Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Doświadczenia z rozwodem online?

Napisany przez Taenzerin123
Cześć wszystkim,

Wcześniej zwróciłem się do forum w sprawie rozwodu i otrzymałem naprawdę dobre i pomocne odpowiedzi, dlatego pomyślałem, że po prostu spróbuję ponownie :-) Mój mąż i ja chcemy rozwieść się możliwie tanio, zwróciliście mi uwagę, że rozwód za porozumieniem stron może znacznie obniżyć koszty. Dlatego poświęciliśmy trochę czasu na dogłębne omówienie wszystkiego, częściowo ustalenie wartości i porozumieliśmy się, jak chcemy rozdzielić i zarządzać poszczególnymi kwestiami. Teraz wszystko to mamy spisane i chcemy rozpocząć rozwód za porozumieniem stron.

Jednakże usłyszałem o tzw. rozwodzie online i zwłaszcza o tym, że ta forma rozwodu jest szczególnie odpowiednia dla postępowań za porozumieniem stron. Wydaje się, że to znacznie łatwiejsze niż zwykle i można też trochę zaoszczędzić pieniędzy... Na razie to brzmi super! Ale czy ktoś tutaj miał z tym doświadczenia? Czy przebiega to naprawdę bezstresowo, czy może to jakaś forma oszustwa?

Może ktoś chciałby podzielić się doświadczeniem, byłbym wdzięczny :-)

Napisany przez 2titan1981
Przepraszam, ale należałem do tych 99,5%, u których nie było tak łatwo. Nie mogę już pomóc dalej.

Ogólnie rzecz biorąc, powinno to wyglądać tak: skontaktuj się z prawnikiem online, wyjaśnij mu, że chcesz załatwić tylko to, co jest konieczne zgodnie z prawem, a on złoży pozew o rozwód. Wartość sporu jest ustalana, co określa opłatę za sąd i prawnika..... Jeśli chcesz, możesz ustalić okres separacji w przeszłości, aby rok rozłąki minął i można było zostać bezpośrednio rozwiedzionym, a wartość sporu została zredukowana o rok separacji. Następnie ustalany jest termin rozprawy rozwodowej.... i w końcu dostajesz wiadomość z sądu, że jesteś rozwiedziony, w moim przypadku cały ten proces trwał 9 miesięcy, zanim nadszedł ten dokument. Natychmiast zabrałem go wszędzie, aby móc załatwić wszystkie sprawy bankowe/finansowe.... Było to dla mnie bardzo istotne, ponieważ wiele banków akceptuje tylko wyrok rozwodowy, aby nie uważano cię za małżonka i mogłeś samodzielnie ponownie podpisać dyspozycje oświadczenia o zwolnienie z obowiązku podatkowego.... W końcu otrzymujesz również pocztą informację od towarzystw ubezpieczeniowych, jeśli konieczne było wyrównanie.
Trzymam kciuki, że może się udać w inny sposób.

Napisany przez Hundeliebhaber
Cześć,

dlaczego myślisz, że to mogłaby być oszustwo? Po pierwsze: W Niemczech wszystko jest uregulowane prawnie, a konsument lub klient są dobrze chronieni. Oznacza to, że nikt nie może się podawać za adwokata, chyba że został dopuszczony przez właściwą Izbę Adwokacką. Oznacza to, że adwokat jest rzeczywiście sprawdzany, aby klienci nie trafiali do nieuczciwych osób.

Z drugiej strony istnieją oczywiście różnice w jakości adwokatów. Jedni są lepsi, inni gorsi. Jednak osoba oferująca możliwość rozwodu za zgodą online nie mówi jeszcze nic o swojej jakości. Raczej taka oferta jest pozytywnie postrzegana, ponieważ adwokat interesuje się nie tylko swoim, ale także portfelem klienta. Ponadto rozwód online jest przyjazny dla koronawirusa!

Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata