Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Korzyści z klasy podatkowej 3?

Napisany przez MoonKid
Jako żonaty jedyny żywiciel rodziny (nie mało zarabiający) kiedyś zdecydowałem się na klasę podatkową 3. Teraz jednak nie mogę sobie przypomnieć, dlaczego. Jaka jest korzyść?
Niestety, wadą jest często spora dopłata przy rozliczeniu podatkowym.

Czy może mieć to związek z VBL (fundusz emerytalny) w służbie publicznej?

Poza tym przypominam sobie jeszcze o zasiłku rodzicielskim. Jest to bardzo istotne. Jednak temat ten już się dla mnie skończył i nie ma dla mnie już znaczenia.

Napisany przez 2utopus
Zaleta:
niektóre świadczenia społeczne są obliczane na podstawie wynagrodzenia netto - np. zasiłek chorobowy/ALG1/świadczenie rodzicielskie - ale należy zwrócić uwagę na górną granicę opodatkowania
co miesiąc otrzymujesz większe wynagrodzenie netto na koncie - ale mogą być odpowiadające płatności podatkowe przy rozliczeniach podatkowych (warto odkładać środki).

Wada:
dla partnera często nie opłaca się pracować, ponieważ w klasie podatkowej 5 pozostaje niewiele wynagrodzenia netto (chociaż podczas rozliczenia podatkowego zostanie to skompensowane)
jesteś zobowiązany do złożenia zeznania podatkowego (oczywiście zawsze lepiej je złożyć, jeśli na przykład masz 4/4 - wtedy prawdopodobnie otrzymasz zwrot podatku)

Napisany przez 2titan1981
Jeśli masz odpowiednie wydatki, nie musisz płacić dodatkowo. Jeśli przekraczasz górną granicę składki i chcesz skorzystać z 5/3 oraz masz dzieci, warto dokonać zmiany. Jeśli partnerka nadal przekracza górną granicę składki, aby maksymalizować jej zasiłek rodzicielski.

To wszystko są sztuczki kuglarzy. W przypadku rozwodu spowodują one znacznie większe straty niż oszczędności podatkowe, jakie kiedykolwiek mogłeś uzyskać.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata