zakładasz, że kwota utraty wynosi 7500 euro. W takim przypadku musiałbyś utworzyć nową rezerwę w wysokości 2500 euro, co daje łącznie 7500 euro.

Co także ogólnie nie rozumiem, to że macie tak stare wierzytelności. W ciągu 3 lat powinno być możliwe ustalenie, czy wierzytelność zostanie spełniona czy nie. W ciągu 3 lat musicie przecież próbować odzyskać wierzytelności za pomocą postępowań upominawczych lub ostatecznie przez sąd, prawda? Wtedy sytuacja ze dłużnikiem jest szybko wyjaśniona, albo wierzytelności są możliwe do odzyskania, albo nie...

Napisany przez Schwatten
Przy rezerwach nie chodzi o nasze roszczenia, ale o zobowiązania. W końcu zwiększają one nasz dług i zmniejszają nasz zysk podatkowy.

Jesteśmy globalną firmą, więc pewne sprawy pozostają otwarte na dłużej, ale to nie ma znaczenia.

Przykład: Firma ABC dostarcza nam towary do sklepu A zgodnie z zamówieniem na kwotę 5000 euro w dniu 12.12.2019.

Teraz, na dzień 30.04.2020, utworzyliśmy rezerwę na kwotę 5000 euro (na zakończenie roku obrotowego). Teraz, rok później, firma ABC nadal nie wystawiła faktury za transport (z jakiegoś powodu), więc te 5000 euro muszą zostać ponownie zarezerwowane, prawda?

Mam nadzieję, że teraz jest to bardziej zrozumiałe.

Napisany przez 2tneub
Czy rozwiązaliście rezerwę? Jeśli nie, to nadal znajduje się na koncie rezerwowym. Jeśli tak, dlaczego ją rozwiązaliście?

Napisany przez StGe1973
Nie ma rzeczywiście znaczenia, czy chodzi o (nieściągalne) roszczenia z twojej strony czy zobowiązania. W każdym przypadku czeka cię nakład pracy, na który musisz utworzyć rezerwę. Mówiłeś o roszczeniach, a roszczenia oznaczają właściwie roszczenia wobec innych firm.

Mimo to nie rozumiem twojego podstawowego problemu:
Utworzenie rezerw z mojej wiedzy wynika właściwie z dwóch powodów. Z jednej strony istnieją regulacje prawne, na przykład w przypadku rezerw inwestycyjnych (tak mi się wydaje), 2 lata. Oznacza to, że inwestycja będzie wykonana w ciągu 2 lat (a następnie rezerwa będzie rozwiązana) lub że rezerwa musi zostać rozwiązana bez dokonania inwestycji. Lub gdy przyczyna rezerwy odchodzi, czyli w twoim przypadku klient przedstawia (transportową) fakturę.

Ponieważ dostawca jeszcze jej nie wystawił, rezerwa musi nadal istnieć na koncie rezerwy w księgowości. Dlatego pytanie o to, dlaczego utworzyć nową rezerwę?

Jak już wspomniałem, jedynym powodem, dla którego byłoby to możliwe, to:

Jeśli na przykład nie uzgodniliście stałej ceny i teraz dostawca informuje was, że rachunek będzie wyższy. Wówczas oczywiście możesz utworzyć nową rezerwę na różnicę kwot.

Jedyną inną możliwością (myślę, że to sugeruje tneub):

Jeśli rezerwa została utworzona 30.04.2020 i z jakiegoś powodu została rozwiązana na 31.12.2020, to oczywiście 01.01.2021 należałoby utworzyć nową rezerwę. Jeśli tak się stało, to po prostu popełniono błąd. Podstawa dla rezerwy nadal istnieje (dostawca nie wystawił jeszcze faktury), więc rezerwa na 31.12.2020 nie powinna zostać rozwiązana.

Napisany przez 2tneub
StGe1973 pisze:
W zasadzie nie ma znaczenia, czy chodzi o (nieściągalne) roszczenia z twojej strony, czy chodzi o zobowiązania. W obu przypadkach nakłada się na ciebie pewne koszty, dla których tworzysz rezerwę. Wspomniałeś o roszczeniach, a roszczenia oznaczają zazwyczaj roszczenia wobec innych przedsiębiorstw.

W przypadku nieściągalnego roszczenia nie tworzy się rezerwy (indywidualnej) strony aktywów, lecz wartość jest wartościowana.

Co do przypadku
Ogólnie rzecz biorąc, na początku należało rozważyć, czy chodzi o rezerwę, czy o zobowiązanie. Rezerwy są tworzone na przykład dla nieokreślonych zobowiązań. Jeśli kwota jest jednoznacznie ustalona (na przykład w umowie stałej), nie jest już nieokreślona co do wartości, można by również zaksięgować zobowiązanie.
Wygląda na to, że tutaj zaksięgowano rezerwę. Oznacza to, że koszt został uwzględniony w danym roku w zamknięciu roku, w którym świadczenie zostało wykonane.
Zazwyczaj rozwiązuje się to dodatnio do zwiększenia zysku dopiero wtedy, gdy sprawa zostanie zakończona. Najpóźniej przy sporządzaniu sprawozdania finansowego, w którym sprawa została zakończona. Zakończenie może dotyczyć na przykład wystawienia faktury lub przedawnienia. Jeśli faktura zostanie zaksięgowana w roku 2, koszt z faktury zostanie zneutralizowany poprzez rozwiązanie rezerwy. Być może w roku 2 pozostaną mniejsze różnice.
Jeśli w roku 2 faktura nadal nie zostanie wystawiona, rezerwa na rok 3 pozostanie nierozwiązana.

Jeśli rezerwa została teraz błędnie rozwiązana, na przykład przez to, że konto rezerwy zostało całkowicie rozwiązane, to jest to po prostu błąd i koniecznie trzeba to skorygować z powrotem. Ponowne zaksięgowanie jest właściwe, w przeciwnym razie saldo rezerwy będzie błędne.
W rejestrze rezerw informacja o rezerwie na początek roku obrotowego i to, ile z niej zostało wykorzystane i ile zostało rozwiązane w ciągu roku.
W przypadku tej rezerwy po jej rozwiązaniu i wykorzystaniu każdorazowo powinno być 0, więc na koniec roku obrotowego pozostanie ta sama kwota co na początku roku obrotowego.
Należy pamiętać, że przy wieloletnich rezerwach może być stosowane oprocentowanie.

Odpowiedzi dotyczą niemieckiego Kodeksu Handlowego. Bilansowanie według MSSF lub USGAAP może prowadzić do odmiennego traktowania, ale nie znam się na tym.

Napisany przez Schwatten
tneub pisze:
Czy rozwiązaliście rezerwę?
Jeśli nie, to nadal znajduje się na koncie rezerwowym.
Jeśli tak, dlaczego ją rozwiązaliście?

Dziękuję, popełniłem błąd myślowy. Wnioski są poprawne, jednak utworzono rezerwy, ponieważ nie było ustalonej ceny i była ona uzależniona od rzeczywistej ilości oraz rozmiaru jednostek.

Oczywiście, rezerwa nie została jeszcze rozwiązana, ponieważ płatność nie została jeszcze dokonana.

Ale właściwie udzieliłeś mi odpowiedzi, że ta rezerwa zostanie przeniesiona na następny rok, ale kwota powinna pozostać na koncie jako rezerwa wciąż otwarta. Nadal istnieje nieuregulowane zobowiązanie, i wciąż nie ma żadnych terminów.

Quasi odpowiedziałem sobie na pytanie, dzięki

Napisany przez StGe1973
Hej,

jak chcesz dokonać odpisu aktualizującego w przypadku (ewentualnie) niemożliwej do odzyskania należności, której wartość nie może jeszcze być oszacowana? Możesz jedynie utworzyć rezerwę, która zostanie rozwiązana, gdy wartość należności zostanie ustalona. Ale to nie ma nic wspólnego z tematem.

Co do twojej drugiej kwestii,

jeśli rezerwa nadal istnieje, to wszystko jest w porządku. Mógłbyś (mógłbyś) utworzyć nową rezerwę tylko wtedy, gdy kwota rachunku będzie oczywiście wyższa niż wtedy przewidywano. Było nawet jedyne możliwe rozwiązanie, ponieważ nie można było określić stałej kwoty rachunku. Ostatecznie rezerwy są dokładnie tym: w przypadku niejasnych, ale przewidywalnych kosztów, które wystąpią w przyszłości, ale zostały poniesione finansowo w przeszłości.

Napisany przez 2tneub
StGe1973 pisze:
tneub,

jak chciałbyś dokonać korekty wartości w przypadku (ewentualnie) nierezolutnych roszczeń, których wartość nie została jeszcze określona? Możesz jedynie utworzyć rezerwę, która zostanie rozwiązana, gdy wartość roszczenia zostanie prawidłowo ustalona. Ale to nie ma nic wspólnego z tematem.

Zakładałem, że roszczenie jest określone kwotowo, ponieważ musi być ujęte na wartość X. Wtedy mogę dokonać korekty tej wartości roszczenia.
Być może po prostu źle się zrozumieliśmy

Napisany przez StGe1973
teub,

wszystko w porządku, po prostu w praktyce (prawie) takie rzeczy nie występują. Bez względu na to, czy chodzi o postępowanie upadłościowe dostawcy czy pozew przeciwko klientowi, bardzo często kończy się to ugodą lub porozumieniem co do częściowej kwoty. Wierzyciel stoi przed wyborem: nic albo częściowa kwota, i wtedy akceptuje tę częściową kwotę. Lub w przypadku postępowania upadłościowego syndyk w końcu wypłaci niewielką częściową kwotę.

W praktyce (prawie) zawsze tak będzie, że (ewentualnie) niemożliwe do odzyskania roszczenie może być dokładnie wycenione dopiero w późniejszym czasie. W chwili obecnej wiadomo tylko, że bardzo prawdopodobnie pewna część roszczenia nie zostanie odzyskana. W związku z tym nie ma alternatywy dla rezerwy, chyba że naprawdę zdarzy się tak, że w danym roku powstaje roszczenie, a w tym samym czasie postępowanie windykacyjne, sądowe, upadłościowe itp. zostaje całkowicie zakończone. Jest to jednak bardzo rzadkie, ponieważ wszystko to po prostu trwa...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata