Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Koszty wejścia i wyjścia w Smartbroker przez Gettex?

Napisany przez Vince24
Cześć wszystkim!

W ciągu ostatnich miesięcy zajmowałem się tematem akcji, ze szczególnym uwzględnieniem ETF-ów, i na koniec marca otworzyłem konto w Smartbrokerze. Postanowiłem wtedy zainwestować w 2 ETF-y: MSCI World i MSCI Emerging Markets.

W Smartbrokerze handel na Gettex powinien być darmowy. Po zakupie ETF-ów otrzymałem jednak informację o kosztach, gdzie całkowite koszty przy założonej okresie inwestycji 3 lata wynoszą 11,26€, w tym 4 euro opłaty za wejście i 4 euro opłaty za wyjście. Czy nie są to te same koszty, które powinienem zaoszczędzić przy zakupie przez Gettex? Przy kolejnym zakupie tych samych ETF-ów koszty były wyższe. Czy to dlatego, że koszty są naliczane na cały ETF, a nie tylko na pojedynczą transakcję?

To są rzeczy, których jeszcze nie rozumiem i nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na moje pytania. Będę wdzięczny za pomoc.

Z góry dziękuję!

Pozdrowienia, Vince

Napisany przez 2utopus
Czy to twoje koszty, czy koszty banku depozytowego?

Mam także zestawienie kosztów ING - w przypadku akcji również podane są odpowiednie koszty, które nie muszę ponosić samodzielnie - są one pokrywane przez ING albo naliczane przez ING akcji spółce. (np. około 11€ za przesłanie biletów na Walne Zgromadzenie)

W przypadku ETF raczej opłaty TER, które są opłacane z aktywów funduszu.

Napisany przez Vince24
Więc z mojego konta w banku prowadzącym depozyt nie zostały pobrane żadne pieniądze. Nie wynika to również z kosztorysu, że bank pokryje koszty. Jednak nie potrafię sobie tego wyobrazić. Może ktoś, kto korzysta również z Smartbrokera, może rzucić więcej światła na tę sprawę, dziękuję za odpowiedź.

Napisany przez tmmd
Vince24 pisze:
Witajcie!

W przypadku Smartbrokera handel na Gettex powinien być bezpłatny. Jednak po zakupie ETF-ów otrzymałem wykaz kosztów, w którym ogólne koszty dla założonego okresu trwania 3 lat wynosiły na przykład 11,26 €. Wymienione są tu również 4 euro kosztów wejścia i 4 euro kosztów wyjścia. Czy nie są to właśnie te koszty, które powinienem zaoszczędzić, dokonując zakupu przez Gettex? Przy kolejnym zakupie tego samego ETF koszty były wyższe. Czy to dlatego, że koszty są naliczane od całego ETF, a nie tylko od pojedynczej transakcji zakupu?

Pokazane przez smartbrokera 11,26 € zawierają koszty kupna i sprzedaży oraz TER odpowiedniego ETF. Jeśli byłeś powyżej 500 € przy pojedynczym zakupie, opłata w wysokości 4 € nie będzie naliczana, jeśli byłeś poniżej tej kwoty, zostaną one zawarte w obciążonej sumie ogólnej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata