Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pytania dotyczące mojej pożyczki hipotecznej.

Napisany przez Dana
Cześć wszystkim,

jestem na etapie zaciągania kredytu hipotecznego. Znalazłem bank, który oferuje go w dobrej stawce procentowej.

Otrzymam pożyczkę w wysokości 100 000 euro od KFW na okres 10 lat, oraz pożyczkę od mojego banku na 10 lat również z zabezpieczeniem na okres 10 lat.

Co stanie się po 10 latach? Czy będę mógł spłacić pozostałą sumę obu pożyczek i zrezygnować z kontraktu? W zasadzie tak, prawda?

Jeśli po 10 latach np. nie będę w stanie spłacić całej pożyczki z KfW Bank, czy oprocentowanie będzie nadal tak korzystne jak w porównaniu do innych banków czy obowiązują inne zasady dla kredytów doliczanych?

Będę wdzięczny za pomocne odpowiedzi.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Dana

1) Czy refinansowanie w tej samej banku, w innym banku?
2) Dlaczego na 10 lat?
3) Dlaczego nie zadajesz tych pytań bankowi, który zapewnia najlepsze finansowanie na twoją inwestycję życiową?
4) Czy sprawdziłeś krajowe fundusze pomocowe?
5) Czy 0,95% warunki dla KfW są naprawdę tak dobre na 10 lat?
6) Jakie warunki oferuje ci inne pożyczka?

Warunki KfW są oferowane zgodnie ze standardami rynkowymi i poziomem stóp procentowych. Prolongacja jest dokonywana przez przekazujący instytucję kredytową.

Napisany przez Alex1970
Cześć

zapytałem bank. Chcę to tylko potwierdzić.

Nie jest jeszcze pewne, gdzie dokładnie uzyskam finansowanie połączeniowe.

10 lat wydaje mi się w porządku.

Moje inne kredyty dostaję również z oprocentowaniem nieco ponad 1 %.

Jestem bardzo zadowolony z oprocentowania i na pewno chcę pozostać w tej samej banku.

Napisany przez NaTwoim13
Teraz zalogowałeś się na niewłaściwe konto

W porządku, przecież masz prawo, pomagamy przecież, tylko trochę dziwne, gdy trzeba podważać twierdzenia zaufanego doradcy, ale spoko.

Tak naprawdę jest Ci wszystko jedno, jak dobra jest oferta, inni kwestionują co innego.

Napisany przez Alex1970
Posiadamy 2 konta (moja żona i ja)...

Napisany przez ZehWeh
Zazwyczaj w takich sytuacjach zaleca się, aby kilka lat przed końcem okresu obowiązywania oprocentowania zająć się refinansowaniem i wziąć kredyt z opcją Forward. Pozwala to zabezpieczyć się na przyszłość w aktualnych stawkach procentowych, aż do 5 lat, jednak zazwyczaj 1-2 lata to bardziej rozsądny okres. kredyt Forward zastępuje wtedy stary kredyt na koniec okresu obowiązywania oprocentowania!
Warto z tego korzystać w okresach niskich stóp procentowych. kredyt Forward nie jest jednak konieczny. Nasz 10-letni okres obowiązywania oprocentowania wygasa na przykład w przyszłym roku w październiku, ale skorzystaliśmy z obecnej okazji niskich stóp procentowych i dwa tygodnie temu podpisaliśmy umowę na kredyt Forward, obniżając stopę z 2,6% do 0,5%!

Jeśli nic się nie zrobi, zazwyczaj bank, w którym posiada się kredyt, proponuje refinansowanie tuż przed końcem okresu obowiązywania oprocentowania. Może to być lepsze, ale także gorsze, w zależności od tego, jakie są obecne stopy procentowe, ponieważ nikt nie jest w stanie przewidzieć stóp procentowych na 10 lat do przodu. W przypadku refinansowania można też zmienić bank, jeśli ma się lepszą ofertę.

Jeśli nie uda się dojść do porozumienia ani z własnym bankiem, ani z nowym bankiem w sprawie nowej umowy, kredyt zostanie oprocentowany zmiennie według obecnych stóp rynkowych, co jest bardzo niekorzystne. Bank może także odmówić refinansowania, jeśli np. klient kredytowy nie ma zdolności kredytowej ani często znajduje się w zwłoce w płatnościach! Dlatego zaleca się zadbać o refinansowanie już nie później niż pół roku przed końcem okresu obowiązywania oprocentowania i nie czekać na bank domowy, gdyż jeśli ten przed końcem zaproponuje słabą ofertę, będzie trudno znaleźć nowy bank na czas!

Napisany przez Alex1970
Dziękuję za bardzo dobrą odpowiedź.

Czy są jakieś inne rzeczy, o których należy pamiętać przy pożyczce KfW? Czy można ją również wypowiedzieć po 10 latach, jak inne pożyczki?

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli kończy się okres wiązania oprocentowania kredytu, jest on prolongowany, za co otrzymuje się ofertę prolongacji od dotychczasowego banku. W przypadku KfW rolę tę przejmuje instytucja kredytująca, która i tak jest związana z kredytem.

Oczywiście kredyty można spłacić z własnych środków i/lub środków obcych, jeśli ma to zostać dokonane przez inny bank, należy pamiętać, że kredyty z dłuższym okresem wiązania oprocentowania powinny zajmować pierwsze miejsce.

Teraz ważne jest oprocentowanie, ponieważ jeśli bieżące stopy procentowe dla nadal trwającego kredytu są niższe niż oferuje rynek, powinienem raczej prolongować/finansować dalej w dotychczasowym banku, ponieważ inne części kredytu nadal zajmują pierwsze miejsce i nowy bank nie chce zajmować pozycji długoterminowej.

Jeśli stopy procentowe są niższe, powinienem całkowicie zrefinansować, rozwiązując kredyty przez dłuższe kredyty zgodnie z § 489 kodeksu cywilnego po to, aby znowu zajmować pierwszą pozycję ze wszystkimi częściami kredytu, w ramach tego procesu przenosząc zastawy gruntowe w całości.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata