Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Początek okresu odstąpienia od umowy DSL Bank

Napisany przez bra-tak
Cześć! Aktualnie jestem w trakcie procesu finansowania nieruchomości. Za pośrednictwem pośrednika finansowego zdecydowałem się na DSL Bank. Wszystkie dokumenty zostały wypełnione, a wniosek o kredyt został przesłany przez pośrednika do banku DSL. Wczoraj otrzymałem radosną wiadomość od pośrednika, że wniosek został zaakceptowany. Jednocześnie poinformował jednak, że teraz w ciągu 14 dni musi odbyć się termin u notariusza, ponieważ zatwierdzenie ze strony banku DSL oznacza jednocześnie początek okresu odstąpienia od umowy. Jednakże trochę to dla mnie niezrozumiałe, ponieważ jak dotąd nie podpisałem jeszcze ŻADNEJ umowy, a jedynie złożyłem WNIOSEK. Myślałem, że 14-dniowy okres odstąpienia zaczyna się dopiero wtedy, gdy podpiszę umowę (która na pewno w ciągu najbliższych dni zostanie mi przesłana pocztą) i ją podpiszę i odesłam. Jeśli tak jest, oczywiście podpiszę umowę dzień przed terminem u notariusza i odesłam ją do banku. Czy wniosek jest więc równoznaczny z umową? Jednak na piśmie zawsze widnieje tylko WNIOSEK, nie UMOWA. Problem i tło sytuacji są następujące: Termin u notariusza prawdopodobnie możliwy nawet w przyszłym tygodniu, agent nieruchomości dzisiaj zlecił notariuszowi opracowanie projektu umowy kupna-sprzedaży. Ten ma do nas dotrzeć w ten czy w piątek. Jednak sprzedawca nie będzie obecny na spotkaniu z notariuszem, ponieważ obecnie mieszka we Francji. Cała procedura ma polegać na uczestnictwie agenta bez pełnomocnictwa w terminie u notariusza, a potwierdzenie nastąpi we Francji. Przedtem umowa kupna-sprzedaży musi być jednak przetłumaczona na język francuski. Wszystko to zajmuje czas i na pewno nie można tego zrobić w ciągu 14 dni. Jak mam się teraz zachować? Kiedy zaczyna się termin w DSL Bank? Pozdrowienia, Martin

Napisany przez 2tneub
Czy agent nieruchomości miał na myśli okres wiązania oferty banku?

Napisany przez bra-tak
Tak przynajmniej tego nie odebrałem.

Napisany przez NaTwoim13
Otrzymają Państwo decyzję kredytową wraz z umowami dotyczącymi zabezpieczeń, formularzami dotyczącymi ustanowienia hipoteki oraz innymi dokumentami. Po otrzymaniu decyzji kredytowej zaczyna biec okres na odstąpienie od umowy.

Napisany przez bra-tak
Dziękuję bardzo! Brzmi sensownie, o ile zostanie dostarczone jako list polecony.

Napisany przez NaTwoim13
To nie nastąpi!

Napisany przez bra-tak
Czy tak nie będzie? A jak w takim razie będzie zapewnione, że i kiedy je otrzymałem?

Napisany przez NaTwoim13
W zasadzie wcale

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata