Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy umowy Wohn-Riester nie są już potrzebne do refinansowania - należy je wypowiedzieć?

Napisany przez Ramadus
Ja i mój mąż podpisaliśmy indywidualne umowy Wohn-Riester na refinansowanie naszej nieruchomości. Teraz umowy nie są nam już potrzebne. Ani dla nieruchomości, ani zmiana na umowę Riester nie jest dla nas interesująca. Jakie sensowne możliwości mamy? Czy możemy zrezygnować, zwrócić wszystkie dodatki i ulgi podatkowe, a następnie pozostałą kwotę wykorzystać do dowolnego celu? Ważne jest dla nas, aby z umów nie wynikały późniejsze dopłaty podatkowe! Jakie są inne możliwości poza rezygnacją, jeśli nie ma już potrzeby pożyczki? Dziękujemy za pomoc!

Re: Czy umowy Wohn-Riester nie są już potrzebne do refinansowania - należy je wypowiedzieć?

Napisany przez C. Andreas
Witaj, Jeśli nie chcesz już korzystać z umów Wohn Riester, zawsze możesz przelać środki na ubezpieczenie emerytalne Riester. Musiałbyś w tym celu podjąć emeryturę Riester, najlepiej oferowaną przez dostawcę, który ma również portfel funduszy ETF, a środki z Wohn Riester zostaną przekazane na koniec kwartału + 3 miesiące do emerytury Riester. Teoretycznie możesz także wypłacić tylko środki i użyć ich jako dodatkowej wpłaty na swoje pożyczki. W ten sposób otwierane jest konto wsparcia mieszkaniowego lub możesz pobrać swoje środki i użyć kredytu mieszkaniowego do spłaty części pozostałych długów. Na pierwszy rzut oka może to wydawać się nieciekawe, ale matematycznie jest to bardzo sensowne, ponieważ osiągasz tutaj marże graniczne rzędu około 0%, czyli twoje kredyt Wohn Riester będzie miał oprocentowanie bazowe niższe od oprocentowania bankowego, pomimo opodatkowania w późniejszym wieku. Niedogodności w przypadku Wohn Riester to m.in. dodatkowe obciążenia w późniejszym wieku w wysokości około 30-60 euro podatków przez 20 lat oraz ryzyko rozwodu.

Napisany przez Ramadus
Cześć i dziękuję za szybką odpowiedź.
Nie chcemy podpisywać nic nowego, ponieważ nie ma potrzeby!
Myślałem, że jasno to zaznaczyłem w moim pytaniu.
Czy macie inny pomysł niż zerwanie umowy i zwrócenie korzyści podatkowych i dodatków, zważywszy że nasza nieruchomość jest opłacona bez umów Wohn-Riester i nie potrzebujemy dodatkowej umowy Riester?
Dziękuję za poświęcony czas!

Napisany przez NaTwoim13
Pozostaw to tak, po prostu pozostaw bez składki do emerytury! ........lub przenieś na mnie

Napisany przez Ramadus
Pozostawienie bez wkładu oznacza coś w odniesieniu do korzyści podatkowych i dotychczas otrzymanych dopłat? Czy po osiągnięciu wieku emerytalnego kwota należności automatycznie staje się dostępna, czy też mogą pojawić się dodatkowe płatności (opodatkowania)?

Napisany przez 2utopus
To zależy (jak w przypadku wszystkich prostych produktów o niemieckiej solidności) od indywidualnego przypadku - jak wysokie były dotychczasowe wpłaty/koszty/środki udzielane/pakiet korzyści podatkowych?
Przy niskich dochodach emerytalnych możliwe jest zwolnienie podatkowe - przy niskim kapitale Riester możliwa jest również jednorazowa wypłata.

Dlaczego zwolnienie podatkowe jest tu takie ważne? Jeśli oszczędza się podatki podczas etapu oszczędzania, trzeba się już ogólnie liczyć z opodatkowaniem w późniejszym wieku.

Napisany przez Ramadus
To logiczne, że jeśli oszczędza się po jednej stronie, to w późniejszym wieku trzeba za to zapłacić. Myśmy raczej myśleli o pozbyciu się, aby nie otrzymać żadnego rachunku po przejściu na emeryturę. Moje pytanie jest więc skierowane do poprzedzającego mówcy, co się dzieje z otrzymanymi dopłatami, jeśli nie skorzysta się z mieszkania Riester czy czegoś podobnego, pozostawiając umowy nierozwiązane. Prawdopodobnie trzeba będzie je wtedy również zwrócić. Dlatego też rozważamy zakończenie umów od razu, wiedząc, że nie będziemy ich już potrzebować, i zwrócenie dopłat i korzyści podatkowych...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata