Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jak anulować umowę oszczędności mieszkaniowej WHEN faza oszczędzania) --> Stracić prawo do premii budowlanej?

Napisany przez Cash-Flo
Cześć drodzy członkowie forum,

mój plan oszczędności mieszkaniowych jest nadal w fazie oszczędzania.
(36% oszczędności, trwa już od 10 lat)

Chciałbym teraz go anulować. W fazie oszczędzania powinno to być możliwe
bez większych problemów.
Słyszałem jednak, że premia mieszkaniowa może zostać utracona w pewnych
okolicznościach. Czy to prawda? A czy można ją zachować
może pod pewnymi warunkami?

Czy moglibyście podzielić się z nami jakimiś informacjami na ten temat?

Pozdrowienia
Cash-Flo

Re: Jak anulować umowę oszczędności mieszkaniowej WHEN faza oszczędzania) --> Stracić prawo do premii budowlanej?

Napisany przez NaTwoim13
Gdy minie 7 lat, co wydaje się być przypadkiem, utrzymanie WOP na tej dacie zakończenia jest zagwarantowane.

Napisany przez C. Andreas
Cześć,

to nie jest prawda. W przypadku rezygnacji występuje szkodliwe wykorzystanie, co oznacza, że oszczędności z WoP nie będą wypłacone. Lepiej byłoby zmniejszyć sumę oszczędności w funduszu budowlanym i tym samym doprowadzić umowę do przydziału. Po zaakceptowaniu przydziału następuje wypłata z premią.

Napisany przez NaTwoim13
C. Andreas pisze:
Witaj,

to nie jest prawda. W przypadku wypowiedzenia występuje szkodliwe wykorzystanie. Oznacza to, że WOP nie będzie wypłacone. Lepszym rozwiązaniem byłoby zmniejszenie sumy oszczędności na budowę i tym samym wprowadzenie umowy do przydziału. Po zaakceptowaniu przydziału następuje wypłata z premią.

Od kiedy tak jest? Napisałem, że przy dacie zawarcia umowy - ale właśnie zauważam, że nie podano konkretnej daty poza upływem 10 lat.

Wcześniej wystarczała 7-letnia okres karencji, od kiedy to się zmieniło?

Napisany przez C. Andreas
WoP jest zawsze przydzielany z przydziałem. 7-letniej klauzuli już nie ma.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata