Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy można dokonać dodatkowej spłaty istniejącego kredytu za pomocą nowej pożyczki?

Napisany przez Hammertime
Przedłużenie stałej stopy procentowej dla obecnego kredytu Forward 2013. kredyt działa od 2007 roku, kredyt Forward działa od 2017 do 2027.
Oprocentowanie wynosi 3,6%, obecny stan zadłużenia to około 60 000 euro. Bank nie został zmieniony.

W 2022 roku w banku wygasają dwa kredyty w wysokości około 38 000 euro, które chciałbym połączyć i przedłużyć na 5 lat do 2027 roku. Obecna stopa kredytowa wydaje mi się tak korzystna, że chciałbym wpłacić przewidzianą umową dodatkową wpłatę w wysokości 10 000 euro na drogi kredyt Forward z 2017 roku. Jednakże musiałbym zwiększyć nowy kredyt o te dodatkowe 10 000 euro na dodatkową wpłatę.

Pytanie brzmi jednak, czy bank zgodzi się na to i czy jest to sensowne. Wszystkie kredyty znajdują się w tym samym banku.

Re: Czy można dokonać dodatkowej spłaty istniejącego kredytu za pomocą nowej pożyczki?

Napisany przez NaTwoim13
Nie sądzę, że bank wprowadziłby tanie pieniądze, aby spłacić swoje własne, droższe. Eventualnie, gdyby zaciągnęli je jako pozyskanie kapitału, to mógłby się to udać.

W 2013 roku na 2017 3 kropki, to mocne!

Ile wart jest ten Dom? Dlaczego koniecznie chcą ponownie pożyczyć pieniądze od banku?

W 2022 roku 86 000 euro za pierwszą lokatę w wysokości około 60 000 euro?

Najchętniej nie byłbym już klientem tej banku, dlatego chciałbym pożyczyć tylko 38 000 euro na 5 lat, a następnie w 2027 roku przejść do innego banku i wziąć tam kredyt hipoteczny typu Volltilger-Darlehen. W internecie nie mogę znaleźć ofert kredytów hipotecznych poniżej 50 000 euro.

Tak, 3% to spora marża. Dlatego nadal brane jest pod uwagę nadzwyczajne wypowiedzenie umowy. Patrz: Prawo do wypowiedzenia umowy w przypadku kredytu z opcją Termin-Forward - Immobilienfinanzierung.de. Nie jestem jednak pewien, czy chcę sobie z tym wszystkim radzić. Mam ubezpieczenie ochrony prawnej...

Dom został kupiony w 2012 roku za 155 000 euro, a wycena z 2012 roku wykazała wartość rynkową 167 000 euro. Prawdopodobnie obecnie jest on wart więcej ze względu na liczne inwestycje (ogrzewanie, okna, izolacja).

W pierwszej hipotece bankowej jest wpisanych 120 000 euro, a łączna pozostała kwota wszystkich trzech pożyczek wynosi obecnie około 88 000 euro.

Napisany przez NaTwoim13
Och, tylko raz 38 000 euro plus 10 000 euro, więc raczej 12 000 euro.
Bank może teraz zostać zmieniona na 50 000 euro.
Jeśli to było przedłużenie terminu w przodzie, rozwiązanie umowy jest możliwe 10 lat po podpisaniu przodu!
Kiedy dokładnie została podpisana umowa przyszłych pożyczek, kiedy dokładnie wygasa inna pożyczka?

Tak, ta przekłada się na prolongację. Została podpisana z pamięci w trzecim kwartale 2013 roku. Dokładną datę musiałbym sprawdzić w dokumentach. Jednakże, interesuje mnie czy ktoś kiedyś skorzystał z możliwości nadzwyczajnego wypowiedzenia umowy. I czy bank miał jakieś trudności.

Okres prowizji dla pozostałych dwóch pożyczek kończy się 31.05.2022 roku.

Dziękuję za wskazówkę dotyczącą + 12 000 euro, która wcale nie jest oczywista dla laika...

Być może istnieje jakiś finansowy konstrukt, gdzie mógłbym teraz pożyczyć 50 000 euro i po skutecznym wypowiedzeniu umowy Forward-Darlehen możliwe byłoby rozszerzenie go o pozostałą kwotę.

Będę się informować!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata