Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: kredyt hipoteczny - Zakup mieszkania

Napisany przez AdamLong90
Cześć.

Ostatnio kupiłem mieszkanie.
Cena zakupu wynosiła 225 000 €. Wziąłem jednak kredyt w wysokości 250 000 €. Pozostałe 25 000 € miały być przeznaczone na modernizację. Te 25 000 zostały już przelane na moje konto. Bank również wpisał się na hipotekę na kwotę 250 000 €.
Problem polega na tym, że chciałbym teraz krótkoterminowo wynająć mieszkanie znajomemu bez konieczności przeprowadzania modernizacji/remontu.

Czy mogę to zrobić? A co się stanie teraz z 25 000 €, czy bank zażąda zwrotu pieniędzy? Ja jednak nadal płacę odsetki i ratę za łączny kredyt w wysokości 250 000 €.

Dziękuję za pomoc.

Adam

Napisany przez 2utopus
A co na ten temat mówi umowa kredytowa?

Czy cena zakupu w wysokości 225 tys. € obejmuje koszty dodatkowe zakupu?
Czy mieszkanie zostało kupione do zamieszkania własnego? (lub tak bankowi powiedziano?)

W umowie kredytowej nie ma nic na ten temat. Kwota kredytu to 250 000, nie ma mowy o pożyczce na modernizację. W ofercie kredytowej jest to wymienione w sekcji Inne koszty (modernizacja). Wkład własny wynosił 18 000, które wpłaciłem samodzielnie. Mieszkanie było kupione od samego początku jako inwestycja kapitałowa, Bank o tym wiedział.

utopus pisze:
Co jest napisane w umowie kredytowej?

Czy cena 225 tys. euro obejmuje koszty dodatkowe zakupu?
Czy mieszkanie zostało kupione do własnego użytku? (lub tak bankowi powiedziano?)

W umowie kredytowej nic na ten temat nie jest napisane.
Kwota kredytu wynosi 250 000, nie ma tam informacji o pożyczce na modernizację. Jedynie w ofercie kredytowej jest to wymienione jako Inne koszty (modernizacja).
Kapitał własny wniósłam sama, było to 18 tys. euro.

Mieszkanie zostało kupione od samego początku jako inwestycja kapitałowa, bank o tym wiedział.

Napisany przez bruno68
Cześć AdamLong90,

cóż, takie są realia!

Umieść pieniądze na osobnym koncie i poczekaj na naprawę! Zawsze powinieneś mieć dowód na to, że pieniądze są gotowe do modernizacji w każdej chwili!

Jeśli chodzi o podatki, należy uwzględnić tylko 225 000 €, a nie 250 000 €, dopóki nie zostaną one wykorzystane.

Jeśli w 2021 roku będzie wystarczająco dużo środków, możesz dokonać dodatkowej spłaty, aby obniżyć wartość obciążenia do, na lub poniżej 100%, aby nie było konieczne dostosowanie oprocentowania przez bank z powodu nadmiernej kredytacji!

bruno68

bruno68 pisze:
Cześć AdamLong90,

więc tak, jest jak jest!

Pozostaw pieniądze na osobnym koncie i poczekaj na naprawę! Zawsze powinieneś móc udowodnić, że pieniądze są gotowe do modernizacji w dowolnym momencie!

Podatki proszę nie rozliczać w wysokości 250 000 EUR, a jedynie 225 000 EUR, dopóki nie zostaną wykorzystane.

Jeśli w 2021 roku będzie wystarczająca ilość pieniędzy, można dokonać dodatkowej spłaty, aby obniżyć wartość obciążenia do, na lub poniżej 100%, aby bank nie dokonał zmiany oprocentowania z powodu przefinansowania!

bruno68

Dziękuję za odpowiedź.

Płacę odsetki od 250 000 EUR?
Jeśli chodzi o podatki, to osoba zajmująca się podatkami musi to uregulować.

Czy bank może zmienić oprocentowanie, skoro oprocentowanie jest ustalone na cały okres trwania kredytu?

Pozdrowienia
AdamLong90

Napisany przez BenniG
Czy przyjaciel planuje zmodernizować mieszkanie, czy ma zamiar utrzymać je w obecnym stanie?
Jeśli tak, czy ma zamiar zrobić to samodzielnie, czy zatrudnić fachowców.
Jaką część z 25 000 € stanowią koszty materiałów, a jaką pracownicy?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata